Moeder waarom werken wij

 • View
  319

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Moeder waarom werken wij

 • 1

 • 2

  Moeder, waarom

  werken wij?

  Of je nu op zoek gaat naar je eerste job, of zoek je gewoonweg een nieuwe uitdaging, of je voelt dat het wel eens tijd aan het worden is Deze vraag is wel terecht uiteraard: we MOETEN immers heel wat langer gaan werken, dan zorg je er maar beter voor dat je dat iedere dag met voldoende #zin en #passie doet!

  #careerlaunch @KluwerOpleiding

  2

  Alvorens we starten, moet ik jullie allemaal even wel heel slecht nieuws vertellen: de persoon die naast jou zit, is helaas een zware concurrent voor jou! Heeft men jullie dat dan niet verteld aan de onthaalbalie? Jouw buurman/vrouw gaat binnenkort met jouw droomjob lopen. U bent alvast gewaarschuwd!!! Time for some action met andere woorden! Mijn uitdaging voor het komende uurtje zal eruit bestaan om met jullie zoveel mogelijk (nieuwe) inzichten, tips, ideen en ervaringen uit te wisselen zodat die droomjob TOCH die van jou wordt! Ready?

 • 3

  3

  The ability to learn faster than your

  competitors may the only sustainable

  competitive advantage(Arie De Geus, CLO, Shell)

  @DierckxKoen

  @KluwerOpleiding

  http://www.slideshare.net/lesleyarens1/cv-lesley-arens-maar-dan-anders

  Even een heel kort woordje over mezelf misschien? Wie ben ik? Wat doe ik als professional? Hoe doe ik mijn job? En last but not least: Waarom doe ik wat ik al zo lang mag doen? (cfr. Golden Circle Simon Sinek) OPDRACHT: Ik daag jou uit om jouw persoonlijke wat, hoe en vooral jouw eigen waarom op papier te zetten op max. 1A4-tje. Wees creatief, durf, gebruik misschien beelden, quotes die iets vertellen over jezelf EN die jouw verhaal nog sterker maken! Inspiratie nodig? Lesley Arens directeur van VOV (Vereniging OpleidingsVerantwoordelijken) helpt jou alvast op weg! http://www.slideshare.net/lesleyarens1/cv-lesley-arens-maar-dan-anders

  http://www.slideshare.net/lesleyarens1/cv-lesley-arens-maar-dan-anders

 • 4

  4

  Verhaal van een vriend die een lerarenopleiding wilde volgen, maar door zijn ouders werd geduwd in een opleiding boekhouden om nadien de zaak van zijn vader te kunnen overnemen. Na het behalen van dat diploma, had hij geen zin om hier nog iets mee te gaan doen. Zo startte hij als orderpicker. Na enkele maande wilde hij proeven van de job als verkoper in een contact center en ruilde dit na enkele maanden opnieuw in voor een administratieve job in een kleine organisatie. Hij is ondertussen 35 jaar, volledig uitgeblust omdat hij zijn talenten (werken met jongeren, ontwikkelingsgericht) op geen enkel moment heeft benut op de werkvloer, hij presteert gewoon zijn uren, en onderneemt nietsHerkenbaar??? Verhaal van Isabelle Hoebrechts: geen diploma, maar bruist van ondernemerschap, passie, durf,.... Zij is op die manier een uitzendkantoor binnengestapt met de melding Beste kantoorverantwoordelijke, ik wil uw job! Men geloofde in haar en het bedrijf wilde investeren in dit talent. Jarenlang heeft ze zich gengageerd, tot dat het moment er was om een eigen erg succesvol - rekruteringsbedrijf op te richten. Op dit moment is zij CEO bij het Instituut voor NeuroCognetivisme en zet zij dit bedrijf internationaal op de kaart! Ook herkenbaar? Conclusie: jij zit zelf aan het stuur van jouw eigen loopbaan! Jij schakelt zelf een versnelling hoger of lager als het moet! Een job brengt je meer dan enkel brood op de plankof zou dat toch in elk geval moeten doen! Werkgevers voelen vandaag meer dan ooit de noodzaak om in te spelen op passie, intrinsieke motivatie en zingeving van hun medewerkers. Opdracht: Wat zou jij antwoorden op de vragen:

  1. Waarom wil jij voor mijn organisatie werken? 2. Wat maakt van jou de geknipte persoon of the perfect match?

 • 5

  SPEEDDATING

  Waarom zit je hier?

  Wat geeft je energie @work?

  Deel 1 gouden sollicitatietip!

  5

  Alvorens we echt starten, wil ik ook graag dat jullie even kennismaken met de buur voor, achter en naast jou obv deze 3 vragen! FLIP: gouden sollicitatietip: wees authentiek, zie jezelf als een oplossing voor het bedrijf! Vraag: Wie is momenteel aan het werk? Hoe tevreden ben je op een schaal van 1 tot 10 ? Wie scoort meer dan 8 op 10, sta recht! Indien je minder scoort, stel dan even de vraag: Wat is de impact hiervan op jouw leven?

  1. Enkele pijnlijke cijfers

  2. Van 2D 3D arbeidsmarkt

  3. Maak jezelf future proof!

  4. Jouw USPie & jobdoelwit in war for talent

  5. Gengageerd? Jobtevredenheid vs bijdrage

  EN VOORALkrijg veel #zin & #energie!!!

  Wat staat er op ons menu?

