38
FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE CATEDRA DE MANAGEMENT – MARKETING CURS NR.4 PROGRAMAREA PRODUCŢIEI (III) ELABORAREA PROGRAMELOR DE PRODUCŢIE OPERATIVE ÎN CONDIŢIILE FABRICAŢIEI ÎN MASĂ ŞI ÎN SERIE 4.1 PROGRAMAREA PRODUCŢIEI DE SERIE MARE ŞI ÎN MASĂ ÎN CADRUL SECŢIILOR CU ORGANIZAREA FABRICAŢIEI ÎN FLUX 4.2 PROGRAMAREA PRODUCŢIEI DE SERIE ÎN CADRUL SECŢIILOR CU REPETAREA REGULATĂ A PRODUCŢIEI LOTURILOR

Programarea Productiei

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Management operational

Citation preview

3

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

CATEDRA DE MANAGEMENT MARKETING

CURS NR.4

PROGRAMAREA PRODUCIEI (III)

ELABORAREA PROGRAMELOR DE PRODUCIE OPERATIVE N CONDIIILE FABRICAIEI N MAS I N SERIE4.1 PROGRAMAREA PRODUCIEI DE SERIE MARE I N MAS N CADRUL SECIILOR CU ORGANIZAREA FABRICAIEI N FLUX4.2 PROGRAMAREA PRODUCIEI DE SERIE N CADRUL SECIILOR CU REPETAREA REGULAT A PRODUCIEI LOTURILOR4.1 PROGRAMAREA PRODUCIEI DE SERIE MARE I N MAS N CADRUL SECIILOR CU ORGANIZAREA FABRICAIEI N FLUX

4.1.1 Stabilirea programului de producie ale liniilor de fabricaie n flux pe baza legturilor de tip furnizor - beneficiarProgramarea produciei de mas i de serie mare cu fabricaia organizat n flux prezint unele particulariti n special n etapa a treia, anume la elaborarea programelor operative n cadrul seciilor i prin aceea c trebuie determinate programele de fabricaie ale liniilor tehnologice n flux.

Se poate preciza c, n ntreprinderile caracterizate prin tipul de producie de serie sau chiar unicate, pot fi ntlnite forme de organizare a produciei n flux pentru anumite componente standardizate, comune mai multor produse, care fac obiectul de baz al ntreprinderii. Deci i n aceste condiii trebuie s se in seama de particularitile programrii produciei n condiiile fabricaiei organizate n flux.

Seria mare de fabricaie impune i o detaliere mai mare a programelor de producie ale liniilor de fabricaie n flux, mergndu-se pn la perioade de o zi sau chiar de un schimb.

n acest caz, dat fiind programul lunar al ntreprinderii sau al seciei, stabilit ntr-o etap anterioar de programare, prin mprirea la numrul de zile lucrtoare dintr-o lun, se stabilete programul zilnic al ntreprinderii sau, respectiv, al seciei.

n cazul n care n ntreprindere sunt organizate mai multe secii legate din punct de vedere al procesului tehnologic, linii de fabricaie n flux, se va porni de la acest program zilnic, care coincide cu programul de fabricaie al ultimei linii tehnologice din cadrul fluxului de fabricaie. Dac numai n anumite secii sunt organizate astfel de linii de fabricaie n flux, programul zilnic al seciei corespunde cu programul de fabricaie al liniei finale.

Se impune n continuare, i ntr-un caz i ntr-altul, stabilirea programelor de producie ale celorlalte linii de fabricaie n flux, pe baza legturilor de tipul furni- zor-beneficiar.

n mod analitic, programul zilnic de producie al unei linii tehnologice, n calitate de furnizoare, poate fi determinat dup relaia:

n care:

Pzf reprezint programul zilnic al liniei furnizoare;

ne - numrul de elemente constructive de pe linia furnizoare ce intr n componena unui produs de pe linia beneficiar;

Pzb - programul zilnic de producie al liniei beneficiare;

L - cantitatea de elemente constructive fabricate pe linia furnizoare i destinate livrrii direct beneficiarilor externi ntreprinderii;

Sn - stocul normat de producie neterminat ntre linia furnizoare (i) i linia beneficiar (i+1);

Se - stocul efectiv de producie neterminat ntre linia furnizoare i linia beneficiar;

Nzl - numrul zilelor lucrtoare ale lunii.

Pentru liniile tehnologice la care se admit rebuturi, programul zilnic al liniei furnizoare se va stabili dup relaia:

n care:

pr reprezint procentul admisibil de rebuturi la linia furnizoare.

Dup stabilirea programului zilnic de producie al fiecrei linii de fabricaie n flux, ca parametru de baz al programrii produciei de mas i de serie mare, se vor stabili ceilali parametri specifici de proiectare i funcionare a liniilor de producie n flux cum sunt: tactul, ritmul, numrul de locuri de munc, numrul de muncitori, lungimea liniei, viteza liniei, stocurile de producie neterminat ale liniei i ntre linii.

Calculul unora dintre aceti parametri este condiionat de tipurile de linii de producie n flux i vor fi determinai cu ocazia prezentrii acestora.

