Click here to load reader

Ideje a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ... · PDF file„Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje a születésnek és ideje

 • View
  227

 • Download
  3

Embed Size (px)

Text of Ideje a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ... · PDF...

 • Mindennek rendelt ideje van, s ideje van az g alatt minden akaratnak. Ideje a szletsnek s ideje a meghalsnak;

  ideje az ltetsnek, ideje annak kiszaggatsnak, amit ltettetett. Ideje van a srsnak s ideje a nevetsnek; ideje a jajgatsnak s ideje a szkdelsnek.

  Ideje van a keressnek s ideje a vesztsnek; ideje a megrzsnek s ideje az eldobsnak.

  (Prd. 3,1-2, 4, 6.)

 • MAZSIHISZ SZERETETKRHZRT KZHASZN ALAPTVNY

  Szerkesztette: Horvth Zsfia

  Felels kiad: Dr. Deutsch Zsuzsanna

  Fotk: Favics Pter

  Nyomda: Aka-Print Nyomda

  MAZSIHISZ Szeretetkrhzrt Kzhaszn Alaptvny1145 Budapest, Amerikai t 53 55.

  Telefon: (36-1) 251-95-68, (36-1) 251-94-78Fax: (36-1) 251-94-78

  Email: [email protected]

  Adomny szmlaszm: OTP: 1171400620407234

 • TISZTELT OLVAS!

  A WHO 1990-ben ajnlst fogalmazott meg a palliatv gondozsra, amely tneteket eny-ht intzkedst, gygymdot jelent. Ez egy sszetett gondozsi forma azon betegek sz-mra, akik slyos, elrehaladott, gygythatatlan betegsgben szenvednek, illetve termin-lis llapotban vannak. Legfontosabb feladat ilyenkor a fjdalom enyhtse, a pszicholgi-ai, spiritulis s szocilis tmogats. A palliatv ellts clja a legjobb letminsg megr-zse a hallig.

  A Hospice ellts egyik legfontosabb jellemzje, hogy a beteg letminsgnek javt-st tzte ki clul. Ennek megfelelen a gondoskods nem csupn a beteg testi, hanem lel-ki, szocilis s spiritulis ignyeire, valamint a hozztartozk segtsre is kiterjed, minda betegsg fennllsa, mind a gysz ideje alatt. A Hospice szolglat mindenki szmra in-gyenes, hiszen az emberhez mlt hall minden ember alapvet joga. A hospice rszlegetaz OEP tavaly oktber ta finanszrozza.

  Itt kell megemlkezni Israel Sela rrl, aki nagy segtsget nyjtott a program beind-tshoz s akinek lettja pldt mutatott arra, hogyan kell megrizni ebben a slyos be-tegsgben a tevkeny s rmteli letet.

  A Magyarorszgi Zsid Szocilis Segly Alaptvny magv tve ezen elveket, ply-zattal fordult a Luxemburgi Kormnyhoz a hospice palliatv ellts megszervezsrt aMAZSIHISZ Szeretetkrhzban lv s az otthonpolsban rszt vev betegek rdekben.

  A Luxemburgi Kormny az Amerikai Joint-on keresztl ktves idtartamra biztos-totta a hospice mobil team fellltsnak, a tevkenysg beindtsnak s mkdtetsneklehetsgt pnzgyi tmogats formjban. A zsid ids emberek szmra ez a szolglta-ts kifejezetten letminsg javulst eredmnyezett s eredmnyez napjainkban is. Trek-sznk a team kpzsre, tovbbkpzsre, lehetsg szerinti bvtsre, nkntesek bel-ltsra, tovbb arra, hogy a Luxemburgi Kormny adomnynak felhasznlsa utn ezta fontos szolgltatst tovbb tudjuk folytatni. A clnak megfelelen plyzat tjn a Kr-hz szerzdst kttt ennek a tevkenysgnek az elltsra az Orszgos Egszsgbiztos-tsi Pnztrral, gy hossz tvra biztostott a mobil team mkdse.

  A szakmai munkt dicsri, hogy mr ajnlsra jnnek hozznk betegek, akik ms kr-hzban hallottk, hogy a Krhzban j szakmai sznvonal hospice ellts folyik.

  Aki egy ember lett menti meg, annyi, mintha az egsz emberisget menten meg.

