Click here to load reader

ORDIN Nr.1296 din 15 aprilie 2010 pentru aprobarea Normelor

 • View
  226

 • Download
  4

Embed Size (px)

Text of ORDIN Nr.1296 din 15 aprilie 2010 pentru aprobarea Normelor

 • ORDIN Nr.1296 din 15 aprilie 2010

  pentru aprobarea Normelor metodologice

  privind clasificarea structurilor de primire turistice

  n temeiul prevederilor art. 6 din Hotrrea Guvernului nr. 709/2009

  privind clasificarea structurilor de primire turistice, Avnd n vedere dispoziiile Ordonanei de Urgen a Guvernului nr.

  49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii i libertatea de a furniza servicii n Romnia

  n baza prevederilor art. 13, alin.(6) din Hotrrea Guvernului nr. 1631/2009 privind organizarea i funcionarea Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului,

  Ministrul Dezvoltrii Regionale i Turismului emite urmtorul:

  ORDIN Art.1 Se aprob Normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, prevzute n anexa care face parte integrant din prezentul ordin. Art. 2 La data intrrii n vigoare a prezentului ordin se abrog prevederile Ordinului ministrului pentru ntreprinderi mici i mijlocii, comer, turism i profesii liberale nr. 636 din 12 mai 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 379 bis din 19 mai 2008, cu modificrile i completrile ulterioare.

  Art.3 Prevederile prezentului ordin se completeaz cu dispoziiile cadru ale Ordonanei de Urgen a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii i libertatea de a furniza servicii n Romnia.

  Art. 4 Prezentul ordin va fi publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

  MINISTRU,

  ELENA GABRIELA UDREA

 • ANEXA

  NORME METODOLOGICE privind clasificarea structurilor de primire turistice

  1. Dispoziii generale 1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate n conformitate cu prevederile art. 6 din Hotrrea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice, stabilesc metodologia i criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funciuni de cazare i de alimentaie public din Romnia. 1.2. Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toi operatorii economici proprietari i/sau administratori de structuri de primire turistice. 1.3. Structurile de primire turistice se clasific pe stele i respectiv, flori n cazul pensiunilor agroturistice i a pensiunilor turistice din mediul rural, n funcie de caracteristicile constructive, dotrile i calitatea serviciilor pe care le ofer, potrivit criteriilor cuprinse n anexele nr. 1 i 2 care fac parte integrant din prezentele norme metodologice. Clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protecia turitilor, constituind o form codificat de prezentare sintetic a nivelului de confort i a ofertei de servicii. Clasificarea structurilor de primire turistice se face, potrivit prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea i desfurarea activitii de turism n Romnia, aprobat i modificat prin Legea nr. 755/2001 cu modificrile i completrile ulterioare, de ctre Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului, singura instituie abilitat s desfoare activiti de autorizare n domeniul turismului. 1.4. Prin operator economic se nelege persoana fizic autorizat, ntreprindere individual sau familial, societate comercial sau alt persoan juridic constituit conform legii, care desfoar activitate de cazare i/sau alimentaie public prin intermediul unei structuri de primire turistice. 2. Documentaia necesar pentru eliberarea certificatului de clasificare i preschimbarea certificatului de clasificare 2.1. n vederea obinerii certificatului de clasificare, operatorii economici proprietari i/sau administratori de structuri de primire turistice vor ntocmi o documentaie cu urmtorul coninut: a) cerere de eliberare a certificatului de clasificare, conform modelului prezentat n anexa nr. 3 la Normele metodologice; b) copii ale autorizaiilor legale de funcionare privind prevenirea i stingerea incendiilor, sanitar, de mediu, nregistrare sanitar-veterinar, dup caz, pentru fiecare structur de primire turistic ce face obiectul clasificrii.

 • c) certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerului n baza Legii nr. 26/1990 privind registrul comerului, cu modificrile i completrile ulterioare, din care s rezulte activitile autorizate a fi desfurate de operatorul economic solicitant la structura de primire turistic pentru care se solicit eliberarea certificatului de clasificare precum i codul/codurile CAEN corespunztoare, conform art. 171 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitilor la nregistrarea n registrul comerului a persoanelor fizice, asociaiilor familiale i persoanelor juridice, nregistrarea fiscal a acestora, precum i la autorizarea funcionrii persoanelor juridice, cu modificrile i completrile ulterioare; d) fia privind ncadrarea spaiilor de cazare pe categorii, conform anexei nr. 4 la prezentele Norme metodologice; e) fia privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de alimentaie conform anexei nr. 5 la prezentele Norme metodologice; f) copie de pe avizul de specialitate emis de Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului, privind amplasamentul i funcionalitatea obiectivului, n cazul construciilor noi, n cazul construciilor existente pentru care se solicit introducerea n circuitul turistic precum i n cazul structurilor de primire turistice supuse lucrrilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrri care modific funcia turistic a acestora; g) copie de pe unul din urmtoarele documente: certificat de absolvire a unui curs de formare managerial n domeniu, organizat de un furnizor de formare profesional autorizat/diplom de licen sau masterat privind absolvirea cursurilor universitare n domeniul turismului/brevet de turism, specific funciei, al persoanei care conduce structura de primire turistic, conform anexei nr. 7 la prezentele Norme metodologice i copia contractului individual de munc, nregistrat conform prevederilor legale, dac este cazul; h) certificatul de clasificare nsoit de fiele anexe n original, pentru operatorii economici care solicit preschimbarea certificatelor de clasificare eliberate cu perioad de valabilitate limitat; i) memoriu justificativ i certificatul de clasificare nsoit de fiele anexe n original, pentru operatorii economici care solicit reclasificarea la o categorie superioar sau ncadrarea la un alt tip de structur de primire turistic. 2.2. Documentaia necesar n cazul schimbrii operatorului economic, care desfoar activitate de cazare i/sau alimentaie public prin intermediul structurii de primire turistice n cauz: a) cerere de eliberare a certificatului de clasificare, conform anexei nr. 3 la prezentele Norme metodologice; b) copii ale autorizaiilor legale de funcionare privind prevenirea i stingerea incendiilor, sanitar, de mediu, nregistrare sanitar-veterinar, dup caz, pentru fiecare structur de primire n cauz. c) certificatul de clasificare i anexele acestuia, n original; d) copiile documentelor din care rezult dreptul de administrare/proprietate asupra structurii de primire turistice n cauz;

 • e) certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerului n baza Legii nr. 26/1990 privind registrul comerului, cu modificrile i completrile ulterioare, din care s rezulte activitile autorizate a fi desfurate de operatorul economic solicitant la structura de primire turistic pentru care se solicit eliberarea certificatului de clasificare precum i codul/codurile CAEN corespunztoare, conform art. 171 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitilor la nregistrarea n registrul comerului a persoanelor fizice, asociaiilor familiale i persoanelor juridice, nregistrarea fiscal a acestora, precum i la autorizarea funcionrii persoanelor juridice, cu modificrile i completrile ulterioare; f) copie de pe unul din urmtoarele documente: certificat de absolvire a unui curs de formare managerial n domeniu, organizat de un furnizor de formare profesional autorizat/diplom de licen sau masterat privind absolvirea cursurilor universitare n domeniul turismului/brevet de turism, specific funciei, al persoanei care conduce structura de primire turistic, conform anexei nr. 7 la prezentele Norme metodologice i copia contractului individual de munc, nregistrat conform prevederilor legale, dac este cazul; 2.3. Documentaia necesar n cazul schimbrii denumirii structurii de primire turistice:

  a) cerere din care s rezulte noua denumire a structurii de primire turistice; b) certificatul de clasificare n original nsotit de fiele anexe n original.

  2.4. Documentaia necesar pentru eliberarea duplicatului n cazul pierderii sau deteriorrii/distrugerii certificatului de clasificare: a) cerere; b) dovada publicrii n pres a pierderii certificatului de clasificare/dovada certificatului deteriorat/distrus. 2.5. Documentaia necesar n cazul modificrii fiei anexe: a) cerere; b) copia certificatului de clasificare; c) fia anex n original i fia cu modificrile necesare; 3. Eliberarea i retragerea certificatului de clasificare 3.1. Documentaia de clasificare complet se transmite Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului Direcia General Control i Autorizare pentru Turism - denumit n continuare D.G.C.A.T., care verific ndeplinirea criteriilor de clasificare i ntocmete certificatul de clasificare i fia privind ncadrarea spaiilor de cazare i respectiv, fia privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de alimentaie public.

  Operatorul economic va solicita D.G.C.A.T. din cadrul Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului, clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare i/sau a structurilor de primire turistice cu funciuni de alimentaie public, cu minimum 30 de zile nainte de darea lor n folosin.

  Procedurile de clasificare prevzute de prezentul act normativ pot fi ndeplinite prin intermediul punctului de contact unic electronic (PCU), n conformitate cu prevederile Ordonanei de Urgen a Guvernului nr. 49/2009

 • privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii i libertatea de a furniza servicii n Romnia. Prevederile prezentului alineat se aplic n termen de 60 de zile de la operaionalizarea punctului de contact unic electronic.

  Pentru operatorii economici strini - din statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spaiului Economic European (SEE), n cazul n care este necesar verificarea legalitii documentelor depuse n vederea clasificrii, Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului, prin D.G.C.A.T., va contacta autoritile competente din statul membru UE sau SEE n cauz, prin intermediul Sistemului de Informare n cadrul Pieei Interne, n conformitate cu prevederile Ordonanei de Urgen a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii i libertatea de a furniza servicii n Romnia. 3.2. Verificarea la faa locului a ndeplinirii criteriilor de clasificare se face de ctre specialiti din cadrul Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului - D.G.C.A.T., n prezena reprezentantului operatorului economic n cauz, care desfoar activitate de cazare i/sau alimentaie public. La verificare, pot participa reprezentani desemnai de consiliile judeene, consiliile locale i reprezentani ai asociaiilor profesionale i organizaiilor patronale din turism. Constatrile rezultate n urma verificrii, se consemneaz n nota de clasificare ntocmit n trei exemplare, din care un exemplar se pred reprezentantului legal al operatorului economic.