4.1.2 Programarea produciei la liniile monovalente (monoobiect) cu flux continuu i discontinuuLiniile tehnologice monovalente (monoobiect) sunt specializate n fabricarea unui singur tip de produs (obiect) o perioad ndelungat.

n funcie de gradul de ritmicitate a fabricaiei, liniile tehnologice monovalente pot fi cu flux continuu sau cu flux intermitent, n funcie de care exist anumite particulariti n programarea produciei.

a) Particularitile programrii produciei la liniile tehnologice monovalente cu flux continuu

n afara parametrilor de proiectare i funcionare a acestor linii tehnologice, programarea produciei se particularizeaz i prin instrumentele practice utilizate, ntre care: graficul de programare i urmrire a produciei zilnice"; graficul ndeplinirii programului de producie dup nomenclator" i graficul alternant al circulaiei pieselor". a) Graficul alternant al circulaiei pieselor, ca instrument practic de programare, red pe cale grafic modul de circulaie a pieselor de la locurile de munc, precum i momentele de ncepere i terminare a fiecrei piese care face obiectul programului de producie. Pe baza lui se poate ntocmi programul operativ pentru fiecare grup de maini sau locuri de munc (fig.4.1).

Fig. 4.1 Graficul alternant al circulaiei produselor n funcie de operaie,

main, tact

Utilizarea acestui grafic ca instrument practic de programare a produciei pe liniile monovalente cu flux continuu prezint urmtoarele avantaje:

permite stabilirea momentelor de intrare i ieire a pieselor pe linia de producie n flux, conform tactului liniei;

permite identificarea mainilor (locurilor de munc) la care se va efectua fiecare pies i, implicit, piesele care urmeaz a se executa pe fiecare loc de munc;

pe baza informaiilor de mai sus se pot stabili programele operative de producie pentru o anumit perioad, cu precizarea denumirii, cantitii, momentelor de ncepere, duratei de executare, termenului final etc.;

permite o urmrire cantitativ i calitativ a ndeplinirii programelor operative de producie.

Graficul prezint dezavantajul dificultii ntocmirii lui n cazul unui numr mare de piese.

b) Graficul de programare i urmrire a produciei zilnice se prezint sub forma unui dreptunghi a crui baz indic scara timpului, adic numrul de zile lucrtoare din luna respectiv, iar pe diagonal se evideniaz ritmicitatea fabricaiei potrivit sarcinii de producie programate.

n partea stng a graficului se construiete o scar vertical pe care vor fi prezentate sarcinile de producie zilnice cumulate n expresie natural i n procente.

Urmrirea ndeplinirii programului de producie se realizeaz prin marcarea printr-un punct a sarcinilor zilnice realizate. Unirea acestor puncte va conduce la o linie frnt care permite aprecierea gradului de ndeplinire a sarcinilor sub aspectul ritmicitii.

Pentru exemplificare, considerm c programul lunar al unei linii tehnologice monovalente este de 1500 de repere, deci producia zilnic va fi de 60 de repere (1500:25).Graficul de programare i urmrire se va prezenta conform fig. 4.2.

Fig. 4.2. Graficul de programare i urmrire a producieiAcest grafic permite determinarea rmnerii n urm sau avansului n fabricaie. Astfel, dac realizrile zilnice sunt prezentate de curba OA, rmnerea n urm n ziua a 15-a se poate stabili ducnd cte o paralel n baza graficului din punctele A i D, puncte marcate la intersecia perpendicularei ridicate din punctul care marcheaz ziua 15 luat n considerare. n stnga graficului se observ c, fa de 900 de buci cte trebuiau realizate pn n ziua a 15-a, s-au realizat doar 600, adic exist o nerealizare de 900-600 = 300 de buci. Sau, altfel spus, nivelul realizrilor este cel corespunztor zilei a 10-a, deci o rmnere n urm de 5 zile, ceea ce, n buci, este 5 zile x 60 buc./zi = 300 buci. Pentru realizarea programului trebuie accelerat ritmul, n sensul c trebuie realizate 90 de buci pe zi (900 de buci rmase: 10 zile pn la sfritul lunii).

c) Graficul ndeplinirii programului de producie dup nomenclator se utilizeaz cnd se urmrete ndeplinirea programelor de producie n liniile tehnologice monovalente care asigur realizarea pieselor principale necesare montrii unui produs.

Dac considerm c reperele r1, r2, r3 intr la montaj ntr-un produs finit, pentru realizarea sarcinilor pe cele trei linii care fabric reperele respective se pot utiliza trei linii care se prezint ca n fig. 4.3.

Prevzut cu rnduri pentru programat i realizat, pentru fiecare linie tehnologic, prin trasarea unor benzi care s redea stadiul ndeplinirii programelor de producie, graficul prezint n mod succesiv gradul de ndeplinire a sarcinilor programate din fiecare reper. Astfel, din grafic, se observ c n ziua a 10- a lunii exist o ntrziere de 4 zile a reperului r1 (ceea ce s-ar concretiza n 4 x 60 = 240 buc.), sunt ndeplinite sarcinile de producie conform programului la reperul r2, iar la reperul r3 se nregistreaz o depire cu o zi, adic cu 40 de buci.

Acest grafic permite luarea unor msuri privind ndeplinirea ritmic a sarcinilor de producie conform programelor elaborate la liniile tehnologice unde se nregistreaz n special ntrzieri.

b) Particularitile programrii produciei la liniile tehnologice monovalente cu flux discontinuu

Programarea produciei la liniile tehnologice monovalente n flux discontinuu prezint unele particulariti n special n fundamentarea normativelor de programare, determinate de faptul c operaiile nu sunt egale sau multiple cu tactul, ceea ce impune o inegalizare a fluxului i un grad de utilizare a liniei mai redus.

Gradul de inegalizare a fluxului se stabilete conform relaiei:

unde:

Gi reprezint gradul de inegalizare a fluxului;

T - tactul teoretic al liniei;

- durata medie a unei operaii pe un loc de munc. Dar:

unde: reprezint durata normat a operaiei pe locul de munc (j); - numrul practic de locuri de munc (j).

