of 20 /20
Gurau Octavian Stefan Ploianu Fibrele textile

Fibrele textile2

 • Author
  lvmike

 • View
  33

 • Download
  4

Embed Size (px)

Text of Fibrele textile2

 1. 1. Gurau Octavian Stefan Ploianu Hurlup Lorenzo Fibrele textile
 2. 2. Fibre naturale: - proteice; - celulozice. Fibre artificiale: - Fibre celulozice: - din celuloza regenerata; - din celuloza modificata chimic
 3. 3. Parul de la animale (lna, parul din blana animalelor) sunt fibre proteice. Cele mai importante: cele din matase naturala si lana.
 4. 4. SERICINA FIBROINA
 5. 5. Fibrele celulozice au un grad de policondensare care difera de la un material celulozic la altul. Printre fibrele celulozice naturale se numara cele obtinute din : bumbac, in, canepa, iuta, etc.
 6. 6. Celuloza este o substanta din clasa glucidelor, prezenta in membrana celulelor vegetale.Elasticitate. Formula bruta (C6H10O5)n .
 7. 7. Bumbacul este o fibra naturala, polimerica, vegetala extrasa din fructul plantei de bumbac.
 8. 8. Se caracterizeaza prin doua tipuri de fibre: tehnice si elementare.
 9. 9. Vascoza Matasea acetat Triacetat Matase cuproaminoacala
 10. 10. Acestea sunt supranumite si fibre chimice , au devenit astfel alaturi de fibrele naturale o baza importanta de materii prime textile . Cele mai importante produse de acest tip sunt: vascoza si matasea cuproxam.
 11. 11. Vascoza ( raion) are gradul de polimerizare mai mic decat al celulozei din bumbac si cu o rezistenta mai scazuta .
 12. 12. Cea mai importanta fibra de acetat de celuloza este matase acetat. Matasea acetat este o fibra obtinuta din celuloza, iar tehnic este denumita acetat de celuloza.
 13. 13. Procedeul acetat realizeaza matasea acetat, folosind acetatul de celuloza. Matasea acetat este mai rezistenta dar mai putin higroscopica decat cea din vascoza sau cuproxam.
 14. 14. Proteine vegetale sau animale Nu se mai fabrica Cauciucul natural. Din cauciuc - filamente grosiere.
 15. 15. Materii prime textile Industria textila Imbracaminte Sfori, franghii.