of 26 /26
Znanstvena avantura

Znanstvena avantura

  • Author
    josiah

  • View
    46

  • Download
    6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Znanstvena avantura. - PowerPoint PPT Presentation

Text of Znanstvena avantura

Znanstvena avantura

Znanstvena avantura

Dana 18.travnja u 8 sati zapoela je naa znanstvena avantura iz prirodnih znanosti. Uitelji prirodne skupine predmeta nastavnice Javor,orak i Vitica su s uenicima koji pohaaju slobodne aktivnosti odnosno dodatnu nastavu iz prirodoslovlja krenuli na strunu ekskurziju u Zagreb- Institut Ruer Bokovi .

INSTITUT RUER BOKOVIInstitut Ruer Bokovi najvei je nacionalni interdisciplinirani istraivaki institut u podruju prirodnih znanosti500 znanstvenika instituta aktivno je u podrujima fizike,kemije,molekularne biologije i medicine,ekologije,istraivanja mora i raunarstvaRUTA C

Znanstvenici-'Ruerovci'su nam pokazati da znanost moe biti uzbudljiva , te da biti znanstvenikom znai istraivati neograniene mogunosti! Kroz niz radionica i predavanja upoznali su nas s kristalima, atomima, bakterijama, otkrili nevidljivi svijet nanoestica, objasnili nam zato je kemija slatka

Predavanje: RAK- ISTINE I ZABLUDERak je svima poznat kao opaka bolest od koje u svijetu svake godine oboli vie od 13 milijuna ljudi.U naoj zemlji, meu svim uzrocima smrtnosti, rak naalost zauzima ak drugo mjesto.Da li je rak uope bolest, i ako je, je li to jedna bolest, ili predstavlja grupu od preko 100 razliitih bolesti?Kako nastaje, i zato?Najvanije od svega, moe li se sprijeiti i kako ga lijeiti?

Rak nastaje zbog vanjskih utjecaja, ali i zbog mutacija na genima. Naime, kada dolazi do udvostruavanja dvolanane molekule DNA, postoje odreene veze koje se spajaju s odreenim vezama. A(denin)T(imin); G(vanin)C(itozin). No, kada doe do mutacije, dolazi do spajanja veza, ali s pogrjenim parom. AT; GT. Te tako nastaje rak...

8Neumorni turisti metalni ioniKroz ovu radionicu smo doznali ulogu metalnih iona , njihovo porijeklo u okoliu, kako putuju i krue tlom, vodama, zrakom i ivim svijetom, u kojim koliinama i oblicima su nam ti ioni korisni, a u kojima opasni po ivi svijet, te kako ih mjerimo.

Na ovome smo se predavanju upoznali sa naim metalnim ionima te kako su oni svuda oko nas. Tonije, ivini (Hg) se joni nalaze upravo sada na vaim rukama.Naime, objasnit emo vam taj zaarani krug.

Male ribice pune su iona metala, no one jedu one male planktone. Mi takve male ribice ne jedemo. No, tu malu ribicu pojede ona srednja. A tu srednju pojede ona velika riba koju mi jedemo. I tako ti metalni joni dospiju u na organizam.No tu postoje i jo mnogi drugi naini kruenja metalnih jona te je ovo samo jedan od njih.

Slatka kemijaKroz pokuse smo doznali koliko je energije sakriveno u malim gumenom medvjediu. Gumeni medvjedi nastaje arolijom iz sirupa glukoze, eera i vonih aroma. .

Slatka kemijaUgljikohidrati, poznatiji pod nazivom eeri, prisutni u vou, povru, mlijenim proizvodima, te zaslaivai poput eera, meda, kukuruznog sirupa Idealno su gorivo za veinu tjelesnih funkcija. Opskrbljuju tijelo energijom potrebnom za rad miia, mozga i ivanog sustava.

etnja dolinom atomskih jezgara Znanstvenici su nam objasnili da je materija koju vidimo oko sebe sastavljena je od atoma. Odgovorili su nam kako i gdje su oni nastali.Osim vodika i helija, jezgre praktiki svih atoma nastale su u unutranjosti zvijezda, u uvjetima ekstremne temperature i tlaka, esto u neravnotenim i eksplozivnim procesima.

etnja dolinom atomskih jezgaraU uvjetima slinim svemirskim znanstvenici istrauju neutronePosebno su nas iznenadili kada su ispred naih znatieljnih oiju prosuli tekui zrak.To je bio efekt iz najopasnijih filmova.

ivi svijet pod moremDoznali smo to sve skriva Jadransko more.Iznenadili smo se bioraznolikou organizama koji u njemu ive: od makrosvijeta (sisavaca, riba, jeinaca, zvjezdaa) do mikrosvijeta (zooplantkonskih i fitoplanktonskih zajednica).

TO SVE SKRIVA JADRANSKO MORE?Raznolikost organizama u Jadranu je velika: od makrosvijeta koje ine sisavci,ribe,jeinci do mikrosvijeta koje ine planktonske zajednice.Plankton ine brojni mikroorganizmi koje klasificiramo u razliite kategorije ovisno o tome da li razgrauju organsku tvar, fotosintetiziraju ili jedu druge organizme.

Doznali smo i to su bioindikatoriBioindikatori u moru su organizmi koji slue znanstvenicima u svrhu ispitivanja toksinosti odreenih spojeva koji dospijevaju u more

Vizualizacija mikrosvijetaRaunalni znanstvenici oblikuju e-Science tehnologiju koja predstavlja novi model znanstvenog rada. Znanstvenici su nam odgovorili na pitanja:elimo li nositi PC kao naunicu ili runi sat, elimo li voziti automobil na solarni pogon

nanosvijetSve nam to nam to omoguava nanosvijet. Naime, fiziari su mislili da su dosegnuli vrhunac fizike, tj. da nema niti jedne teorije u fizici koja jo nije objanjena.No nije takoOtkrivene su jo manje estice od protona, neutrona i elektrona, a to su NANOESTICE. One se nalaze unutar atomaNanomaterijali sve bre nalaze najrazliitija i iroka podruja primjene: od krema za sunanje s nanoesticama titanovog dioksida i cinkovog oksida, zatitnih premaza protiv naslaga za brodove na bazi ugljinih nanoestica, preko sportske opreme (reketi, ribiki pribor, palice, loptice, bicikli ...)

nanosvijetNanoestice su openito superfine estice veliine od 1 nm do 1 mikrona.Dodatkom nanoestica materijalima se poboljava vstoa, tvrdoa, te druga mehanika svojstava.Isto tako veliku primjenu nanoestica imamo u nanotehnologiji gdje se promjenom veliine nanonestica mjenjaju njihova magnetska, optika, elektrina svojstva. Primjena u medicini raznolika je, od primjene nanoestica u lijeenju malignih stanica, do glavnog sastojaka krema za sunanje.

Sa sloganom Nosi se znanje i mi smo zavrili svoju znanstvenu avanturu.