  Dr. Deutsch ZsuzsaMAZSIHISZ Szeretetkrhz igazgat forvosa

  3

 • A HOSPICE MOBIL TEAM

  A hospice szolglat clja a terminlis llapotban lv, elssorban daganatos betegek szo-matikus, pszichs, szocilis s lelki elltsa letk utols szakaszban. Ezt az sszetett fel-adatot interdiszciplinris csoport vgzi. Orvos, pol, pszicholgus s/vagy mentlhigi-nikus, szocilis munks, gygytornsz, lelksz/rabbi s nkntes segt csak egytt kpesbiztostani az lettl bcsz, gygythatatlan beteg viszonylagos fizikai jlltt s embe-ri mltsgt.

  Magyarorszgon tbbfle szervezeti formban valsul meg a hospice ellts. A MagyarHospice Palliatv Egyeslet adatai szerint 2004 vgn 10 hospice bennfekv rszleg (133ggyal), 28 hospice hzigondoz csoport s 4 mobil team mkdtt. Hat polsi otthon-ban folyt hospice szellem gondozs. Jelenleg teht sszesen 48 hospice szervezet tev-kenykedik az orszgban. A szervezetek 1991 tl 2004 vgig 14. 973 beteget ksrtek ela hallukig. A daganatos betegek arnya 85%, az tlagos gondozsi id 33,6 nap volt. Abetegeknek a hospice ellts minden formja ingyenes.

  A kezdeti hospice elltsi formk mellett krhzi hospice rszleg, palliatv osztly, h-zi gondozs elterjedtek a hospice mobil teamek. A mobil csoport elnye, hogy a betege-ket a megszokott krnyezetkben ltja el. A kpzett szakemberek ltal vgzett mobil szol-glat elsegti a szemlletformlst a hagyomnyos egszsggyi elltsban, ugyanakkorkltsgkml megolds is, hiszen nincsen szksg kln osztly vagy rszleg megnyitsra.

  A magyarorszgi zsid kzssgben rendkvl sok az ids, magnyos, beteg ember. AMagyarorszgi Zsid Szocilis Segly Alaptvny ezrt szksgesnek ltta, hogy az ottho-ni szakpols s az otthoni gondozs program mellett bevezesse a krhzi hospice elltstis. Erre 2001. elejn nylt lehetsg, amikor a luxemburgi kormny alaptotta Nazi Perse-cutee Relief Fund s az Amerikai JOINT tmogatsval megkezddtt a hospice mobil te-am mkdse a MAZSIHISZ Szeretetkrhzban. A kezdeti nehzsgeket az okozta, hogya betegeknek, a hozztartozknak s a krhz dolgozinak egy teljesen ismeretlen feladat-kr csoportot kellett befogadni. Ez krltekintst s tapintatot kvnt a csoport dolgo-zitl. Ezt megelzen a Szeretetkrhzban nem dolgozott szocilis munks s pszicho-lgus, gy sokszor nehz volt elfogadtatni az feladatukat, kompetencijukat. Sokszor ke-rltnk olyan helyzetbe, amikor feladatunk tlmutatott a hospice keretein. Neheztetteaz integrcit az a tny, hogy a hospice team betegei az ltalnos polst s szakorvosi el-ltst a krhzi polsi osztlyon kapjk s a csoport tagjai ennek a munknak a kiegsz-tst vgzik. A csoport kzvettette a hospice szellemisget, a mentlis jlt biztostst atesti komfort biztostsa mellett. A hospice team kialaktott egy olyan gyakorlatot, amely-ben kzponti szerepet kapott a hospitalizlds megelzse. A csoport ltal szervezett s

  4

 • lebonyoltott kzssgi programokon, rendezvnyeken termszetesen nem csak a hospi-ce team terminlis llapot betegei vettek s vesznek rszt, hanem a krhz betegei is. Akrhz tmogat vezetsnek ksznheten alaptvnyi tmogatsbl sikeresen valstot-tunk meg projekteket, melyek keretben bartsgoss vltak a trsalgk s a kert. A kr-hz minden betege rendszeres rsztvehet kzssgi programokon, melyeket alaptvnyitmogatsbl finanszrozunk Az OEPhez benyjtott plyzat eredmnyekppen a MA-ZSIHISZ Szeretetkrhz 2004. oktber 1n tz hospice gyra OEP befogadst nyert. Ez-zel teljeslt egy-a team megalakulsakor megfogalmazott-clkitzsnk. Jelenleg 10 h-napja dolgozunk az j keretek kztt. Ez mg szorosabb egyttmkdst jelent a krh-zi dolgozkkal, az adminisztrciban s a betegelltsban egyarnt.