Fig.4.3. Graficul ndeplinirii programului de producie dup nomenclator

Gradul de utilizare a liniei se stabilete ca un raport ntre timpul necesar executrii unei piese la toate operaiile tehnologice i timpul n care piesa se afl efectiv pe linia tehnologic astfel:

unde:

reprezint durata normat a operaiei pe locul de munc (j);

- numrul de locuri de munc la care se execut piesa;

T- tactul teoretic.

ntre gradul de inegalizare a fluxului i gradul de utilizare a liniei exist relaia:Gi + Gu = 1 ,

ceea ce nseamn c la o cretere a gradului de inegalizare a fluxului corespunde o reducere a gradului de utilizare a liniei i invers.

n aceste condiii, apare necesitatea asigurrii unei ncrcri ct mai judicioase att a capacitii de producie (mainilor i instalaiilor) ct i a personalului. Aceasta se poate realiza prin cumularea executrii mai multor operaii de ctre acelai muncitor, iar pe de alt parte, ncrcarea locurilor de munc (mainilor) cu alte operaii, la alte repere.

Pentru alegerea operaiilor de pe linia tehnologic n flux discontinuu care s fie executate de acelai muncitor se impun dou condiii a fi respectate:

operaiile s fie, pe ct posibil, omogene din punctul de vedere al specializrii i al categoriei de ncadrare pe care le reclam;

operaiile s se execute la utilaje apropiate din punctul de vedere al amplasrii.

Instrumentul practic folosit n programarea produciei la liniile monovalente cu flux discontinuu este graficul standard", a crui denumire este motivat de existena unui interval de timp, dup care se repet dac nu intervin modificri n tehnologia de fabricaie a produselor care fac obiectul programrii.

Pornind de la informaiile privind perioada de programare i numrul de produse ce urmeaz a se prelucra n aceast perioad, pentru detalierea acestui program pe subuniti (locuri de munc) i pe subuniti de timp, deci pentru elaborarea graficului standard se parcurg urmtoarele etape:a) Se calculeaz tactul teoretic al liniei, dup relaia:

n care:

T reprezint tactul teoretic al liniei;

D - durata n ore a perioadei de programare;

Pp- programul de producie al liniei n perioada (D);

b) Se determin numrul teoretic de locuri de munc pentru fiecare operaie, dup relaia:

n care:

Mi reprezint numrul teoretic de maini de la operaia (i);

ti - durata operaiei (i);

T - tactul teoretic de funcionare a liniei.c) Se stabilete necesarul practic (M) de locuri de munc (maini), prin rotunjirea n plus a numrului teoretic, pentru operaiile care nu sunt egale sau multiple cu tactul.d) Se determin pentru fiecare operaie gradul de ncrcare a locurilor de munc (mainilor) nencrcate complet, dup relaia:

n care:

g reprezint gradul de ncrcare a locurilor de munc, nencrcate complet;

M'' - numrul teoretic de locuri de munc;

M - numrul practic de locuri de munc.

e) Se stabilesc operaiile care se vor executa de acelai muncitor n funcie de gradul de ncrcare a locurilor de munc neocupate complet, de omogenitatea operaiilor din punctul de vedere al specializrii cerute de executarea lor i de apropierea locurilor de munc pe care se execut operaiile respective.

f) Se determin timpul de funcionare a fiecrui loc de munc (main), neocupat complet n cadrul perioadei de programare dup relaia:Tij = D gij,

n care:

reprezint timpul de funcionare a locului de munc (j) la operaia (i);

D - durata repetrii graficului standard (perioadei de programare);

- gradul de ncrcare a locului de munc (j) cu operaia (i).g) Se determin stocurile de producie neterminat ntre operaiile care urmeaz a se executa de acelai muncitor i ntre operaiile cu randamente diferite, dup relaia:

n care:

Si/i+1 reprezint stocul de producie neterminat ntre operaia (i) i operaia (i+1);

mi - numrul de locuri de munc (maini) la care se execut operaia (i) n perioada (T);

mi+1 - numrul de locuri la operaia (i+1) n perioada T;

ti, ti+1- durata operaiei i, respectiv i+1;

D - perioada de funcionare comun a locurilor de munc de la operaia i, respectiv i+1.

Stocul astfel determinat are un caracter ciclic, prin relaia de mai sus determinndu-se nivelul maxim al acestuia.

Pentru a ilustra modul de elaborare a graficului standard, considerm c pe o linie tehnologic monovalent n flux discontinuu se execut 96 de buci dintr-un reper, care trebuie s parcurg urmtoarele operaii: t1 = 15'; t2 = 3'; t3 = 12'; t4 = 10'; t5 = 5'. Se lucreaz ntr-un schimb cu durata de 8 ore. Graficul standard se red n fig. 4.4.a locului de munc (j) cu operaia (i).

Fig. 4.4. Graficul standardntre operaiile a doua i a treia se va crea un stoc de producie neterminat

de:

Aceasta se va consuma n perioada urmtoare de 192 de minute astfel:

Ca instrument practic de programare a produciei de mas cu organizarea n flux, graficul standard" prezint urmtoarele avantaje:

stabilete momentele de ncepere i terminare a executrii cantitii de produse din programul de producie;

stabilete numrul locurilor de munc necesare fiecrei operaii;

stabilete operaiile pe care le execut un muncitor n vederea ocuprii eficiente a acestuia, deci programul de producie pe executant;

precizeaz intervalul de timp la care se repet executarea diferitelor operaii;

stabilete nivelul stocului de producie neterminat.

