Actualitatea Romaneasca

 • View
  240

 • Download
  13

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Ziarul Romanilor de pretutindeni

Text of Actualitatea Romaneasca

 • Promovarea drepturilor copiilor n Romnia i Italia

  Numrul superbogailordin Romnia a stagnat nultimul an, dar averea lora sczut - studiu

  O romnc din italia a muritintoxicat cu metanol

  NCC - Arendarea unuiteren n Romnia

  Srbtoare - Sfnta Parascheva - 14 octombrie

  ROMNINLUME

  JURIDIC

  RELIGIE

  a declarat premierul Victor Ponta, adugnd c se caut alte soluiipentru a crete colectrile la buget.

  Cota unic de impozitare, de 16%, "rmneneschimbat i este asumat politic"

  Italia a nrutit puternic estimarea privind contracia economic din acest an, la 2,4%

  ZIARUL ROMNILOR DE PRETUTINDENIANUL 10 | NUMRUL 19 | ITALIAI SPANIA| 29 SEPTEMBRIE - 12 OCTOMBRIE | GRATUIT

  WWW.ACTUALITATEA-ROMANEASCA.RO

  SOCIAL

  PAGINA13

  SOCIAL

  PAGINA7

  Un romn pledeaz vino-vat pentru o escrocheriede peste 4 mil. de dolari

  ROMNINLUME

  PAGINA7

  Volumul Mainile Regeluiscris de principele Radual Romniei - lansare

  CULTUR

  PAGINA14

  PAGINA 3

  PAGINA11

  PAGINA12

  PAGINA2PAGINA 8

  Alexandra Crstea din cauza situaiei la nivel internaional

  POLITIC ECONOMIC

  Cunoatem foartebine nevoile romni-

  lor din strintatePAGINA2

  EDITORIAL

  MADEINITALY vs.MADEINCHINA

  PAGINA4PAGINA 3Microbuzul a fost lovit violent, din spate, de un TIR. Acesta ar putea rezolvat prin educaie, a declarat, la

  Buzu, Philippe Gustin.

  Trei romni au murit n acciden-tul auto din Italia, iar altul, gravrnit este n stare critic

  Ambasadorul Franei la Bucureti:Problema romilor, una dicil, lacare nu exist un rspuns unic

  PAGINA6

  Comisia European a aprobat alocarea a180 de milioane de euro pentru construciacomplexului tiinic de la Mgurele

  Cel mai puternic laser din lumeva construit n Romnia

  Primul ministru a vorbit despre vizita de luni la Bruxel-les, subliniind c "Romnia e o garanie pentru partene-rii europeni i merge n continuare pe drumuleuropean", iar "Din punctul de vedere al Guvernuluicriza politic s-a ncheiat, odat cu decizia CCR. Relaiilentre CE, Guvern, PE i Parlamentul Romniei au rein-trat pe un fga normal."

  n ceea ce privete Uniunea bancar propus de JoseManuel Barroso, Ponta spune c este "o idee bun", con-diia ind ca Romnia s i poat spune prerea: "Ro-mnia trebuie s mearg n direcia unei mai mariintegrri, dar s m la mas."

 • Made in Italy2 Actualitatearomneasc 29 septembrie - 12 octombriewww.actualitatea-romaneasca.ro

  Nu conteaz n ce magazin teai. Orice produs are o eti-chet i n marea majoritate acazurilor ne ntrebm undeeste fabricat produsul. Daceste fabricat n Occident nItalia, Frana sau Germaniaprimul gnd care ne strbateeste c produsul este de cali-tate.

  ns de multe ori vedem cprodusul este Made in China. S ncercm n cele ce ur-meaz s nelegem ce n-seamn Made in China attpentru consumator ct i pen-tru productori i, nu n ulti-mul rnd, pentru angajatuleuropean.China produce din anii 90 ju-crii, panto, geni, hainecare ajung n vitrinele rme-lor din Europa. Piaa ameri-can are chiar o tradiie imai mare pentru c majorita-tea designerilor prefer pro-ducia n China. i cu toateacestea de ce preul produse-lor concepute n Europa sauSUA sunt n continuare attde mari dac fora de muncdin Asia are un cost foartemic?