  3.3. n funcie de condiiile concrete constatate n structura de primire turistic verificat, se pot propune, n mod excepional, compensri pentru dotrile i serviciile ce constituie criterii obligatorii n vederea acordrii categoriei de clasificare. Aceste compensri vor fi analizate sub aspectul oportunitii i aprobate de ministrul Dezvoltrii Regionale i Turismului sau de secretarul de stat coordonator al D.G.C.A.T. . Dotrile i serviciile care constituie compensri se consemneaz n nota de clasificare i se menioneaz n mod distinct n fia anex a certificatului de clasificare 3.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face n termen de cel mult 30 de zile de la data nregistrrii documentaiei de clasificare complete. Macheta certificatului de clasificare este prezentat n anexa nr. 8 a prezentului Ordin. 3.5. Structurile de primire turistice care la data verificrii nu ndeplinesc cel puin criteriile pentru categoria minim nu se clasific i n consecin, nu pot desfura activitate de cazare i/sau alimentaie public. Motivaia neclasificrii se consemneaz n nota de clasificare. 3.6. Operatorii economici au obligaia s afieze la recepie tarifele stabilite pentru structura de primire turistic n cauz. n situaia n care n aceeai structur de primire turistic exist spaii de cazare clasificate la o alt categorie dect cea nscris n certificatul de clasificare, acestea se vor afia distinct mpreun cu tarifele aferente. 3.7. Operatorii economici au obligaia s respecte, pe toat perioada de funcionare a structurilor de primire turistice, condiiile i criteriile de

 • clasificare. Nerespectarea criteriilor de clasificare se sancioneaz potrivit Hotrrii Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice. 3.8. Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului verific periodic starea i funcionalitatea dotrilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igien i a celorlalte criterii care au stat la baza clasificrii unitii. Nerespectarea acestora constituie contravenie i se sancioneaz cu amenda potrivit prevederilor art. 11, lit. b din Hotrrea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice precum i cu msuri de declasificare sau dup caz, de retragere a certificatului de clasificare.

  Certificatul de clasificare se retrage de ctre personalul cu atribuii de control n turism, din cadrul Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului, dac nu se respect criteriile de clasificare, care influeneaz direct protecia turitilor, prevzute la art. 7, alin. (1) din Hotrrea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice.

  n situaia n care au fost remediate deficienele pentru care certificatul de clasificare a fost retras operatorul economic solicit reluarea activitii de cazare i/sau alimentaie public printr-o cerere scris adresat D.G.C.A.T. Restituirea certificatului de clasificare retras se va face dup ce personalul cu atribuii de control din cadrul Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului constat remedierea deficienelor semnalate. Constatrile vor fi consemnate ntr-o not, ntocmit n dou exemplare, dintre care un exemplar se nmneaz operatorului economic. n cazul n care s-a constatat remedierea n totalitate a deficienelor semnalate, se procedeaz la restituirea efectiv a certificatului de clasificare retras.

  Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice, n situaia n care constat nerespectarea criteriilor avute n vedere la clasificare, altele dect cele prevzute la art. 7 din Hotrrea Guvernului nr. 709/2009 privind clasificarea structurilor de primire turistice. n aceast situaie, personalul cu atribuii de control n turism, ntocmete un proces verbal de constatare i sancionare a contraveniilor, n care se consemneaz criteriile nendeplinite. Procesul verbal nsoit de certificatul de clasificare i anexele n original, se transmit personalului cu atribuii de autorizare din cadrul Direciei Generale Control i Autorizare pentru Turism, care elibereaz noul certificat de clasificare, la categoria de clasificare precizat n procesul verbal. 3.9. n situaia n care s-au modificat criteriile i condiiile ndeplinite la data clasificrii, astfel nct nu se mai asigur categoria de clasificare acordat, operatorul economic este obligat s solicite o nou clasificare a structurii de primire turistice n cauz, n termen de 30 de zile de la apariia modificrilor. n acelai termen, este obligatorie solicitarea eliberrii unui nou certificat de clasificare, n cazul trecerii structurii turistice n proprietatea i/sau n administrarea altui operator economic.

 • 3.10. Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice prin transmiterea la D.G.C.A.T. a unui memoriu justificativ, dac n urma unor lucrri de modernizare i de mbuntire a dotrilor i serviciilor estimeaz c aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare. Memoriul justificativ va fi nsoit de documentaia de clasificare prevzut la pct. 2.1. i dup caz, de autorizaia de construire. 3.11. Pentru structurile de primire turistice pentru care s-a depus documentaia n vederea obinerii certificatului de clasificare anterior intrrii n vigoare a prezentelor norme metodologice, se aplic prevederile legale n vigoare la data depunerii documentaiei. 3.12. n cazul ncetrii activitii structurii de primire turistice, operatorul economic n cauz are obligaia s solicite D.G.C.A.T. radierea certificatului de clasificare i s restituie D.G.C.A.T. certificatul de clasificare i fiele anexe, n original, prin pot cu confirmare de primire sau prin depunerea acestora la registratura Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului. 4. Tipuri de structuri de primire turistice cu funciuni de cazare Conform prezentelor norme metodologice, n Romnia pot funciona urmtoarele tipuri de structuri de primire turistice cu funciuni de cazare, clasificate astfel: 1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele; 2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele; 3. moteluri de 3, 2, 1 stele; 4. hosteluri de 3, 2, 1 stele 5. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele; 7. bungalowuri de 3, 2, 1 stele; 8. cabane turistice de 3, 2, 1 stele; 9. campinguri, sate de vacan, popasuri turistice, csue tip camping, de 4, 3, 2, 1 stele; 10. pensiuni turistice i pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori; 11. apartamente sau camere de nchiriat de 3, 2, 1 stele; 12. structuri de primire cu funciuni de cazare pe nave fluviale i maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele. n cadrul tipurilor sus-menionate poate exista urmtoarea structur a spaiilor de cazare: - camer cu pat individual, respectiv un loc, este spaiul destinat folosirii de ctre o singur persoan. Limea paturilor individuale este de minimum 90 cm; - camer cu pat matrimonial, respectiv unul sau dou locuri, reprezentnd spaiul destinat folosirii de ctre una sau dou persoane. Limea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm; - camer cu pat dublu, respectiv dou locuri, reprezentnd spaiul destinat folosirii de ctre dou persoane. Limea patului dublu este de minimum 160 cm;

 • - camer cu dou paturi individuale, respectiv dou locuri, reprezentnd spaiul destinat folosirii de ctre dou persoane; - camer cu trei paturi individuale, respectiv trei locuri, reprezentnd spaiul destinat folosirii de ctre trei persoane; - camer cu patru paturi individuale; respectiv patru locuri reprezentnd spaiul destinat folosirii de ctre patru persoane; - camere comune - cu mai mult de patru paturi individuale, respectiv nr.... locuri; - suita ansamblu alctuit din dou camere care pot funciona mpreun sau separat; Lungimea patului va fi de minimum 200 cm n cazul hotelurilor de 3, 4 i 5 stele i de minimum 190 cm n cazul hotelurilor de 1 i 2 stele; - camer cu priciuri, reprezentnd spaiul destinat utilizrii de ctre mai multe persoane. Priciul reprezint o platform din lemn sau din alte materiale pe care se asigur un spaiu de 100 cm lime pentru fiecare turist; - garsonier, reprezentnd spaiul compus din: dormitor pentru dou persoane, salon i grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi desprit de salon i printr-un glasvand sau alte soluii care permit o delimitare estetic; - apartament, reprezentnd spaiul compus din: unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), salon (camer de zi) i echipare sanitar proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare dou locuri, iar la categoria 4 stele, precum i la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

  5. Tipuri de structuri de primire turistice cu funciuni de alimentaie n conformitate cu prezentele norme metodologice, n Romnia pot funciona urmtoarele tipuri de structuri de alimentaie public: Nr. crt.

  Tipul de unitate Categoria de clasificare (stele) 5 4 3 2 1

  1. Restaurant

  1.1. Clasic x x x x x 1.2. Specializat

  1.2.1. Pescresc x x x x - 1.2.2. Vntoresc x x x x - 1.2.3. Rotiserie - x x x x 1.2.4. Zahana - x x x x 1.2.5. Dietetic - x x x x 1.2.6. Lactovegetarian - x x x x 1.2.7. Familial/pensiune - x x x x

 • Nr. crt.

  Tipul de unitate Categoria de clasificare (stele) 5 4 3 2 1

  1.3. Cu specific 1.3.1. Cram x x x x - 1.3.2. Cu specific local x x x x - 1.3.3. Cu specific naional x x x x -

  1.4. Cu program artistic x x x - - 1.5. Braserie/Bistrou x x x x x 1.6. Berrie - - x x x 1.7. Grdin de var x x x x -

  2. Bar

  2.1. Bar de noapte x x - - - 2.2. Bar de zi x x x x x 2.3. Caf-bar, (cafenea) x x x x x 2.4. Disco-bar (discotec,

  videotec) x x x x -

  2.5. Bufet-bar - - x x x 3. Fast-food

  3.1. Restaurant-autoservire - - x x x 3.2. Bufet tip expres - - x x x 3.3. Pizzerie - - x x x 3.4. Snack-bar - - x x x

  4. Cofetrie x x x x - 5. Patiserie, plcintrie, simigerie x x x x -

  6. Alte precizri 6.1. Operatorii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligaia s asigure, nc din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevzute n prezentele norme metodologice, prin obinerea avizului Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului asupra documentaiilor tehnice privind construciile din domeniul turismului. 6.2. Activitile desfurate n cadrul structurilor de primire turistic (cazare, alimentaie, agrement, tratament, comer etc.) constituie un tot unitar, fiind pri componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelaiei dintre categoria structurii de primire i calitatea celorlalte servicii.

