of 38 /38
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII Proiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01 AUXILIAR CURRICULAR CLASA a XI-a an de completare Tencuieli umede DOMENIU: Construcţii şi Lucrari publice CALIFICARE: Zidar – pietrar - tencuitor Acest material a fost elaborat prin finanţare Phare în proiectul de Dezvoltare instituţională a sistemului de învăţământ profesional şi tehnic 1 MECI–CNDIPT / UIP

Tencuieli umede - varianta I.doc

  • Author
    buingoc

  • View
    347

  • Download
    5

Embed Size (px)

Text of Tencuieli umede - varianta I.doc

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRIIProiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01

AUXILIAR CURRICULAR

CLASA a XI-a an de completareTencuieli umede

DOMENIU: Construcii i Lucrari publiceCALIFICARE: Zidar pietrar - tencuitor

Martie 2009

AUTOR: Constantin Vieru - profesor gradul I Cornelia Drinceanu - profesor gradul IInformaii despre agentul economic

Agentul economic are ca activitate lucrri de construcii civile i industriale, care cuprind lucrri de structuri i finisaje, lucrri de instalaii tehnico-sanitare, nclziri centrale i gaze, lucrri de tmplarie, confectii metalice.

Deasemeni, agentul economic, deine staie automat pentru prepararea betoanelor i mortarelor.

Sediul este n mediul urban, i are lucrri att n oraul Craiova ct i n jude.

Unitatea este structurat cu responsabiliti pe fiecare domeniu de activitate, cu o conducere proprie.

Lucrarile de finisaje sunt excutate, de formaii de muncitori calificati, fiecare formaie fiind condus de un ef de formaie.

Fiecare punct de lucru este coordnat de un maistru care are responsabiliti bine determinate n urmarirea lucrrilor, aprovizionarea cu materiale i responsabiliti de respectare a sntii i securitii muncii.

Agentul economic are o cifra de afaceri de aproximativ 1.100.000 Ron

Din experiena pe care o avem cu agentul economic, reiese faptul c este interesat de pregatirea elevilor deoarece urmarete ca la absolvirea colii, s angajeze pe cei mai bine pregtii.

Agentul economic asigur elevilor condiii bune de efectuarea stagiului de practic, i respect programul stabilit n convenia cadru ncheiat ntre coal i agent.

La nceputul stagiului de practic, agentul economic se oblig s efectueze instructajul general i specific de protecia sntii i securitii muncii i a situaiilor de urgen la locul de munc, a regulamentului de ordine interioar a tuturor elevilor indiferent de speciaitate.

Elevii vor primi echipament de lucru i protecie la nceperea prioadei de stagiu de practic precum i SDV-urile necesare.

Programul de lucru al elevilor este stabilit prin convetia cadru n funcie de programa colara.

Urmarirea elevilor n timpul stagiului de practic va fi asigurat de un cadru didactic care urmarete, att executarea lucrarilor specifice ct i cooperarea cu efi de formaii la care lucreaz elevii, i cu maistru de lucrare.

Cadrul didactic asigur documete de execuie i evaluare fiind ntr-o permanent colaborare i asigur ajutor elevilor ori de cate ori este nevoie.

Cadru didactic mpreun cu eful de formaie i maistrul de lucrare vor colabora la evaluarea final a elevior, la sfaritul stagiului de practic.

Competenele pe care trebuie sa le aib elevul la terminarea stagiului de practic1 - Una dintre cele mai importante competente pe care elevul trebuie s i le nsueasc n timpul stagiului de practic la agentul economic este cea de pregatire a suprafeei suport pentru tencuieli. nsuirea acestei competene asigur o execuie de calitate a tencuielilor.

2 Pentru ca tencuiala s aib o grosime constant i totodat s acopere ntreaga suprafa ce urmeaz a fi tencuit, trebuie nsuit de catre elev competena de a trasa viitoarea tencuial.

3 Competena de a executa punctarea suprafeei i executarea martorilor implic nsuirea capaciti de a executa martori ce au rolul de a determina poziia i grosimea fsiilor.

4 - Executarea fiilor, este de asemenea o important competen pe care elevul trebuie s i-o nsueasc, pentru c de felul cum sunt executate fiile depinde realizarea plaeitii tecuieli umede.

5 Executarea priului care are rolul de a face aderena bun ntre stratul suport i grundul ce se ca aplic ulterior. Aplicarea acestui strat este relativ simpl i nu necesit scule si utilaje deosebite.

