Actualitatea 901

 • View
  230

 • Download
  10

Embed Size (px)

DESCRIPTION

săptămânal pentru oameni inteligenţi

Text of Actualitatea 901

 • ACTUALITATEAn Sptmnal pentru oameni inteligeni n n www.ziarulactualitatea.ro n

  n Nr. 901 n Anul 18 n n 31 Oct.-6 Nov. 2014 n 2 lei n

  Pag.3

  Lugojeanca Bianca Fanu

  va reprezenta Romnia la

  concursul de frumusee

  Miss World 2014

  Pag.7

  The Branish Family, Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic

  Valeriu Branite

  n 9 voluntari din Elveia ajut la castrarea pisicilor i cinilor

  n perioada 26 octombrie 1 noiembrie 2014, Aso-ciaia Free Amely 2007 desfoar, n parteneriat cu Primria Lugoj, o aciune de castrare a pisicilor i cinilor cu i fr stpn. Cinci medici din Elveia i trei asisteni medicali, membri ai Asociaiei NetAP (Enrico Clavadetscher, Beni Staehelin, Su-sanna Kaeppeli, Andreas Pfulg, Fred Willitzkat, Corinne Meister, Katja Willitzkat, Selina Strick-ler), mpreun cu preedinta Asociaiei NetAP, Esther Geisser, au sterilizat n primele trei zile peste 200 de animale. La aciune au colaborat Dan Aurelian, Marius Ragobete i Cristian Oros. Asociaia NetAP este o organizaie foarte mare,

  ai crei membri sunt profesioniti i desfoar aciuni similare, de voluntariat, la nivel mondial. O colaborare foarte bun avem nu doar cu Romnia, ci i cu Ucraina, Polonia, Serbia, Bosnia, India i Thai-landa. La Lugoj, situaia se prezint foarte bine, iar asta datorit colaborrii cu Primria Lugoj, Salprest,

  doamna Noemi Kiss i ceilali medici din ora, ne-a declarat Esther Geisser, preedinta Asociaiei NetAP, care, aflm, a realizat la Lugoj o adopie la distan, adic a adoptat un cine care va rmne n adpostul Free Amely, ns va fi ntreinut pe cheltuiala perso-nal a doamnei Esther Geisser. n ceea ce privete cinii i pisicile din Lugoj, medicii elveieni sunt de prere c mai este mult de fcut n acest sens, multe pisici fiind gsite bolnave sau lovite pe strad. Punc-tele special amenajate n acest sens sunt: Adpostul Free Amely de lng Tapia, Adpostul din Lugoj, Cabinetul veterinar de pe strada I. L. Caragiale i cel de pe strada Eftimie Murgu. Informaii suplimentare se pot obine de la iniiatoarea aciunii, Elena Balaj, preedinta Asociaiei Free Amely 2007 la nr de tel: 0731.973.866; 0729.692.964. Diana BUCA

  Mita iprocurorul

  Un procuror-profesor la Universitatea Drgan prins n

  flagrant n timp ce lua mit a fost reinut de DNA

  Pag.9

  n Elevii lugojeni vor susine un concert la VreSmbt, 8 noiembrie 2014, o delegaie a colii Gimnaziale de Muzic Filaret

  Barbu din Lugoj, alctuit din elevi, profesori i studeni, va fi prezent la Vre (ora nfrit cu municipiul Lugoj), la invitaia colii de Muzic Iosif Marinko-vi din localitate. Elevii lugojeni, crora li se vor altura doi studeni de la Facul-tatea de Muzic din Timioara (pianista Amalia-tefania Lina, fost elev a colii de muzic lugojene, i violonista Francesca Moldovan), vor susine un concert pe scena Teatrului din Vre, ncepnd cu ora 17. ntlni-rea cu profesorii i elevii vreeni se constituie n cea de-a II-a etap a Proiectului de parteneriat nche-iat ntre cele dou coli vocaiona-le, dup ce, n primvara acestui an, mai muli elevi din Vre au participat, la Lugoj, la Concursul Internaional de Interpretare Pia-nistic Clara Peia.