 • 6.3. Structurile de primire turistice cu funciuni de cazare pot avea n componen camere clasificate la cel mult dou categorii, cu condiia ca diferena dintre aceste categorii s fie de cel mult o stea /floare. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este dat de cea la care sunt ncadrate majoritatea spaiilor de cazare din incinta acesteia, dar nu mai puin de 70% din totalul spaiilor de cazare. n situaia n care nu este ntrunit acest procent minim de 70%, structura de primire turistic va fi clasificat la categoria inferioar. 6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta mbrcminte specific, stabilit de operatorul economic n cauz, difereniat n funcie de condiiile de desfurare a activitii i ecuson cuprinznd numele i prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru specific activitii. 6.5. nsemnele privind categoria de clasificare a unitii se nscriu pe o plachet montat n exteriorul unitii, la loc vizibil pentru turiti, precum i pe autocolante aplicate n punctele de acces al turitilor. Autocolantele i plachetele se realizeaz din material rezistent la intemperii (plachete din metal pentru categoriile de 4 i 5 stele) cu dimensiunea de 30/30 cm. 6.6. n toate structurile de primire turistice este obligatorie: - afiarea la loc vizibil pentru turiti a numerelor de telefon ale conducerii operatorului economic proprietar i/sau administrator al structurii n cauz, precum i ale Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului i Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorului, pentru a se da posibilitatea turitilor s semnaleze eventualele nemulumiri cu privire la serviciile oferite; - pstrarea ordinii, linitii publice, moralitii, cureniei i respectarea cu strictee a normelor sanitare i a celor de prevenire i stingere a incendiilor; - asigurarea de personal calificat i cu conduit ireproabil, conform specificaiilor din anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice; - oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse n tariful de cazare sau cu plat separat, astfel: - la unitile de 4 i 5 stele - cel puin 18 servicii; - la unitile de 3 stele - cel puin 15 servicii; - la unitile de 2 stele - cel puin 10 servicii; - la unitile de 1 stea - cel puin 5 servicii; - lista orientativ cuprinznd serviciile suplimentare este prezentat n anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice; - existena n toate spaiile de cazare a unor materiale scrise, realizate estetic i tiprite n limba romn i n cel puin dou limbi de circulaie internaional, cuprinznd informaii utile pentru turiti cu privire la: - instruciuni de folosire a telefonului, dup caz; - tarifele interne i internaionale pentru convorbiri telefonice; - lista cuprinznd serviciile suplimentare oferite i tarifele pentru cele cu plat, cu indicarea modalitilor de solicitare a serviciului n camer; - lista de preuri cu preparatele room-service;

 • - lista cuprinznd preurile produselor din minibar, dup caz; - instruciuni de folosire TV, instalaie aer condiionat, dup caz; - informaii turistice privind zona sau localitatea; - hri cu localizarea structurii de primire turistice n cadrul zonei sau al localitii, pentru unitile de 3, 4 i 5 stele; - orice alte informaii ce ar putea face agreabil sejurul turistului; - chestionare pentru testarea opiniei turitilor cu privire la calitatea serviciilor oferite. La hotelurile de 3, 4 i 5 stele materialele vor fi prezentate n mape speciale, n fiecare spaiu de cazare sau prin afiare cu mijloace electronice. 6.7. Nu se admite organizarea unor activiti de jocuri distractive sau de noroc n holurile unitilor. Asemenea activiti pot fi organizate doar n spaii distincte, cu intrri separate de intrrile destinate turitilor. 6.8. La hotelurile de 1, 2 i 3 stele, n spaiile destinate cazrii se pot amenaja activiti de birouri sau firme, pn la 15% din capacitatea de cazare. Se excepteaz cazurile n care se asigur intrri i fluxuri de circulaie separate pentru turiti. 6.9. La hoteluri, este interzis ca intrarea n spaiile de cazare (camere, garsoniere i apartamente) sa se faca direct din holul receptiei.

  7. Dispoziii finale

  Fac parte integrant din prezentele Norme metodologice urmtoarele anexe: Anexa nr. 1 Reguli generale privind clasificarea structurilor de primire

  turistice cu funciuni de cazare; Anexa nr. 1.1. Reguli specifice privind clasificarea structurilor de primire

  turistice cu funciuni de cazare de tip hotel, hotel apartament i motel; Anexa nr. 1.1. a) Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de

  primire turistice cu funciuni de cazare de tip hotel, hotel apartament i motel;

  Anexa nr. 1.1. b) Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip hotel i hotel apartament;

  Anexa nr. 1.2. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip hostel;

  Anexa nr. 1.3. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip caban turistic;

  Anexa nr. 1.4. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip vil i bungalow;

  Anexa nr. 1.5. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip pensiune turistic i pensiune agroturistic;

 • Anexa nr. 1.5.1. Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip pensiune turistic i pensiune agroturistic;

  Anexa nr. 1.6. Reguli specifice i criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip camping, sat de vacan, popas turistic i csu tip camping;

  Anexa nr. 1.7. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip apartamente de nchiriat i camere de nchiriat;

  Anexa nr. 1.8. Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip nav maritim i fluvial;

  Anexa nr. 2 Reguli generale i criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de alimentaie public;

  Anexa nr. 3 Cerere tip pentru eliberarea/preschimbarea certificatului de clasificare;

  Anexa nr. 4 Fia privind ncadrarea nominal a spaiilor de cazare pe categorii;

  Anexa nr. 5 Fia privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de alimentaie public;

  Anexa nr. 6 Lista orientativ a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate n structuri de primire turistice cu funciuni de cazare;

  Anexa nr. 7 Criterii privind ncadrarea cu personal i pregtirea profesional a acestuia pentru structurile de primire turistice cu funciuni de cazare i alimentaie public;

  Anexa nr. 8 Macheta certificatului de clasificare.

 • ANEXA nr. 1 la normele metodologice

  Reguli generale privind clasificarea structurilor de primire turistice cu

  funciuni de cazare 1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, n concordan cu certificatul de clasificare, n ceea ce privete denumirea, tipul i categoria unitii. Pentru categoriile 5, 4 i 3 stele, firmele vor fi luminoase. 2. n spaiile de cazare, precum i n grupurile sanitare, cu excepia WC exterioare, se va asigura n sezonul rece o temperatur minim de 18 grade C i n sezonul cald de maxim 25 grade C. 3. La grupurile sanitare se va asigura n permanen ap cald i rece.

  4. Construciile vor fi astfel realizate nct s se evite deranjarea turitilor din cauza zgomotelor produse de instalaiile tehnice ale cldirii sau a altor factori de poluare.

  4.1. Nu se admit spaii de cazare situate la subsol sau fr aerisire i lumin natural direct. Spaiile comune vor fi bine aerisite i iluminate.

  4.2. Pardoselile i pereii grupurilor sanitare vor avea finisaje din materiale uor lavabile i de bun calitate.

  4.3. Inventarul moale (lenjeria de pat, prosoapele i halatele) va fi de regul de culoare alb. La categoriile de 4 i 5 stele, materialele folosite pentru perdele, draperii, lenjerie, vor fi din mtase, bumbac sau alte materiale de calitate superioar.

  5. Starea general de curenie, salubritate i igien se asigur n condiiile prevzute de Normele de igien aprobate prin Ordinele ministrului sntii publice.

  6. Lenjeria de pat, prosoapele i halatele vor fi schimbate la eliberarea camerei, iar pentru sejururile mai lungi, ori de cate ori este nevoie, dar nu mai trziu de:

  Categoria unitii Lenjeria Prosoapele Halatele

  5 i 4 stele 2 zile 2 zile 3 zile 3 stele 3 zile 2 zile -

  2 stele i 1 stea 4 zile 3 zile -

 • ANEXA nr. 1.1. la normele metodologice

  Reguli specifice

  privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip hotel, hotel apartament i motel

  Hotelul este structura de primire turistic amenajat n cldiri sau n corpuri de cldiri, care pune la dispoziia turitilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunztor, asigur prestri de servicii specifice, dispune de hol de primire/recepie i de spaii de alimentaie public. Hotelul apartament este acel hotel compus din apartamente sau garsoniere, astfel dotate nct s asigure pstrarea i prepararea alimentelor, precum i servirea mesei n incinta acestora. Motelul este unitatea hotelier situat, de regul, n afara localitilor, n imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotat i amenajat att pentru asigurarea serviciilor de cazare i alimentaie pentru turiti, precum i pentru parcarea n siguran a mijloacelor de transport. Categoria de clasificare a hotelului i a hotelului apartament este determinat de ndeplinirea n totalitate a criteriilor obligatorii prevzute n anexa nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum i de realizarea urmtorului punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevzute n anexa nr. l. l .b), astfel:

  - pentru hotel de 5 stele 170 puncte - pentru hotel de 4 stele 140 puncte - pentru hotel de 3 stele 80 puncte - pentru hotel de 2 stele 40 puncte. Pentru hoteluri apartament, punctajul este urmtorul: - 5 stele 120puncte - 4 stele 80 puncte - 3 stele 50 puncte - 2 stele 25 puncte.

 • ANEXA nr. 1.1.a) la normele metodologice

  Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tipul hotel, hotel apartament i motel

  Criterii

  Hoteluri Hoteluri - apartament Moteluri

  stele stele stele 5 4 3 2 1 5 4 3 2 3 2 1

  1. Starea general a cldirii (exterior, interior): - aspect:

  - foarte bun x x - - - x x - - x - - - bun - - x x x - - x x - x x

  - firm luminoas cu tipul i denumirea unitii x x x - - x x x - x - -

  - firm cu tipul i denumirea unitii - - - x x - - - x - x x

  - nsemn distinctiv reprezentnd categoria unitii x x x x x x x x x x x x

  - parcaj auto n folosina structurii de primire, cu paz. X - - - - x - - - - - -

  - parcaj auto n folosina structurii de primire cu un numr de locuri de parcare de minim% din numrul camerelor 1)

  50 40 20 20 - 50 40 40 30 100 100 100

  1)n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr. 636/12.05.2008, numrul locurilor de parcare necesar se reduce cu 50% - intrri separate: - pentru turiti i bagaje x x x x x x x x x x x x - pentru personal, primirea mrfurilor i materialelor x x - - - x x - - x - -

  - ramp de acces al crucioarelor pentru persoanele cu disabiliti locomotorii

  x x x x x x x x x - - -

  2. Organizarea spaiilor i a serviciilor aferente: - numr minim de camere2) 15 15 15 10 5 10 10 10 5 5 5 5 2) n cazul structurilor de primire turistice construite i clasificate ulterior intrrii n vigoare a prezentului ordin este necesar s existe cel puin o camer pentru gzduirea persoanei cu handicap care utilizeaz fotoliul rulant - hol de primire (recepie) n suprafa minim de... mp/camer 2,5 2 2 1,5 1 1,5 1 0,5 0,5 x x x n cazul hotelurilor de mare capacitate, (peste 200 camere) suprafaa holului poate fi limitat la 400 mp pentru cele de 5 i 4 stele, la 300 mp pentru cele de 3 stele, la 150 mp pentru cele de 2 i 1 stea. La cele de mic capacitate (sub 200 camere) (inclusiv moteluri), holul nu poate fi mai mic de 80 mp pentru cele de 4 i 5 stele, de 30 mp pentru cele de 2 i 3 stele i de 15 mp pentru cele de 1 stea. - recepie cu: - spaii pentru pstrat bagajele turitilor x x x x x x x x x - - -

