zaman pluralistik dan zaman penjajahan

 • View
  46

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

zaman pluralistik dan zaman penjajahan dalam hUbungan Etnik, siri pendidikan guru

Text of zaman pluralistik dan zaman penjajahan

 • HUBUNGAN ETNIK ( WAJ 3106 ) : ZAMAN PLURALITIK DAN ZAMAN PENJAJAHAN

 • PENGENALAN Perkembangan sejarah Malaysia memperlihatkan proses pembentukkan masyarakat plural yang ada pada hari ini.Bercirikan pemaksaan dan perbezaan.Masyaraka plural masyarakat yang menandungi dua atau lebih unsur atau peringkat sosial.

 • Pluralisme merupakan satu nilai yang mengarah perubahan politik dan sosiall.Ianya tidak dianggap sebagai satu masalah kerana corak ia merupakan perkongsian bersama. Polarisasi kaum merupakan situasi dimana setiap kaum semakin renggang akibat daripada pemupukkan sentimen negatif antara satu sama lain. Kuasa penjajah telah membawa masuk imigran yang hidup berdampingan tetapi berasingan.

 • CIRI-CIRI MASYARAKAT PLURALISTIK Pluralisme ialah satu proses di mana orang berlatabeakangkan budaya yang berlainan namun hidup secara harmonis, membenarkan ekspresi cara-cara hidup mereka yang distinktif di dalam suatu keadaan yang selaras dengan kebajikan sosial ( vander Zanden, 2008 )

 • Asal Keturunan Yang Berlainan- Sebelum kedatangan British, bilangan Cina adalah terlalu kecil, dan penghijrahan masuk masyarakat Cina berlaku selepas pengambilan Pulau Pinang oleh British. - Orang melayu ditafsirkan sebagai penduduk asal Tanah Melayu,. Namun, penduduk melayu kini lebih ramai ekoran kemasukkan beberapa kelompok masyarakat dari kepulauan melayu. - Hubungan terawal bermula dengan penyebaran agama, namun penhijrahan besar-besaran bermula 1840-an dan kebanyakan buruh berasal dari Selatan India.

 • Agama Dan Kepercayaan Yang Berlainan. - Penduduk Melayu ketika ini hidup dengan agama dan kebudayaan yang berlainan. - Fenomena ini berlaku kerana tiada percampuran yang ketara antara ketiga-tiga kaum terbabit. - Islam mentafsirkan bentuk-bentuk hubungan yang berlaku dalam hidup manusia . Manusia dicipta bertujuan untuk menghambakan diri kepada Allah dab beribadat kepada-Nya : ( Sejarah Malaysia : 2000 : 216 ) -

 • - Pengaruh taoisme merupakan pengaruh yang meluas, kepercayaan dan ajaran membantu memperluas ajaran agama ( Sejarah Malaysia : 2000 : 216 ). - Agama ini tidak mempunyai pengasas, setiap ahli sentiasa menyesuikan diri dalam kehidupan masyarat. Dan memuaskan hati nenek moyang mereka ( Sejarah Malaysia 2000: 217 )

 • Kebudayaan Dan Adat Resam Yang Berlainan - Adat melayu memebrikan penekanan kepada pemerintahan raja yang mutlak dan keutamaan kepada kaum lelaki - Adat melayu mementingkan konsep bermuafakat dan demokrasi. - Adat Cina, mempunyai beberapa perayaan. Pemakaian masyarakat cina lebih kepada pemakaian moden yang bercirikan barat. - Adat India, mempunyai pelbagai perayaan dan pemakaian merea lebih kepada sari dan dhotid.

 • STRATEGI, DASAR, DAN PRINSIP PENJAJAH ILMU KOLENIAL- Pengekalan kausa penjajahan atau kolonial di negara jajahan telah membawa perkembangan bidang pengetahuan - aspek yang diberikan pemerhatian adalah metodologi atau pembinaan ilmu dalam menghimpun fakta dan maklumat

 • - Enam langkah mengenai pembinaan ilmu pengetahuan. a) Menguasia bahasa peribumi untuk membolehkan penjajah berkomunikasi dengan masyarakat tempatan. b) menjalankan kajian mengumpul maklumat mengenai alam sekitar masyarakat. c) Mengumpul maklumat statistikal mengenai tanah jajahan.

 • d) Mengasakan sistem pengintipan dan perisikkan. e) kepustakaan historiografi. f) Menyimpan pelbagai bahan dan artifak dari kajian banci yang dijalankan. - ilmu kolonial cukup penting untuk sesebuah imperialis mengasaskan kekuasaanya. - Mampu menakluki secara fizikal sesebuah ruang geopolitik.

 • -

 • Dasar Pecah dan Perintah - Kewujudan masalah polarisasi etnik dan kegagalan asimilasi disebabkan kegagalan pemerintah British. - Setiap etnik dilayan, dilayan secara berbeza-beza. - Pecah dan perintah terhadap suku dalam etnik. - Pecah dan perintah terhadap negeri dan daerah. - pecah dan perintah dalam pentadbiran.

 • Penguasaan Politik - Abad ke-19, unit politik dikuasai oleh sultan. - Setiap negeri terdiri daripada beberpa buah kampung yang diketahui penghulu. - Keseluruhan pemerintahan struktur sosial terbahagi kepada pemerintah dan rakyat. - Selepas kedatangan British : seorang residen telah dilantik setiap negeri. - Sultan tidak lagi mempunyai kausa mutlak.

