Ara Especial Paisatges

 • View
  81

 • Download
  23

Embed Size (px)

DESCRIPTION

el país que tenemos desde el paisaje

Text of Ara Especial Paisatges

 • UN DIARI DE PAISATGES

  EL PAS QUE

  NMERO 1555

  2,50 EUROS

  DIUMENGE 15 DE MAR DEL 2015

  Un ARA especial

  Avui analitzem en un dossier de 10 pgines

  bons i mals exemples de gesti paisatgstica, i convertim tot el diari

  en un catleg de paisatges de

  Catalunya

  TENIM

 • 02les claus del dia

  DIUMENGE, 15 DE MAR DEL 2015 ara

  EM FA RIURE la gent que diu Jo sc aix i no canviar. Sobretot els que ho diuen amb una solemnitat ri-dcula. Perqu nhi ha que tels mi-res i penses que els aniria la mar de b, canviar, que tenen poc marge derror en el canvi. Vaja, que millo-raran segur. Vs a saber don treuen larrogncia, qui els ha enganyat. Canviar s lnica oportunitat de millorar, i aix a tots ens conv. A vegades sn els mateixos que et di-uen Jo les coses les dic aix, tal com vnen, confonent aquesta espon-tanetat banal i sense filtres amb la sinceritat, que porta una mica ms de feina. I a sobre se senten especi-als pel fet tan trist de no pensar abans de parlar. Ser sincer s una virtut, ser bocamoll no ho s tant.

  Mhe fet un tip de canviar i s que canviar molt, tant si em ve de gust com si no, que aix va danar-te adaptant a les circumstncies i pos-sibilitats i reaccionar al que ens pas-sa. Per hi ha una part de lesperit jo sc aix amb la qual em sento del tot identificat. s la idea de fer les coses a la teva manera. El my way cantat per Sinatra. Lestil propi. Te-nir la illusi que controles una part de la vida, que a vegades fas petits plans i es compleixen. Que comen-ces a saber qu et fa feli i que ja tens clar qu no voldrs tornar a provar. s una llibertat personal i intrans-ferible que tapuja lautoestima, thi reconeixes. Repeteixes accions que than fet sentir b. Sn actes privats, capricis individuals, regals que ens fem, exercicis de personalitat que et refermen sense negar ning. Sn aquests moments felios que et con-firmen que et coneixes i que saps com premiar-te. I tenen molt a veu-re a reconixer i estimar els nostres paisatges personals i vitals. Com-partir-los i cuidar-los.

  El goig de fer petits plans

  i complir-los

  IAQU

  Mnica Sabata (@MonicaSabata) Directora de la ctedra Josep Termes

  El procs catal va millor quan hi ha illusi al carrer i responsabilitat i unitat entre partits

  poltics. No shi val a badar!

  Xavier Fina (@XavierFina) Consultor i professor de poltiques culturals Els fulls de ruta com a manuals dautoajuda

  Joaquim Nadal (@quimnadal) Exconseller de Poltica Territorial

  i Obres Pbliques (PSC) Situar el termmetre de la poltica catalana en la suma CiU/ERC s un error histric de ms de

  trenta anys. Abans suma desigual, ara empat!

  Joan Carles Calbet (@jccalbet) Economista

  Lnica manera dobtenir majories qualifica-des es concentrar, sumar. Si no, estem abocats a una situaci ingovernable polticament parlant

  Mara del Vigo (@mdelvigo) Periodista

  Esperanza Aguirre fent campanya en la manifestaci contra el dret a lavortament.

  Liberal de tota la vida

  Andrea Sidranes (@AndreaSidranes) Estudiant dinfermeria

  Em sembla perfecte que hi hagi gent contra lavortament, el que em sembla pens s que

  es posi en entredit el dret a poder decidir

  Jos Carlos Dez (@josecdiez) Economista

  Syriza ha provocat fuga de dipsits, recessi i ms desocupaci i es dedica a reportatges

  frvols que els debiliten la negociaci?

  Rosa Mara Artal (@rosamariaartal) Escriptora i periodista

  @josecdiez els patriotes forrats per la poltica de saqueig i submissi dels conservadors i soci-

  alistes grecs. Syriza porta mes i mig

  Miquel Rossell (@miquelrossello) Periodista

  Alguns creuen que ser desquerres significa viure en un caixer i menjar entrepans de xped

  Alberto (@albertin46) Tuitaire

  @miquelrossello i altres que ser de dretes significa estar forrat de pasta

  i portar polos Lacoste

  Gemma Garca (@gemagemma) Corresponsal de TVE al Marroc

  Llavors... vam deixar de portar rellotge perqu mirvem lhora al mbil i deixarem

  dusar el mbil perqu parlarem pel rellotge

  Toms Molina (@TomasMolinaB) Meteorleg

  Plou a llevant, un sol que enamora a ponent, neva al nord i bufa fort al sud! No direu que

  no tenim un pas petit per eixerit!

  vist altwitter

  CARLES CAPDEVILADIRECTOR

  director@ara.cat Twitter: @carlescapde

  pareumquinesLEX GUTIRREZ (@ALEXGUTIERREZM)