 • - spaiu pentru administraie x x x x x x x x x x x x - spaiu pentru pstrarea materialelor sportive (n zonele unde se practic sporturi de iarn)

  x x x - - x x x - - - -

  - sistem pentru pstrarea valorilor turitilor x x - - - x x - - - - -

  - serviciul de recepie cu: - recepioner 24 de ore x x x x - x x x - x - - - recepioner cu program fracionat n funcie de fluxul turistic - - - - x - - - x - x x

  - serviciul de primire accesibil prin clopoel sau telefon n afara orelor de funcionare a recepiei

  - - - - x - - - x - x x

  - portar-uier x - - - - x - - - - - - - bagajist3) x x x - - x x x - - - - - comisionar-curier3) x x x - - x x x - - - - - serviciu de securitate i paz3) x x x - - x x x - - - - - sal de mese pentru personal la hoteluri cu peste 100 de camere x x - - - x x - - - - -

  - oficii pentru cameriste x x x x x x x x x x x x 3) La 3 stele este obligatoriu pentru hoteluri cu peste 50 de camere.3. Instalaii - sistem de climatizare/aer condiionat x x x - - x x - - - - -

  - aer condiionat la bazele de tratament x x x - - x x x - - - -

  - nclzire central (unitile cu activitate sezonier estival sunt exceptate)

  x x x x x x x x x x x x

  - izolarea fonic a spaiilor x x x x x x x x x x x x - iluminatul electric n spaiile de cazare: - una sau mai multe surse principale care s asigure iluminatul cu echivalentul unui bec de 100 W

  x x x x x x x x x x x x

  - o surs individual pentru fiecare loc (veioz sau aplic), iluminatul fiind echivalentul unor becuri de 60 W fiecare

  x x x x x x x x x x x x

  - grup electrogen la hoteluri cu capacitate de peste ... camere 20 50 60 - - 20 50 60 - - - -

 • - ascensoare la cldirile cu cel puin P + 4)

  P +1

  P +2

  P +3

  P +5

  P +6

  P +2

  P +3

  P +3

  P +4 - - -

  - ascensoare la cldirile cu cel puin ... camere 4) 15 20 50 50 50 5 10 10 10 - - - 4) cele dou criterii se aplic cumulativ - silenioase i rapide x x - - - x x - - - - - - n bun stare de funcionare - - x x x - - x x - - - - ascensoare pentru turiti (minimum dou la hotelurile de 2-5 stele cu o capacitate de peste 200 de locuri, din care, la hotelurile de cur balnear unul va fi de tip sanatorial)

  x x x x x x x x x - - -

  - ascensor pentru personal, bagaje, scopuri gospodreti i serviciu n camer, la hotelurile cu cel puin 50 camere

  x x - - - x x - - - - -

  4. Suprafaa minim a camerelor (fr grup sanitar): 5)- camer cu 1 pat individual 1 loc 16 15 13 11 10 - - - - 12 10 9 - camer cu 2 paturi individuale 2 locuri 20 18 15 12 11 - - - - 12 11 10

  - camer cu 3 paturi individuale 3 locuri - - - 15 14 - - - - - - 13

  - camer cu 4 paturi individuale 4 locuri - - - - 20 - - - - - - 18

  - salonul din apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11- dormitorul din apartament 20 18 15 12 11 20 18 16 13 14 12 115) n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr.636/12.05.2008, suprafaa camerelor se reduce cu 15 % 5. Suprafaa minim a camerei de de baie ... mp 4 4 3,5 3 - 4 4 3,5 3 3,5 3 -

  6. nlimea spaiilor de cazare mp 2,8 2,8 2,6 2,6 2,5 2,8 2,6 2,7 2,6 2,7 2,6 2,5

  7. Culoarele i scrile vor avea limea minim de 1,40 m ( casa scrii va fi separat de culoare)6)

  x x x x - x x x x x x -

  6)n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr. 636/12.05.2008, limea minim a culoarelor i scrilor se reduce cu 15 %.8. Numrul maxim de paturi dintr-o camer 2 2 2 3 4 2 2 2 2 2 3 4

  - dormitorul din apartament sau din garsonier 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

 • 9. Echiparea sanitar: - camerele dispun de grup sanitar propriu (cad sau cuv cu du, lavoar i WC7)

  x x x x - x x x x x x -

  - WC separat de baie la hotelurile construite i clasificate ulterior

  intrrii n vigoare a prezentului ordin

  x - - - - x - - - - - -

  Grup sanitar comun, separat pe sexe, pentru camerele care nu dispun de baie proprie, astfel: - sal de baie, cad sau du pentru maximum 15 locuri - - - - x - - - - - - x

  - cabin WC i lavoar pentru maximum 10 locuri - - - - x - - - - - - x

  - lavoare cu ap curent cald/rece cu program permanent - - - - x - - - - - - x

  - grupuri sociale pentru personal: vestiare, duuri, WC separat pe

  sexe x x x x x x x x x x x x

  - grup sanitar, separat pe sexe, n holul de recepie la unitile cu o capacitate mai mare de 14 camere

  x x x x x x x x x x x x

  Dotarea grupurilor sanitare a) grupuri sanitare din camere: - oglind x x x x x x x x x x x x - co pentru gunoi cu capac i sac menajer x x x x x x x x x x x x

  - cuier de baie x x x x - x x x x x x - - perie i dezodorizant WC x x x x - x x x x x x - - suport pentru prosoape x x x x x x x x x x x x - derivaie de telefon sau sistem wireless x x - - - x x - - - - -

  - sistem apelare de urgen la structurile de primire turistice

  construite i clasificate ulterior intrrii n vigoare a prezentului ordin

  x x x x x x x x x x - -

  - pahare pentru ap x x x x x x x x x x x x - usctor de pr x x - - - x x - - - - - - spun sau dozator cu spun lichid x x x x x - - - - x x x - hrtie igienic x x x x x x x x x x x x - mner de sprijin pentru intrare ieire din cad x x x x - x x x - x x -

 • - ampon spumant sau gel pentru du, casc de baie (ambalate) x x x - - x x x - x - -

  - trei prosoape/persoan pentru: fa, picioare i baie x x x x x x x x x x x x

  - covora antiderapant, sau alt echipament cu funciuni similare

  x x x x x x x x x x x x

  - halat pluat pentru baie x x - - - x x - - - - - - papuci de unic folosin x x - - - x x - - - - - b) grupuri sanitare comune (pentru camerele de o stea i pentru holul de recepie): - nsemn pentru marcarea pe sexe x x x x x - - - - x x x - cuier pentru haine

  (ferit de stropire) - - - - x - - - - - - x

  - portprosop, anou - - - - x - - - - - - x - oglind x x x x x - - - - x x x - co pentru gunoi cu capac si sac menajer

  x x x x x - - - - x x x

  - dozator de spun lichid x x x x x - - - - x x x - prosop rol din hrtie sau din pnz/usctor de mini x x x x x - - - - x x x

  - perie i dezodorizant WC - - - - x - - - - - - x 7)n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr. 636/12.05.2008, la categoria 1 stea se admit i duuri montate la bateria de la lavoar sau duuri fr cuv. 10. Dotare cu mobilier, lenjerie i cu alte obiecte n camere, apartamente, garsoniere, holuri i coridoare -Mobilier uniform ca stil De foarte bun calitate x x - - - x x - - - - - De bun calitate - - x x x - - x x x x x a). Camere - mochet, covoare sau carpete (pardoselile din marmur, ceramic sau din alte materiale similare pot fi acoperite parial)

  x x x x x x x x x x x x

  - pat cu saltea x x x x x x x x x x x x - saltelu hus de protecie (realizat din material textil, lavabil i hidroabsorbant)

  x x x x x x x x x x x x

  - noptiere sau alte piese similare x x x x x x x x x x x x - fotolii sau scaune tapisate/semitapisate

  x x x - - x x - - x x -

  - taburet - - - x x - - x x - - x - mas/msu (se excepteaz dormitorul din apartament i garsoniere)

  x x x x x x x x x x x x

 • - birou sau mas de lucru8) cu scaun x x x - - x x - - - - -

  - serviciu de birou (mapa, plicuri cu antet, hartie de scris, pix, etc.). x x - - - x x - - - - -

  - oglind n camer x x x x x x x x x x x x - tablou x x x - - x x - - x - - 8) Se excepteaz structurile de primire turistice de pe litoralul Mrii Negre, clasificate la categoria 3 stele - suport pentru bagaje x x x x x x x x x x x x -cuier x x x x x x x x x x x x - dulap sau spaiu amenajat pentru lenjerie i haine, dotat cu umerae x x x x x x x x x x x x

  - veioz sau aplic la captul patului (1 bucat/loc) x x x x x x x x x x x x

  - scrumiere de mas pentru camerele i spaiile destinate pentru fumtori

  x x x x x x x x x x x x

  - pahare x x x x x x x x x x x x - vaz pentru flori sau aranjament floral x x x - - x x x - x - -

  - televizor x x x x - x x x - x - - -priz pentru calculator i conexiune internet (sau sistem wireless)

  x x x - - x x x - - - -

  - telefon n camere x x x - - x x - - x - - - sisteme de trezire x x - - - x x - - - - - - minibar frigorific cu produse pentru minibar x x x - - x x x - - - -

  - pled sau alte mijloace cu funciuni similare, cu cearaf x x x x x x x x x x x x

  - cearaf pentru pat x x x x x x x x x x x x - pern mare nfat/pers. X x x x x x x x x x x x - pern suplimentar x x - - - x x - - - - - - cuvertur pentru pat x x x - - x x x - x - - - perdele i draperii/mijloace obturante x x x x x x x x x x x x

  -plase de protectie impotriva insectelor x x x x x x x x x x x x

  b) salonul din apartamente i garsoniere: - mas de lucru (birou) i scaun tapisat x x x x - x x x x - - -

  - serviciu de birou (mapa, plicuri cu antet, hartie de scris, pix, etc.). x x - - - x x - - - - -

 • - msu x x x x x x x x x x x x - tav cu pahare x x - - - x x - - - - - - fotolii sau demifotolii x x x x x x x x x x x x - canapea pentru 2-3 persoane (la garsoniere este facultativ) x x x x x x x x x x - -

  - corpuri de iluminat adecvate (lustr, lampadar, aplice etc.) x x x x x x x x x x x x

