Upload
danghuong
View
237
Download
5
Embed Size (px)
Citation preview
KENDRIYA VIDYALAYA NO 4, DLW-CAMPUS, VARANASI
Periodic Test – 1 (2017-18)
Class: VI
SUBJECT – MATHEMATICS
Time: 1:1/2 hours M.M:40 General Instructions:
1. All Questions are compulsory.
2. The Question paper consists of 17 Questions divided into four sections A, B, C and D.
3. Section – A contains 5 Questions of 1 marks each, Section- B contains 4 questions of 2
marks each, Section –C contains 5 questions of 3 marks each, Section – D contains 3
questions of 4 marks each.
4. There is no overall choice in paper. However, internal choice is provided in one
question of 3 marks and one question of 4 marks.
5. Use of calculators is not permitted.
SECTION- A: [ Question numbers 1 to 5 carry 1 mark each. ]
1. If A,B,C are three points on a line such that AB = 5 cm, BC = 3 cm and
AC = 8 cm, which one of them lies between the other two?
a) A lies between B and C
b) B lies between A and C
c) C lies between A and B
d) None of the above
2. Lakh =-------------- ten thousand
a) 1000
b) 100
c) 10
d) 10000
3. Successor of1099999 is
a) 1100000
b) 1010000
c) 9999999
d) 1099998
4. How many lines can pass through one given point?
a) Only one line
b) Uncountable number of lines
c) Two Lines
d) Three Lines
5. LCM of 15 and 20 is
a) 5
b) 45
c) 40
d) 60
SECTION – B[Question no 6 to 9 carry 2 marks each ]
6. Estimate the product using general rule
878 x 261
7. Find the value by suitable rearrangement
297 × 17 + 297 × 3
8. Write all the factors of 16
9. Draw any polygon and shade its interior.
SECTION – C [ Question no 10 to 14 carry 3 marks each ]
10. Find the HCF of 18, 54 and 81
11. Write the number name in Indian System of Numeration
a. 233254,
b. 3000578,
c. 70000401
12. Draw a rough sketch of a triangle ABC. Mark a point P in its interior and a point Q
in its exterior. Is the point A in its exterior or in its interior? 13. Find the difference between the greatest and smallest number that can be written using the
digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once
14. Determine the smallest 3-digit number exactly divisible by 8, 10 and 12.
OR
Find the least number which when divided by 6, 15 and 18 leave remainder 5 in each case
SECTION – D [Question no 15 to 17 carry 4 marks each ]
15. The distance between the school and the house of a student’s is 1 km 875 m. Every day she
walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.
OR
To stich a shirt 2m 15cm cloth is needed. Out of 40m cloth, how many shirts can be stitched and
how much cloth will remain?
16. A taxi driver filled his car petrol tank with 40 litres of petrol on Monday. The next day he filled
the tank with 50 litres of petrol. If the petrol cost Rs 44 per litre, how much did he spend in all
on petrol?
