Rolul naturii în schimbările climatice

 • Published on
  28-Jan-2017

 • View
  221

 • Download
  6

Embed Size (px)

Transcript

 • Rolul naturii n schimbrile climatice

  Ecosistemele terestre i cele marine joac un rol important n reglarea climei. n prezent, acestea absorb aproape jumtate din emisiile de carbon generate de om.

  Biodiversitatea i serviciile ecosistemice ne ajut s ne adaptm i s reducem efectele schimbrilor climatice. Acestea constituie, prin urmare, o parte esenial din efortul nostru de a combate schimbrile climatice. A colabora cu natura, mai degrab dect a aciona mpotriva ei, prezint numeroase avantaje i atunci cnd vine vorba de conservarea climei.

  n acelai timp, schimbrile climatice afecteaz sistemele naturale. Declinul continuu al biodiversitii i degradarea ecosistemelor reduce capacitatea acestora de a furniza serviciile eseniale ntr-att nct riscm atingerea unor praguri de ireversibilitate.

  Prin conservarea naturii i refacerea ecosistemelor, reducem gradul de vulnerabilitate i cretem gradul de rezisten al acestora. Conservarea i refacerea naturii reprezint un aliat major i rentabil n lupta noastr mpotriva schimbrilor climatice.

  Schimbrile climatice afecteaz biodiversitatea. Acestea reprezint una dintre cauzele declinului biodiversitii. n acelai timp, schimbrile climatice se vor accentua i mai mult dac biodiversitatea i ecosistemele nu sunt protejate n mod efi cient.

  RO

  Aug

  ust 2

  009

  Natur i biodiversitate

  Mangrovele ofer zonelor litorale protecie natural mpotriva furtunilor i inundaiilor

  iS

  tock

  pho

  to

 • Aspectul 1 : Biodiversitatea i ecosistemele joac un rol esenial n reglarea climei

  Turbriile, zonele umede, solul, pdurile i oceanele joac un rol esenial n absorbia i stocarea carbonului, ajutndu-ne astfel s ne protejm mpotriva schimbrilor climatice. n prezent, ecosistemele terestre i cele marine absorb aproximativ jumtate din emisiile de CO

  2 generate de

  om. Ecosistemele terestre stocheaz aproximativ 2 100 Gt de carbon prin intermediul organismelor vii, al deeurilor i al materiilor organice din sol : aproape de trei ori mai mult dect cantitatea de carbon prezent n atmo-sfer. Oceanele i ecosistemele costiere joac un rol important n gestio-narea carbonului, adncimile oceanice stocnd cele mai mari cantiti. Prin urmare, meninerea la nivel mondial a rezervoarelor naturale de car-bon existente este esenial pentru ca stocarea i captarea carbonului s contribuie semnifi cativ la reducerea efectelor schimbrilor climatice.

  Exist un potenial semnifi cativ de reducere a emisiilor viitoare de gaze cu efect de ser prin meninerea de ecosisteme sntoase i prin refacerea mediilor degradate, n special prin refacerea turbriilor i a zonelor umede, prin mpduriri i reducerea altor presiuni asupra naturii. n plus, ecosistemele semi-naturale i amenajate, inclusiv cele utilizate pentru agricultur, ofer numeroase oportuniti pentru captarea carbonului activ i reducerea emisiilor.

  Aspectul 2 : Colaborarea cu natura prezint numeroase avantaje

  Colaborarea cu natura (cu ajutorul unor abordri bazate pe ecosisteme pentru adaptarea la schimbrile climatice i pentru reducerea efectelor acestora) contribuie nu numai la conservarea naturii, ci reduce, de asemenea, vulnerabilitatea persoanelor i a mijloacelor acestora de subzisten n faa schimbrilor climatice. De exemplu, ecosistemele costiere precum zonele umede, mangrovele, recifele de corali, recifele de stridii i plajele barier ofer toate, pe lng numeroase alte servicii, protecie natural zonelor litorale mpotriva furtunilor i inundaiilor.