Dezavantajul principal const n adaptarea sczut la schimbarea condiiilor de fabricaie.

4.1.3 Programarea produciei la liniile tehnologice polivalente (multiobiect)

n cadrul ntreprinderilor industriale cu producia de serie mare exist posibilitatea executrii pe o linie de fabricaie n flux a mai multor tipuri diferite de produse care au ns aceeai gam de operaii. Astfel de linii permit prelucrarea n loturi alternative a mai multor tipuri de produse cu aceeai gam de operaii, de unde i denumirea de linii polivalente (multiobiect).

Organizarea unor astfel de linii polivalente n flux continuu i cu tact impus (n cadrul crora trecerea de la fabricarea unui tip de produs la altul nu necesit reglarea utilajelor) este condiionat de respectarea condiiilor:

a)

b)

unde k = 1,2,... n ,

n care:

Ti reprezint tactul de lucru specific fiecrui tip de produs;

Ppi - programul de producie din fiecare produs (i);

Ftmax - fondul de timp maxim posibil al liniei tehnologice;

tAk, tBk, .....tNk - durata operaiei (K) a produselor A, B, ... N;

n - numrul operaiilor care se execut;

Mk - numrul locurilor de munc de la fiecare operaie (K);

A...N- nomenclatura de produse ce se execut pe linia polivalent.

n cazul liniilor polivalente cu flux continuu i tact liber, ale celor cu flux discontinuu, condiiile organizatorice de proiectare a liniilor sunt urmtoarele:

a)

b)

n care:

Li reprezint mrimea lotului de fabricaie din fiecare tip de produs;

- timpul de trecere de la lotul de produse (i) la lotul de produse (j).

Fundamentarea parametrilor (normativelor) de programare la liniile tehnologice polivalente

Parametrii de programare a liniilor tehnologice polivalente prezint unele particulariti fa de liniile monovalente. Aceste particulariti constau n special n determinarea tactului i a mrimii loturilor de fabricaie.

Astfel, la aceste linii se va face deosebirea ntre tactul mediu al liniei i tactul de lucru specific fiecrui tip de produs.

Tactul mediu, care nu se utilizeaz ca normativ de programare, fiind intervalul de timp dintre obinerea a dou produse consecutive oarecare pe linie, se stabilete dup relaia:

Tactul specific de lucru pentru fiecare tip de obiect se determin prin metoda ponderilor, astfel:

a)Se stabilete fondul de timp maxim disponibil al liniei, aferent fiecrui produs (i), dup relaia:

unde:

Dui reprezint durata unitar corespunztoare fabricrii unui produs de tip (i) la toate operaiile tehnologice:

b) Se calculeaz tactul specific tipului de produs (i), dup relaia:

unde:

Li reprezint mrimea lotului de transport din produsul (i).

Pentru determinarea mrimii loturilor de fabricaie care au rolul de loturi de transport, n condiiile liniilor polivalente, se impune calculul acestora pornind de la necesitatea egalizrii frecvenei, lansrii tuturor produselor ce se prelucreaz pe linia tehnologic. n caz contrar, deci al unor frecvene diferite, lucrrile de programare, lansare i urmrire ar fi mult ngreunate.

Pentru determinarea mrimii optime a loturilor de fabricaie, se pornete de la ecuaia cheltuielilor de producie pentru executarea tuturor produselor ce se fabric pe linia polivalent. Aceste cheltuieli se mpart n dou categorii:

a) cheltuieli independente de mrimea lotului de fabricaie (y1) ce sunt egale cu:

n care:

Ppi reprezint programul de producie lunar din produsul (i);

cmi - cheltuieli materiale directe pentru produsul (i);

cpi - costul prelucrrii unui obiect din lotul de produse (i), exclusiv cheltuielile de pregtire-ncheiere i de imobilizare a mijloacelor circulante;

n - numrul produselor ce se fabric pe linia polivalent.

b) cheltuieli dependente de mrimea lotului (y2), care includ cheltuielile de pregtire-ncheiere i cele legate de imobilizarea mijloacelor circulante, se stabilesc conform ecuaiei urmtoare:

unde:

Li reprezint mrimea lotului de fabricaie din produsul (i);

bi - cheltuielile de pregtire - ncheiere pe lotul de produse (i);

dl - dobnda lunar pltit pentru acoperirea nevoilor de mijloace circulante imobilizate.

Lund n considerare cele dou categorii de cheltuieli, ecuaia cheltuielilor de producie pentru executarea tuturor produselor va fi:

nlocuind n aceast relaie raportul Ppi/Li cu nl - numrul loturilor, se obine o nou relaie n care se stabilete dependena cheltuielilor de producie de numrul de lansri astfel:

pentru c:

= i Li =

Minimul funciei se obine cnd derivata n raport cu este nul, adic:

= 0Deci,

de unde numrul optim al lansrii loturilor este:

n aceste condiii, mrimea optim a lotului de fabricaie pentru un tip de produs va fi:

iar periodicitatea lansrii loturilor, aceeai pentru oricare tip de produs, va fi:

n care:

Nzl reprezint numrul zilelor din luna respectiv.

4.1.4 Programarea produciei la liniile tehnologice automateLiniile tehnologice automate se caracterizeaz prin executarea automat a operaiilor la fiecare post de lucru, sincronizarea executrii operaiilor, precum i prin transportul automat, cu ajutorul instalaiilor de transfer, al obiectelor muncii de la o operaie la alta. Rolul omului n aceste condiii se rezum la supravegherea funcionrii acestor linii automate i reglarea procesului de influen al unor variabile perturbatoare.