  A hospice mobil team clja:

  1. A slyos, illetve vgstdium daganatos betegek s csaldtagjaik holisztikus tmogat-sa szakszeren kpzett, interdiszciplinris csoport segtsgvel.

  2. Konzultatv segtsgnyjts s szaktancsads a krhzi szemlyzet szmra.3. A hospice szellemisg kzvettse, szemlletformls.

  Mkdsi kvetelmnyek:

  1. A csoport minden tagja rszt vesz hospice/palliatv kpzsen, majd folyamatos szak-mai tovbbkpzseken.

  2. A csoport minden tagja rszt vesz a heti egy alkalommal esetmegbeszl csoporton, va-lamint a kthetenknti szupervzikon.

  3. A hospice betegek elltst a krhzi adminisztrcihoz kapcsold dokumentcibans az irodai szmtgpen is pontosan dokumentljk.

  4. A felvtel, a gondozs, valamint a gondozs megszntetse a krhz vezetivel, illetvea szemlyzettel egyetrtsben trtnik.

  5. Megfelelen kialaktott s felszerelt helyisg (iroda) ll rendelkezsre.

  A csoport jelenlegi tagjai:

  Dr. Mrvny Veronika forvos, team vezetKecskemti Ildik klinikai szakpszicholgus, pszichoterapeutaDombvrin Kszegi Annamria szocilis munks, mentlhiginikusMth Mnika szocilis munksNyri Csabn hospice szakpolVeress Mnika hospice szakpol

  5

 • Horvth Zsfia gygytornsz, plyzatrPeredi Ptern nkntesWerner Katalin nkntes

  Heti rendszeressggel tartunk esetmegbeszlst, amin a csoport sszes tagja rszt vesz.Az esetmegbeszlsen felvesszk a betegeket, kicserljk a betegekkel kapcsolatos infor-mciinkat, kialaktjuk a gondozs s a hospice ellts stratgijt. Sajt dokumentcin-kat, statisztiknkat rendszeresen vezetjk a szmtgpben. Az OEP befogads ta a kr-hzi polsi dokumentci rszeknt is megjelennek a hospice team dolgozinak megfi-gyelsei, szrevtelei.

  A lelkileg nagyon megterhel munka miatt a csoport gy dnttt, hogy szupervzorsegtsgt vesszk ignybe. Ez a pszichs segt forma a legmegfelelbb az egytt dolgozmunkatrsak pszichs gondozsra, mert nem csak az pol szemlyzet betegekkel valkapcsolatt fejleszti, hanem a dolgozk egyms kzti kommunikcijt, egyttmkdstis segti. A szupervzi clja, hogy cskkentse a munkbl ered pszichs terhelst illetvestresszt, s segtse a szemlyes s a szakmai kompetencia fejlesztst. 2003 mrciustl2005. jniusig hrom szupervzis folyamatban vettnk rszt. Megllapodsunk szerint acsoport minden tagjnak ktelez rszt venni ezeken a foglalkozsokon. Fontos kiemelniazt is, hogy mindenki rszmunka-idben vgzi munkjt, s ezeken a csoportfoglalkozso-

  6

 • kon lehetsg nylik a kollgk teamen belli konfliktusainak tisztzsra, j munkakap-csolat kialaktsra is. Ennek anyagi feltteleit eddig a MAZS Alaptvny biztostotta, me-lyet ez ton is ksznnk. A szupervzi folytatsa elengedhetetlen a burn-out syndroma(kigs) megelzsben, tovbb elsegti a j team-munkt s a hatkonyabb munkavg-zst. A terminlis llapot betegekkel dolgozknak tartott csoportos szupervzi teretbiztost a vesztesgek feldolgozsnak, az rzelmek felsznre hozsnak valamint a gondo-zssal kapcsolatos tapasztalatok cserjnek.

  t ves mkdsnk alatt tbben elkszntek a csoporttl. Hinyukat az j munka-trsak ptoltk. Kezdetektl 2004. janur 6-ig dr. Hegeds Katalin, ezutn dr. SmuelGyrgy 2005. szeptember 30-ig, majd 2005. oktber 1-tl dr. Mrvny Veronika vezeti ateam-et. A csoport fennllsa ta munkatrsaink voltak: Bks Vera pszicholgus, Rasch-ka Nthn szocilis munks, Ksa Gyrgy zeneterapeuta, Kerekes Krisztina nvr,Veszprmi Sarolta nvr, Simonn Lois Csilla nvr, Kardos Judit nkntes segt, Far-kas Judit nkntes segt, Baloghn Vajna Zsuzsa nknt