  Abordrile bazate pe ecosistem sunt efi ciente din punctul de vedere al costurilor, cu posibilitate de utilizare imediat i accesibile comunitilor rurale srace, putnd aadar contribui la combaterea srciei i la sprijinirea unor strategii de dezvoltare durabil. De exemplu, zonele litorale naturale reabilitate cu nveliuri de iarb de mare sau cu mangrove formeaz un tampon mpotriva mareelor de furtun i creeaz adevrate pepiniere piscicole. Protejarea zonelor de rencrcare a apelor subterane sau reabilitarea zonelor inundabile asigur resurse sufi ciente de ap astfel nct comuniti ntregi s poat combate seceta.

  Ecosistemele ofer deja posibilitatea unor capturi naturale de carbon la un cost foarte sczut. Dezvoltarea i aplicarea de noi tehnologii este important.

  Investiiile n conservarea sistemelor naturale pe care Pmntul le deine pentru a reduce efectele schimbrilor climatice i pentru a ne ajuta s ne adaptm sunt tot att de, importante. Sistemele naturale ndeplinesc aceast sarcin de milioane de ani.

  Printre msurile de reducere a emisiilor exist opiuni prioritare cu avan-taje asociate la un pre sczut care contribuie simultan la conservarea i la utilizarea durabil a biodiversitii. Acestea includ conservarea i reabilita-rea terenurilor degradate, a pdurilor, turbriilor, solurilor organice, zone-lor umede, diminuarea conversiei terenurilor de punat i a practicilor de tiere i ardere a vegetaiei naturale i mbuntirea gestionrii pajitilor.

  Aspectul 3 : Furnizarea de servicii ecosistemice scade treptat n intensitate atingerea unor puncte critice ireversibile

  Schimbrile climatice au un impact asupra biodiversitii i ecosis-temelor i de multe ori exacerbeaz alte presiuni precum poluarea, supraexploatarea, speciile invadatoare, fragmentarea, degradarea i declinul habitatelor.

  Temperaturile oceanice din ce n ce mai mari i procesul de acidifi ere cauzeaz nlbirea coralilor la scar larg, iar oamenii de tiin se tem c recifele de corali ar putea fi primul ecosistem global care s dispar complet, fapt care ar lsa, de asemenea, multe linii de coast fr protecie mpotriva furtunilor i inundaiilor. Pdurile tropicale aco-per doar 6 % din suprafaa Terrei, dar adpostesc jumtate din speciile noastre terestre. Acestea dispar cu o rat de aproximativ 13 milioane de hectare pe an. Numai activitile de despdurire elibereaz n atmosfer o valoare estimativ de 0,8 - 2,2 Gt de carbon pe an, ceea ce nseamn aproximativ 20 % din emisiile globale de CO

  2.

  Ecosistemele terestre i marine absorb aproximativ jumtate din emisiile de CO

  2 generate de om

  iS

  tock

  pho

  to

  Impact climatic Adaptare bazat pe ecosisteme

  Sporirea perioadelor de secet

  Utilizarea practicilor agricole i forestiere adecvate pentru a mri capacitatea de retenie a apei i pentru a reduce efectele secetei

  Temperaturi ridicate extreme

  Extinderea spaiilor verzi n orae pentru a mbunti microclimatul i calitatea aerului

  Revrsri ale rurilorMeninerea i reabilitarea zonelor umede i a albiilor rurilor, care vor aciona ca tampoane naturale mpotriva inundaiilor

  Risc sporit de incendii

  Cultivarea de pduri mixte care sunt mai rezistente la atacurile organismelor duntoare i care prezint un risc de incendiu mai sczut

 • Activitile de despdurire elibereaz aproximativ 20 % din emisiile globale de CO

  2

  Diminuarea sau prejudicierea ecosistemelor reduce capacitatea acestora de a capta i de a stoca carbonul. Sistemul climatic prezint praguri de ireversibilitate, dincolo de care rspunsurile din partea ecosistemelor devin imprevizibile, iar eco-sistemele i pierd capacitatea de rezisten, ceea ce va conduce la transformarea acestor rezervoare n surse de carbon. Nu tim exact de ct timp mai dispunem pn la atingerea acestor praguri ireversibile, dar tim c trebuie s facem tot ceea ce ne st n putin pentru a preveni acest lucru. Un exemplu este topi-rea permafrostului din regiunile nordice, fapt care conduce la emisii crescute de gaze cu efect de ser, acestea putnd contribui, la rndul lor, la accelerarea schimbrilor climatice.