Automatizarea proceselor de producie prin crearea unor astfel de linii tehnologice automate duce la o cretere a randamentelor acestor linii, randamente care s corespund ritmului rapid de cretere a produciei n viitor.

Programarea produciei n condiiile existenei liniilor tehnologice automate se simplific prin aceea c, nc de la proiectarea acestor linii, se prevede ritmul de lucru i deci cantitatea de producie ce urmeaz a se obine ntr-o unitate de timp.

O problem deosebit ce se impune n condiiile unei linii automate, n comparaie cu liniile de fabricaie neautomatizate, o reprezint programarea duratei zilnice de funcionare a liniilor automate, dat fiind ritmul mai rapid (tactul mai mic) al acestora n comparaie cu liniile neautomatizate.

Programarea duratei zilnice de funcionare a unei linii automate cuprinde dou etape:

a) determinarea numrului zilnic de ore de funcionare a liniei n condiiile unui program de producie dat;

b) ealonarea duratei de funcionare a liniei n cursul unei zile.a) Numrul zilnic de ore de funcionare depinde de doi factori:

programul zilnic de producie a liniei automate ca linie furnizoare;

producia orar a liniei automate.Dac notm cu:

Pz - programul zilnic al liniei automate,

Ph - producia orar a liniei automate,

Dfz - durata de funcionare zilnic a liniei automate (ore),

Producia orar a liniei automate depinde de tactul liniei (T) i se determin dup relaia:

Deci:

Dac considerm, spre exemplu, c tactul liniei automate este de 1 minut, iar tactul liniilor (furnizoare i beneficiare) nvecinate este de 2 minute, la un program de fabricaie zilnic de 720 de piese, fcnd abstracie de completarea stocului de siguran dintre linii i de piesele care se livreaz terilor, durata de funcionare a acestora pentru realizarea programului ar fi de: linie automat:

Df = (720 x l)/60 = 12 ore

linia vecin (furnizoare i beneficiar):

Df = (720 x 2)/60 = 24 ore.

b) Pentru ealonarea duratei de funcionare a liniei automate n decursul perioadei de programare (zilei) se impun urmtoarele condiii:

asigurarea continuitii n funcionarea liniilor, ceea ce presupune ca linia automat s dispun de la linia furnizoare (precedent) de cantitatea necesar de piese pentru prelucrare, iar linia automat, la rndul ei, s asigure piesele necesare funcionrii liniei beneficiare;

stocul de producie neterminat (ce se creeaz ca urmare a diferenelor de randament) s fie ct mai mic, pentru a reduce imobilizarea mijloacelor circulante;

utilizarea eficient a timpului operatorilor (celor care conduc i supravegheaz linia automat);

utilizarea judicioas a capacitii, prin nlocuirea sculelor de la diferite posturi de lucru n perioadele de ntreruperi n funcionarea liniei;

aplatizarea curbei de sarcin n alimentarea cu energie electric, prin programarea funcionrii liniei automate n afara perioadelor de vrf.innd seama de toate aceste restricii ce se impun i revenind la exemplul sus-menionat, ealonarea duratei de funcionare a liniei automate pe parcursul zilei poate fi realizat n mai multe variante, i anume:b.l. funcionarea liniei n primele 12 ore ale zilei i ntreruperea activitii pn n ziua urmtoare;

b.2. funcionarea cte ase ore n primele dou schimburi;

b.3. funcionarea cte patru ore, la nceputul fiecrui schimb, din cele trei schimburi;

b.4. funcionarea tot timpul zilei, prin alternarea unei ore de funcionare cu o or de ntrerupere.n toate aceste variante, linia automat ar produce cele 720 de piese ce reprezint programul de fabricaie zilnic, avnd acelai grad de utilizare (gu%) determinat astfel:

b l. n prima variant, funcionarea celor trei linii se prezint grafic astfel (fig. 4.5).

Fig. 4.5. Stocul dintre linii cu funcionare

Deci, pentru primele 12 ore ale zilei, ntre linia furnizoare i linia automat trebuie s existe un stoc de 360 de buci pentru a asigura continuitatea funcionrii liniei automate.Sf/a = (1 x 720)/2 - (0 x 720)/1 =360 buci.n ultimele 12 ore, linia furnizoare va crea un stoc de 360 de buci, necesare liniei automate la nceputul celei de-a doua zile.Sa/b = (1 x 720)/l - (1 x 720)/2 = 720 - 360 = 360 buc.

n primele 12 ore, linia automat creeaz un stoc de 360 de buci pentru linia beneficiar, necesar n urmtoarele 12 ore de nefuncionare a liniei automate:Sa/b = (0 x 720)/1 - (1 x 720)/2 = -360 buc.n urmtoarele 12 ore, linia beneficiar consum cele 360 de buci din stoc create n prima jumtate a zilei.

b 3. n varianta funcionrii cte patru ore n fiecare din cele trei schimburi graficul se prezint astfel (fig. 4.6).

Fig. 4.6. Stocul dintre linii cu funcionare intermitentStocurile de producie neterminat vor avea nivelul:

Pe schimb:Sf/a = (1 x 240)/2 - (1 x 240)/l = 120 - 240 = -120 buc.

La nceputul fiecrui schimb, linia furnizoare trebuie s-i asigure un stoc de 120 de buci liniei automate.Sf/a = (1 x 240)/2 - (0 x 240)/l = 240 - 120 = 120 buc.n ultimele 4 ore ale schimbului, linia furnizoare creeaz un stoc de 120 de buci, necesar, la nceputul schimbului urmtor, liniei automate:Sf/b = (1 x 240)/1 - (1 x 240)/2 = 120 buc.

