Szocilis t¶rt©netek 1

  • View
    364

  • Download
    54

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Szociális történetek autistáknak

Text of Szocilis t¶rt©netek 1

Szocilis trtnetek I.

rtk:

Kiss Gyngyi,

Tth Katalin,

Vgh Katalin,

valamint az Autizmus Alaptvny s Kutatcsoport munkatrsai

KAPOCSaz Autizmus Alaptvny KnyvkiadjaEz a kiadvny az IHM tmogatsval 2004-ben kszlt.

Szerkesztette:

Dr. Balzs Anna

Kiss Gyngyi

Vgh Katalin

Kiadja az Autizmus Alaptvny Kapocs Knyvkiadja

az Ex Libris gondozsban

Felels kiad: Dr. Balzs Anna

Lektorlta s tartalmilag ellenrizte:

Dr. Balzs Anna s Kanizsai Nagy IldikKorrektra: Lossos Borbla

Nyomdai elkszts: Janik Stefnia

Nyoms, kts: ETO-Print Nyomdaipari Kft.

Felels vezet: Balogh Mihly

ISBN 963 7723 17 XTartalomjegyzk

Elsz

Bevezets

Hogyan hasznljuk a munkalapokat1. nkiszolgls

1.1. Nehezebb feladatok

1.1.1. A csinos frizura

1.1.2. A fi nem szeret borotvlkozni

1.1.3. Elfogyott a tusfrd

1.2. Knnyebb feladatok

1.2.1. AWC hasznlata

1.2.2. Fslkds

2. Trsas viselkeds

2.1. Nehezebb feladatok

2.1.1. A kszns

2.1.2. A segtksz lny

2.1.3. Az hes lny

2.2. Knnyebb feladatok

2.2.1. Ksznni nehz

2.2.2. Elkrni fontos

3. Segtsgkrs

3.1. Nehezebb feladatok

3.1.1. A Iny eltved

3.1.2. Villamosptl autbusz

3.1.3. Nyilvnos WC

3.2. Knnyebb feladatok

3.2.1. Nyilvnos WC

3.2.2. Mennyi az id?

III

4. Vrakozs

4.1. Nehezebb feladatok

4.1.1. Foglalt a frdszoba

4.1.2. A lny nem tud vrni

4.1.3. Van, aki lassabban kszl el

4.2. Knnyebb feladatok

4.2.1.Vrakozs

4.2.2.Vrakozs a pnztrnl

5.Szabadid

5.1.Nehezebb feladatok

5.1.1. Trsasjtkozs

5.1.2. Elromlott a tv

5.1.3. Msorvltozs a tvben

5.2. Knnyebb feladatok

5.2.1. Msorvltozs a televziban

5.2.2.ramsznet

6. Telefonhasznlat

6.1. Nehezebb feladatok

6.1.1.A fi felveszi a telefont

6.1.2.zenettads az iskolban

6.1.3.Meg kell keresni valakit

6.2.Knnyebb feladatok

6.2.1.Mit kell tenni, ha csng a telefon?

6.2.2.Hogyan beszlgetek a telefonban?

7.Veszlyes helyzetek

7.1.Nehezebb feladatok

7.1.1.Vasals

7.1.2.Forr a vz

7.1.3.Reggeli ksztse

7.2.Knnyebb feladatok

7.2.1.A kutya

7.2.2.Ugat a kutya

8. Kzlekeds

8.1. Nehezebb feladatok

8.1.1. A fi otthon felejtette a brlett

8.1.2. A fi a metrn

8.1.3. Pnzvlts

8.2. Knnyebb feladatok

8.2.1. Utazs a buszon

8.2.2. Nem jn a busz

9. Utcai viselkeds

9.1. Nehezebb feladatok

9.1.1. Az utcn

9.1.2. tkzben

9.1.3. A jrdn parkol aut

9.2. Knnyebb feladatok

9.2.1. Viselkeds az utcn

9.2.2. A buszon

10. Vsrls

10.1. Nehezebb feladatok

10.1.1. A lny vsrol

10.1.2. Rosszul ad vissza a pnztros

10.1.3. Sajtvsrls

10.2. Knnyebb feladatok

10.2.1. Nincs elg pnz nlunk

10.2.2. Nincs sajt a boltban

Elsz

A Szocilis trtnetek gyjtemnye az egyik leghasznosabb eszkzrendszer az autizmus terpijban, mivel rendkvl rugalmasan alkalmazhat a szocilis megrts fejlesztsre.