 • Penguasaan Ekonomi - Dua bentuk eksplloitasi ekonomi utama yang dilakuakn oleh penjajah. - Mewujudkan pembahagian etnik berdasrkan pembahagian pekerjan.

 • Kedatangan Penjajah - Portugis = 1511 - Belanda kurun ke-17, 1641 - Persetiaan Belanda-Inggeris 1824 - Perjanjian Pangkor 1874 campur tangan Inggeris di NNM - implikasi campur tangan adalah pembaharuan dan modenisasi barat memlalui konteks dan pelajaran.

 • Penentangan Terhadap Penjajahan Inggeris- Inggeris membawa masuk tentera dari India dan Hong Kong. - Perang Perak 1875 - Perang Negeri Sembilan 1875 - Pemebrontakan Pahang 1891

 • Kedatangan Tenaga Buruh Bermula dengan suku-suku Melayu, Cina dan India. Penghijrahan menyebabkan interaksi dan hubungan antara budaya. Proses penghijrahan disebabkan oleh faktor ekonomi, politik, sosial dan fizikal, kedekatan lokasi, kemiskinan, pengangguran, peluang perdagangan, penindasan, perbalahan, perselisihan, perkhidmatan, rekreasi dan migrasi.

 • Penghijrahan tenaga buruh ke Tanah Melayu dalam jumlah yang besar berlaku pada masa pemerintahan Inggeris kerana keperluan memajukan pertanian.Dua langkah telah diambil untuk mengeksploitasi ekonomi dengan pengenalan undang-undang dan membawa masuk tenaga buruh (Suruhanjaya Buruh 1890)

 • Kedatangan Orang Cina Tertumpu di kawasan bijih timah di Perak, Negeri Sembilan dan Selangor. Penghijrahan pesat pada 1880-1914, lombong- lombong milik pengusaha Eropah atau Cina. Faktor-faktor penarik : pembukaan ladang dan lombong . Faktor-faktor penolak : penderitaan atau kemiskinan, kekacauan (pemberontakan), bencana alam, kegiatan jenayah.

 • Selain daripada sebagai pelombong dan petani, penghijrahan orang Cina telah menukar corak pekerjaan asal mereka dengan menjadi pedagang dan peniaga kawasan bandar.Para penghijrah baru dinamakansingkeh (selepas bebas dinamakan laukeh).

 • Kedatangan Orang India Pada zaman penjajahan kedatangan orang India telah berlaku secara perlahan dan sistematik. Daripada Madras, Utara dan Selatan Arcot, Salem, Coimbatore, Trichinopoly, Madura, Ramnadpuram, Chinglepet, Tanjore dan Tinnevelly.Bekerja di ladang-ladang getah, kopi dan tebu

 • Berhijrah melalui buruh kontrak, sistem Kangani 1907, buruh bebas. Tenaga kerja dari India generasi kedua lebih banyak sebagai kerani, pengetua sekolah dan pentadbiran. Faktor-faktor kedatangan: adat resam dan kasta, lebihan penduduk, pengangguran dan kemiskinan, cukai tanah tinggi, kebuluran. Faktor-faktor penarik : perkembangan perusahaan getah, pembinaan jalan raya dan landasan kereta api.

 • Etnik-etnik di Tanah Melayu Semasa Pendudukan Jepun 1941 Jepun mendarat di Kota Bharu, Inggeris menyerah kalah pada 1942. Kesan penting kesedaran politik tentang keburukan penjajahan, menguatkan perasaan dan politik perkauman, ekonomi merosot, masalah sosial.Jepun mengiktiraf hak-hak raja Melayu.

 • 1943, Kesatuan Melayu Muda dibubar oleh Jepun.Jepun mahu orang Melayu bersatu padu dengan etnik-etnik lain bentuk pergerakan kebudayaan beliaJepun memberi layanan yang baik pada orang India kerana perlukan kerjasama mereka untuk melaksanakan dasarnya memerangi Inggeris di India. Pada awalnya, Jepun mengambil sikap yang keras terhadap orang Cina sejak Perang Jepun-China 1937. Kemudian menukar sikap kerana perlukan sokongan ekonomi

 • KESIMPULANPluraliti bukanlah sesuatu yang baru dalam masyarakat Malaysia.Namun ianya juga bukanlah merupakan sesuatu yang mudah untuk diakhiri terutama sekali dalam masyarakat pelbagai etnik di Malaysia yang masih kaya dengan adat budaya kaum masing-masing.

 • Perpaduan dan gabungan tiga kaum yang terbesar di negara ini terutamanya pada zaman darurat .Memerlukan kaum-kaum utama bersatu padu dan bekerjasama dalam bidang politik telah memberi peluang besar etnik-etnik di Tanah Melayu untuk menilai hubungan etnik ketika itu.

 • Perpaduan seperti ini telah mempercepatkan lagi proses kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dan masih lagi kekal hingga kini. Kewujudan etnik-etnik yang berasingan kekal sehingga penjajah Inggeris meninggalkan Tanah Melayu dan memberi kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

 • RUJUKAN http://www.scribd.com/doc/5890388/Kuliah-4-5-PLURALITI-MASYARAKAT-DI-TANAH-MELAYU-PADA-ZAMAN-PENJAJAHAN http://www.scribd.com/doc/14069157/Ciriciri-dan-kesan-masyarakat-pluralistik http://www.slideshare.net/kaichew/tajuk-3-pluralistik-zt1042-presentation