diagnosticul de laborator al productiei si distructiei de eritrocite

  • Published on
    10-Sep-2015

  • View
    94

  • Download
    15

Embed Size (px)

DESCRIPTION

diagnosticul de laborator al productiei si distructiei de eritrocite

Transcript

1. PRODUCTIA SI DISTRUCTIA DE ERITROCITE (diagnostic de laborator)

PRODUCTIA DE ERITROCITE

Eritropoeza = procesul de proliferare si diferentiere a precursorilor eritrocitari si trecerea in circulatie a eritrocitelor apte pentru functia de transport a O2. = este reglata de interventia unor mecanisme care implica factori de cretere ce influenteaza diferenierea progenitorilor eritroizi = menine constant numarul de eritrocite circulante prin ajustarea ratei de producie a eritrocitelor. sangele = format din elemente celulare suspendate in plasma masa eritrocitara = 99% masa leucotrombocitara = 1% eritron = totalitatea masei eritrociatare, de la celula stem pluripotenta pana la eritrocitul imbatranit si eliminarea lui din circulatie:1) elemente imature (fixe) care formeaza eritropoeza2) eritrocite circulante si eritrocitele din sinusurile sanguine, care au rol de transport al O2 = viata eritrocitului3) retragerea din circulatie a eritrocitelor = hemoliza si recuperarea materialelor din care sunt alcatuite. Celula stem pluripotenta (1-5% din MO) sub comanda eritrokinelor se poate transforma in orice celula precursor al liniilor celulare din seria eritrocitara, granulocitara, fibroblastica fibrocit.

Factori ce influenteaza eritropoeza

1. Scaderea P02 in tesuturi (rinichi) este principalul factor de stimulare a sintezei si eliberri de eritropoetina, mecanism ce explica poliglobulia de altitudine.Eritropoetina se gaseste in plasma si se elimina prin urina- sintetizata 90% la nivelul rinichiului sub forma de proeritropoetina- rol:1. stimuleaza proliferarea CFUE (eritroid colony forming unit),2. stimuleaza diferentierea precursorilor eritrocitari,3. scurteaza timpul de maturare si de tranzit medular al precursorilor eritocitari,4. stimuleaza diabaza,5. creste masa de eritrocite circulante.

CELULA STEM PROERITROBLAST ERITROBLAST BAZOFILMULTIPOTENTAERITROBLAST POLICROMATOFIL

ERITROBLAST OXIFIL

RETICULOCITERITROCIT

2. Factori nutriionali: carentele alimentare in proteine se pot asocia si cu carene vitaminice in special cele legate de acid folic si vitamina B12; o carena crescut de vitamina B12 apare in parazitoze (Diphylobotrium latum - mare consumator de vit B12).Functii medularea)Multiplicarea si maturarea precursorilor eritroizi- maturarea nucleului se desfasoara simultan cu cea a citoplasmei (citoplasma tanara cu nucleu tanar; citoplasma matura cu nucleu avand functionalitate redusa sau inexistenta); mereu exista un sincronism de maturare nucleocitoplasmatica, asincronismul aparand in stari patologice si poate aparea si in anemii grave.b)Expulzia nucleului= fenomenul prin care eritroblastul oxifil se elibereaza de nucleu prin miscari ample, cu deformari petaloide ale conturului celular si expulzarea nucleului prin una din excrescente; macrofagele fagociteaza nucleii liberi.c)Diabaza= trecerea reticulocitelor prin miscari active din maduva in sange, unde dupa 1-2 zile se transforma in eritrocit matur.Procesul de maturare presupune: reducerea dimensiunilor nucleului si a celulei cresterea cantitatii de cromatina nucleara condensata cresterea raportului dintre volumul citoplasmatic si volumul nucleului cresterea cantitatii de hemoglobina (Hb) cu un aspect roz si scaderea ARN ribozomal colorat albastru, rezultand aspectul policromatofil al celulei.

Proeritroblastul celula tanara, cap de serie, se aseamana cu mieloblastul este o celula mare 18-25 m are contur rotund, bine delimitat, uneori cu o bucla citoplasmatica nucleul este rotund, voluminos 8/10, cu pozitie excentrica cromatina este violet-purpurie, bazi- si oxicromatina dispuse in retea fin impletita, cu aspect perlat are 1-2 nucleoli, putin conturati citoplasma este ingusta, intens bazofila la periferie, cu halou in jurul nucleului comparativ mieloblastul are nucleolii mai evidentisi mai numerosi; structura nucleara dantelata, fina; citoplasma mai abundenta, mai putin albastra cu halou mai discret.Normoblastul bazofil are 12-18 m in MO, iar pe frotiul din MO se pot observa prelungiri citoplasmatice ce unesc doi eritroblasti de aceeasi varsta raportul nucleocitoplasmatic: 3/4 nucleul este lipsit de nucleoli, cu o cromatina mai condensata, violet-negricioasa citoplasma intens bazofila (este cea mai albastra celula de pe frotiu).Normoblastul policromatofil are 10-12 m, forma ramane rotunda raportul nucleocitoplasmatic: 1/2 nucleul excentric are cromatina mai condensata, in spite de roata citoplasma este bazofila la periferie.Normoblastul oxifil are 8-10 m, rotunda sau usor ovoidala are aspectul unui eritrocit cu nucleu prezent raportul nucleocitoplasmatic: 1/4In cazuri patologice nucleul poate avea forme bizare (cocarda, trefla), aspect intalnit in bolile Biermer.