Linia automat creeaz un stoc de 120 de buci la nceputul fiecrui schimb:Sa/b = (0 x 240)/1 - (1 x 240)/2 = -120 buciLinia beneficiar consum n a doua parte a schimbului stocul de 120 de buci creat de linia automat.

Variaia stocului ntre cele trei linii se repet n fiecare schimb.

Generaliznd, se poate afirma c varianta care fragmenteaz cel mai mult funcionarea liniei automate nu ar fi eficient din punctul de vedere al reducerii imobilizrilor de mijloace circulante.

Dar, avnd n vedere condiiile menionate mai sus, aceast variant ar fi eficient din punctul de vedere al utilizrii timpului operatorilor, al aplatizrii curbei de sarcin, al schimbrii dispozitivelor, sculelor de la posturile de munc.

Dintre condiiile enumerate mai sus n ealonarea duratei de funcionare a liniilor automate, n funcie de condiiile concrete din fiecare ntreprindere, se va adopta varianta optim.4.2 PROGRAMAREA PRODUCIEI DE SERIE N CADRUL SECIILOR CU REPETAREA REGULAT A PRODUCIEI LOTURILORMetoda reprezentrilor grafice, caracterizeaz expresivitate i simplitate n interpretarea proceselor, i gsete aplicabilitatea i n condiiile produciei de serie. ntre tehnicile grafice utilizate n cadrul acestui sistem de producie amintim: graficul standard de piese i operaii, graficul pe piese i operaii cu termene precise, graficul orientativ pe piese i planul de volum de lucrri.

n condiiile produciei de serie, cu repetarea regulat a produciei unor loturi de piese, pe baza programrii i urmririi sarcinilor de plan, se poate construi graficul standard de piese i operaii, care cuprinde, printr-un program calendaristic precis, ntreaga micare a pieselor n procesul de fabricaie.

Pentru construirea graficului standard de piese i operaii este necesar s se cunoasc, pentru fiecare produs, volumul de producie lunar, mrimea lotului de fabricaie i piesele care fac obiectul programrii i urmririi.

n funcie de volumul de producie lunar (Ql) i de mrimea lotului de fabricaie (L) se determin numrul de lansri (Nl):

Considernd c luna la care se refer volumul de producie are Nzl zile lucrtoare, rezult c periodicitatea lansrii n fabricaie a unui lot de produse (R) este egal cu:

Periodicitatea lansrii n fabricaie reprezint, de fapt, perioada de repetare a graficului standard de piese i operaii (Pr). Pe baza acestui normativ i a mrimii lotului de fabricaie se determin cadena medie a fiecrei piese (Ci):

unde:

Li reprezint mrimea lotului de fabricaie a unei categorii de piese;

Ds - durata unui schimb;

Ns - numrul de schimburi;

Pr - periodicitatea lansrii n fabricaie.

Urmtorul parametru utilizat la elaborarea graficului standard pe piese i operaii se refer la numrul teoretic de utilaje (Mi') pentru fiecare grup, necesar executrii programului de producie al pieselor, care comport prelucrri la acea grup de utilaje. Numrul teoretic de utilaje este dat de relaia:

n care:

tij reprezint durata normat a prelucrrii pieselor i la grupa de utilaje j;

A, ... N - piesele care necesit prelucrri la grupa de utilaje.Numrul practic de utilaje (Mi) se stabilete prin rotunjirea n plus a numrului teoretic pn la cel mai apropiat numr ntreg.Pentru ntocmirea graficului standard de piese i operaii este necesar s determinm duratele prelucrrii loturilor de piese la fiecare grup de utilaje. Durata prelucrrii lotului de piese i la grupa de utilaje j (Dpij) se stabilete conform relaiei:

Graficul standard pe piese i operaii (fig. 4.7) conine un centralizator de date - cmpurile din stnga i dreapta, partea de sus - i suporii pentru fiecare utilaj din grupa respectiv - cmpurile din stnga i dreapta, partea de jos.

n centralizatorul de date, n cmpul din stnga sunt trecute la numitor duratele normate ale operaiilor, la numrtor, ordinea operaiilor i apoi duratele prelucrrii lotului de piese pentru fiecare operaie. Pe suporii utilajelor, partea de jos a graficului, se traseaz ncrcarea utilajelor cu piese. Astfel, fabricaia piesei r1 i operaia 1 dureaz 30 de ore i ncarc utilajele 1 i 2 din grupa A.

Tot pe aceste utilaje se execut, timp de 40 de ore, piesele r2 la operaia a 2-a. Piesele r3 la operaia 1 dureaz 90 de ore i ncarc utilajul 3 din grupa A, iar piesele r4 la operaia a 2-a ncarc, timp de 30 de ore, utilajul 2 din grupa A.

Fig. 4.7. Graficul standard de piese i operaii

Dup ncrcarea utilajelor cu toate piesele se transpun, n cmpul din dreapta al centralizatorului de date (partea de sus), termenele de ncepere i terminare ale fiecrui lot de piese. Aceste date sunt indicate de segmente marcate cu sgei.

Caracterul standard al graficului const n faptul c, dup ntocmirea lui, ntregul coninut este valabil n toate perioadele echivalente frecvenei de lansare a loturilor respective.

Pentru producia de serie cu repetare regulat n execuie a articolelor (piese, subansamble), avnd un ciclu lung de fabricaie, instrumentul de programare i urmrire l constituie graficul pe piese i operaii cu termene precise, pe baza cruia este reglementat riguros execuia fiecrui lot de piese la toate operaiile tehnologice. n acest scop se stabilete, pentru fiecare operaie, termenul cel mai trziu admisibil de ncepere a prelucrrii, astfel nct termenul de livrare ctre secia urmtoare s nu fie depit.