  - vaz pentru flori sau aranjamente florale x x x x x x x x x x x x

  - televizor x x x x x x x x x x x x - frigider sau minibar frigorific cu produse de bar x x x x x x x x x x x x

  c) holul de primire, holuri i coridoare de etaj: - comptuar recepie (la moteluri poate fi comun cu barul de zi) x x x x x x x x x x x x

  - utilizarea sistemelor computerizate de gestiune hotelier

  x x x - - x x - - x - -

  - canapele x x - - - x x - - - - - - fotolii x x x - - x x - - - - - - demifotolii - - - x x - - x x - x x - mese de hol x x x x x x x x x x x x - aparate de curat nclmintea x x - - - x x - - x - - - corpuri de iluminat adecvate (candelabre, plafoniere, lustre, aplice etc.)

  x x x x x x x x x x x x

  11. Seif/posibiliti de depozitare a valorilor: - la recepie - - x x x - x x x x x x - n camer x x - - - x - - - - - - 12. Telefax la recepie x x x x x x x x x x x - 13. ncasarea contravalorii serviciilor i prin mijloace

  electronice de plat (carduri) x x x x - x x x - x - -

  14. Spaiu pentru alimentaie: - restaurant x x - - - - - - - - - - - spaiu amenajat pentru prepararea i servirea micului dejun - la structurile de cazare care nu dispun de nici o unitate de alimentaie

  - - x x x - - - - x x -

  - buctrie complet echipat n apartament - - - - - x x x x - - -

 • 15. Bar x x - - - - - - - x - - 16. Spaii pentru organizare de ntlniri de afaceri, congrese, recepii, conferine etc., la hotelurile cu peste 50 de camere (cel puin o sal, cu o capacitate minim egal cu numrul de camere)

  x x - - - - - - - - - -

  17. Servicii de agrement/relaxare: masaj, fitness, saun, SPA etc. minim trei servicii

  x x - - - - - - - - - -

  18. Spaiu amenajat cu calculatoare i conexiuni pentru acces internet x x x - - - - - - - - -

  19. Servicii minime oferite turitilor, cu plat sau fr plat: - servicii potale x x x - - x x x - - - - - servicii telefonice locale, interurbane, internaionale, cu plata tarifului i a comisionului

  x x x x x x x x x x x x

  - vnzri de mrfuri i de articole de strict necesitate, suveniruri, ziare, vederi etc.

  x x x x x x x x x x x x

  - rent-a-car x - - - - x - - - - - - - room-service x x - - - - - - - - - - - servirea micului dejun x x x - - - - - - x - - - informaii turistice i culturale x x x x x x x x x x x x - pstrarea obiectelor de valoare ale turitilor x x x x x x x x x x x x

  - serviciul pentru transportul bagajelor x x x - - x x x - - - -

  - serviciul comisionar-curier x x x - - x x x - - - - - acordarea de prim ajutor n caz de urgen (trus medical) x x x x x x x x x x x x

  - trezirea clienilor la cerere x x x x x x x x x x x x - primirea i transmiterea mesajelor i a corespondenei pentru turiti x x x x x x x x x x x x

  - rezervarea de bilete pe mijloace de transport x x x - - x x - - x - -

  - informaii privind orarul mijloacelor de transport x x x x x x x x x x x x

  20. Alte criterii: - personalul care deservete turitii s cunoasc cel puin o limb

  75%

  50%

  25% - -

  50%

  25% - -

  25% - -

 • strin de circulaie internaional, n proporie de - % din personalul de servire (pe ecuson se va nscrie limba vorbit sau drapelul tarii respective) 21.Criterii suplimentare de evaluare [anexa nr. 1.1.b)] - puncte

  170 140 80 40 - 120 80 50 25 - - -

 • ANEXA nr.1.1.b)

  la normele metodologice Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire de primire

  turistice cu funciuni de cazare de tip hotel i hotel apartament

  Criterii suplimentare*)

  Punc

  te

  1. Construcii/Instalaii/ DotriRestaurant 15 Bar 10 Instalaii de parfumare i mprosptare a aerului n spaiile comune 2 Climatizare/instalaie de aer conditionat n spaiile de cazare 15 Climatizare/instalaie de aer condiionat n sli de seminarii i conferine 15

  Climatizare/instalaie de aer condiionat n alte spaii 15 Garaje pentru minimum 20% din numrul camerelor 10 Parcaj auto propriu, cu paz, pentru minimum 30% din numrul camerelor 10

  Ferestre antifonice 10 Salon pentru micul dejun 5 Camere adecvate pentru persoane cu disabiliti locomotorii (minim 2 camere) 15

  Main pentru curat nclminte, la recepie sau pe fiecare nivel 5 Ascensor 20 Recepie TV prin satelit/cablu n camer 5 Cad cu jacuzzi n camera de baie, pentru minimum 30% din camere 10 Cabin du cu hidromasaj n camera de baie, pentru minimum 30% din camere 10

  Spaii comerciale gen butique 10 Instalaii de energie alternativ (panouri solare, eolian, etc.) 30 2. Servicii suplimentare Servicii de servire a micului dejun n sistem bufet 5 Spltorie/curtorie proprie 10 Salon de cosmetic i/sau de frizerie i coafur 15 Robot-telefon n camer 5 Telefon n camer la hoteluri de 2 stele i 1 stea 5 nclzitor de prosoape, oglind de machiaj, cntar de persoane, main de clcat, halat de baie (dac se ntrunesc 3 criterii, se acord) 5

 • nchirieri de maini - servicii de agenie 2 Reviste i ziare, gratuite, pe hol, la dispoziia turitilor 2 Vnzare sau ofert de obiecte igienice: periu de dini, past de dini, aparat de ras de unic folosin, spum de ras, pil de unghii, lapi de baie (dac se ntrunesc 4 criterii, se acord)

  2

  Cafetier, cafea solubil, ceai, zahr la pliculee, in toate camerele 5 Perie/burete de pantofi, perie de haine, n toate camerele 2 Trus ac cu a, n toate camerele 2 Serviciu de birou, in toate camerele 2 Puior pern nfat, in toate camerele 2 Rezervare de bilete la recepie (spectacole, teatru, film) 2 Autoturism pentru transferuri 5 Asigurarea cu umbrele n caz de ploaie 2 3. Spaii de agrement i fitnessPiscin acoperit 30 Piscin n aer liber 25 Baie cu abur 15 Sal de tenis 15 Saun 15 Hol de relaxare (cu ezlonguri) 5 Solar 5 Popice 5 Bowling 10 Teren de tenis 10 Teren de volei 10 Teren de badminton 10 Animator 10 Profesor de sport 10 Ghid de turism 10 Servicii de masaj 5 Sal de for (fitness-body building, minimum 4 aparate) 5 Gimnastic medical 10 Baby sitter 10 Spaii de joac pentru copii (interior sau exterior) 8 Spaiu verde de odihn/trand 5 Minigolf 8 nchirieri de obiecte sportive (schi, brci, biciclete) 5 Tenis de mas 2 Biliard 2 4. Posibiliti de organizare de recepii, conferine, banchete, centre de afaceri Salon pentru organizare de recepii, banchete, pentru minimum 100 de persoane 15

 • Sli pentru organizare de conferine, centre de afaceri, dup mrime - pn la 100 mp 10 - pn la 250 mp 20 -pn la 500 mp 25 Camer de computere cu acces internet 5 nchiriere laptop 5 Instalaii de sonorizare 5 Ecran de proiecie 2 Perete pentru afiaj 2 Retroproiector 2 Videoproiector multimedia 5 Ecran retractabil acionat electric 3 Camer video 2 Uniti TV, LCD cu diagonal minim 66 cm 5 Sistem complet (emitori, receptori, cabine) pentru traducere simultan 15

  Telefon mobil 2 Telefon/fax 2 Copiator pentru uzul spaiilor de reuniuni 2 Reportofon 2 Conexiuni pe cablu sau wireless internet n spaiile de reuniuni 2 Pupitru orator 2 CD player, DVD player 5 Implementarea unui sistem de management al calitii 25 Obinerea etichetei ecologice 25

  Total punctaj realizat

  *)Se puncteaz numai criteriile care nu sunt minim obligatorii pentru categoria respectiv.

 • ANEXA nr. 1.2. la normele metodologice

  Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu

  funciuni de cazare de tip hostel

  Hostelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minim de 3 camere, garsoniere, sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, n spaii amenajate, de regul, n cldiri cu alt destinaie iniial dect cea de cazare turistic. Structurile de primire turistice clasificate anterior intrrii n vigoare a Ordinului Ministrului pentru Intreprinderi Mici i Mijlocii, Comer, Turism i Profesii Liberale nr. 636/12.05.2008 ca hotel pentru tineret vor fi clasificate hostel.

  Criterii Hosteluri

  stele 3 2 1

  1. Criterii generale: - firm cu denumirea unitii i nsemne distinctive privind categoria x x x

  - parcare pentru biciclete x - - 2. Organizarea spaiilor i serviciilor: - numrul minim al spaiilor de cazare (camere sau apartamente) 5 4 3

  - hol de primire x x x - spaiu pentru administraie x x x - serviciu de recepie, cu program fracionat n funcie de fluxul turistic x x x

  3. Instalaii: - nclzire central (unitile cu activitate sezonier estival sunt exceptate) x x x

  - la unitile de categoria 1 i 2 stele se vor accepta i sobe de teracot - x x

  - iluminatul electric n camer:

  - o surs principal x x x - o surs individual la captul patului (veioza sau aplice) x x x

  4. Suprafaa camerelor s fie corelat cu numrul de paturi, inclusiv cele suprapuse, cu condiia asigurrii unui volum minim de aer de 12 mc/persoan.

  x x x

 • 5. nlimea minim a spaiilor de cazare n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr. 636/12.05.2008 se admite o reducere de pn la 10% .

