8
STUDIU DE CAZ: BUCURESTI

Impozitarea marilor averi- sondaj

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: Impozitarea marilor averi- sondaj

STUDIU DE CAZ: BUCURESTI

Page 2: Impozitarea marilor averi- sondaj

2

Volumul eşantionului: 3000 persoane adulte de 18 ani şi peste

Tipul eşantionului: Probabilist, stratificat

Eşantionare: Selecţie probabilistă a punctelor de eşantionare şi apersoanelor. Selecţia gospodăriilor s-a făcut dupa metoda “random-route”, iar cea a persoanelor, după regula “persoana care îşianiversează ziua de naştere cel mai aproape de începutul anului”

Reprezentativitate: Esantionul este reprezentativ pentru populatiaadultă neinstituţionalizată a Municipiului Bucureşti cu o eroaremaximă tolerată de +/- 1.8% , pentru un interval de încredere de95 %.

Validare: Valorile prezentate sunt cele culese din teren (nu s-aurealizat ponderări). Interviurile s-au realizat faţă în faţă, ladomiciliul respondenţilor. Au fost verificate 1586 de chestionareaplicate, telefonic şi la domiciliul respondentului.

Ancheta de teren s-a desfăşurat în perioada 1-15 februarie 2010.Echipa de operatori de teren a fost formată din 88 de persoane.

Page 3: Impozitarea marilor averi- sondaj

18%

72%

8%

2%

Directia este buna Directia este gresita

NS/nu pot aprecia NR

3

Page 4: Impozitarea marilor averi- sondaj

12%

32%

23%

32%

1%

Foarte interesat

Interesat

Putin interesat

Foarte putin/deloc interesat

NS/NR

4

Page 5: Impozitarea marilor averi- sondaj

25%

37%

15%

11%6% 6%

Foarte buna

Buna

Proasta

Foarte proasta

Nu am auzit de

aceasta masura

NR

5

62% dintre respondenti au o parere buna sifoarte buna. Masura a fost si este promovatasuficient, dat fiind procentul de 6% care nu auauzit de aceasta initiativa.

30% 70%

Foarte proasta/Proasta Buna/Foarte buna

Procentele sunt calculate din totalul celorcare au oferit un raspuns valid la intrebare.

Page 6: Impozitarea marilor averi- sondaj

Alte raspunsuri

Mugurel Surupaceanu

34

16

6

Rezultatele sunt exprimate in procente. Diferentapana la 100% reprezinta refuzurile de a raspunde laaceasta intrebare. Raspunsul a fost spontan.

Page 7: Impozitarea marilor averi- sondaj

Alt raspuns

PSD

23

28

7

Rezultatele sunt exprimate in procente.Diferenta pana la 100% reprezinta refuzurilede a raspunde la aceasta intrebare

Page 8: Impozitarea marilor averi- sondaj

Chestionarul a fost o metoda de a testa notorietatea si favorabilitateainitiativei legislative privind impozitarea marilor averi, dar si un mijloc de aevalua asumarea acesteia.

Favorabilitatea este destul de crescuta, deci potentialul de acceptare estemare.

Analizand profilul celor care cunosc date despre aceasta masura (numeleinitiatorului si partidul din care acesta face parte), observam ca in generalpopulatia activa a numit corect initiatorul si partidul din care acesta faceparte.

In schimb, inactivii care se declara dezinteresati de viata politica a tarii auoferit alte raspunsuri la aceste intrebari, dar favorabilitatea privind aceastainitiativa este destul de mare.

Cei care au o parere proasta si foarte proasta sunt cei dezinteresati de viatapolitica a tarii, cei care declara ca veniturile nu le ajung nici pentru strictulnecesar, cu un nivel de pregatire destul de scazut ( maxim liceul).

Acestia au refuzat ulterior sa raspunda la intrebarile ce tineau decunoasterea initiativei legislative.

Incercarea de a spori favorabilitatea acestei initiative in randul celor care oresping vehement se va solda cu un esec, deoarece, acestia fac parte dinrandul asistatilor sociali, fara o cultura si un comportament politic previzibil.

Ar trebui continuata campania de promovare a initiatorului, acesta aflandu-se cu mult sub notorietatea acestui proiect legislativ.

Mesajele legate de aceasta propunere ar trebui concretizate sioperationalizate mult mai clar.

8