  Prof. Petru MADrOANe & prof. dr. C-tin-T. STAN

  Pentru buna desfurare a activitii n noua pia agroalimentar construit, v rog s inei cont de urmtoarele: joi, 30.10.2014, ora 9, vor fi prezeni n noua pia toi productorii agricoli care au contract cu Primria Mu-nicipiului Lugoj, pentru repartizarea meselor.

  n n atenia productorilor agricoli din noua Pia

  Pag.7

 • 2 HOTNEWS 31 OCT.-6 NOV. 2014ACTUALITATEA

  by CRIVnCaricatura sptmnii S mai i gndim! nl Omul e fcut s triasc ntre oameni. Prin ur-

  mare, ori i educi, ori i supori. Marc Aureliusl Omul nu ajunge niciodat att de btrn nct

  s nu poat face nc o prostie Woody Allenl Se zice c timpul trece. Timpul nu trece nicio-

  dat. Noi trecem prin timp Garabet Ibrileanul Oamenii tind s-i aminteasc drepturile, n

  schimb tind s-i uite ndatoririle. Indira Gandhil Nu eti bun de nimic, dac eti bun doar

  pentru tine. Voltairel Prostia i ngmfarea sunt dou surori care

  foarte rar se despart. Proverb arabl Viitorul ni-l putem modela cum vrem. Viaa

  este un lut cruia voina i d form L. rebreanu l Dac nu ne e ruine s o gndim, n-ar tre-

  bui s ne fie ruine s o spunem. Cicerol Oamenii sunt la fel ca Luna: nu-i arat de-

  ct o fa. Arthur Schopenhauerl Sunt un optimist. Nu vd niciun sens n a fi

  altcumva. Winston Churchill

  Policlinica DArLIFe ofer servicii medicale complete i n specialitatea endocrinologie

  ENDOCRINOLOGIE: Dr. Lupu Corina, medic specialist endocrinologie

  ncepnd cu luna august 2014, Policlinica DArLIFe se afl n contract cu CAS Timi pe specialitile recuperare Medical (Dr. Niu Cristina) i Obstretic - Ginecologie (Dr. El Ghazi Rita)

  Pentru programri, contactai-ne la tel. 0356/414.949, 0741.414.949 sau la adresa: Lugoj, strada Mihai Eminescu nr. 4 (n spatele Teatrului).

  strada Mihai eminescu nr. 4

  (n spatele Teatrului)

  www. darlife.ro

  Smbt, 25 octombrie 2014, la gr-dina de var ZARAFAN, din Micro I, a fost aniversat Ziua Armatei Romne. Activitatea a fost organizat de Asoc. Mil. R. R. Lugoj, printr-o reconstituire istoric a luptelor purtate de armata ro-mn i sovietic n urm cu 70 de ani, pentru eliberarea Romniei de sub ocu-paia fascist, desfurat de un grup de tinere din Detaamentul de Fete.

  Scurt istoric

  La 4 septembrie 1944, Adolf Hitler a ordonat Grupului de Armate german SUD de pe teritoriul Ungariei s ocu-pe Transilvania, i Grupului de Armare german F din Serbia s ocupe Bana-

  tul, avnd drept scop cucerirea crestelor principale ale Carpailor, ptrunderea trupelor germano-ungare n trectorile acestora i zvorrea lor.

  La 7 septembrie 1944, deoarece ar-mata romn nu putea elibera singur Transilvania i Banatul, Stalin a ordo-nat Frontului 2 Ucrainean (este vorba de Frontul Briansk care, ajuns pe teri-toriul Ucrainei, a primit denumirea te-ritorial a acestei republici sovietice) s subordoneze armata romn i s trea-c la eliberarea Romniei.

  La 9 octombrie 1944, armata sovieti-c a eliberat ultima brazd din teritoriul Banatului, iar la 25 octombrie 1944, Di-vizia 9 InfanterieMreti din Con-stana a eliberat oraul Carei, ultima brazd din teritoriul Transilvaniei i de altfel a Romniei.