Diagnostic de laborator, coloratii speciale:a) sideroblastii medulari sunt eritroblasti medulari de diferite varste care contin granule de Fe neheminic, siderozomi, granule care se pun in evidenta cu ajutorul coloratiei PERLS (albastru de Berlin) si se gasesc in cantitate normala sau crescuta in eritroblasti si macrofage

siderocitele = eritrocite cu granule de Fe nelegat de hemoglobina sideroblastii au granule de Fe sub forma de granule fine de culoare verde inchis (1-4 granule).b) reticulocitele = 0,5-2% din numarul eritrocitelor in sangele periferic = eritrocite imature care circula 1-3 zile = se numesc reticulocite din cauza retelei reticulofilamentare care se observa in interiorul lor in coloratia supravitala albastru briliant de cresyl. = in anemiile hemolitice si cele hiposideremice, reticulocitele stagneaza mai putin in MO si persista mai mult in sangele periferic = o anemie instalata brusc determina o descarcare masiva de reticulocite din maduva = cresterea numarului de reticulocite semnifica o hiperactivitate medulara eficienta si are loc in: Anemii hemolitice cu maduva hiperplazica Hemoragii Tratamentul eficace din anemiile carentiale (feripriva, megaloblasticadupa tratament cu B12, cand criza reticulocitara este spectaculoasa:0,1-2% 20-30%)

-frotiu de sange periferic si de MO colorat MGG: reticulocitele apar ca celule rotunde, policromatofile, cu diametrul mai mare decat al ertrocitelor mature elemental major al eritropoezei normoblastice este prezenta unei cantitati moderate de cromatina nucleara condensata in eritroblastii policromatofili. Un procent redus de eritroblasti 1-2% parcurg anormal etapele de proliferare si maturare si ei vor fi recunoscui si fagocitati de macrofagele medulare. Aceasta pierdere potentiala de eritrocite ca urmare a distructiei eritrocitare intramedulare = eritropoeza ineficienta. Aceasta devine importanta in transformarea megaloblastica a MO, ca urmare se formeaza un pigment biliar timpuriu care poate fi identificat in stercobilinogenul fecal.-frotiu colorat cu albastru briliant crezyl : numar crescut de reticulocite (celule rotunde discret policromatofile deaspect bleu-cenusiu cu diametru mai mare dect hematiile adulte; in interior prezint precipitate bazofile cu aspect granular sau filamentar formate din ARN-ribosomal)-frotiu din MO col MGG : hiperplazie eritroida.

DISTRUCTIA DE ERITROCITE

in fiecare secunda sunt indepartate din circulaie ~2,5 mil. de eritrocite. eritrocitele supravieuiesc in circulaie 120 zile, dupa care se transforma in sferocite, apoi sunt indepartate din circulaie de ctre sistemul monocito-macrofagic din ficat, splina si MO (in zone de staza sau circulatie incetinita sinusurile hepatice, splenice, medulare, unde macrofagele se gasesc in numar mare). in mod normal rolul splinei in eliminarea eritrocitelor imbatranite sau deteriorate este secundar, ficatul fiind cel cu rol principal. eritrocitele imbatranite sau deteriorate: cu defecte intracelulare nucleare (corpii Howell-Jolly), cu Hb denaturata intraeritrocitar (corpii Heinz), granulatii de Fe, cu defecte de forma sau celule imbracate cu IgG1, IgG3, C3b sunt recunoscute de ctre macrofage prin intermediul Ac membranei sau ai complementului si vor fi fagocitate de ctre acestea. precursorii hemului sunt eliminai ca atare, iar Hb e descompusa sub aciunea hemoxigenazei microzomale in:Fe - trasportat prin intermediul transferinei ctre eritroblastii medulari unde va fi refolositlanurile de globina vor fi hidrolizate la AA reutilizati in sinteza proteica in organism protoporfirina care este trasformata in bilirubina :*este transportata spre ficat, unde este conjugata cu glucuronid si excretata prin bila in intestine*in intestine bilirubina este convertita la stercobilinogen excretat in materiile fecale, acolo unde reacii oxidative conduc la formarea de stercobilina. Acesti compui sunt in parte reabsorbiti, dar o cantitate mica ajunge sa fie excretata prin urina - urobilinogen (Ubg)*20% din Ubg se reabsoarbe portal - ficat bila; o mica parte din Ubg reabsorbit portal scapa reeliminarii hepatice si ajunge in sange urina; dupa saturarea circuitului hepato-entero-hepatic, cresc BD, Ubg fecal si Ubg urinar. - o fraciune a protoporfirinei este convertita la CO, excretat la nivelul plamanilor (productia de CO endogen se coreleaza direct cu distructia de eritrocite).

5

Recommended

View more >