6 O foarte important competen pe care elevul trebuie s o nsueasc cu deosebit atenie este aceia de aplicare a grundului care este stratul de baz al tencuieli.

7 Pentru executarea unei suprafee de calitate a tencuieli, elevul va fi obligat sa-i nsueasc competenta de aplicare i prelucrare a tinciului

8 Toate aceste competene nu pot fi finalizate dect dac elevul i va nsui i urmatoarele competenele:

cunoaterea documentaiei de lucru;

cunoaterea SDV-urilor pe faze de lucru

respectarea normelor de snatate i securitate a muncii (NSSM).

respectarea condiiior de calitate a lucrarii

Modaliti de organizare a practicii

Stagiul de practic la agentul economic se realizeaz pe baza Conveniei cadru ncheiat ntre coal i agentul economic, i n confrmitate cu programa colar i specificul specializarii urmate de elevi.

n cadrul conveniei, este stabilit modul de orgnizare a practicii, perioada de desfasurare a practicii, locul de desfasurare, programul zilnic de lucru precum i responsabilitaile fiecarei pari.

Practica se execut n grupe de elevi sub ndrumarea direct a maitrilor instructori, cadre didactice sau repartizai pe formaii de lucru, avand ca ndrumtor direct eful de formaie i urmarit n timpul perioadei de stagiu de practic de ctre maistru instructor, cadru didactic.

Elevii for fi instruii cu privire la noutile pe care le reprezinta practica comasat fa de practica curent, de asemenea vor fi informai cu privire la regulamentul de ordine interioar a agentului economic.

Norme de sntatea i securitatea a muncii

la lucrrile de tencuieli umede

Msurrile cu firul cu plumb i verificarea zidurilor n vederea tencuirii trebuie executate frp ca muncitorul s se aplece n afar spre a preveni eventuala cdere a acestuia peste zid.

Toate sculele i dispozitivele manuale trebuie s fie n bun stare i s corespund modului i condiiilor de execuie ale lucrrii respective.

Sculele trebuie s fie fixate de mnere, iar suprafeele lor active s fie netede i fr achii.

Sculele defecte sau deformate nu trebuie folosite.

La transportarea obiectelor i a sculelor ascuite tiul lor trebuie sa fie protejat cu nvelitori sau teci corespunzatoare; n timpul lucrului este interzis a le ine n poziia cu ascuiul spre sine. De asemenea, ele trebuie aezate astfel nct s nu poat cdea.

Tencuiala trebuie executat numai folosind o schel rezistent, prevazut cu parapete astfel ncat lucrtorul s nu poat cdea de pe ea.

Muncitorii trebuie sa fie ateni s nu le cad obiectele i sculele de pe schele.

Lucrrile de tencuire interioar trebuie s fie execute de pe schele interioare sau de pe podine asezate pe capre deplasabile.

Folosirea scrilor duble este permis numai pentru executarea lucrrilor mici de tencuieli (reparaii n locuri izolate).

Lucrrile de tencuire exterioar trebuie executate de pe schele metalice, schele suspendate sau schele mobile.

Podinele de la schelele exterioare trebuie prevzute cu o scndur lateral pus pe cant pentru mpiedicarea cderii obiectelor de pe acestea.

nainte de nceperea lucrului, la fiecare schimb trebuie controlat starea tuturor schelelor, a utilajelor, a pompelor de mortar utlizate la executarea manual sau mecanizat a lucrrilor de tencuire.

Este intezis utlilizarea pompelor de mortar la o presiune mai mare decat cea maxim indicat n fiele tehnice respective.

La tencuielile cu mortar cu adaos de apastop, msurile de protecie a muncii ce trebuie asigurate sunt aceleai cu cele de la tencuielile obinuite.

La tencuielile aplicate prin torcretare, torcretarea mortarelor fiind o operaie n decursul careia se dezvolt mult praf, este obligatoriu ca muncitorii sa fie dotai cu mti i salopete contra prafului.

De asemenea, n mod obligatoriu, muncitorii vor purta ochelari de protecie.

Se va acorda o atenie deosebit manevrrii aparatului de torcretare i acionrii corespunzatoare a robineilor de aer comprimat.

ntruct la scderea presiunii ntr-o camer de presiune capacul se deschide singur, se interzice staionarea personalului de deservire n dreptul prghiilor de acionare a capacelor pentru a evita accidentrile.

n permanen se verific starea conductelor de cauciuc i se vor repara sau nlocui cele uzate.

