Conacul Ion Pillat

 • View
  104

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Conacul Ion Pillat

 • Student:Avasiloaie Mihaela Rumega

  CONACUL ION PILLATMIORCANIUniversitatea Stefan cel MareSuceava Facultatea de Istorie si GeografieMaster-Turism si Dezvoltare regionalaAnul II

 • Conacul Ion Pillat

 • Date Generale

  Conacul Ion Pillat se afla in localitatea Miorcani,comuna Radauti-Prut,jud.Botosani.Satul este aezat la distana de 800 m de rul Prut i la o deprtare de 6 km S-E de comuna Rdui Prut. Se afla situat in zona centrala a satului,langa scoala, biserica si caminul cultural.

 • Conacul Ion Pillata fost construit pe o veche constructie in anii 1830-1832 de catre tatal poetului, Ion N. Pillat, un cunoscut moier i parlamentar al regatului independent. Familia Pillat venea adesea la conacul de la Miorcani pentru a petrece puinul timp liber.

 • De numele satului Miorcani se leag o parte din opera i creaia binecunoscutului om de cultur i poet, Ion Pillat. De remarcat este dragostea i respectul pe care le-a avut poet pentru satul Miorcani i oamenii lui. Astfel, poetul a imortalizat n poeziile i nsemnrile lui lumea Miorcaniului de atunci poeziile: Satul meu, Sear la Miorcani, Casa dintre ziduri, Jurnal de cltorii.La Conacul Ion Pillat au ajuns oameni cunoscui ai culturii i politicii romneti: Horia Furtun, Adrian Maniu, Perpessicius, Vaida-Voievod, membri ai familiei Brtianu, prieteni de la Balcic i din Banat.

 • Dupa moartea poeului, conacul a rmas fiului acestuia, Dinu Pillat, dar regimul comunist a preluat n mod abuziv moia i a transformat-o ntr-o secie a spitalului Darabani, spital rural ce a funcionat intre ani 1951-1995 de ani, asigurnd asistena medical n zon. Conform specialitilor consultai, naionalizarea conacului a fost o perioad neagr pentru casa i locurile n care poetul se retrgea sub arborii seculari. n 1987, n anexele care serveau odinioar muncitorilor de la vechiul conac, s-a amenajat un muzeu n care se regseau obiecte personale ale poetului. Dup 1995, conacul cu anexele sale, cu livada i curtea imens, precum i pdurea din afara localitii, care au aparinut lui Ion Pillat i apoi fiului su, au fost revendicate de rudele rmase n via, nora Jeana Cornelia (soia lui Dinu Pillat), i fiica lor (Ioana-Monica Saulescu).

 • Lipsa de fonduri i starea avansat de degradare a cldirilor le-au determinat pe cele dou s doneze cele patru cldiri ale conacului Mitropoliei Moldovei i Bucovine.

  Din momentul n care casa lui Ion Pillat de la Miorcani a fost donat Mitropoliei Moldovei i Bucovinei, ea a devenit Centrul Cultural Pastoral- Misionar Ion Pillat din Miorcani.

 • Obiectele de muzeu au fost duse la Muzeul Judeean Botoani, unde se pstreaz i astzi.

 • Accesul in incinta si curtea Conacului se face cu acordul administratorului Centrului social-cultural Ion Pillat.Se pot vizita cladirile,parcul din curtea conacului unde se afla o mica scena unde in urma cu 24 de ani pe data de 6 august se organiza Ziua Minerului,cand se adunau toti locuitori comunei Radauti-Prut pentru a petrece.Tot in parc se afla amenajat un mic iaz si o troita.

 • Bibliografie:Ilie Vasile, Dragusanul I.-Radauti-Prut franturi de legendaPrajinariu I.,Bobu V., Manole L.-Comuna Radauti-Prut probleme de geografie fizica,umana si cultural sociala