17. Draw any circle and mark
(a) its centre (b) a radius
(c) a diameter (d) a sector
(e) a segment (f) a point in its interior
(g) a point in its exterior (h) an arc
KENDRIYA VIDYALAYA NO 4, DLW-CAMPUS VARANASI
VARANASI REGION PERIODIC TEST-1, 2017-18 MARKING SCHEME Total Pages : 01 Class VI Subject: Mathematics Ans.1 b 1
Ans.2 c 1
Ans.3 a 1
Ans.4 b 1
Ans.5 d 1
Ans.6 900 x 300 =270000
1 1
Ans.7 2979(17+3) =297 (20) =5940
1/2 1/2 1
Ans.8 1,2,4,8,16 2
Ans.9 For correct drawing of drawing For correct shading
1 1
Ans.10 18= 2 x 3 x 3 54= 2 x 3 x 3 x 3 81= 3 x 3 x 3 x 3 ………………….. HCF= 3 x 3 = 9
1/2 1/2 1/2 1 ½
Ans.11 233254= Two lakh thirty three thousand two hundred fifty four 3000578=Thirty lakh five hundred seventy six 70000401= Seven crore four hundred one
1 1 1
Ans.12 For drawing correct Triangle ABC For correct location of interior and exterior points The point A is on the circle
1 1 1
Ans.13 Greatest No. = 76432 Smallest No. = 23467 ……………………….. Difference = 52965
1 1 1
Ans.14 LCM of 8, 6 & 12 = 24 Required No. = 24 x 5 = 120 OR LCM of 6, 15 & 18 = 90 Required No. = 90 + 5 = 95
2 1 2 1
Ans.15 Distance cover in one day = 1875 x 2 = 3750 m Distance cover in 6 days = 3750 x 6 = 22500 m = 22 km 500 m =22.500 km OR 4000 cm /215 cm = 18 cloths stitched and 1.30 cm cloth left
2 2 2 2
Ans.16 Petrol filled on Monday = 40 litres Petrol filled on next day = 50 litres Total petrol = 40 + 50 = 90 litres Cost of one litre petrol = Rs. 44 Therefore cost of 90 litres petrol = 90 x 44 = Rs. 3960
1/2 1/2 1 1 1
Ans.17 Half marks for each correct ans ½ x 8=4
KENDRIYA VIDYALAYA NO 4, DLW-CAMPUS, VARANASI
Periodic Test – 1 (2017-18)
Class: VII
SUBJECT – MATHEMATICS
Time: 1:1/2 hours M.M:40 General Instructions:
6. All Questions are compulsory.
7. The Question paper consists of 17 Questions divided into four sections A, B, C and D.
8. Section – A contains 5 Questions of 1 marks each, Section- B contains 4 questions of 2
marks each, Section –C contains 5 questions of 3 marks each, Section – D contains 3
questions of 4 marks each.
9. There is no overall choice in paper. However, internal choice is provided in one
question of 3 marks and one question of 4 marks.
10. Use of calculators is not permitted.
SECTION- A: [ Question numbers 1 to 5 carry 1 mark each. ]
1. The value of (-3) x (-7) is
a) 4 b) 10 c) 21 d) -21
2. The mean of the first five whole numbers is
a) 1 b) 2 c) 3 d) 5
3. Solve
+
a)
b)
c)
d)
4. The value of x in the equation 2x-6=12 is
a) x=2 b) x=3 c) x=9 d) x=6
5. Supplement angle of 870 is
a) 900 b) 870 c) 30 d) 930
SECTION – B [ Question no 6 to 9 carry 2 marks each ]
6. Find the value of angle x, y and z
y
7. A car runs 16 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover
using 2
litres of petrol?
8. Find the mode of the given set of numbers: 1, 1, 2, 4, 3, 2, 1, 2, 2, 4
9. Solve the equation 2(x+4) = 12
SECTION – C [ Question no 10 to 14 carry 3 marks each ]
10. Evaluate
[ (-6) + 5] ÷ [ (-2) + 1]
11. Find the product using suitable property.
26 x (48) + (-48) x (36)
Or
Find the product using suitable properties
125 x 54 x 8
12. Indicate which pair of angles are
i.) Vertically opposite angle 5 1
ii) Linear pairs 4 3 2
13. Set up equations and solve them to find the unknown number
Anwar thinks of a number. If he takes away 7 from 5/2 of the number,
the result is 23.
550 x
z
14. Solve
+
+
SECTION – D [ Question no 15 to 17 carry 4 marks each ]
15. Number of children in six different classes are given below. Represent
the data on a bar graph.
Class Fifth Sixth Seventh Eighth Ninth Tenth
Number of
Children
135 120 95 100 90 80
(a) How would you choose a scale?
(b) Answer the following questions:
(i) Which class has the maximum number of children? And the minimum?
(ii) Find the ratio of students of class sixth to the students of class eight.
16. The temperature at 12 noon was 100 C above zero. If decreases at the
rate of 20 C per hour until Midnight ,at what time would the temperature
be 80 C below zero ? What would be the temperature atMidnight?
