Quiz Intermezzo zaterdag 25 augustus

  • View
    4.512

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of Quiz Intermezzo zaterdag 25 augustus

DE VOLKSKRANT ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2012

13 Intermezzo

QUIZ

Een niet al te ingewikkelde quiz en een zeldzaam mooie prijs. Dat is nog eens wat anders dan de helemaal niet zo makkelijk te googlen zomerquiz van vorig jaar. Wie zes weken even zijn best doet, maakt kans op een oldtimer. Echt waar. En welke van de vijf is het geworden? Autoredacteur Bard van de Weijer heeft gekozen.Samenstelling Mirjam Bosgraaf en Carel HelderVanaf linksboven met de klok mee: de vintage Mazda, VW, Rover, NSU en Renault.

Fotos Hans van der Meer

Als je het over karakteristieke kleuren hebt. Welk merk?

Dan heb je drie weken in de Ardche boven een gat in de grond moeten hurken en dan kom je terug en wat zie je... Icoon van welke gemeente?

Dit is de inwoner. Hoe heet dus de (Canadese) provincie?

DE WINNAARun je als autoschrijver een mooiere opdracht krijgen dan vijf klassiekers uitzoeken en er daarvan vervolgens een weggeven? Wij kunnen ons in elk geval geen prettiger vorm van speeddating voorstellen. Zoals veel moderne romances begon de zoektocht online, waarna vijf kandidaten werden geselecteerd voor een nadere kennismaking. In volgorde van publicatie: een Mazda 1300, VW Kever, Rover P6, Renault 5 en NSU Prinz. Niet het standaardrepertoire van Volvos Amazon, Citrons DS of Mercedessen w114. Onze auto's behoren meer tot de categorie bijna vergeten, of uit de gratie geraakt. We zochten kortom iets niet-alledaags. De grootste ontdekking tijdens de zoektocht was misschien wel hoe bijna griezelig de vooruitgang de afgelopen dertig jaar is geweest. Hoe ongelooflijk goed moderne autos rijden, maar ook hoe glad ze zijn. Klassieke autos hebben allemaal hun eigen geuren en nukken. Je moet ze leren kennen om ze fijn te kunnen berijden. Voor velen is dat een deel van de lol. Vroeger kon je er bij een kleine auto van uitgaan dat hij beroerd reed; tegenwoordig stuurt zelfs een Kia Picanto beter dan een S-klasse uit de jaren zeventig. Ook onze uitverkorene is een auto met, zoals men dan zegt, karakter. Het was even zoeken naar de versnellingen, voelen hoe de koppeling opkomt, hoe het stuur zwenkt en hoe de remmen reageren. Een klassieke auto als deze moet je bijna leren temmen, net als vroeger de ruiter dat moest met zijn paard. De uiteindelijke keuze was, moet je dan als eenmansjury zeggen, lastig. En in andere opzichten ook weer niet. Sommige autos vielen af omdat vadertje tijd er toch wat al te zichtbare sporen op had achtergelaten. Andere waren, voor zover dat in de proefrit was te beoordelen, geheel in orde. Er was n auto waarvoor ik onmiddellijk smolt. Door de kleur: geen modern exemplaar wordt er nog in uitgevoerd. Zijn archetypische, bijna designloze vorm. Zijn vertederende omvang. En ten slotte de staat waarin de auto verkeert (verkeerd, zoals de branche pleegt te schrijven): nagenoeg onberispelijk. Daarom, geachte lezer, onthullen we bij deze de winnaar van de Volkskrant Intermezzo zomerquiz: de NSU Prinz. Wie weet maakt u er binnenkort uw eerste ritje in, op een mooie nazomerse zondag in september. Veel succes met de laatste opgaven.

K

Foto Raymond Rutting

Doen we er gelijk weer de hint voor de vorige week bij: op de camping. Welke bezoeker was dit?

Wend nooit je blik af van een koeiekont, zei Jacques Chirac, zoon van de Corrze. Kijk, dat is een advies waar de stadsbewoner op vakantie wat aan heeft. De koe, trouwens, is niet alleen het vrouwtje van de stier, ook bij andere diersoorten wordt het vrouwtje zo genoemd. Bij welke diersoort niet?

Is het een val? Dient het als koelkast? Nee mensen, dit is de koning van de veldlatrines, oftewel de ...

E. Zeerob O. Bizon U. Olifant A. Walvis

Ontmoet Hel(sa) Pinheiro, over wie vijftig jaar geleden een van de meest vertolkte liedjes op aarde werd geschreven. De bar waar het ontstaan is, is er later genoemd. Ondanks covers van onder anderen Stan Getz, Amy Winehouse en Mike Tyson vindt Hel zelf die van Frank Sinatra het mooist. Kortom, u kijkt naar het meisje van ...

Intussen in Egmond aan Zee is het vloed. Dan weet je:

W. Over 12 uur en 25 minuten is het weer vloed V. Helemaal aan de andere kant van de wereld is het ook vloed Z. Het water kwam uit het zuiden en stroomt daar ook weer naar toe D. Klopt alle drie

En er dan s nachts in de duinen op je rug liggen en naar de sterren kijken. En ja hoor, je ziet er steeds meer. Maar hoeveel, met het blote oog, weet bijna niemand. Heeft u wel een vermoeden?

R. 200 S. 2.000 T. 20.000 U. 200.000

Het waren de jaren vijftig en Audrey Hepburn deed voor Vespa wat Jackie Kennedy tien jaar later voor Chanel zou doen. Welke lm? Vierde letter deze keer.

Ontkom je niet aan: kerkje bezoeken, beetje omhoog koekeloeren, paar namen lezen op de grafstenen in de vloer, naar de auto maar weer. Dat ging vroeger niet voor niks uiteraard, in de kerk begraven worden. Welke (Nederlandse) benaming voor onze vermogende medemens zou van dit gebruik zijn overgebleven?

In de auto. Begin nou niet weer, pa... Toch is het zo:

G. Rotterdam ligt helemaal niet aan de Maas H. De Afsluitdijk is helemaal geen dijk I. Allebei waar J. Allebei onzin

UITLEGU noteert de letters voor de goede antwoorden op de multiple choice-vragen. Bij een open vraag noteert u de eerste letter van het antwoord, tenzij anders aangegeven. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord, en u doet dat op de 2-voor-12-manier. Een ij, voor alle zekerheid, bestaat uit een i en een j. De 6 woorden die u tot en met vandaag heeft verzameld, mailt u vr zaterdag 1 september naar: intermezzo@volkskrant.nl. Inzenders van de zes juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de NSU Prinz. De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant van zaterdag 8 september, in V Weekeinde.