La prinderea conductelor de cauciuc de racordurile aparatelor de torcretare, diuza i compresorul se prevd bride de prindere care s mpiedice desfacerea conductelor sub aciunea presiunii aerului.

Muncitorul de la diuz trebuie s acorde o atenie deosebit manevrarii diuzei pentru a nu orienta jetul de material n direcia unor oameni care s-ar afla n apropiere.

La nceputul operaiei de torcretare, diuza trebuie prins atent pentru ca loviturile hidraulice s nu i smulg conducta din maini.

Compresoarele trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de sigurana care sa nu permit cresterea presiunii peste valoarea maxim prevazut n cartea tehnic a instalaiei.

Se va urmari cu deosebit atenie presiunea inregistrat la manometrul aparatului de torcretare pentru ca s nu depaeasc valoarea maxim pentru care a fost construit aparatul.

La lucrrile de tencuieli umede raman valabile i normele generale de sntatea i securitatea muncii Echipament de protecie a muncii pentru lucrri de tencuieli umede:

Salopeta halat; Manui de protecie;

nclaminte cu talp din piele;

Ochelari de protecie;

Casc de protecie;

Masc contra prafului;

Centur de sigurant;

Salopete speciale pentru timp friguros;

Caciul pentru timp friguros;

Manui de protecie pentru timp friguros;

Fie de observaie a procesului tehnologic la tencuieli umede

Observai procesul tehnologic de execuie a unei tencuieli umede pe o suprafata de 4 mp.

Dup terminarea observrii executrii tencuieli completai fia de mai jos:Care sunt operaiile premergtoare executarii tencuielilor umedeCare sunt operaiile succesive privind executarea tencuileilor umedeCerine de calitate ale tencuielilor umedeCe defeciuni de executie pot afecta calitatea tencuielilor umedeCum pot fi remediate

1. Pregatirea suprafeei suport: curairea pereilor de resturi de mortar, cioplirea denivelrilor, curarea prafu-lui, umezirea suprafeei1.Trasarea grosimii tencuieli

2. Punctarea i executarea martorilor

3. Aplicarea priului

4.Executarea fiilor

5.Aplicarea si nivelarea grundului

6. Aplicarea tinciului

7.Finisarea prin dricuire

1.Pegatirea corect a suprafeei suport

2.Rspectarea dozajelor la prepa-rarea mortarului

3.Respectarea grosimii stratului de tencuiala

4,Respectarea verticalitii, orizon-talitii i planeitii suprafeei tencuite1.Umezrea neuni-form a suprafeei

2. Trasarea greita a suprafeei

3. Nrespectarea dozajelor la prepararea mortarului

4.Executarea greita a fiilor

5.Executarea incorect a straturilor tencuieliiIn cazul tencu-ielilor remedi-erea const n ndepartarea tecuielii execu-tate greit i refacerea corect a acesteia

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de observaie s-au constatat urmtoarele:

Observaiile fcute de elev respecta conditiile de execuie a unei tencuieli umede cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoare

Fie de lucru

1.Executai pe o suprafa de zidrie de crmid de 4 mp, tencuial umed cu mortar de var-ciment.

2 Identificai materialele i SDV-urile necesare executrii tencuielilor umede

3. Dup identificarea suprafeei ce urmeaz a fi tencuit, a materialelor necesare i SDV-urilor executai tencuiala umed.

Data ............Clasa...................Grupa..................Elevul.....................................................

Denumirea

lucrriiCantitateFaze de execuieNr de operaii asemeneaLiani i agregateCantitate

(Volumetric)SDV - uriNr. buci

Tencuieli umede4 mpPregtirea suprafeei3--Ciocan zidar,

bidinea, clete de cuie, gleat1

Aplicarea priului1Nisip, var, cimentNisip - 6 vol.Var - 2 vol.Ciment 3 vol.Canciog, mistrie, lad de mortar, galeat1

Trasarea tencuieli1--Metru, dreptar, sfoar, fir cu plumb, nivel cu bul de aer, cuie, ipci de lemn1

Executarea fiilor1Nisip, var, cimentNisip - 6 vol.Var - 2 vol.Ciment 1 vol.Canciog, mistrie, lad de mortar, galeat, dreptar1