  Aspectul 4 : Conservarea naturii contribuie la lupta mpotriva schimbrilor climatice

  n timp ce schimbrile climatice constituie, n prezent, o prioritate pe ordinea public de zi, gradul de preocupare pentru declinul biodiversitii este nc sc-zut. Conservarea biodiversitii este deseori interpretat greit ca un aspect mar-ginal referitor doar la protecia speciilor ameninate cu dispariia, iar rolul esenial al naturii n combaterea schimbrilor climatice este de multe ori neglijat.

  Ecosistemele sntoase i rezistente prezint un potenial mai mare de dimi-nuare a efectelor schimbrilor climatice i de adaptare la acestea i, prin urmare, de limitare a nclzirii globale. Acestea rezist i i revin mai uor n urma fenomenelor meteorologice extreme, oferind o gam larg de benefi cii de care omenirea depinde.

  Reeaua UE de zone protejate Natura 2000 acoper, n prezent, aproape o cincime din ntregul teritoriu al Uniunii Europene i cuprinde mai mult de 25 000 de situri. Reeaua marin urmeaz s fi e fi nalizat n curnd. Natura 2000 este esenial n furnizarea spaiului de care au nevoie speciile naturale pentru a se adapta la schimbrile climatice. Gama de servicii ecosistemice oferite de Natura 2000 i de celelalte zone i reele protejate relevante la nivel naional i regional nu

  tiai c...? Pe lng faptul c ofer habitate pentru speciile de animale i de plante, copacii

  purifi c aerul pe care noi l respirm prin nlturarea dioxidului de azot, a dioxidului

  de sulf, a monoxidului de carbon i a ozonului i nmagazineaz sau absorb

  carbon n scoar.Extinderea spaiilor verzi din orae

  contribuie la adaptarea la schimbrile climatice i la reducerea efectelor acestora

  prin rcirea zonelor din vecintatea oraelor i oferirea de habitate pentru speciile

  slbatice, precum i de servicii ecosistemice. Aceasta crete, de asemenea, valoarea

  imobilelor i sporete calitatea vieii prin fi ltrarea aerului, reducerea zgomotului i

  crearea de spaii agreabile unde oamenii pot tri sau i pot petrece timpul liber.

  Asemenea unor burei, pdurile absorb apa, o nmagazineaz i o elibereaz treptat,

  limitnd inundaiile pe timp de ploaie i stocnd ap pentru perioadele secetoase.

  Protecia bazinelor de recepie i captare a apelor din apropierea oraelor constituie o msur ingenioas din punct de vedere

  economic, ecologic i social. n plus, crearea de arii protejate n zona bazinelor de captare

  cost mai puin dect amenajarea de instalaii de purifi care a apei, oferind

  astfel o alternativ local la pomparea apei din zone mai ndeprtate.

  Mari orae ale lumii (de ex. Rio de Janeiro, Johannesburg, Tokyo, Melbourne, New York,

  i Jakarta) depind de aceste arii protejate pentru a le oferi locuitorilor ap potabil.

  Natura 2000 este esenial n furnizarea spaiului de care au nevoie speciile pentru a se adapta la schimbrile climatice

  Reacii de ngrijorare Ecosistemele sntoase sunt eseniale n orice strategie privind adaptarea la schimbrile climatice. Conservarea biodiversitii ar putea fi considerat asigurarea noastr de via pentru viitor. Ameninrile actuale de diminuare i de fragmentare a habitatelor, precum i poluarea trebuie soluionate. Stavros Dimas, Comisar pentru mediu al UE

  n prezent, ecosistemele mondiale, care ar trebui s menin i s mreasc capacitatea naturii de a capta i de a stoca carbonul, cunosc un declin alarmant. Achim Steiner Director executiv al PNUM

  ntr-un moment n care avem nevoie mai mult ca oricnd n istorie de o planet puternic [ ... ], noi am adus-o n cea mai vulnerabil stare de pn acum. Bo Ekman, Johan Rockstrm, Anders Wjkman Fundaia Tllberg

  iS

  tock

  pho

  to

  F

  rank

  Vas

  sen

 • iS

  tock

  pho

  to

  Colectarea de dovezi Proiectul ALARM ( Assessing Large Scale Environmental Risks for Biodiversity with Tested Methods Evaluarea riscurilor ample de mediu pentru biodiversitate cu ajutorul unor metode testate ) a evaluat riscurile generate de schimbrile climatice, substanele chimice ecologice, invaziile biologice, declinul polenizatorilor i aspectele socio-economice. Proiectul, n colaborare cu altele, a avut drept rezultat editarea unui Atlas al riscurilor pentru biodiversitate ( Atlas of Biodiversity Risk ), precum i atlase ale consecinelor schimbrilor climatice asupra fl uturilor, amfi biilor i reptilelor.www.alarmproject.net

