17
Øvelsesbank 6-7 år Fokusområder - Lek med ball - Bygge kjærligheten for spillet - Smålagsspill - Grupper - Binge (3vs3) Øktplanoppsett: Økt Øktbeskrivelse mal Tid 1 Fri lek med hver sin ball Småbanespill (maks 3vs3) Pause – felles drikkepause Øvelser (organiser på en måte som passer din gruppe): 1) Lek 1 2) 1vs1 Innsamling av utstyr 5 min 20 min 5 min 25 min 12 min 12 min 5 min Din oppgave: Sett inn øvelser fra banken under inn i de ulike delene av økta. Organiser på en god måte. Ha grupper på maks 8 spillere.

Citation preview

Page 1: Øvelsesbank 6-7 år  · Web view2019-05-22 · Aksepter at innsatsen defensivt ikke er 100%. Prøv på finter, driblinger og kombinasjoner som en ikke helt mestrer, uten at det

Øvelsesbank 6-7 år

Fokusområder- Lek med ball - Bygge kjærligheten for spillet - Smålagsspill - Grupper- Binge (3vs3)

Øktplanoppsett: Økt Øktbeskrivelse mal Tid

1 Fri lek med hver sin ball

Småbanespill (maks 3vs3)

Pause – felles drikkepause

Øvelser (organiser på en måte som passer din gruppe):1) Lek 12) 1vs1

Innsamling av utstyr

5 min

20 min

5 min

25 min12 min12 min

5 min

Din oppgave:Sett inn øvelser fra banken under inn i de ulike delene av økta. Organiser på en god måte. Ha grupper på maks 8 spillere.

Frivillig øktFrivillig økt Fri lek med hver sin ball

Fri lek med hver sin ball/pause

10 min

20 min

10 min

15 min

5 min

”Småbanespill – løkkefotballfokus”

1vs1/2vs2/3vs3 Forberedelse: Sett opp en bane i riktig banestørrelse.

Sett enten opp to småmål, eller sett opp en målsone på 2-3 meter bak banen som på tegning. Det skal spilles maksimalt 3vs3, og aldri brukes store mål, men bruke en av de tre løsningene nedenfor.

Gjennomføring:Spiller med vanlige fotballregler med få spillere på banen. Ha mange baller tilgjengelig. Om det spilles med småmål, er det helt vanlige regler. Spilles det med målsone, må ballen stoppes inne i denne sonen. Da blir det mål. Lagene skal angripe den ene sonen og forsvare den andre, akkurat som vanlig fotball. Kan også spille med ”ball på kjegle” som mål, og det vil da bli mål om ballen skytes ned fra kjegla. Viktig at dette ballkjeglemålet settes opp 1-2 meter bak banen, som på tegningen.

Fokuser på leken, og ton ned viktigheten av å vinne. Aksepter at innsatsen defensivt ikke er 100%. Prøv på finter, driblinger og kombinasjoner som en ikke helt mestrer, uten at det får store konsekvenser at det gjøres feil. Dette skal være gøy, og det er gøy når det kan prøves og feiles med ballen. Det skal dog ikke sees på som negativt at det jobbes hardt defensivt, det er bare en bonus.

Bytt litt på hvem som spiller mot hverandre, og hvor mange de er på lagene. De skal være maks 3 stk på hvert lag. Når de kommer på trening, setter en de bare i gang på en bane, så settes spillerne i gang etter hvert som de kommer på trening.

Organisatorisk tips:- Sett gjerne opp banene nære vegger, så ballene forsvinner minst mulig

bort. Kan også sette opp mål bak banene. - Ha mange baller tilgjengelig. Gå rundt og sparke ballene bort til banene

igjen. - Her kan du enkelt differensiere, om det fungerer bra - PS: DETTE ER EN GLIMRENDE MÅTE Å STARTE EN ØKT PÅ!

Spill mot

Spill med målsone

Ballkjeglemål

Spill med småmål (kan være både småmål/to kjegler)

”Haien kommer” OPPSETT:Sett opp en liten sirkel for haiene i midten, og sett opp 3-4 firkanter rundt, med avstand på rundt 10 meter fra haiene. Sett også opp en større sirkel rundt haiene, som utgjør bassenget hvor fiskene skal svømme rundt. Sett opp en kjegleløype på vei inn i bassenget. Gi hver gruppe et fiskenavn.

FORKLARING:Rop ut de fiskene som må ut i bassenget med haiene og svømme. De svømmer rundt i bassenget til du roper, ”haien kommer”, og fiskene blir da tatt om haiene klarer å ta ballen fra fiskene. (Kan eventuelt bare si at det holder med å touche fiskene, dersom det blir for vanskelig). De som blir tatt av haiene blir hai ved neste runde.

FOKUSOMRÅDER:Hold flyt, og ha lite ventetid. De får nok pause de rundene de ikke blir ropt inn i bassenget. Hold oversikt over aktivitetsnivået til alle spillerne, og pass på at det er høyt nok for alle.

Figur – ”Haien kommer”

Avslutningsøvelse med teknikktrening

Forberedelse: Sett opp to mål rundt 40 meter fra hverandre. Sett opp et kjeglekaos i midten, med naturlig avstand mellom dem, så spillerne kan føre rundt. Sett opp 2 kjegler midt foran mål, 8-10 meter fra mål. Her står det to spillere (spisser) uten ball, en keeper i hvert mål, og alle andre med hver sin ball inne i kjegleløypa.