  PROCESUL DE PRODUCIE

  Marea majoritate a designeri-lor obinuiau s cumpere ma-terialele de pe btrnulcontinent, s elaboreze des-ign-ul produselor n totalitatela Milano, Paris sau Londra i

  s negocieze producia nChina. Reprezentanii desig-nerilor sunt trimii n Chinapentru a superviza procesulde producie. Produsul niteste apoi expediat n Europasau SUA pentru a vndut.Este un proces simplu i rela-tiv uor de controlat de la dis-tan. El creeaz joburi nChina i contribuie la intensi-carea pe orizontal i verti-cal a procesului deglobalizare.

  Din punct de vedere al consu-matorului acesta nelege cugreu procesul de produciecare are strict raiuni nan-ciare. La citirea labeluluiMade n China muli se gn-desc la o calitate slab sau cprodusul e contrafcut. iconsumatorul nu poate bla-mat, dat ind avalana de ar-ticole din China care vinodat cu produsele de buncalitate. ntr-adevr uneleproduse Chinezeti au pro-bleme, dar depinde totul i depreul int al importatoruluii controlul de calitate. China este un paradis al tutu-ror posibilitilor.

  CHINA I PRODUCIA MONDIAL

  Dup ninarea noii Repu-blici Populare Chineze n1949, noul Guvern a nceputconstrucia pe o scar larg,fcnd ca industriile metalur-gice, mineriere i energetice,

  de automobile i aeronave alerii, precum i alte noi indus-trii s creasc. Din 1978 odat cu deschide-rea Chinei ctre lume, econo-mia rii a crescut rapid.Liderii chinezi au dorit n celedin urm o ameliorare a veni-turilor populaiei, foarte s-race pn atunci. A fost unproces lent, dar apoi China s-a deschis n sfrit lumii. Dup anii 90 economia Chi-nei a nregistrat o uria cre-tere. Nici o alt ar nu a maicrescut aa de repede. Estecomparat de foarte muli cuAmerica a anilor 1920. China datoreaz creterea saeconomic rapid exportului,numrului mare al populaieii costurilor mici de produc-ie.

  BRANDURILE I CONSUMATORII

  Consumatorii adevrai vor mereu atrai de reclam. Re-clama i chiria magazinelordicteaz n cele din urm pre-ul nal al produsului la rafti, evident, designerul. Costulproduciei este insigniant.Burberry va scoate mereuprodusul n eviden printr-oreclam cu personaje euro-pene care se regsec n pei-saje britanice inspirate dinnatur. Louis Vuitton va folosin reclamele sale personaje

  glamour mergnd pe strziledin Paris. Dolce&Gabbana vascoate n eviden femeia saubrbatul italian, liber, mbr-cat n nuane toscane pe str-zile nguste cu iz romantic.

  i totui sunt i alte ri carecontribuie la producia artico-lelor marilor branduri, des-igur nu la dimensiuneaChinei. Printre ele i-a fcutloc i Romnia alturi de Tur-cia, Mexic, India i Portugalia.ri cu venituri foarte mici pecap de locuitor. De exempluHugo Boss produce jeani nRomnia iar costumele Ar-mani sunt produse la o fabricdin zona Hunedoara. Aproxi-mativ 25% dintre produseleH&M sunt fabricate n Ban-gladesh iar compania plnu-iete s creasc acestprocent.

  CHESTIUNEA OMAJULUI

  Dac privim la omajul dinSpania de 24%, cel mai maredin Europa sau Italia de 10%ne ntrebm cum este posibilca brandurile din aceste ris prefere producia pe conti-nentul asiatic? Dac ne raportm la salariileminime din Italia sau Spaniasituate peste 640 euro putems nelegem de ce marilerme prefer externalizarean China unde salariul minim

  este de 171 euro sau Romniaaat la 162 euro.

  i totui chestiunea de eticnu este nici pe departe rezol-vat, rmele ar putea s ireduc cheltuielile cu publici-tatea i s echilibreze balanacheltuielilor n favoarea pro-duciei optnd pentru Madein Italy sau Made in Spain.