Aplicarea grundului2Nisip, var, cimentNisip - 6 vol.Var - 2 vol.Ciment 1 vol.Canciog, mistrie, lad de mortar, galeat, dreptar, mahala1

Aplicarea tinciului1Nisip, var, cimentNisip - 6 vol.Var - 2 vol.Ciment 1 vol.Canciog, mistrie, lad de mortar, galeat, dreptar, drica, bidinea, mahala, sita1

Verificarea calitii lucrrii1--Fir cu plumb, dreptar, nivel cu bul de aer 1

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de lucru i a executrii lucrarii s-au constatat urmtoarele:

Observaiile facute de elev respecta conditiile de execuie a unei tencuieli umede cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoare

Fie tehnologica

CALIFICAREA: Lucrtor finisor pentru construcii

UNITATEA DE COMPETENT: Tencuieli umede dricuite

Numele i prenumele elevului ............................................................

Clasa: ............................Nr crtDenumirea operaieiUtilaj i SDV-uriMaterialeCondiii tehnice de execuieCondiii de calitate

1Curirea i stropirea cu apCiocan zidar, razuitor, clete, perie de srm, mtur, bidineaApSe va acorda o deosebit atenie la planeitatea relativ a stratului suport ndepartarea prafului i umezirea uniform a peretelui Se va urmrii executarea tuturor fazelor i operaiilor n vederea obinerii unui suprafee conform standardelor de calitate

2Trasarea tencuielilor obinuite Metru, fir cu plumb, ciocan zidar, cancioc, paclu, mistrieIpsos, mortar, cuie, cherestea de rinoaseSe va urmrii prin trasare respectarea grosimii stratului de tencuial

3Pregatirea materialelor(prit, grund, tinci) Lad, site, lopat, sap de mortar, galeat, cancioc, mistrieVar, ciment, nisip, apSe va avea n vedere prepararea mortarului folosind liani i agregate de calitate i dozajul corespunztor al acestora

4Pregatirea SDV-urilorLad scule, dreptare, cancioc, mistrie, ciocan, fir cu plumb, nivel cu bul de aer, sap, galeat, sfoarCherestea, cuieSe urmrete alegerea i folosirea SDV-urilor de calitate cu respectarea procesului tehnologic i a normelor de securitate i sntate a muncii

5Aplicarea pritului pe suprafee din zidarie i betonCancioc, galei, dispozitive, mistrieCiment, nisip, apSe va aplica priul uniform cu un dozaj corespunztor

6Aplicarea grundului ntre repere (stalpiori) inclusiv amestecarea periodic a mortarului n targMistrie, cancioc, sap pentru mortar, Mortar de grundSe va urmrii aplicarea uniform a grundului n una sau dou etape.

7Nivelarea stratului de grundDreptar, mistrie, cancioc, mahalaNivelarea atent a grundului cu dreptarul i completarea neregularitilor

8Aplicarea tinciului i netezireaLad, galeat, cancioc, mistrie, mahal, dreptarMortar de tinciSe va urmrii aplicarea uniform a tinciului i ntinderea acestuia cu mahalaua

9Stropirea cu apa i dicuirea suprafeeiGaleat, cancioc, mistrie, bidinea, drisc, Ap i

Mortar de tinciSe va urmrii asigurarea planeitatii prin finisarea uniform cu drica

Unitatea de msur mp.JURNAL DE PRACTIC

Elev:

Perioada: .

Locaie (Agent economic i departament):

Modul:

Tema: Tencuieli umede

Sarcina de lucru: Executarea tencuielilor umeden jurnalul de practic, elevul va completa urmtoarele informaii:

1. Care sunt principalele activiti relevante pentru modulul de practic pe care le-ai observat sau le-ai desfurat?

2. Ce lucruri noi ai nvat?

3. Care au fost evenimentele sau lucrurile care v-au plcut? Motivai.

4. Ce lucruri/ evenimentele care nu v-au plcut? Motivai.

5. Care au fost relaiile cu muncitorii n cadrul stagiului de practic la agentul economic 6. Cum apreciai condiiile de practic oferite de agentul economic7. Care au fost realiile ntre elevi i conductorul de lucrare 8. Cum au fost respectate normele de securitatea i sntatea muncii pe perioada stagiului de practic

9. Care este prerea voastr despre modul cum ai fost ndrumat i evaluat n timpul stagiului de practic de ctre cadrul didactic i de ctre seful punctului de lucruStudiu de caz

1. Observai cu atenie urmtoarele indicatoare i prezentai semnificaia fiecaruia2. Identificaiaceste indicatoare pe durata stagiului de practic. Unde sunt montate aceste indicatoare?