Az autizmus spektrum zavarok esetben minsgi srls mutathat ki a szocilis interakcik, a klcsns kommunikci, valamint a rugalmas viselkeds terletn. Az rintett szemlyek minden esetben tpusos nehzsgekkel kzdenek a szocilis jelzsek megrtsben, ezek alapjn ms emberek szndkainak, gondolatainak, rzseinek elkpzelsben, ,,olvassban, rtelmezsben, vrhat viselkedsek megjsolsban, s az azokhoz val gyors, rugalmas alkalmazkodsban.

A fentiek miatt az autizmussal l gyermekek, felnttek eredmnyes fejlesztse szempontjbl kulcsfontossg, hogy rendelkezsre lljanak olyan mdszerek s eszkzk, melyek kifejezetten a szocilis helyzetek megrtst segtik, valamint a klnfle trsas helyzeteknek megfelel, elfogadhat viselkedsek tantst szolgljk.

A sikerrel alkalmazhat mdszerek kzs jellemzje, hogy olyan egynre szabott vizulis informcihordozk alkalmazst jelentik, melyek rthetv s elsajtthatv tesznek bizonyos szocilis tartalmakat.

Az Autizmus Kutatcsoport munkatrsai az elmlt 15 vben szmtalan sajt fejleszts mdszerrel, eszkzzel jrultak hozz a szksges eszkzrendszer kidolgozshoz.

A pedaggusok hamar szembesltek azzal, hogy a tanknyvek szvegei tbbnyire nem hasznlhatk a clcsoport szmra, mivel a legegyszerbb olvasmnyok is felttelezik a szocilis megrts s a kpzeler jelenltt, ezrt rendszerint tanulnknt kszltek el a megfelel tananyagok. Az gy kszlt szvegek kzs jellemzje a konkrt, tnyszer tartalom, az egynre szabottsg a tma, a hasznlt fogalmak s a szveg komplexitsa szempontjbl.

Az autizmussal l gyermekek szmra kszlt tananyagok tbbek kztt a kvetkez fontos pedaggiai clok elrst szolgltk: az rdeklds s motivci biztostsa az egynre szabott tmavlasztssal, sajt lmnyek feldolgozsa, a lnyeges informcik kiemelsnek segtse, szvegrts fejlesztse, szkincsbvts.

VII

Sok kzlk azzal a cllal kszlt, hogy a trsadalmi egyttmkds ratIan szablyait tantsuk a gyermekek mindennapi tapasztalatai kapcsn, gy ezek mr szocilis trtnetek voltak.

A nemzetkzi szakirodalomban a ,,szocilis trtnetek mdszert elszr Carol Gray foglalta ssze s elemezte 1993-ban. Meghatrozsa szerint a szocilis trtnetek olyan rvid rott szvegek, melyeket szlk s szakemberek egyarnt kszthetnek szocilis megrtst kvn lethelyzetek, illetve kvnatos szocilis viselkedsek lersa cljbl.

A ktetben sszegyjttt Szocilis trtnetek az Autizmus Kutatcsoport Serdl Hzban kszltek, elssorban j rtelmi s nyelvi kpessgekkel rendelkez autizmussal l fiatalok fejlesztse sorn, s mindazok a tapasztalatok, szempontok rvnyesltek kidolgozsukkor, melyek a sok eves gyakorlati munka sorn sszegyltek.

A trtnetek klnfle szocilis helyzeteket ismertetnek, tbbek kztt alkalmasak szocilis jelzsek azonostsra, a kvnatos, helyes viselkedsek szablyknt val megfogalmazsra, az j helyzetekben val megfelek viselkeds elzetes begyakorlsra, illetve kudarccal vgzdtt helyzetek korriglsra. Hasznlatuk mdja sokfle lehet, feldolgozhatk nllan, kiscsoportos vagy egyni fejleszt foglalkozs keretben is. Szolglhatjk a szabadid hasznos eltltst, de alkalmasak konfliktushelyzetek, viselkedsproblmk kezelsre, megelzsre is.