OR
In a class test ( +3) marks are given for every correct answer and (-2) marks are given for every incorrect answer and no marks for not attempting any question. (i) Radhika scored 20 marks. If she has got 12 correct answers, how many questions has she attempted incorrectly? (ii) Mohini scored -5 marks in this test, though she has got 7 correct answers. How many questions has she attempted incorrectly?
17. In the figure p//q Find the unknown angles
P q
e
1450 a
f b
d c
KENDRIYA VIDYALAYA NO 4, DLW-CAMPUS VARANASI
VARANASI REGION PERIODIC TEST-1, 2017-18 MARKING SCHEME Total Pages : 02 Class VII Subject: Mathematics Ans.1 C 1
Ans.2 B 1
Ans.3 B 1
Ans.4 C 1
Ans.5 D 1
Ans.6 x = 550 (VOA of 550 ) y = 1800 – 550 = 1250 (Linear pair) z = 1250 (VOA of y)
1/2 1 1/2
Ans.7 Distance covered in 1 litre of Petrol = 16 km. Distance covered in 2 ¾ litre of petrol = 16 x 2 ¾ = 16 x 11/4 = 44 km.
1/2 1 /2 1/2 1/2
Ans.8 Mode = Most probable frequency = 2
1 1
Ans.9 2(x+4)=12 x + 4 = 12/2 x + 4 = 6 x = 6-4 = 2
1/2 1/2 1/2 1/2
Ans.10 [ (-6) + 5] ÷ [ (-2) + 1] =[-1] ÷ [-1] = 1
2 1
Ans.11 26 x (48) + (-48) x (36) = 48 [ 26-36 ] = 48 [ -10 ] = -480 OR 125 x 54 x 8 = (125 x 8 ) x 54 = (1000) x 54 = 54000
1 1 1 1 1 1
Ans.12 (i) Pair of Vertically Opposite Angles are ( 1 & 4) [ 5 & (2+3)]
(ii) Pair of linear pair angles are ( 1& 5 ) ( 4 & 5 )
1 1 1
Ans.13 Let number = x
ATQ:
x – 7 = 23
⇒
x = 23 + 7
⇒
x = 30
⇒ x = 30 x
⇒ x = 12
1 1/2 1/2 1/2 1/2
Ans.14
+
+
=
=
=
2 1/2 1/2
Ans.15 For correct Bar Graph 2 Marks (a) For correct scale ½ Marks (b)
(i) Class has Maximum No. of Children = FIFTH Class has Minimum No. of Children = TENTH
(ii) Class VI : Class VIII = 120/100 = 6/5 = 6 : 5
2 1/2 1/2 1/2 1/2
Ans.16 At 12 Noon Temperature : 10 0C at 1 p.m Temperature : 10 0C -2 0C =8 0C at 2 p.m Temperature : 8 0C -2 0C =6 0C at 3 p.m Temperature : 6 0C -2 0C =4 0C at 4 p.m Temperature : 4 0C -2 0C =2 0C at 5 p.m Temperature : 2 0C -2 0C =0 0C at 6 p.m Temperature : 0 0C -2 0C = -2 0C at 7 p.m Temperature : -2 0C -2 0C = -4 0C at 8 p.m Temperature : -4 0C -2 0C = -6 0C at 9 p.m Temperature : -6 0C -2 0C = -8 0C at 10 p.m Temperature : -8 0C -2 0C =-10 0C at 11 p.m Temperature : -10 0C -2 0C = -12 0C at 12 p.m Temperature : -12 0C -2 0C = -14 0C So at 9 p.m Temperature would be 8 0C below zero and Temperature at Mid Night would be -14 0C OR
(i) ATQ: (3 * 12) + [ x * (-2) ] =20 ⇒ 36-2x =20 ⇒ 2x =16 ⇒ x = 8
(ii) ATQ: (7 * 3) + [x * (-2)] = -5 ⇒ 21 – 2x = -5 ⇒ 2x = 26 ⇒ x = 13
2 1 1 2 2
Ans.17 a=c=d=f=350 b=d=1450 To write the property for each angle
2 1 1