  Noms li ha faltat canviar laspre paper de prem-sa pel couch, a lAbc, amb el seu reportatge de portada sobre la vida del ministre dEconomia, Iannis Varufakis. Fonamentalment, el diari es dedica a refregar-li per la cara que un esquer-rans com ell gaudeixi dun benestar que, en aparena, hauria destar reservat a les altes nis-sagues. Aix viu el populisme, titulen, mentre sel veu abraat a la seva dona, que recorda la Ky-lie Minogue. La parella s a la terrassa de casa (el diari ho titlla de pis burgs), amb lAcrpolis al fons. A dins, un titolet resa Marxista amb illa, per resulta que noms hi t una casa, no pas tot lillot, com si fos Marlon Brando. A lar-

  ticle hi ha ms literatura rosa que periodisme i les dades cedeixen el pas als adjectius humits, com si fos una olmpica estrella del rock: El comparen amb Bruce Willis, Els viatgers [dun vol] reconeixen la seva silueta at-ltica i el crani afaitat, La seva dona pensava que shavia casat amb un in-tellectual i ara es veu als braos dun nou heroi grec, etctera. Noms els falta rebatejar-lo de Varufakis a Varufucker. Per anem al moll de los: el niu damor aix el defineix lAbc on viuen i del qual no precisen el va-lor perqu el lector pugui jutjar-ne objectivament el presumpte pecat de burgesitud. Suggereix el diari que la coherncia obliga els marxistes a renunciar a un pis amb vistes i marcir-se en un soterrani humit? Resulta que el pis ni tan sols s seu, sin de ladinerada famlia de la seva dona com es diu de passada al text. Aleshores, qu li retreuen exactament? Que hagi gosat deixar la prria, el lumpen i les ravaleres en favor duna dona de casa bona? No s aix una defensa sorprenentment desacomplexa-da, per part del diari, del sistema de castes?

  De Varufakis a Varufucker, gentilesa de lAbc

  lescaresdeldia

  El director de lObservatori del Pai-satge, entitat que celebra el 10 ani-versari, ha liderat la catalogaci de fins a 135 tipologies de paisatge. Una llista que ens retrata, ens descriu i ens dna elements per a la reflexi.

  EXHAUSTIUJoan Nogu

  La intervenci de la Banca Privada dAndorra, a instncies dels Estats Units, ja sha cobrat la primera deten-ci, i de pes. Miquel era fins dimecres la cpula va ser destituda conse-ller delegat i director de lentitat.

  DETINGUTJoan Pau Miquel

  Dimarts hi ha eleccions a Israel i les enquestes apunten a una derrota de lactual primer ministre paradoxal: lextrema dreta lha abandonat per tou, i aix afavoreix un govern de cen-treesquerra favorable al doble estat.

  AMENAATB. Netanyahu

  De sempre hi ha hagut cracs que fo-ra de casa samaguen pel fred, per lhostilitat o per la duresa del rival. No s el cas de Messi. Al contrari. Ahir a Eibar va oferir 2 gols, 3 jugades de pi-tet i 3 punts. I sense angoixes dego.

  LDERLeo Messi

  Xifres del

  diari de paisatges El diari especial davui

  sobre tipologies de pai-satge de Catalunya inclou

  44 fotos, un dossier de 10 pgines i 13 articles

  i 2 illustracions especfics

 • 03les claus del dia

  ara DIUMENGE, 15 DE MAR DEL 2015

  DE FIT A FIT dietarivvVICEN VILLATORO

  Ho anaven dient totes les enquestes. I la del CEO: lindependentisme perd su-port i la suma de CiU i ERC deixa de ser majoria absoluta del Parlament. Lalar-ma s evident. Si les forces sobiranistes es dediquen prioritriament a veure qui s ms que laltre, hi perden tots. Si dediquen ms esforos a disputar-se lelec-torat sobiranista que a fer-lo crixer, nacaben perdent. Des de fa uns mesos estvem en aquesta dinmica. I anvem lentament cap al desastre. Per fortu-na, els partits i les entitats sobiranistes han llegit b les dades i han reaccionat. La signatura dun full de ruta compartit s sobretot una manera de dir als elec-tors que en aix no ens barallarem. La baralla castiga els qui es barallen. Re-partir-se el pasts a bufetades fa ms petit el pasts. Sha ents i sha reaccionat. Si no shagus fet, anava pel pedregar. Sabem que barallar-se sobre el cam cap a la independncia retalla les expectatives de tots els qui participen en la ba-ralla. I barallar-se amb agror sobre altres temes quin efecte t? Fa uns mesos alguna cosa es va trencar. Sha comenat a recompondre. Bona notcia. Des-prs de les municipals veurem si ho estem fent prou i si encara hi som a temps.

  15 DE MAR Shavien disparat totes les alarmes i el sobiranisme ho ha ents

  El diari davui est dedicat a analitzar la rica, diversa i a vega-des contradictria realitat paisatgstica de Catalunya, i la ma-nera com la gestionem. La feina meritria dinstitucions com lObservatori del Paisatge, creat fa deu anys i dependent de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, destudiosos del mn universitari, dactivistes de la societat civil i dempresaris conscients de la necessria interacci amb el paisatge, ha donat fruits, per no pot ama-gar, tanmateix, greus llacunes. Si volem fer del paisatge un actiu econmic, cultural i democrtic, encara ens queda un llarg cam per recrrer. Cal mol-ta pedagogia poltica i cvica. Dentrada, per fer entendre que rere el concepte de paisatge no hi ha noms la caduca idea duna postal maquillada, dun paratge idllic, sin la riquesa de la diversitat dun patrimoni com, construt entre tots i que a tots ens pertany. Per paisat-ge hem dentendre el resultat de la inter-acci entre la realitat natural i lacci humana histrica i present, amb lob-jectiu de crear un marc de convivncia i benestar. El paisatge sov