Whooping Cough

  • View
    103

  • Download
    2

Embed Size (px)

Text of Whooping Cough

whooping coughpresented by:

norizah bt mohamed 390535 roslizah bt roslan 390528 nurnaizatul shima bt ahmad 390527 nor atika bt osman 390544 siti nazirah bt ahmad 390526

objektif

1. Menjelaskan maksud whooping cough. 2. Menyenaraikan istilah lain untuk whooping cough. 3. Menyatakan faktor terjadi whooping cough. 4. Menyenaraikan nursing intervension whooping cough. 5. Menyenaraikan medication treatment.

PENGENALAN whooping cough merupakan salah satu penyakit kanak-kanak yang paling berbahaya, terutamanya pada bayi bawah umur 12 bulan. Penyakit ini berpunca daripada bakteria bordatella pertussis yang menyebabkan saluran udara berlendir dan tersumbat.

Samb.. Bermula sebagai selesema biasa yang disertai batuk. Batuk menjadi semakin teruk dan serangan batuk yang spasmodik menyebabkan kesukar bernafas. Apabila anak anda menarik nafas selepas serangan batuk, nafasnya kedengaran berbunyi "whoop" semasa udara melalui larinks yang bengkak.

Samb.

Bagi bayi, pernafasan adalah semakin sukar kerana anak gagal mempelajari teknik menyedut udara dan keadaan ini boleh membawa maut. Kadangkala anak akan muntah selepas serangan batuk. Batuk ini boleh berlanjutan sehingga sepuluh minggu. Risiko mendapat jangkitan sekunder seperti pneumonia atau bronkitis sangat tinggi selepas penyakit tersebut.

ISTILAH LAIN WHOOPING COUGH

Batuk kokol Pertussis

SIGN & SYMPTHOM Tanda-tanda selesema iaitu demam, hidung berhingus, rasa sengal dan sakit-sakit. Batuk teruk yang mempunyai bunyi "whoop" semasa anak menarik nafas. Muntah selepas serangan batuk. Tidak boleh tidur kerana batuk.

NURSING DIAGNOSE ganguan corak pernafasan berkaitan ciri batuk paroksimal inspirasi ganguan corak tidur berkaitan serangan batuk ganguan keselesaan berkaitan batuk berulang-ulang Definisikan pengetahuan berkaitan proses penyakit

NURSING INTERVENSION FOR THE PATIENT WITH WHOOPING COUGH

PENYELIDIKAN Ujian diagnostic - Nasapharngeal swab c&s - Hemophilis pertusis present TWDC-Tinggi Manifestasi klinikal iaitu - serangan batuk paraksima dengan bunyi whoop Pencegahan - Imunisasi - 3 dos vaksin pertussis diberi kepada bayi - Vaksin DPT (Diptheria ,pertusis , tetanus)

Perawatan spesifik jika admit - Rehat - pesakit dirawat di tempat yang tenang, peredaran udara yang baik - Untuk galakan pesakit rehat dan tidur - selesakan pesakit - posisikan fowlers

Pemerhatian - Keadaan am pesakit seperti corak pernafasan - Jika sianosis ,O2 akan diberi - muntah(kadang-kala ada muntah disebabkan batuk yang teruk -tanda vital -suction prn -pemerhatian dilakukan untuk kesan komplikasi -rujuk doctor

Diet - IVD - makanan lembut dan berkhasiat Senaman - brething axereise - postural drainage

Kawalan Notifikasi Isolation Rawatan - symptomatik - ubat antibiotic(erythromycin)

Komplikasi - Bronchiestasis - Pneumonia - pulmonory collapse - Convulsion

SEKIAN TERIMA KASIH..