3. Ce alte indicatoare ai identificat? ntocmii un album cu aceste indicatoare si prezentai semnificaia lor

4. Ce alte spaii ar mai trebui semnalizai cu ce fel de indicatoare Modaliti de evaluare a activitii practice1. Fie de evaluare continu2. Fie de evaluare finalINSTRUMENT DE EVALUARE

Executarea tencuielilor umede

Elev:

1. Pregatirea suprafeei suport

Indeplinii urmatoarele sarcini:

Nr crtSarciniEvaluator Semntura elevData

1Curairea rosturilor de mortar

2Cioplirea denivelrilor

3ndepartarea srmelor

4ndepartarea grsimilor

5ndepartarea prafului

6Umezirea suprafeei

2. Trasarea tencuielilor umede

ndeplinii urmatoarele sarcini:

Nr crtSarciniEvaluatorSemntura elevData

1Verific planeitatea i verticalitatea suprafeei

2Execut martorii

3Execut stlpiorii sau reperele

4Verific verticalitatea stlpiorilor

3. Pregtirea materialelor i sculelor

Pregtii materiale: nisip, var, ciment, cherestea din brad, apPregatii sculele: cancioc, mistrie, ciocan, fir cu plumb, boloboc, lad, galeat

Indeplinii urmatoarele sarcini:

Nr crtSarciniEvaluatorSemntura elevData

1Cernerea nisipului

2Prepararea materialului pentru prit

3Prepararea materialului pentru stratul de grund

4Prepararea materialul pentru tinci

4. Aplic straturile de tencuial

Indeplinii urmatoarele sarcini:

Nr crtSarciniEvaluatorSemntura elevData

1Aplic pritul

2Aplic stratul de grund

3Aplic stratul vizibil

4Verific verticalitatea i planeitatea

INSTRUMENTE DE EVALUARE

Prezint modul de organizare a locului de munca

1. Listarea materialelor pentru tencuieli umede

Listai n tabel materialele pentru tencuieli umede:

Nr crtMateriale pentru tencuieli obinuite dricuiteEvaluatorSemnturaElev Data

1Nisip

2Ciment

3Var

4 Ap

5Ipsos

6Plas rabi

7Cuie, sfoar, dreptar

2. Listarea SDV-urilor pentru tencuieli umede

Enumerati SDV-urile pentru tencuieli umede:Nr crtMateriale pentru tencuieli obinuite dricuiteEvaluatorSemnturaElev Data

1Lad pentru mortar

2Lopat

3Gleat

4Sap de var

5Mistrie

6Cancioc

7Bidinea

8Ciocan

9Fir cu plumb

10Dreptar

11Clete

12Caaveic

13Drisc, mahala

14Sfoar, site, ciururi

15Masin de tencuit

16Masin de dricuit

3. Precizarea principiilor care stau la baza organizrii ergonomice a locului de muncPrecizai principiile care stau la baza organizrii ergonomice a locului de munca:Nr crtPrincipiile care stau la baza organizrii ergonomice a locului de muncEvaluatorSemnturaElev Data

1Productivitatea muncii

2Respectarea NSSM specifice

Tehnologia de execuie a tencuielilor umede

Tencuiala este stratul de finisaj aplicat pe suprafaa brut a unor elemente de construcie avnd rol decorativ, igienic, de protecie i izolator.

Clasificarea tencuielilor:

1.Dup poziia lor n construcie:

- tencuieli interioare ;

- tencuieli exterioare (de faad).

2. Dup natura suprafeei pe care se aplic, denumit i supfa suport:

- tencuieli pe suprafee din caramid;

- tencuieli pe suprafee din beton, BCA;

- tencuieli pe suprafee din beton armat sau piatr;

- tencuieli pe rabi;

- tencuieli pe ipci;

- tencuieli pe ipci cu trestie;

3. Dup modul de execuie, tencuielile pot fi:

- tencuieli umede, obinute prin aplicarea manual sau mecanic a materialului n stare plastic direct pe suprafaa suport.

4. Dup liantul ntrebuinat la prepararea mortarului:

- tencuieli pe baz de var;

- tencuieli pe baz de argil;

- tencuieli pe baz de ipsos;

- tencuieli pe baz de ciment.