Gjennomføring: Spillerne fører rundt med ball i kjeglekaoset/eller trikser inne i trikseområdet, og når det er klart for å gå på skudd går spilleren ut og avslutter. Hent så ballen og spilleren må komme seg inn i teknikkøvelsen igjen og vente på ny mulighet til å skyte der. Øvelsen kan gjøres på mange måter:

- Gå rett på skudd når keeper er klar for skudd. Om det ikke er keeper kan de skyte så mye de vil.

- Står en fast spiss klar på kjeglen går en ut av kjeglekaoset, spiller vegg med spissen og skyter på mål.

- Ha en fast innleggsspiller som det spilles ut til og får innlegg fra.

Fokusområder: Føre rundt i stor fart, mens en ser opp når spissen er klar. Da går en ut og spiller vegg med spiss. Gjør alt i stor fart.

”Krabbeleken”

Øvelse 9 - Invadert av romvesenOppsett: Sett opp en bane på rundt 20x15 meter, som deles i 2 soner på midten, som på tegningen. I hver sone skal det være to ”romvesen”, som har 5 kjegler hver i hendene. Spiller starter med ball i ene enden av banen.

Gjennomføring: Målet er å komme seg over banen uten at ballen deres blir truffet av ”romvesenets” kjegler. Romvesenene har kun lov å kaste kjegler i sin egen sone. Kommer spillerne over uten å bli truffet får de 1 poeng, mens blir de truffet får de 0 poeng.

Bytt på hvem som er romvesen ofte. Om det blir et problem at de går sakte over, så kan de få minuspoeng om de bruker mer enn for eksempel 10 sekund på å komme seg helt over banen.

Kan ha 1 romvesen-sone istedenfor 2, og endre på antall romvesen etter hvor mange spillere du har i øvelsen. Ingenting er feil.

Fokusområder: Tett ballkontroll, mens en løfter blikket.

1vs1 – med koordinasjon/teknikk på vei tilbake

1vs1 - førstetouchForberedelse:Sett opp en kjegleløype på 4-6 kjegler. Sett opp en boks til angrepsspilleren på omtrent 2x2 meter. Sett så opp 2 små mål, eller to korridorer av kjegler, som angrepsspiller skal score i eller føre gjennom.

Gjennomføring:Forsvarsspiller fører gjennom kjeglene og skal sentre til angrepsspiller inne i firkanten. Forsvarsspiller følger etter i press. Angrepsspiller skal score i et av de to små målene. Forsvarsspiller kan også vinne ball. Han må da score i motsatt mål av der han vinner ballen.

Fokusområder:Angrep – godt førstetouch. Effektivt skifte retning om forsvarsspiller er med på førstetouchet. Forsvar – nøytral kroppsposisjon så han kan være med begge veier.

”Avslutningsboks - småbanespillversjon”

OPPSETT: Del inn i to lag på 3 spillere. Ha keeper i mål. Lag størrelsen på feltet passelig for alder og nivå. Ha ballstasjon utenfor banen.

GJENNOMFØRING:Det spilles 1vs1, og begge kan score på samme mål. Når ballen er i mål, hos keeper eller ute av spill startes det ny ball. Gi ballen til annethvert lag. Hver spiller skal stå på banen to baller før de går ut. Først en ball hvor motstander starter med ballen, før han selv får ball nummer to før han går av banen. Motstander kan gå i fullt press og markere så tett han vil, også på startballen.

FOKUSOMRÅDER: Angrep: Du er innenfor målavstand – SKYT! Finn avslutningen så fort du kan. Forsvar: Stolthet i å hindre mål. Tett i press og hindre mål med å blokkere, og hindre skuddmuligheter.

”Avslutningsboks - småbanespillversjon”.

1vs1 – kom deg i forsvarForberedelse:Sett opp en passelig bane for alder og nivå med to vanlige mål. Del inn i 3-4 spillere på hvert lag. Plasser angrepsspiller mitt på sidelinjene med ball, og to kjegler på sidene, omtrent 5 meter til hver side. Forsvarsspillerne skal også ha en kjegle på hver side, som skal være 2-3 meter lenger avstand i forhold til angrepsspillerne.

Gjennomføring:Angrepsspillerne starter med å føre ballen rundt en av de to kjeglene og skal angripe på motsatt mål av den kjeglene han driblet rundt. Forsvarsspiller spurter rundt motsatt kjegle av angrepsspiller og forsvarer seg. Vinner han ballen score han i det andre målet.

1v1 – ”første mann til ballen”

Forberedelse:Del inn i to lag på 3-4 spillere. Sett opp to mål med keepere. Ballstasjon hos trener midt på banen. Spillerne står på motsatt side av treneren. I hvert hjørne er det en kjegle.

Gjennomføring:På treneren sitt signal starter en rød og en gul et kappløp rundt sin hjørnekjegle. Den som er først rundt kjegla får ballen av treneren, og kampen er i gang. Gul scorer på rød keeper og rød scorer på gul keeper. Kampen varer helt til ballen er ute eller i mål, og da starter treneren nytt par.

Variasjon: - Sett i gang en ball nummer 2 til motsatt spiller av den som fikk den første

gang. Da får de starte med ball hver sin gang hver runde.

Fokusområder:Kjapp omstilling mellom forsvar og angrep.