La matèria i materials

 • View
  99

 • Download
  3

Embed Size (px)

Text of La matèria i materials

 • LA MATRIA I MATERIALSTEMA 5

  NATURALS SIS

 • INDEX

  LA MATRIA I LES SEVES PROPIETATSELS ESTATS DE LA MATRIA COM ES POT CANVIAR LESTAT DUNA SUBSTNCIA?MATERIALSPROPIETATS DELS MATERIALSREACCIONS QUIMIQUES

 • 1.- LA MATRIA I LES SEVES PROPIETATS; MASSA I VOLUMLa matria s all de que estan fetes les coses i els ssers vius. La matria t quatre propietats que sn: la massa, el volum, la densitat i la flotabilitat.

  La massa Qu s? La massa dun cos s la quantitat de matria que el forma. Per obtenirla es pesa amb una balana.

  El volum Qu s? El volum s la quantitat despai que ocupa. Per obtenir-la es mesuraamb una proveta.

  La densitat Qu s? La densitat s el quocient de la massa pel volum.

  La flotabilitat Qu s? La flotabilitat s la qualitat dun cs que ens diu si sura o no dins un lquid.

 • 2. ELS ESTATS DE LA MATRIACOM ES PRESENTA LA MATRIA?

  La matria es presenta en 3 estats: slid, lquid i gass.

  SLIDS: tenen un volum invariable i una forma fixa . En alguns casos podem canviar la forma, llavors diem que sn modelables . El ferro i largila sn materials slids, la diferncia s que largila es modelable. LQUIDS: volum invariable per poden canviar de forma , els lquids adopten la forma del recipient que els cont.GASOS: tenen volum i forma variables . Sadapten a la forma del recipient que els cont i nocupen tot el volum.

 • 3.- COM ES POT CANVIAR LESTAT DUNA SUBSTNCIA?Els canvis destat duna matria es produeixen per efecte de calor. Per tant si volem canviar lestat duna matriaHem de donar-li calor, lhem descalfar O li hem de treure calor, lhem de refredar .

  Els canvis destat sn :fusi , solidificaci , vaporitzaci i condensaci . FUSI: pas de slid a lquid, cal escalfar-lo.SOLIDIFICACI: pas de lquid a slid, cal refredar-lo.VAPORITZACI: pas de lquid a gas, cal escalfar-lo. CONDENSACI: pas de gas a lquid, cal refredar-lo.

 • 4. Els materialsTipus de materials

  Quins nhi ha?

  Naturals: Sobtenen de la natura.

  Artificials: Sobtenen de la natura i lsser hum els modifica.

 • 5.- Propietats dels materials Quines sn?

  Duresa: Es la resistncia a ser ratllat. Transparncia: Deixen passar la llum a travs Conductivitat: Deixa passar la calor. Allament trmic/elctric/acstic: No deixa passar la calor/ lelectricitat / el so. Solubilitat: Es la capacitat de dissoldres dins un lquid. Resistncia: Es la capacitat per a suportar un pes sense trencar-se. Fragilitat: quan es trenca fcilment en donar-li un colp. Elasticitat : Si desprs de deformar-lo recupera la seua forma original. Impermeabilitat: No deixen passar laigua.

 • 6. REACCIONS QUMIQUESSn els processos en el qual unes substnciesanomenades reactius , es transformen en unes altresanomenades productes de la reacci.

  La combusti , loxidaci i la fermentaci sn reaccions qumiques.

 • LA COMBUSTI

  Es produeix quan algunes substncies cremen en posar-se en contacte amb una guspira o llum encs. Aquestes substncies es diuen combustibles ( sn els reactius) com la llenya, el carb, el but, lalcohol Els combustibles per encendres necessiten oxigen de laire. Com a productes de la reacci hi ha, el vapor daigua,altres gasos, cendres i calor.

 • LOXIDACIEs produeix quan algun metall es posa en contacte amb loxigen de laire. Per exemple el ferro ( queda rovellat, es converteix en una substncia trencadissa de color vermell).

  Alguns aliments tamb soxiden desprs de pelar-los i posar-se en contacte amb loxigen. Per exemple les pomes que canvien de color i senfosqueixen.

 • LA FERMENTACIEs produeix quan unes substncies orgniques es transformen en unes altres grcies als lacci dun tipus de llevat, de bactries o de fongs. La reacci de fermentaci es positiva en molts casos i sutilitza per fabricar aliments ( pa, iogurt) i begudes com el vi ( la fermentaci transforma el vi en vinagre).