  Crearea unei industrii de pro-ducie european nu este im-posibil dac se are n vederencurajarea angajrilor pelinie macroecomic din parteastatului prin acordarea de fa-ciliti rmelor i, pe de altparte, un control mai maredin partea brandurilor asupracosturilor cu publicitatea i decreaie.ns poate rmne un dezide-rat atta timp ct prghiileeconomice nu sunt puse lapunct iar industriile autoh-tone sunt mai mult Made inChina dect Made in Italy.Orict ai ncerca s-i explicide ce o geant Vuitton Maden China ajunge la 5.000 euro,nu poi s nu te gndeti c naceti 5.000 de euro nu se re-gsete munca de producie aniciunui lucrtor francez iarrmele mari neglijeaz pro-blemele sociale ale statuluirespectiv.

  Albert Craiciu

  Guvernul de la Roma a re-vizuit estimarea privindcontracia economiei ita-liene n acest an de la1,2%, ct anticipa n apri-lie, la 2,4%, din cauzaagravrii situaiei la nivelinternaional, potrivit AFP.

  Italia se ateapt acum ca re-cesiunea s continue i anulurmtor, cu o contracie a PIBde 0,2%, fa de creterea de0,5% prognozat n aprilie.n poda nrutirii perspec-tivelor economice, guvernulrmne optimist.

  "Lumina recuperrii este vizi-bil", a declarat premierulMario Monti la prezentareanoilor date.

  Guvernul a prezentat i esti-mri pentru 2014 i 2015,cnd PIB ar trebui s revinpe cretere, cu 1,1%, respec-tiv 1,3%, "odat cu avansulcererii pe piaa intern i lanivel internaional, dar i caurmare a efectelor pozitiveale unui buget echilibrat, de-clinului datoriei i impactuluireformelor structurale asupraeconomiei", a spus Monti.

  Un autoturism Audi Q7,care gureaz ca ind furatdin Italia, a fost depistat laPunctul de Trecere a Fron-tierei Nadlac din judeulArad, iar oferul avea per-misul de conducere fals,transmite NewsIn.

  Maina a fost depistat cnd lapunctul de trecere a frontiereis-a prezentat Daniel P., de 33ani, care conducea autoturis-mul Audi Q7, nmatriculat nItalia. oferul a prezentat lacontrol, pe lnga documentele

  de cltorie, un permis de con-ducere italian i un permis deconducere romnesc.Poliitii de frontier au avutsuspiciuni cu privire la auten-ticitatea permiselor de condu-cere prezentate de ceteanulromn, astfel c au efectuat overicare amnunit a actelor.n urma vericrilor s-a con-stat c acestea sunt false. To-todat, poliitii de frontier auvericat n baza de date i au-toturismul condus de brbat.n urma vericarilor s-a con-stat c autoturismul Audi Q7

  este semnalat ca ind furat dinItalia.

  oferul a declarat n timpulcercetrilor c maina i-a fostncredinat de ctre proprie-tar pentru a o folosi, fr stie c este furat. De aseme-nea, ceteanul romn a maiarmat c permisele de condu-cere le-a obinut n Italia, de lao persoan necunoscut, con-tra sumei de 750 euro.Daniel P. este cercetat pentrude uz de fals, complicitate lafals material n nscrisuri o-ciale, conducere a unui autove-hicul pe drumurile publice fra poseda permis de conducerei tinuire la furt.

  Italia a nrutit puternic estimarea privindcontracia economic din acest an, la 2,4%

  Un Audi Q7 furat din Italia afost depistat la Vama Nadlac

  EDITORIAL:

  vs. Made in China