5. Dup modul de prelucrare a feei vzute:

- tencuieli brute;

- tencuieli dricuite;

- tencuieli sclivisite;

- tencuieli stropite;

- tencuieli cu praf de piatr;

- tencuieli n imitaie de piatr (piatra artificial sau similipiatr);

- tenciueli de terasit, granulit, dolomit;

- tencuieli in calcio-vechio.

Materiale utilizate pentru realizarea tencuielilor umede

Mortarul Dupa felul liantului i plastifiantului folosit, mortarele pentru tencuieli pot fi:

- pe baz de var;

- pe baz de argil;

- pe baz de ipsos;

- pe baz de ciment;

- mixte: argil i var, ipsos i var, ciment i var,ciment i argil.

La tenciuielile speciale, n locul nisipului pentru prepararea mortarelor se ntrebuinteaz griul i praful de piatr obinute prin mcinarea diverselor roci (marmur, calcar, feldspat, praful de caramid, sticl pisat, spum de mare, azbestul, mica).

La stabilirea compoziiei unui mortar de tencuial trebuie s se ina seama de:

- rolul stratului de tencuial;

- regimul de umiditate n timpul exploatrii;

- natura stratului suport al tencuielii;

- aspectul i finisarea arhitectural.

Materiale folosite la pregatirea suprafeelor de tencuit

n cazul n care stratul suport al tencuielii este din lemn, metal sau uneori chiar din zidrie sau beton, tencuiala nu se poate aplica direct. n aceste cazuri este necesar pregatirea special a suprafeei suport prin folosirea unor materiale auxiliare ca esatura din trestie cu srma, plase de rabit din srm de otel cu diametrul de 0.4-1.8 mm cu ochiuri hexagonale sau trapezoidale;

- srma de otel moale neagr sau zinca de 0.5-3.0 mm grosime;

- sipci din lemn de dimensiuni 1.8x3.8 sau 2.8x4.8 cm dreptunghiulare sau trapezoidale.

Materiale auxiliare

- culori naturale sau artificiale;

- cli de in i de cnep;

- ncetinitori de priz pentru mortare de ipsos (clei de oase, var past).

Alcatuirea tencuielilor umede

Grosimea medie a tencuielilor variaz n funcie de natura suprafeei care se tencuiete i de abaterile de la planeitatea acestei suprafee astfel:

- la suprafeele de beton, grosimea tencuielii variaz intre 10-15 mm;

- la suprafeele de caramid ntre 20-25 mm;

- la suprafeele din lemn, trestie sau rabit ntre 25-35 mm.

Tencuiala se aplic n general n trei straturi: stratul de amorsaj sau pritul se aplic pe suprafaa suport pregatit i umezit n prealabil i are grosimea de aproximativ 3 mm. Se realizeaz din mortar obinuit i are rolul de a mri aderena dintre tencuiala obinuit i suprafaa suport. n cazul suprafeelor rabiate, stratul de amorsaj poart numele de mir. grundul este stratul de baz al tencuielii i se aplic pe spriul proaspt ntrit n una sau dou reprize, fiecare repriz fiind format dintr-un strat subire i uniform. Grosimea stratului de grund este de 10-15 mm la tencuieli pe caramid, piatr i beton i circa 20 mm la cele pe rabi sau ipci.

Stratul de grund se las nedricuit pentru a prezenta o suprafa aspr n vederea unei bune aderene a feei vzute. stratul vizibil (tinciul) se aplic pe grundul ntrit i umezit n prealabil. Mortarul pentru tinci se prepar cu nisip fin, avnd marimea granulelor pana la 1 mm. Dup aplicare i dup uoara ntarire, acesta se netezeste sau se dricuiete prin umezirea suprafeei n mod uniform. Pentru tencuielile decorative, stratul vizibil se prepar cu agregate speciale, grosimea lui variind n funcie de modul de prelucrare a feei vazute.