 • 6

  #careerlaunch @KluwerOpleiding

  7

  Akkoord of niet akkoord? (korte rondvraag bij de deelnemers)

  #careerlaunch @KluwerOpleiding

  8

  Werkgevers kijken louter naar

  diplomas & houden minder

  rekening met wat ik

  graag doe en goed kan!

  Akkoord of niet akkoord? (korte rondvraag bij de deelnemers)

 • 7

  Uit onderzoek blijkt dat bij de huidige populatie werknemers in Belgi (Onderzoek in 2013 en 2014 door verschillende arbeidspreventie-instanties!) (Bron: De Morgen)

  Staat 64% onder (vooral professionele) stress

  Heeft meer dan 25% fysische klachten, verbonden aan stress

  Heeft 1 op 3 psychische problemen: 1 op 3 heeft slaapproblemen; 1 op 10 heeft angststoornissen; 1 op 24 deed een poging tot zelfmoord

  Loopt ongeveer de helft risico op burn-out

  Is 4 op 10 actief op zoek naar een andere job!

  Is zowat 75% latent werkzoekend Worden we hier niet allemaal even stil van? #WerkAanDeWinkel !

 • 8

  10

  Ik ben ervan overtuigd dat onze arbeidsmarkt sterk aan het evolueren is. Dit beeld is dan ook gebruikt als metafoor voor onze huidige arbeidsmarkt. Laat ons zeggen dat we jarenlang in een 2D arbeidsmarkt hebben vertoefd en dat we nu samen stappen kunnen zetten naar een 3D-tijdperk! Het begint immers bij jezelf en . Daag jouw huidige of nieuwe werkgever hierop uit! Laten we dat even omschrijven met enkele typische kenmerken: Het 2D-tijdperk: je krijgt diploma voor iets wat je (vaak) niet graag doet, je bent je niet bewust van je talenten en hebt er bijgevolg ook geen passie voor ontwikkeld, je bent je niet bewust van de informatie die beschikbaar is om jouw persoonlijk doel te bereiken, je stapt in een duidelijk afgebakend functieprofiel en men verwacht niet echt veel meer van jou, Opdracht: Ik daag jullie nu uit om op zoek te gaan naar 3D organisaties Dwz bedrijven die integraal inzetten op de passies en talenten van hun medewerkers, hen stimuleren om levenslang te leren door gebruik te maken van alle mogelijke infotools, interne en externe netwerken, sociale media,etc. Organisaties die spreken over rollen en niet over functies. Dit wil dus zeggen dat jij bijvoorbeeld op weekbasis voor verschillende managers kan werken opdat je jezelf optimaal kan inzetten en kan bijdragen aan de organisatiedoelen. Trek je stoute schoenen dus aan, kom aankloppen met confronterende ideen, daag je baas uit , kijk zowel binnen als buiten jouw eigen organisatiegrenzen! Opdracht: Voel je het kriebelen en wil je meer hierover horen: zoek dan even het verhaal op van Jef Staes dat mijzelf enorm heeft genspireerd! https://www.youtube.com/watch?v=XT3zrD4vwLw of https://www.youtube.com/watch?v=ts7v7fYUNDM

 • 9

  11

  self leadership self casting

  self informing self empowerment

  Om te overleven in een 3D arbeidsmarkt moet je als werknemer beschikken over 4 KEY competenties, dewelke ik jullie dus toewens!

  Self-leadership : dwz ik heb een duidelijke visie zowel op korte, middellange als lange termijn, ik wil X doen in mijn leven en ik praat er openlijk over met anderen! Ik ken mijn talenten en passies en weet goed wat ik hiermee professioneel wil doen, ik ben authenthiek en heb charisma!

  Self casting : ik ga zelf op zoek naar n of meerdere rollen (en dus ook leidinggevenden) binnen een organisatie om mijn visie te realiseren en lig dus niet te klagen tegen anderen over mijn job of zeg niet het is hier slecht, ik verander zelf als het nodig is, ik neem zelf initiatief en een afwachtende houding aannemen, is mij totaal vreemd!

  Self informing : ik ga op zoek naar alle nodige info en ik kies zlf de opleiding die ik nodig heb Just In Time (wat, waar, wanneer en hoe) om mijn rol en mijn missie waar te maken!

  Self empowerment : ik benut al mijn capaciteiten en investeer zelf tijd om bij te leren, om fouten te maken. Ik hang niet af van anderen en ga zelf op zoek naar de nodige resources die mijn persoonlijk doel kunnen realiseren! Maw, ik beschik over de vrijheid (en het mandaat) om fundamentele, professionele beslissingen te nemen.

  Met bovengenoemde competenties maak je jezelf volledig future proof / klaar voor de 3D organisatie!

  Opdracht: beschik jij over deze competenties of is er werk aan de winkel? Lets check: Kan jij je droomjob verwoorden? Zit je nu in de juiste rol of ben je in de richting ervan aan het werken? Geraak je snel aan alle nodige info? Kan je zelf investeren in jouw visie? Trek je alle registers open? Benut je momenteel ten volle

  jouw capaciteiten?

 • 10

  12

  Wat is in feite een talent? Je hebt het en daardoor kan je dat sneller en beter dan anderen, je doet dingen beter, je bewandelt nieuwe paden en mag hierbij fouten maken. Ontwikkel een passie voor dit talent en ga op zoek naar alle mogelijke info, middelen, mensen die dat talent van jou kunnen versterken. Als je met jouw passies en talenten dagdagelijks aan de slag kan gaan, dan leg je bovendien continu nieuwe neurale verbindingen in je hersenen en blijf je SMART .

 • 11

  13

  Stel dat ik j