A gyjtemnyt szakembereknek s szlknek egyarnt ajnljuk, a trtneteket jelen formjukban is jl hasznlhatnak tartjuk, de egyes esetekben szksg lehet arra, hogy adott gyermek vagy felntt szmra adaptljuk azokat, vagy j trtneteket rjunk. Jelen gyjtemny egyelre nem tartalmazza a trtnetek ksztsnek mdszertant, de a jvben tervezzk az ezzel kapcsolatos ajnlsok kidolgozst is.

A gyjtemny a jvben tovbb bvl, remljk, hogy alkalmazsa szeles krben elterjed.

szi Tamsn

VIII

Bevezets

Hogyan hasznljuk a munkalapokat?

1996-97-ben az Autizmus Alaptvny Serdl Hzban tlagos rtelmi kpessgekkel rendelkez, autizmussal l serdlkkel s fiatal felnttekkel foglalkoztunk. A Serdl Hzban, s az otthoni krnyezetben egyarnt komoly gondot jelentett szmukra nll szabadidejk eltltse. Strukturlatlan szabadids helyzetben egyesek passzvan ldgltek, msok a tbbi ember szmra zavar tevkenysget (pl. a radi keresgombjnak tekergetse hossz idn keresztl, nagyon hangos zenehallgats kzben ugrls stb.) folytattak. Az effle idtlts termszetesen nehezen volt elfogadhat, elviselhet krnyezetk szmra.

Olyan nll szabadids elfoglaltsgot kellett keresnnk, ami a fiataloknak is rmet okozhat, s krnyezetk szmra is elfogadhat, amely illeszkedik a csald, vagy ms kzssg mindennapi letbe. Csoportos foglalkozs keretben beszlgettnk arrl, hogy k mit tapasztaltak, mivel szoktk eltlteni az emberek (pl. csaldtagjaik, ismerseik) a szabadidejket. Mindannyian a tvnzst s az olvasst emltettk. A beszlgetsek sorn kiderlt, hogy a tvmsorok nagy rsze rtelmezhetetlen szmukra, nem tudjk kvetni a filmek esemnyeit, nem rtik a szocilis aspektusokat. A termszetfilmek kommentrjai beszdrtsi szintjkhz kpest nagyon bonyolultnak bizonyultak. Olvasni is megprbltak, klnbz regnyeket, novellkat hoztak otthonrl, melyekkel a filmekhez hasonlan nem boldogultak, hiszen az irodalmi mvek komplex szvege s az brzolt szocilis viszonyok szvevnye kvethetetlen az autizmussal l emberek szmra. Megksreltnk kicsi gyermekeknek kszlt, mindennapi esemnyeket brzol knyveket a kezkbe adni. Ezek szvegt tbbnyire rtettk, de a knyvek gyerekes klseje miatt nem akartk olvasni. A kudarcok kapcsn vilgoss vlt szmunkra, hogy ha azt szeretnnk elrni, hogy a fiatalok nllan olvassanak szabadidejkben, akkor neknk kell olyan trtneteket rnunk, amelyek az szvegrtsi, illetve szocilis megrtsi szintjknek megfelelnek.

Rvid idn bell megrtunk nhny, a mindennapi letbl mertett trtnetet. Kinyomtattuk, sszefztk, egy zsebknyvhz volt hasonlatos. Hamarosan kiderlt, hogy ezek a szerintnk nagyon egyszeren megfogalmazott, egyltaln nem bonyolult szocilis helyzeteket brzol trtnetek meg mindig nehezen rthetek a fiatalok IX

szmra. Ekkor tdolgoztuk, tovbb egyszerstettk a trtnetekben brzolt lethelyzeteket, illetve a trtnetek nyelvezett. Ez a vltozat mar teljessggel altmasztotta elkpzelseinket, a fiatalok szabadidejkben olvasgattk a kis knyvecskt, s a trtnetekrl beszlgetni is tudtunk. A knyvecske olvassa a krnyezet szmra nem kirv, hasznos, mindennapi elfoglaltsgg vlt szmukra. Ez a pozitv fogadtats arra sztnztt bennnket, hogy prbljunk meg minl tbbet profitlni a trtnetek nyjtotta lehetsgekbl, gy elksztettnk egy specilis munkafzetet.

A szocilis trtnetekhez tartoz munkalapok clja

Egyik fontos clunk az volt, hogy fejleszt eszkzknt alkalmazzuk a munkafzetet. Ezrt minden trtnethez tartozik egy feladatsor. Olyan krdssorokat lltottunk ssze, amelyek az adott fiatal szvegrtsi, valamin