of 15/15
RAPORT DE PRACTICĂ Numele şi prenume studentului: Vulpe Petru Nicolae Universitatea/Facultatea: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Biotehnologii, Master Siguranta Alimentara Instituţia şi departamentul în care a desfăsurat stagiul de pregătire practică Institutul de Bioresurse Alimentare, Cercetare si Dezvoltare Domeniul de activitate: Cercetare Date de contact instituţie: Str. Baneasa Ancuta nr. 5, Sector 2, Bucuresti Perioada şi durata stagiului de pregătire practică: 09.07.2012 – 27.07.2012 Tutore desemnat Alina Culetu Responsabil de practică: Silvana Danaila Guidea Structura raportului de practică: · Obiectivele de practică;

Vulpe Petru

  • View
    234

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of Vulpe Petru

RAPORT DE PRACTIC

RAPORT DE PRACTIC

Numele i prenume studentului:

Vulpe Petru Nicolae

Universitatea/Facultatea:

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Biotehnologii, Master Siguranta Alimentara

Instituia i departamentul n care a desfsurat stagiul de pregtire practic

Institutul de Bioresurse Alimentare, Cercetare si Dezvoltare

Domeniul de activitate:

Cercetare

Date de contact instituie:

Str. Baneasa Ancuta nr. 5, Sector 2, Bucuresti

Perioada i durata stagiului de pregtire practic:

09.07.2012 27.07.2012

Tutore desemnat

Alina Culetu

Responsabil de practic:

Silvana Danaila Guidea

Structura raportului de practic:

Obiectivele de practic;

Obiectivul stagiului de practica in acest institut este observarea si implicarea in activitatile generale din cadrul statiilor sale pilot si din cadrul laboratoarelor sale de analize

Activitile desfurate;

Activitatile desfasurate in timpul stagiului au avut loc in aproximativ toate statiile pilot ale institutului si apoi in toate laboratoarele sale, si anume in:

Statia de procesare a legumelor si fructelor

Statie de panificatie

Statia pentru tehnici de procesare a carnii

Laboratorul de chimie coloidala

Laboratorul de RMN

Laboratorul de Microbiologie

Laboratorul de Ambalaje

In cadrul statiei pilot pentru procesarea legumelor si fructelor am participat la o prezentare generala a procesului tehnologic pentru realizarea de compoturi ,prezentare ce a cuprins toate etapele procesului precum si utilajale utilizate, printre care un aparat de capsare a capacelor, un aparat de umplere a borcanelor, un autoclav si o instalatie de fierbere.

In incinta acestei statii am participat la procesul de igienizare a recipentelor si capacelor utilizate.

In statia de procesare a fainurilor si cerealelor , am asistat la productia unor produse fainoase fara gluten precum si la productia unor produse fenilchetonurice.

In cadrul statiei pilot de procesare a carnii am asistat la toate etapele tehnologice de procesare a unui lot de carne de la receptie pana la ambalarea unui lot de pastrama de vita si carnati de porc. In cele trei zile petrecute in cadrul acestei statii pilot au fost explicate si utilizate toate aparatele si instalatiile folosite in cadrulu procesului tehnologic, si anume: un injector, un malaxor tumbler, un cutter, un malaxor pentru paste,

un tocator, o camera de tratament termic, un aparat pentru legarea sforilor si capselor, o masina de facut gheata,

O lada pentru depozitarea resturilor, un generator extern de fum,o camera frigorifica, partile componente ale unui tocator.

Malaxorul pentru paste dupa umplere, pastrama introdusa in camera de tratament termic, aparatul de umplere automata a carnatilor, modul de ambalare si cantarire a produselor finite.

In cadrul laboratorului de chimie coloidala am participat la realizarea unor analize pentru concentratia alcoolica precum si pentru aciditatea a unor probe de vin, de la pregatirea instalatiei pana la realizarea calculelor si masuratorilor. (instalatie de distilare a alcoolului,cantar picnometric)

Deasemenea am participat la masurarea greutatii hectolitrice a unor probe de cereale cu ajutorul unui aparat specific.

Am particpat la macinarea probelor de cereale cu ajutorul morilor cu care este unitatea dotata.(o moara normala si o moara pentru produse fara gluten)

Am masurat indicele de cadere alfa amilazic cu ajutorul unui glutomatic.

Ne-au fost explicate si prezentate diferitele tipuri de boabe de grau cu defect.

In cadrul laboratorului de microbiologie ne-au fost prezentate toate compartimentele sale in flux continuu precum si tipurile de analize efectuate in cadrul sau si bineinteles aparatura si procesele utilizate.

Masina de spalat baloane, autclav , etuva , agitator, instalatie de filtrat apa, ph-metru electronic.

Au fost prezentate cateva tipuri de medii de cultura insamanatate pe cutii Petri si am realizat practic un proces de insamantare a unui mediu pentru o proba de ulei de catina.

Am participat la o demonstratie pratica asupra modului de curatare si sterilizare a sticlariei din cadrui acestui laborator de microbiologie utilizand hartie si dopuri pentru impachetare si etuva si autoclavul.

In cadrul laboratorului de RMN a fost explicat principiul de functionare a instalatiei de la pregatirea si introducerea probei pana la interpretarea datelor si producerea rezultatelor. A fost realizat un exemplu pentru o proba de acetona. In interiorul acestui laborator nu s-au putut realiza poze datorita campului magnetic generat de RMN-ul in sine.

In cadrul laboratorului de ambalaje ne-a fost prezentat scopul laboratorului precum si mijloacele utilizate pentru realizarea testelor si analizelor asupra ambalajelor in sine.S-a realizat o cromatografie pentru aminoacizii esentiali precum si o analiza a rezistentei la presiune a unei folii.

Aparatele prezentate au fost un Instron pentru determinarea rezistentei la presiune, un cuptor cu microunde special pentru testele de simulare a conditiilor cele mai agravante pentru un ambalaj,un spectrofotometru de absorbtie atomica normal si unul cu cuptor de grafit, un aparat pentru determinarea porozitatii ambalajelor, un cromatograf pentru determinarea aminoacizilor precum si un aparat pentru determinarea rezistentei la tractiune a ambajalului.

Observaii personale;

Mentionez ca laboratoarele de cromatografie si analiza senzoriala nu au avut personal specalizat prezent, drept urmare accesul in incinta acestora precum si informatiile primite au fost astfel limitate.

Concluzii.

Activitatile desfasurate in cadrul acestor statii pilot precum si in cadrul laboratoarelor institutlui , aparatura ce a fost explicata pe parcurs precum si scopurile analizelor efectuate in institut s-au concluzionat in final intr-o mai buna intelegere a activitatii generale desfasurate in cadrul unui institut din domeniul de cercetare si dezvoltare.