  2,7 2,6 2,6

  6. Numrul maxim de paturi/locuri ntr-o camer 4 10 peste 10 7. Echipare sanitar: - camerele dispun de grup sanitar propriu (cad sau cuv cu du, lavoar i WC) x - -

  - grup sanitar comun, separat pe sexe, astfel: - minimum 1 WC pentru 10 persoane - x x - minimum 1 lavoar pentru 10 persoane - x x - un du pentru 10 persoane - x x 8. Dotare cu mobilier, lenjerie i cu alte obiecte: a) camere: - pardoseli simple i uor lavabile x x x - mochet, covoare sau carpete x - - - pat cu somier sau cu saltea tip relaxa (patul la hosteluri va avea minimum 80 x 190 cm, iar distana dintre paturi va fi de minimum 75 cm)

  x x x

  - saltelu/hus de protecie (realizat din material textil, lavabil i hidroabsorbant) x x x

  - dulap pentru haine, sau spaiu amenajat pentru lenjerie i haine, cu umerae*) x x - *) Dulapul sau spaiul amenajat pentru lenjerie i haine poate fi i n afara camerei. - suport sau spaii pentru bagaje x x x - cuier pentru haine - - x - scaune, taburete sau banchete care pot fi n console rabatabile x x x

  - mas/msu x x - - noptiere/etajere x x - - lenjerie de pat x x x - draperii sau alte mijloace obturante x x x -plase de protectie impotriva insectelor x x x - co pentru gunoi x x x - prosop pluat pentru fa x x - - prosop pluat pentru baie x x - - pahare pentru ap x x - - spun pentru turiti sau dozator x x x - hrtie igienic x x x b) salonul din apartamente i garsoniere: - mas/msu x - -

 • - fotolii, demifotolii x x - - canapea pentru 2 - 3 persoane (la garsoniere este facultativ) x x -

  - corpuri de iluminat adecvate x x - - vaz de flori sau aranjament floral x - - - televizor x x - - frigider sau minibar frigorific x x - c) grupuri sanitare comune: - nsemn pentru marcarea pe sexe x x x - cuier pentru haine (ferit de stropire) x x x - anou, portprosop x x x - oglind x x x - co pentru gunoi i saci menajeri x x x - dozator pentru spun lichid x x x - prosop-rol, sau usctor de mini x x x - hrtie igienic x x x 9. Seif/posibiliti pentru pstrarea valorilor turitilor, la recepie sau la administraie x x x

  10. Telefon n holul de primire x x x 11. ncasarea contravalorii serviciilor i prin mijloace electronice de plat (carduri) x - -

  12. Spaiu pentru prepararea i servirea micului dejun x x - 13. Spaiu amenajat pentru ntlniri ale oaspeilor (poate fi i n aer liber) x x x

  14. Servicii minime oferite turitilor: - splat, clcat lenjerie x x - - serviciu de recepie cu personal instruit, cunosctor a cel puin unei limbi strine (pe ecuson se va nscrie limba vorbit)

  x - -

  - informaii turistice n limba romn i n cel puin o limb de circulaie internaional x x -

 • ANEXA nr. 1.3. la normele metodologice

  Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu

  funciuni de cazare de tip caban turistic

  Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ

  redus, funcionnd n cldiri independente, cu arhitectur specific, care asigur cazarea, alimentaia i alte servicii specifice, necesare turitilor aflai n drumeie sau la odihn n zone montane, rezervaii naturale, n apropierea staiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.

  Criterii Cabane turistice

  stele 3 2 1

  1. Criterii generale: - firm la intrarea n caban (caban turistic, caban de vntoare, de pescuit), cu indicarea categoriei, a denumirii masivului i a altitudinii

  x x x

  - parcaj la unitile cu acces auto x x - - intrare separat pentru primirea mrfurilor x - - 2. Organizarea spaiilor: - hol de primire x - - - recepie amenajat n sala de mese x x x - garderob pentru echipament sportiv la unitile situate n zone unde pot fi practicate sporturi de iarn x x -

  - spaiu pentru administraie i pentru pstrarea valorilor turitilor x x x

  - spaiu pentru pstrarea bagajelor turitilor x x x -camere pentru cazarea personalului, separate pe sexe (la cabanele izolate) x x x

  - oficiu pentru cameriste (unul pentru maximum 60 de locuri) x x x

  - magazie pentru pstrarea lenjeriei i a obiectelor de inventar x x x

  3. Instalaii de: - nclzire cu sobe sau cu alte mijloace admise de normele P.S.I. x x x

  - iluminat propriu (din reeaua public, generator sau alte mijloace admise de normele P.S.I.) x x x

 • - sistem de avertizare luminoas (girofar) la cabane situate n locuri greu accesibile. Marcaje reflectorizante pe trasee, ntr-un perimetru de minimum 100 m

  x x x

  4. Suprafaa minim (n mp) pentru cel puin 75% din numrul de camere: - camere cu 1 pat un loc 9 8 7 - camere cu 2 paturi dou locuri 11 10 9 - camere cu 3 paturi trei locuri 15 14 12 - camere cu peste 3 paturi (se vor asigura minimum 4 mp/pat) x x x

  5. Volumul minim de 12 mc/loc va fi asigurat n toate camerele x x x

  6. Numrul maxim de paturi ntr-o camer: 4 8 peste 8

  7. Echipare sanitar: - camerele dispun de baie (cuv cu du, lavoar i WC) n proporie de minimum ... % 25 - -

  - grup sanitar comun n incinta cabanei, separat pe sexe, compus din: - 1 cabin du cu ap cald/rece la 15 locuri x - - - 1 cabin WC la 10 locuri (separate de cele care deservesc unitatea de alimentaie public) x x x

  - 1 spltor cu lavoar cu ap curent, cald/rece la 10 locuri x x x

  - dotarea bilor din camere: - oglind x x - - spun sau dozator cu spun x x x - co pentru gunoi x x x - anou pentru prosoape x x - - prosop pentru fa x x x - prosop pentru baie x x - - dotarea grupurilor sanitare comune: - nsemne pentru marcarea pe sexe x x x - cuier haine x x x - oglind x x x - portprosop x x x - co de gunoi x x x - dozator cu spun x x x La unitile de categoria 1 stea se admit i WC uscate i spltoare exterioare, alimentate de la surse naturale sau rezervoare. 8. Dotare cu mobilier, lenjerie i cu alte obiecte n camere: - pat cu saltea si saltelu de protecie (paturile pot fi i suprapuse) x x x

  - noptier sau alte piese similare x x -

 • - scaun sau taburet x x x - veioz sau aplic la captul patului x x - - dulap sau spaiu amenajat pentru haine, cu umerae (3 buci/loc) x - -

  - cuier de perete x x x - mas x x x - oglind x x x - lamp, plafonier sau aplic x x x - pahare (cte unul pentru fiecare turist) x x x - perdele sau alte mijloace obturante (jaluzele, transperante etc.) x x x

  -plase de protectie impotriva insectelor x x x - pled sau ptur sau alte mijloace (2 buci/loc) x x x - pern nfat x x x - cearaf de pat x x x - prosop pentru fa, prosop de baie x x x 9. Dotarea salonului din apartamente, garsoniere: - canapea pentru 2 - 3 persoane x x - - fotolii/demifotolii x x - - mas/msu x x - - frigider x x - - televizor x x - - draperii sau alte mijloace obturante x x - 10. Serviciul telefonic disponibil: - telefon la recepie, la dispoziia turitilor La cabanele de creast se admit i staii radio de emisie-recepie sau telefoane mobile, dup caz.

  x x x

  11. Faciliti pentru organizarea activitilor de agrement i sportive (schi, patinaj, terenuri de sport, piscin, saun, sal de gimnastic, monitor pentru diverse activiti de agrement sau sportive etc.): - asigurarea a cel puin ... activiti

  3 2 -

  12. Unitate de alimentaie public - la cabanele de 1 stea, situate n zone greu accesibile, se admit i puncte de preparare i servire a mesei

  x x x

  13. Televizor n spaii comune, la dispoziia turitilor x x x 14. Trus cu medicamente i materiale necesare acordrii primului ajutor medical x x x

  15. Panou-hart privind traseele turistice din zon, cu indicarea marcajelor, a duratelor de parcurs, a gradului de dificultate etc.

  x x x

  16. Servicii minime oferite turitilor, cu sau fr plat, astfel:

 • - vnzare de mrfuri de strict necesitate (cosmetice, ilustrate, hri turistice, timbre, etc.) la recepie x x x

  - informaii turistice asupra traseelor, obiectivelor, marcajelor, orarului mijloacelor de transport, situaiei i prognozei condiiilor meteorologice

  x x x

  - pstrarea obiectelor de valoare ale turitilor x x x - nchiriere de jocuri, echipament i material sportiv x x x 17. Alte criterii: - magaziile i celelalte construcii gospodreti vor fi mascate prin mijloace estetice (de regul, garduri vii) x x x

  - grajdurile i coteele pentru creterea animalelor i psrilor vor fi amplasate la o distan corespunztoare de spaiile de cazare i de alimentaie, astfel nct turitii s nu fie deranjai de noxele emanate de acestea

  x x x

  - perimetrul cabanei va fi delimitat prin garduri vii sau alte elemente estetice i eficiente x x x

  - WC-urile uscate vor avea pereii vruii cel puin o dat pe trimestru sau ori de cte ori este nevoie - - x

  - registru pentru declararea traseului turistic de ctre turiti la cabanele turistice izolate x x x

  - spaiu amenajat pentru adpostirea cinilor de vntoare, pentru cabanele turistice care ofer faciliti de vntoare i/sau pescuit

  x x x

  - spaiu special prevzut cu sistem de siguran, pentru pstrarea echipamentelor specifice de vntoare, pentru cabanele turistice care ofer faciliti de vntoare

  x x x

 • ANEXA nr. 1.4. la normele metodologice

  Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu

  funciuni de cazare de tip vil i bungalou

  Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redus, funcionnd n cldiri independente, cu arhitectur specific, situate n staiuni turistice sau n alte zone i localiti de interes turistic, care asigur cazarea turitilor i prestarea unor servicii specifice.

  Bungalourile sunt structuri de primire turistice de capacitate redus, realizate, de regul, din lemn sau din alte materiale similare. n zonele cu umiditate ridicat (munte, mare) acestea pot fi construite i din zidrie. Sunt amplasate n perimetrul campingurilor, satelor de vacan, ca uniti independente situate n staiuni turistice sau zone turistice, ori ca spaii complementare pe lng alte structuri de primire turistice. Asigur cazarea turitilor, precum i celelalte servicii prestate de unitatea de baz, dup caz. Funcioneaz, de regul, cu activitate sezonier.