Dojaje pentru mortare

Felul mortaruluiMarcaDojaje in parti de volume

Ipsos de constructieVarNisip

Ipsos-var1010.33

Ipsos251-2

Pasta de ipsos501--

Felul mortaruluiMarca mortaruluiDojaj n pari de volumeUtilizare recomandat

CimentVarNisip

Var4-13.25Tencuieli interioare n medii cu umiditate sub 60 %

Var-ciment10128Tencuieli exterioare pentru pereti fr profile i tencuieli interioare n medii cu umiditatea sub 60%

Var-ciment1011.57Tencuieli interioare n medii cu umiditatea peste 60%

Var-ciment25116.5Tencuieli ext puternic expuse (socluri, cornie, brie) i tencuieli interioare n medii cu umiditate mare

Ciment5010.34

Ciment 1001-3

MarcaCompozitia in parti din greutateTipul suportuluiGrosimea tencuielii

CimentNisip 0-1mmNisip 0-3mmEmulsie aracet

E 50

5015-0.20-0.30Beton usor sau greuPana la 8 mm

501-50.20Beton greu sau caramidaPeste 8 mm

501-30.30Beton greu sau caramizi silico-calcarePeste 8 mm

Prepararea mortarelor se face manual i mecanizat.

Manual - atunci cand avem de efectuat cantiti mici de tencuial, iar modul de preparare este urmtorul: agregatele se amestec n stare uscat cu varul i cimentul dup care se adaug apa i se amestec pn la obinerea consistenei dorite.

Prepararea mecanizat se realizeaz cu ajutorul malaxoarelor bazate pe principiul amestecarii forate. Ordinea de introducere a materialelor n malaxor este urmatoarea: apa-nisip-var-ciment.

Durata de amestecare a morarului este n funcie de caracterisicile tehince ale utilajelor respective i este limitat n general la circa un minut.

La prepararea mortarelor prin mijloace mecanizate trebuie s se asigure urmatoarele conditii:

- dozarea gravimetric sau volumetric ct mai precis a componenilor mortarului cu tolerana de 2% pentru liani i 3% pentru agregate;

- amestecarea mortarului se face pn la omogenizare;

- varul praf este dozat cu ajutorul dozatoarelor gravimetrice;

- nisipul se aduce la malaxor dintr-un buncr prin intermediul dozatorului cu schip i apoi este ridicat n malaxor;

- apa se dozeaz printr-un contor dozator din echipamenul betonierei.

Transportul i manipularea mortarelor

Mijloacele pentru transportul mortarului se aleg n funcie de gradul de mecanizare al antierului, de locul de amplasare a instalaiei de preparare, de distanele i nivelurile pn la care urmeaz a se efectua transportul. Mijloacele de transport trebuie s ndeplineasc urmatoarele condiii:

- s fie etanse;

- s fie curate fr mortar vechi aderent;

- s permit fr eforturi golirea lor total i rapid.

Pentru transporul mortarelor pe orizontal i vertical se folosesc frecvent pompe de mortar care mping mortarul pn la locul de punere n lucru. Principalele pompe folosite la transportul mortarului sunt:

- pompa monopiston cu camer de egalizare a presiunii;

- pompa cu melc excentric;

- pompa de egalizare cu piston dublu.

Pregatirea construciei n vederea executrii tencuielilor umede

nainte de nceperea lucrrilor de tencuieli trebuie terminate toate lucrrile care ar putea mpiedica executarea tencuielilor sau cele care, prin lipsa lor sau executarea lor ulterioar ar putea s le deterioreze.

Astfel, pentru nceperea tencuielilor nterioare trebuie terminate urmatoarele lucrari:

- zidaria pereilor desparitori precum i eventualele spargeri facute pentru lucrrile de instalaii;

- instalaiile electrice, de ap, de nclzire i cele care sunt prevazute s rmn ngropate sub tencuial, iar instalaiile de ap si de nclzire s fie probate;

- montarea rabiului la tavane, arce, bolti;

- montarea tmplriei i protejarea ei.

Tehnologia de execuie a tencuielilor obinuite umede

1. Trasarea suprafeelor cuprinde dou operaii: punctarea i executarea stlpiorilor.

Punctarea const n aplicarea pe suprafaa de tencuit a unui numar de martori realizai din mortar astfel c faa acestor martori s corespund cu faa grundului care urmeaz s se aplice.

ntre martori se execut stalpiori care servesc pentru nivelarea grundului.

2. Aplicarea priului

priul trebuie s fie continuu i se obine prin alegerea consistenei mai fluide a mortarului de pri (11-12cm cu conul etalon).

Pereii din zidarie de crmid se stropesc cu ap i se amorseaz prin stropire cu un mortar fluid care va avea aceeai compoziie cu a mortarului pentru stratul de grund.

La suprafeele din beton i de zidarie din piatr, pentru pri se folosete laptele de ciment cu ap, uneori cu un mic adaos de nisip. Stratul de pri se aplic att manual ct i mecanizat.