Graficul de piese i operaii cu termene precise se construiete ncepnd cu ultima operaie i mergnd napoi ctre prima. Durata de execuie a fiecrei operaii se prezint pe grafic sub forma unui segment de dreapt indicnd nceputul i sfritul prelucrrii.

Normativele necesare construciei graficului pe piese i operaii cu termene precise sunt: durata execuiei fiecrui lot de piese la fiecare operaie i devansrile n execuie.

Durata execuiei unui lot de piese la o anumit operaie (Tij), n zile efective, se determin cu relaia i:

unde Kn reprezint coeficientul planificat al ndeplinirii normelor.Pe baza datelor de execuie se stabilesc devansrile n execuie. Pentru un lot de piese i, devansarea n execuie - Dij - este:

n care:

Tij, Tij-1 reprezint durata execuiei lotului de piese i la operaia j i respectiv, la operaia precedent j-1.

Cunoscndu-se termenul de livrare a lotului de piese ctre secia urmtoare i devansrile n execuie, se stabilete, pe fiecare operaie, termenul cel mai trziu admisibil de ncepere a unei operaii, n raport de termenul operaiei urmtoare (n sens cronologic), care va fi dat de relaia:

n care:

Zij-1, Zij reprezint termenul cel mai trziu admisibil de ncepere a operaiei precedente j-1 i a operaiei urmtoare j.

n figura 4.8 este prezentat o variant de grafic pe piese i operaii cu termene precise. La construirea acestui grafic s-a considerat o secie de prelucrri mecanice care, ntre altele, execut trei piese importante ale unui produs finit. Cele trei piese (1-0-1,1-0-6, 1-0-7) comport operaii de strunjire, frezare, gurire, chiar n aceast ordine. Lansarea pieselor la secia de prelucrri mecanice este corelat cu lansarea la montaj a produsului finit, care, potrivit planului de livrri al ntreprinderii, trebuie s se fac de dou ori pe lun, n loturi a cte 300 de buci.

Termenele de livrare a loturilor de piese la montaj i duratele de execuie la cele trei operaii tehnologice sunt cele din tabelul 4.1.

Fig. 4.8. Grafic pe piese i operaii cu termene precise

Tabelul 4.1

n ceea ce privete posibilitile de ncrcare, s-a avut n vedere faptul c, de exemplu, dac lotul de piese 1-0-1 se lanseaz n fabricaie chiar la termenul limit, de 3 iunie, lansarea lotului de piese 1-0-6 la data de 7 iunie (termen limit pentru acest lot de piese) nu este posibil deoarece utilajele sunt ocupate. n acest caz, execuia lotului de piese 1-0-6 trebuie s nceap mai devreme de termenul limit, adic pe 1 iunie, schimbul II. De remarcat c operaia de frezare ar putea s nceap tot la aceast dat, dar ar exista o ntrerupere de o zi n ncrcarea mainii spre dreapta, pentru o ncrcare continu a mainii de frezat. Acelai considerent s-a avut n vedere i la stabilirea termenului de ncepere i al operaiei de gurire.

Desigur, la ealonarea loturilor celor trei piese, ar putea s se in seama i de executarea ct mai suprapus a operaiilor tehnologice. n acest caz, operaia de frezare a lotului de piese 1-0-6 ar trebui s nceap pe data de l.VI schimbul II, iar operaia de gurire pe data de 5.VI.

n condiiile n care loturile de piese se repet, graficul de piese i operaii cu termene precise poate deveni un grafic standard, ncrcarea utilajelor i desfurarea procesului de producie repetndu-se identic de la o lansare la alta, aa cum se observ i n cea de a doua jumtate a graficului.

b) Graficul orientativ pe piese, mai puin riguros comparativ cu graficul precedent, poate fi utilizat ca instrument de programare i urmrire a execuiei pieselor cu o durat mijlocie a ciclului de fabricaie. n acest grafic se prevd termene aproximative de ncepere a execuiei loturilor de piese i nu presupune verificarea ncrcrii utilajelor sau suprafeelor de producie.

Graficul orientativ pe piese conine, pentru fiecare lot de piese, un singur termen de ncepere a fabricaiei (Zi), condiionat de data livrrii lotului de piese ctre secia urmtoare (Tli) i durata de execuie (Ti):

Zi = T1i-TiDurata de execuie, n acest caz, se calculeaz global pentru toate operaiile prin care trece lotul de piese, cu relaia:

n care:

reprezint cturile stabilite prin compararea n mod succesiv a raporturilor dintre duratele operaiilor tehnologice i numrul de utilaje; T - durata ntreruperilor interoperaii, minute;

kcld - coeficientul pentru transformarea n zile calendaristice a zilelor efectuate;

Tn - durata proceselor naturale, ore.

Relund datele din exemplul precedent, rezult c durata de execuie a unui lot de piese la toate operaiile tehnologice, exprimat n zile calendaristice, va fi:

T1-0-1 = 7 zile; T1-0-6 = 2,5 zile; T1-0-7 = 5 zile

Avnd n vedere termenele de livrare a loturilor de montaj, termenele de lansare n fabricaie (primele termene) la secia de prelucrri mecanice vor fi:

Z1-0-1 = 9 - 7 = 2.VI;

Z1-0-6 = 9-2,5 = 6. VI (sch.II);

Z1-0-7 = 15 - 5 = 10.VI

Graficul orientativ pe piese, potrivit termenelor de lansare stabilite, va arta ca n fig. 4.9.