  Criterii Vile Bungalouri stele stele

  5 4 3 2 1 3 2 1 1. Criterii generale: - firm cu denumirea unitii i nsemne distinctive privind categoria unitii (la categoria 4 i 5 stele firmele vor fi luminoase)

  x x x x x x x x

  - parcare auto pentru minimum 30% din numrul locurilor de cazare x x x - - - - -

  2. Organizarea spaiilor: - numrul maxim de camere 10 15 25 35 40 - - - - vestibul x x x x - - - - - salon x x x - - - - - - sufragerie pentru servirea mesei x x x - - - - - - spaiu pentru pregtirea mesei, dotat corespunztor x x x - - x x -

  - grup sanitar comun, pentru camerele care nu dispun de grup sanitar propriu, separat pe sexe

  - - - - x - x x

  - oficiu pentru camerist (unul pentru x x x x x x x x

 • maximum 10 camere) 3. Instalaii: - sistem de climatizare/instalaie de aer condiionat x x - - - - - -

  - nclzire central sau cu sobe de teracot, mai puin la unitile sezoniere estivale

  - - x x x - - -

  - iluminatul electric n camer: - o surs principal x x x x x x x x - o surs individual pentru fiecare loc x x x x x x x x 4. Suprafaa minim (mp) a camerelor (fr grup sanitar) *) - camere cu 1 pat un loc 16 15 12 10 10 12 10 9 - camere cu 2 paturi dou locuri 20 18 12 12 11 14 12 10- camere cu 3 paturi trei locuri - - - 18 15 - 16 14- camere cu 4 paturi patru locuri - - - - 20 - - 18- salonul din apartament 20 18 12 10 10 14 12 - - dormitorul din apartament 20 18 12 10 10 14 12 - *)n cazul structurilor de primire turistice clasificate i construite anterior intrrii n vigoare a O.M.I.M.M.C.T.P.L. nr. 636/12.05.2008, suprafaa camerelor se reduce cu 15% 5. Numrul maxim de paturi ntr-o camer 2 2 2 3 4 2 3 4

  6. Echipare sanitar: - camerele dispun de grup sanitar propriu (cad sau cuv cu du, lavoar i WC)

  x x x x - x - -

  Vilele de categoriile 4, 3, 2 stele i 1 stea, n care spaiul este compus dintr-un singur apartament (maxim 5 dormitoare), vor avea minimum un grup sanitar propriu la 4 locuri - grup sanitar comun, separat pe sexe, pentru camerele care nu dispun de grup sanitar propriu, astfel: - o cabin de du pentru maximum 15 locuri - - - - x - x x

  - o cabin WC pentru maximum 10 locuri - - - - x - x x

  - la bungalourile de 1 stea, grupul sanitar comun poate fi amplasat ntr-o cldire apropiat, la maximum 50 m distan - lavoare cu ap curent, cald/rece n camere fr grup sanitar propriu - - - - x - - -

  9. Dotare cu mobilier, lenjerie i alte obiecte de inventar: - dotarea spaiilor de cazare i a grupurilor sanitare aferente acestora, va fi similar cu cea a hotelurilor - pentru vile (cu excepia telefoanelor) i cu cea a motelurilor - pentru bungalouri, de aceeai categorie Dotarea sufrageriei pentru servirea mesei:

 • - mas i scaune x x x - - x x - - servant-bar pentru pahare i vesel x x x - - x x - - televizor x x - - - x x - Dotarea salonului: - fotolii sau demifotolii x x x - - - - - - msue x x x - - - - - - canapea x x x - - - - - - televizor x x x - - - - - 10. Servicii cuprinse n tarif sau contra cost, oferite turitilor: Lista este similar cu cea de la hoteluri, n cazul vilelor, i de la moteluri, n cazul bungalourilor, de aceeai categorie. 11. Telefon n camer sau apartament/ garsonier x x - - - - - -

  12. Faciliti pentru organizarea de activiti de agrement i sportive (piscin, saun, sal fitness, jocuri distractive, terenuri de sport etc. - cel puin dou activiti)

  x x - - - - - -

 • ANEXA nr. 1.5. la normele metodologice

  Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip pensiune turistic i pensiune agroturistic

  Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, avnd o capacitate de cazare de pn la 15 camere, totaliznd maximum 60 locuri de cazare, funcionnd n locuinele cetenilor sau n cldiri independente, care asigur n spaii special amenajate cazarea turitilor i condiii de pregtire i de servire a mesei.

  Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice, avnd o capacitate de cazare de pn la 8 camere, funcionnd n locuinele cetenilor sau n cldiri independente, care asigur n spaii special amenajate cazarea turitilor i condiiile de pregtire i servire a mesei, precum i posibilitatea participrii la activiti gospodreti, sau meteugreti. n pensiunile agroturistice, turitilor li se ofera masa preparat din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la productori autorizai de pe plan local iar gazdele se ocup direct de primirea turitilor i de programul acestora pe tot parcursul sejurului, pe care l petrec la pensiune. n cadrul pensiunilor agroturistice se desfoar cel puin o activitate legat de agricultur, creterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfoar o activitate meteugreasc, cu un atelier de lucru, din care rezult diferite articole de artizanat. Activitile n cauz trebuie s se desfoare n mod continuu sau, n funcie de specific i sezonalitate, s aib caracter de repetabilitate. Amplasarea pensiunilor turistice trebuie realizat n locuri ferite de surse de poluare i de orice alte elemente care ar pune n pericol sntatea sau viaa turitilor. Dotrile din camerele i din grupurile sanitare destinate turitilor vor fi puse n exclusivitate la dispoziia acestora. n interiorul spaiilor de cazare nu se admit lucruri personale ale locatorului (articole de mbrcminte i nclminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stnjeni turitii). n cazul n care spaiile pentru prepararea i servirea mesei sunt destinate i pentru consumatori din afar iar numrul locurilor la mese este mai mare dect al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spaiile n cauz se clasific drept uniti de alimentaie public, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului, conform anexei nr.2.

 • Pensiunile turistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor i rulotelor criteriile privind echiparea sanitar i dimensiunea parcelelor, potrivit anexei nr. 1.6. Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinat de ndeplinirea criteriilor prevzute n prezenta anex i de realizarea punctajului minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevzute n anexa 1.5.1. la prezentele norme metodologice. Punctajul minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare este urmtorul: - de 5 stele /flori 160 puncte - de 4 stele/flori 130 puncte - de 3 stele/flori 90 puncte - de 2 stele /flori 50 puncte

  Criterii

  Pensiuni TURISTICE AGROTURISTICE

  stele / flori (margarete) flori (margarete) 5 4 3 2 1 5 4 3 2 1

  1. Criterii generale: - cldirile, inclusiv anexele gospodreti, s fie curate i bine ntreinute

  x x x x x x x x x x

  - s se ncadreze n stilul arhitectural cu specific local x x x x x x x x x x

  - cile de acces proprii i spaiile nconjurtoare s fie bine ntreinute

  x x x x x x x x x x

  - curte proprie, cu spaii verzi x x x - - x x x x x - curte cu amenajri florale x x x - - x x x - - - amenajri n aer liber pentru odihn i relaxare (chiocuri, pavilioane, terase acoperite, etc)

  x x x - - x x - - -

  - garaj sau adpost acoperit x - - - - - - - - - - parcare proprie x x - - - x x - - - 2. Organizarea spaiilor: - accesul n camerele de dormit i n grupurile sanitare s fie direct, fr a se trece

  x x x x x x x x - -

 • prin alte camere folosite pentru dormit - spaii corespunztoare i igienice, pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare i conservare a alimentelor

  x x x x x x x x x x

  - sufragerie dotat cu mobilier adecvat, de calitate superioar i cu inventar de servire de calitate

  x x - - - x x - - -

  - salon cu suprafaa minim de ... mp 20 - - - - 20 - - - -

  Suprafaa minim a camerelor (mp) - camer cu 1 pat (un loc) 16 15 10 9 8 16 15 10 9 8 - camer cu 2 paturi (2 locuri) 20 18 13 12 11 20 18 13 12 11- camer cu 3 paturi (3 locuri) - - 17 15 13 - - 17 15 13- camer cu 4 paturi (4 locuri) - - - - 16 - - - - 16- dormitorul din apartament 20 18 13 12 11 20 18 13 12 11- salonul din apartament 20 18 14 12 11 20 18 14 12 11- spaiu pentru servirea mesei, dotat cu mobilier (mese, scaune, banchete) i inventar de servire

  - - x x x - - x x x

  - camere cu grup sanitar propriu x x x - - x x x - -

  - grup sanitar comun*) - - - x x - - - x x *) la pensiunile turistice / agroturistice de 1 stea/1floare se admit n WC uscate i spltoare exterioare alimentate la surse naturale din rezervoare) 3. Instalaii: - nclzire central sau cu gaze la sob de teracot, mai puin la unitile sezoniere estivale

  x x x - - x x x - -

  - nclzire cu sob de teracot sau cu alte echipamente admise de normele P.S.I.

  - - - x x - - - x x

  - surs de nclzire n camerele de baie (nclzire central sau alte mijloace admise de normele P.S.I.)

  x x x - - x x x - -

  - instalaie de ap curent cald/rece la buctrie x x x x - x x x x -

 • - instalaie de ap curent rece la buctrie - - - - x - - - - x

  - aer condiionat exclusiv pentru pensiunile turistice aflate pe litoral i n Delta Dunrii

  x - - - - x - - - -

  - racord la reeaua public de canalizare sau la mijloace proprii de colectare i epurare

  x x x x x x x x x x

  - cldirea s fie racordat la reeaua electric public x x x x x x x x x x

  4. Numr maxim de paturi ntr-o camer 2 2 3 3 4 2 2 3 3 4

  5. Echipare sanitar: - camerele dispun de grup sanitar propriu (cad sau cuv cu du, lavoar i WC)

  x x x - - x x x - -

  Grup sanitar comun compus din: - 1 cabin WC la 10 locuri*) - - - x x - - - x x - 1 spltor cu un lavoar cu ap curent cald/rece la 10 locuri**)

  - - - x x - - - x x

  - 1 cabin du cu ap cald/rece la 15 locuri - - - x x - - - x x *) La pensiunile turistice si pensiunile agroturistice din mediu rural de o stea/floare poate exista i WC uscat. **) Spltorul poate fi i n aer liber. 6. Dotarea camerelor: - mobilier uniform ca stil i de calitate superioar x x x - - x x x - -

  - pat cu saltea i saltelu de protecie x x x x x x x x x x

  - plapum, pled sau pturi x x x x x x x x x x - perne mari x x x x x x x x x x - cearaf pentru pat i cearaf pentru pled, ptur sau plapum

  x x x x x x x x x x

  - cuvertur de pat x x x x - x x x x - - mas i scaune x x x x x x x x x x - dulap sau spaii amenajate pentru haine, cu umerae x x x x - x x x x -