La suprafeele de rabi n locul priului se aplica un strat suport pentru grund care se numeste mir. Este alcatuit din mortar de var cu ipsos sau de var cu ciment dup cum este i mortarul grundului i are o consisten mai vrtoas dect a grundului (5 6 cm con etalon). mirul se aplic apasndu-l cu dosul mistriei pe plasa de rabi astfel nct s intre bine n ochiurile plasei.

Suprafaa mirului trebuie s rmn ct mai aspr pentru ca s asigure o bun legtur cu grundul.

3. Aplicarea grundului

Grundul se aplic numai dup ce priul s-a ntrit, dar nu mai devreme de 24 de ore de la aplicarea acestuia n cazul suprafeelor de beton i o or n cazul suprafeelor de crmid.

Aplicarea lui se face manual, ntr-una sau dou reprize prin aruncarea mortaraului pe suprafaa de tencuit direct cu canciocul sau mistria.

Mortarul se ntinde ntre stlpiori n fii orizontale ncepnd de jos n sus ntr-un strat ct mai uniform i de grosimea stlpiorilor apoi se niveleaz cu ajutorul dreptarului inndu-l n poziie orizontal i sprijinit pe 2 stlpiori prin micri orizonale de du-te vino i deplasndu-l treptat de jos n sus.

Este necesar ca nainte de nivelarea cu dreptarul stlpiorii s fie curai cu mistria de mortarul czut pe ei.

Pentru ca s nu se piard mortarul n timpul nivelrii, se aseaz lipit de perete o scndur lat de pe care mortarul czut se strnge cu mistria i se arunc fie pe perete pentru completarea golurilor rmase, fie n targa de mortar.

4. Aplicarea stratului vizibil

Stratul vizibil este ultimul strat al tencuielii simple i are ca scop sa dea forma i aspectul definitiv tencuielii. Grosimea acestui strat este de 2-4 mm la aplicare.

Mortarul stratului vizibil, denumit tinci se prepar cu nisip cu granule pn la 1 mm diametru, iar consistena lui este de 9 -11cm cu conul etalon.

nainte de aplicare, mortarul se trece printr-o sit cu ochiul de 1,5mm.

Tinciul se aplic cu canciocul sau cu mistria pe poriuni reduse, dup uscarea grundului i se ntinde cu drisca ntr-un strat uniform i ct mai subire cutnd s se obin o suprafa ct mai regulat.

Dup zvntarea acestuia se procedeaz la netezirea lui cu drisca de lemn, stropindu-l cu ap, cu ajutorul bidinelei i frecndu-l cu micri circulare pn la obinerea unei suprafee netede i uniforme.

Scafele rotunde se netezesc cu dreptarul i apoi cu drica special profilat.

Racordarea tavanului cu pereii se poate face fie cu muchie dreapt sau semirotund(scaf).

Tencuielile la palei i glafurile golurilor se vor executa odat cu tencuirea pereilor i n acelai mod.

BIBLIOGRAFIE

1. Alexandrescu D Tehnologia lucrarilor de zidarie si tencuieli, Pestisanu C. Bucuresti, EDP, 1970

2. Andrei N. s.a Constructii si tehnologia lucrarilor de

constructii, Bucuresti, EDP, 19733. Davidescu I. Utilajul si tehnologia lucrarilor de finisaj in Rosoga C. constructii, Bucuresti, EDP, 1972

4. Pestisanu C. Constructii curs general, Bucuresti, EDP, 19715. Popescu V. - Constructii industriale, Bucuresti, EDP, 19746. Norme si instructiuni metodice privind instruirea practica

7. Alte surse de documentare

8. www.reconsa.ro

MECICNDIPT / UIP

Scule pentru executarea lucrrilor de tencuieli:

a - canciog; b mistrie; c mahala ptrat; d mahala lung; e dric; f dric profilat; g drica dreptar; h dric de oel; i dreptare din lemn; j dreptare metalice

Trasarea i executarea grundului la perei

a trasarea suprafeelor folosind fii verticale; b trasarea i nivelarea grundului folosind fii orizontale; c reper metalic de inventar; d netezirea grundului de tencuiala n cazul folosirii dreptarului profilat si al reperelor metalice; 1 dreptar profilat; 2 reper metalic.

Acest material a fost elaborat prin finanare Phare n proiectul de

Dezvoltare instituional a sistemului de nvmnt profesional i tehnic1