  Proiectul MACIS ( Minimisation of and adaptation to Climate Change Impacts on Biodiversity Minimizarea i adaptarea la impactul schimbrilor climatice asupra biodiversitii ) a evaluat nu doar impactul schimbrilor climatice, dar i msurile de adaptare i de reducere adoptate n diferite domenii i impactul acestora asupra biodiversitii.www.macis-project.net/index.html

  KH-7

  8-09

  -570

  -RO

  -D

  este de cele mai multe ori recunoscut, dar acestea satisfac o varietate de nevoi umane ( de exemplu ap curat, aer curat, recreere, protecie mpotriva inundaiilor ). Acestea formeaz un pilon central n meninerea masei critice i a varietii de servicii necesare pentru a face fa condiiilor n schimbare.

  Conservarea acestor arii ca spaii naturale este vital, chiar dac speciile pentru care au fost destinate iniial le-au prsit. Acestea vor oferi habitatul necesar pentru alte specii n cutare de condiii climatice adecvate. Meninerea diversitii genetice i a speciilor reprezint un aspect important pentru ecosisteme, ntruct ea ar putea crete gradul de rezisten al acestora prin garantarea unui numr sufi cient de specii diferite capabile s susin procesele ecologice n cazul unor perturbri neprevzute.

  Cu toate acestea, doar conservarea naturii nu este sufi cient. Meninerea de sisteme diverse, funcionale i interconectate n cadrul mediului terestru, de ap dulce i marin extins este esenial pentru imunizarea mediului nostru mpotriva schimbrilor climatice.

  Aspectul 5 : Aciunile viitoare necesit o mai bun integrare a politicilor

  Nu putem stopa declinul biodiversitii fr a aborda problema schimbrilor climatice, fi ind imposibil, n egal msur, i abordarea aspectului schimbrilor climatice fr a ine seama de biodiversitate i ecosisteme.

  Dac nu reuim s atingem obiectivele privind schimbrile climatice, acest lucru ar putea avea un impact semnifi cativ asupra biodiversitii i sistemelor. n acelai timp, schimbrile climatice trebuie abordate n cadrul provocrii mai ample a conservrii capacitii ecosistemelor globale de a continua s funcioneze ca rezervoare pentru emisiile de gaze cu efect de ser i a evitrii degradrii ecosistemelor, degradare care accelereaz nclzirea global prin despduriri sau acidifi erea oceanelor.

  Nendeplinirea obiectivelor privind biodiversitatea ar putea compromite serios eforturile noastre de a reduce nclzirea global, n timp ce accelerarea eforturilor noastre de conservare a naturii i reducerea presiunilor ecologice asupra biodiversitii i ecosistemelor contribuie la combaterea efectelor schimbrilor climatice i ofer numeroase benefi cii.

  Urmtorii ani s-ar putea dovedi decisivi. Aciunea integrat privind declinul biodiversitii i schimbrile climatice va spori oportunitile de dezvoltare durabil, implicnd oamenii i mprtind responsabilitatea unui viitor construit pe echitate, securitate, dezvoltare uman i bunstare.

  Cartea alb intitulat Adaptarea la schimbrile climatice : ctre un cadru de aciune la nivel european recunoate rolul esenial al gradului de rezisten a ecosistemelor i al exploatrii benefi ciilor asociate. n plus, Comisia European a solicitat scderea cu 50 % a declinului la nivel mondial al zonelor mpdurite pn n 2020 i stoparea n totalitate a acestuia pn cel trziu n 2030 i sprijin crearea unui mecanism de fi nanare internaional, Mecanismul mondial privind carbonul forestier, pentru a recompensa eforturile rilor n curs de dezvoltare de reducere a defririlor i a degradr...

Recommended

View more >