  - cuier x x x x x x x x x x - oglind x x x x x x x x x x

 • - veioz sau aplic la captul patului x x x x - x x x x -

  - prosoape pentru fa (1 bucat/persoan) x x x x x x x x x x

  - prosoape pluate pentru baie (1 bucat/persoan) x x x x - x x x x -

  - perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii x x x x x x x x - -

  -plase de protectie impotriva insectelor x x x - - x x x - -

  - pahare x x x x x x x x x x - vaz pentru flori sau aranjament floral x x x - - x x x - -

  - televizor n camer x x - - - x x - - - - televizor n spaii comune x x x x x x x x x x - acces internet n salon x - - - - - - - - - Garsonierele i apartamentele vor avea n plus: - canapea de 2 sau 3 persoane x x x x x x x x x x - fotolii sau demifotolii x x x x - x x x - - - scaune - - - - x - - - x x - mas sau msu x x x - - x x x - - - frigider x x x - - x x x - - - set de pahare pentru ap, vin, coniac x x x - - x x x - -

  - perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii x x x - - x x x - -

  7. Dotarea buctriilor: - plit electric sau cu gaze x x x - - x x x - - - main de gtit sau reou electric cu minim dou ochiuri

  - - - x x - - - x x

  - cuptor cu microunde, cafetier x x - - - x x - - -

  - vase i ustensile de buctrie din inox x x x - - x x - - -

  - vase i ustensile de buctrie - - - x x - - x x x - echipamente pentru pstrarea prin frig a alimentelor

  x x x x x x x x x x

  8. Telefon la dispoziia turitilor (minimum un telefon mobil sau fix)

  x x x x x x x x x x

 • 9. Alte criterii : - anexele gospodreti pentru creterea animalelor i psrilor vor fi amplasate i ntreinute astfel nct s nu creeze disconfort pentru turiti

  x x x x x x x x x x

  - animalele de la care provin lactatele s fie atestate ca sntoase, iar produsele din carne s fie examinate sanitar-veterinar

  x x x x x x x x x x

  - alimentele s provin de la productori locali autorizai - - - - - x x x x x

  - minimum o persoan s fie absolvent a unui curs de formare n domeniu cel puin administrator pensiune turistic

  x x x x x x x x x x

 • ANEXA nr. 1.5.1 la normele metodologice

  Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip pensiune turistic i pensiune agroturistic

  Criterii suplimentare*)

  Pu

  ncte

  1. Construcii, aspect general i echipare exterioar- drum carosabil pn la poarta pensiunii 3 - semnalizare de la oseaua principal 2 - situarea ntr-o zon nepoluat fonic, vizual sau olfactiv 6 - iluminat exterior 3 - izolarea fonic a cldirii 6 - ambiana general a exteriorului:

  aspectul foarte bun al construciilor 5 aspectul foarte bun al anexelor gospodreti 5 amenajarea corespunztoare a spaiilor exterioare (curte, grdin,

  livad, spaii amenajate n aer liber pentru divertisment) 5

  2. Dotarea camerelor - izolarea fonic ntre camere i spaiile comune 8 - salon de primire - living cu spaiu amenajat pentru deconectare, lecturare, conversaie 10

  - televizor n toate camerele 3 - emineu 9 - bibliotec (cri, reviste, ziare, albume etc.) 5 - dotare cu jocuri de societate (ah, table, remy, cri de joc, etc.) 4 - biliard 8 - tenis de mas 8 - aer condiionat 10- telefon n fiecare camer 5 - decorarea de calitate a interiorului 10- acces internet 103. Dotarea buctriilor - adaptarea dotrilor la numrul camerelor 8 -vase de bucatarie din inox 10- vesel i ustensile de buctrie de bun calitate, nedesperechiate, n numr 6

 • corespunztor capacitii de cazare - aparatur electric:

  robot-mixer 3 cafetier 3 cuptor cu microunde 6 hot 8 main de splat vase 10 toaster (prjitor pine) 3

  4. Alte dotri i amenajri - mas i fier de clcat 2 - main automat de splat rufe 5 - uscator de pr 2 - grtar n aer liber 3 - locuri de joac amenajate pentru copii 7 - sal de fitness 10- saun 10- piscin n aer liber 10- piscin acoperit 15- terenuri de sport proprii sau intermediare la teri 12- obiecte i echipamente pentru practicarea sporturilor (schiuri, snii, biciclete, ambarcaiuni, etc.) 8

  - aparat CD, DVD 2 - anten TV satelit sau cablu 2 - posibiliti de participare ca divertisment la unele activiti gospodreti 10-acces calculator 5

  Total punctaj realizat *)Se puncteaz numai criteriile care nu sunt minim obligatorii pentru categoria respectiv.

 • ANEXA nr. 1.6. la normele metodologice

  Reguli specifice i criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funciuni de cazare de tip camping, sat de vacan,

  popas turistic i csu tip camping

  Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate s asigure cazarea turitilor n corturi sau rulote, astfel amenajate nct s permit acestora s parcheze mijloacele de transport, s i pregteasc masa i s beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de uniti. 1. Amplasarea campingului trebuie s fie fcut n locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum i de elemente periculoase pentru sntatea i securitatea turitilor. 2. Elementul de baz al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentnd o suprafa de teren bine delimitat i marcat, unde se poate parca mijlocul de transport i instala cortul sau rulota, asigurndu-se totodat suprafaa liber necesar pentru micarea i odihna a 4 turiti. Totalitatea parcelelor de campare reprezint suprafaa de campare amenajat. Capacitatea campingului se exprim n numr de locuri de campare i se determin prin nmulirea cu 4 a numrului parcelelor de campare, la care se adaug eventualele locuri de cazare n csue tip camping i/sau n bungalouri amplasate n incinta unitii. Csuele tip camping sunt spaii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regul, dintr-o camer i un mic antreu sau teras i, uneori, dotate i cu grup sanitar propriu. Distana ntre dou csue nu poate fi mai mic de 3 m, asigurndu-se totodat spaiul pentru parcarea unei maini. Bungalourile amplasate n interiorul campingurilor se clasific odat cu acestea, potrivit criteriilor specifice din prezentele norme. La dimensionarea dotrilor i a instalaiilor din campinguri se va avea n vedere capacitatea total de cazare a campingului. Cel puin 15% din suprafaa campingului trebuie s fie plantat cu arbori sau arbuti. La campingurile de 3 i 4 stele, vegetaia trebuie s fie suficient de abundent pentru a da o umbr confortabil i o ambian agreabil. Accesul la camping trebuie s fie astfel conceput nct s previn accidentele de circulaie n momentul intrrii i ieirii vehiculelor. La campingurile de 3 i 4 stele, cile de acces trebuie s permit circulaia n ambele sensuri.

 • Reeaua de alei trebuie s permit legtura dintre spaiile de campare-cazare i toate celelalte amenajri care asigur servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement). 3. Mrimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv i coloritul diverselor construcii din cadrul acestuia nu trebuie s aduc nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului nconjurtor. Toate campingurile trebuie s aib o mprejmuire care s nu permit accesul n camping dect prin intrrile stabilite pentru turiti. Campingurile vor avea paz ziua i noaptea. 4. Alimentarea cu ap potabil trebuie asigurat prin racordarea la reeaua public, iar n lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrri de captare a unor izvoare din zon. Nu este permis alimentarea cu ap din fntn neacoperit din care apa se scoate cu gleata sau cu alt mijloc similar. Distana dintre gurile de ap amplasate pe suprafaa de campare nu trebuie s fie mai mare de 100 m. 5. Grupurile sanitare comune trebuie s fie amplasate ct mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaiu de cazare (parcel, csu sau bungalou) i nu mai departe de 100 m de cel mai ndeprtat spaiu de campare-cazare. Pardoseala la grupurile sanitare i din spaiile amenajate pentru splatul lenjeriei i, respectiv, pentru pregtirea mesei trebuie s fie cel puin mozaicat, cu pant de scurgere corespunztoare, pentru a fi uor de ntreinut. La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor i al duurilor trebuie s fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabin de du va trebui s cuprind, separat de duul propriu-zis, un compartiment pentru dezbrcare-mbrcare, echipat cu scaun, oglind, policioar i cuier. 6. La toate cldirile existente ferestrele vor trebui s fie astfel construite nct s poat fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate nct s permit montarea cu uurin a unor plase mpotriva insectelor, sau alte dotri cu funciuni similare la cererea turitilor. 7. Turitii cazai n csue i bungalouri beneficiaz de toate dotrile i instalaiile comune din cadrul campingurilor. 8. Csuele amplasate pe terenuri care nu permit i amenajarea unor spaii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate csue tip camping i vor dispune de dotri i servicii identice cu csuele situate n campingurile de aceeai categorie. 9. Csuele tip camping amplasate pe lng alte uniti de cazare sau de alimentaie public, ca spaii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, n construcie nchis cuprinznd: - un lavoar la 30 de locuri; - o cabin du la 50 de locuri; - o cabin WC la 30 de locuri.

 • 10. Satul de vacan este un ansamblu de cldiri, de regul vile sau bungalouri, amplasat ntr-un perimetru bine delimitat, care asigur turitilor servicii de cazare, de alimentaie i o gam larg de prestaii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.). Amplasamentul trebuie s asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) i de alte elemente care ar putea pune n pericol securitatea i sntatea turitilor. Mrimea satului de vacan, amplasamentul, stilul constructiv i coloritul diverselor construcii din cadrul acestuia nu trebuie s aduc nici un fel de prejudicii peisajului i mediului nconjurtor. Toate satele de vacan vor avea o mprejmuire, accesul fiind dirijat i controlat. La unitile de 3 stele vegetaia trebuie s fie abundent pentru a crea o ambian agreabil. Suprafaa spaiilor verzi i a celor destinate pentru agrement i odihn reprezint minimum 25% din suprafaa total a satului de vacan. Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar i elemente constructive i funcionale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacan se realizeaz potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitile respective, inndu-se seama de amplasamentul i de perioada de funcionare a acestora (permanente sau sezoniere). Majoritatea vilelor i a bungalourilor din satele de vacan de 3 stele trebuie s fie ncadrate cel puin la aceast categorie. 11. Popasul turistic reprezint o structur de primire turistic de capacitate redus, format din csue i/sau bungalouri amplasate ntr-un perimetru bine delimitat, care asigur servicii de cazare i alimentaie, precum i posibiliti de parcare auto. Dotarea i serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeai categorie, cu excepia faptului c popasurile turistice nu dispun de teren