  ***La manifestarea de reconstituire is-

  toric, eleva Andreea Mrgineanu (c. Gimnaz. A.Odeanu) avnd gradul sim-bolic de cpitan a reprezentat armata

  romn i a condus activitatea de recon-stituire istoric, eleva Bianca Bogdnel (CN C. Brediceanu) a reprezentat ar-mata sovietic, eleva Arissa Adams (CN C. Brediceanu) armata german, eleva Isabela Floroni (CN C.Brediceanu) pen-tru armata ungar, iar asistenta Lavinia Petrua, purttoare a Drapelului Na-ional al Romniei. S-a intonat Imnul Naional al Romniei. A luat cuvntul i reprezentanta armatei germane, tradu-cerea fiind efectuat de reprezentanta armatei romne.

  n a doua parte, un grup de dansatori ai Ansamblului Perla Banatului, pre-cum i solitii vocali Cristian Nichita (directorul ansamblului) i Alexandru Panoni au susinut un foarte frumos moment folcloric, care a dat culoare manifestrii.

  Au fost prezeni pe baz de voluntariat 4 elevi i un profesor de la Colegiul Teh-

  nic A.Vlaicu (prof.Sebastian Rotariu, Alexandra Filip, Ramona Ciup, Lidia Cauni i Liviu Enache) iar de la Colegiul Tehnic V.Branite 4 eleve care au repre-zentat simbolic Garda la Monument (Iozefina i Iasmina Grbulescu, Flori-na Preda i Mdlina Moica).

  Activitatea s-a ncheiat cu o gustare pentru toi participanii, prestaia fe-telor fiind sponsorizat de maiorul(r) Constantin Zarafan, om de afaceri.

  A.M.r.r.

  Spectacol militar i artistic desfurat la Lugoj cu prilejul Zilei Armatei Romne

  n Lucrare premiat

  la Salonul Internaional de Caricatur

  de la Vaslui, ediia 2014

  +

  PremierEste pentru prima

  dat cnd o fat din Lugoj ctig un concurs de

  frumusee la nivel naional. Lugojeanca Bianca Fanu a reuit

  aceast performan i, n plus, ne va reprezenta ara la Miss World 2014, competiie care se va des-fura la Londra ntre 19

  noiembrie i 15 decembrie. Felicitri, Bianca!

  RevenireNe bucur revenirea lui

  Gheorghe Bologa, clientul permanent al acestei rubrici, care l-a fcut

  celebru, nu doar pe plan local, ci chiar i pe plan

  judeean. Motivul credem c l cunoatei: trecerea domniei sale la PSD, dei a fost o vreme preedinte la PNL, poziie din care

  ataca tocmai partidul din care acum face parte.

  n Editorial

  Nu mai este mult, doar cteva zile, pn cnd romnii sunt provocai la o prim prob de curaj, alegerea celui care s ne conduc pentru urmtorii 5 + 5 ani, pentru c nici unul dintre cei 14 magni-fici nu se vor mulumi cu un singur mandat. Sau probabil c au o strategie privind dezvoltarea -rii care are nevoie de mai mult timp, dei nimeni nu mai crede n povetile acestora. De fapt tocmai aici este problema, lipsa de credibilitate, diferena dintre mesajul electoral i realizri, slaba calitate a celor implicai, toate genernd un singur rezultat: absenteismul masiv de la vot. Am ajuns dup 25 de ani s avem nevoie de o campanie n cadrul campa-niei electorale prin care s fim determinai s ieim la vot, s ni se reaminteasc faptul c votul nostru conteaz i c nu ar fi tocmai potrivit s lsm pe alii s ne decid soarta. De la o prezen de aproa-pe 90% n anii de dup Revoluie s-a ajuns acum s nu mai atingem nici cei 50%, mai mult de jumtate din alegtorii de atunci nemaifiind interesai acum s voteze. Iar acest rezultat nu este dat de o demo-craie n care fiecare face ce vrea, ci de dezamgirile generate de cei care s-au succedat la conducerea rii, judeelor, oraelo