Fig. 4.9 Graficul orientativ pe piese

Din grafic se poate observa c la ealonarea loturilor de piese nu se face o delimitare ntre operaiile tehnologice, n sensul precizrii, pentru fiecare operaie, a unui termen al ncrcrii n timp a utilajelor cu piesele respective.

Spre deosebire de graficul de piese i operaii cu termene, graficul orientativ necesit un volum mai redus de munc pentru elaborarea lui, acesta fiind un avantaj, ns prezint neajunsul c impune o activitate ulterior mai laborioas de reglementare i urmrire a fabricaiei.

n ntreprinderile industriale, ndeosebi a celor constructoare de maini, se execut, pe lng piesele cu multe operaii tehnologice i volum mare sau relativ mare de manoper, numeroase piese mrunte" ca: uruburi, prezoane, piulie, arcuri etc. Astfel de piese se execut ntr-o nomenclatur destul de larg, iar nevoile de consum ale seciilor beneficiare nregistreaz, de regul, variaii nsemnate de la o perioad la alta.

c) Evident, n condiiile date, programarea i urmrirea fabricaiei acestor piese mrunte cu ajutorul instrumentelor grafice ar fi extrem de dificile. De aceea, programul operativ pentru astfel de piese se elaboreaz sub forma unui program de volum de lucrri.

Pentru a ti care sunt piesele ce trebuie incluse n programul de volum de lucrri este necesar s se cunoasc perioada de repetare a fiecrui lot de piese (R) i numrul de ordine corespunztor datei cnd s-a fcut ultima lansare (Zl-1). n programul de volum de lucrri vor fi cuprinse piesele pentru care se ndeplinete condiia:

unde Z i Zf reprezint numrul de ordine corespunztor datei de ncepere i respectiv terminare a perioadei la care se refer programul de volum de lucrri.

n programul de volum de lucrri se prevd pentru fiecare pies: mrimea lotului de fabricaie i necesarul de manoper pe operaii. De asemenea, n scopul verificrii posibilitii de realizare se stabilete pentru fiecare operaie necesarul total de manoper (Tnj), conform relaiei:

unde: A,., N reprezint piesele care fac obiectul programului de volum de

lucrri.

Necesarul total de manoper determinat trebuie comparat cu fondul de timp maxim posibil al utilajului sau grapei de utilaje (Tmax) care execut operaia respectiv, pentru verificarea gradului de ncrcare.

O alt problem a programrii pieselor mrunte, n condiiile prelucrrii la grupe de utilaje interschimbabile, se refer la repartizarea raional pe utilaje a acestor piese. Alegerea unei soluii optime de repartizare a sarcinilor de producie este posibil numai printr-o nlocuire a metodelor empirice, bazate pe rutin, cu metodele matematice.

Modelul matematic al problemei de repartizare a sarcinilor de producie va consta, n acest caz, dintr-un sistem de restricii i o funcie obiectiv care vizeaz o folosire ct mai economic a grupei de utilaje interschimbabile, i anume minimizarea costului de prelucrare:

Restriciile modelului matematic urmresc ca soluiile de repartizare s respecte corelaia dintre fondul de timp maxim disponibil al grupei de utilaje i volumul de manoper repartizat spre execuie, corelaia dintre sarcinile de producie prevzute n planul de volum de lucrri i cele repartizate pe utilaje i, de asemenea, soluiile s aib valori pozitive.

Matematic, aceste restricii pot fi formulate astfel:

n care:

xij reprezint cantitatea din piesele i care se execut la grupa de utilaje j;

Cij - costul prelucrrii pieselor i la grupa de utilaje j;

qi - cantitatea de piese i prevzute n planul de volum de lucrri;

m - numrul utilajelor sau grupelor de utilaje interschimbabile.

Odat stabilite soluiile de repartizare a sarcinilor de producie, aplicnd modelul matematic formulat n relaiile prezentate, este necesar s se ntocmeasc, pentru fiecare utilaj, documentul fi program". n acest document se stabilesc sortimentele i cantitile de piese ce urmeaz a fi prelucrate, volumul prelucrrii (exprimat n ore normate) i gradul de ncrcare a utilajului.

PAGE 27

_1361682107.unknown

_1361710616.unknown

_1361711300.unknown

_1361778343.unknown

_1361778529.unknown

_1361778558.unknown

_1361778583.unknown

_1361778457.unknown

_1361778497.unknown

_1361778353.unknown

_1361778227.unknown

_1361778263.unknown

_1361711829.unknown

_1361778192.unknown

_1361711475.unknown

_1361710832.unknown

_1361711189.unknown

_1361710682.unknown

_1361683902.unknown

_1361687925.unknown

_1361710543.unknown

_1361710588.unknown

_1361710496.unknown

_1361683950.unknown

_1361686313.unknown

_1361686420.unknown

_1361687839.unknown

_1361686404.unknown

_1361684226.unknown

_1361683921.unknown

_1361682861.unknown

_1361682977.unknown

_1361683371.unknown

_1361682892.unknown

_1361682523.unknown

_1361682548.unknown

_1361682403.unknown

_1352111147.unknown

_1361680475.unknown

_1361681404.unknown

_1361681563.unknown

_1361681270.unknown

_1352111204.unknown

_1352111430.unknown

_1361680221.unknown

_1352111251.unknown

_1352111180.unknown

_1351843662.unknown

_1352044956.unknown

_1352046901.unknown

_1351843884.unknown

_1351844049.unknown

_1351843830.unknown

_1351781410.unknown

_1351782008.unknown

_1351782435.unknown

_1351780140.unknown