146055766 Arhivistica STAN Doru

 • View
  56

 • Download
  14

Embed Size (px)

Text of 146055766 Arhivistica STAN Doru

 • ARHIVISTIC I DOCUMENTARISTIC

  Suport de curs

 • INTRODUCERE

  Arhivistica este disciplina care are domenii de investigatie izvoarele scrise pe suporti friabili (uori deteriorabili) i pe baza crora se efectueaz cercetri fundamentale i aplicative n vederea stabilirii solutiilor optime de selectionare, ordonare, inventariere, conservare i valorificare a documentelor. Alturi de arhivistic se afl informarea documentar care studiaz informatiile, datele cuprinse n documente, n publicatii, elabornd apoi mijloace de cercetare eficiente de prelucrare analitic sintetic, de regsire a datelor i de transmitere a lor ct mai bine la beneficiar.

  Documentele, mai ales acelea care contin informatii tiintifice i tehnice constituie principala surs de informare documentar.

  Documentul este un act oficial sau particular prin care se adeverete (sau se preconizeaz) un fapt, se confer un drept sau se recunoate o obligatie. Potrivit normelor internationale documentul este definit ca un material pe care este nregistrat o informatie sau o informatie nregistrat pe un segment. Prin urmare elementele unui document constau n: informatii, nregistrarea lor, suportul.

  Notiunea de document, din punct de vedere arhivistic, are o acceptiune foarte larg. Astfel n Dictionarul tiintelor Speciale ale Istoriei documentul este definit, n sens arhivistic, ca fiind orice surs pe suporti friabili, realizate cu ajutorul grafiei, fotografiei, nregistrrilor sonore, cinematografice sau a altor imagini, care prezint interes pentru cunoaterea istoric.

  Prin urmare documentul este un text scris sau tiprit, inscriptie sau orice alt mrturie care servete la cunoaterea unui fapt real, din prezent sau din trecut, redactat ntr-o form clari avnd unitate de unitate de continut i nteles de sine stttor. Legea Arhivelor din 1996 mentioneaz c prin documentele care fac parte din Fondul National al Romniei se ntelege: acte oficiale i particulare, diplomatice i consulare, memorii, manuscrise, proclamatii, afie, chemri, planuri, schite, harti, pelicule cinematografice i alte asemenea mrturii precum i nregistrri foto, video, audio i informatia cu valoare istoric, realizate n tar sau de ctre creatori romani n strintate.

  Arhivele ar fi, aadar, grupuri mari de documente de o mare diversitate att sub aspectul informatiei ct i sub aspectul suportului pe care sunt realizate n arhive, fie ele arhive nationale, departamentale (judetene), istorice, curente, documentele se afl grupate n fonduri i colec/ii.

  Fond arhivistic se consider totalitatea documentelor create n decursul vremii de organele de stat, de alte organizatii sau de persoanele fizice care au ndeplinit functii sau misiuni de rspundere n stat sau au avut un rol deosebit n viata politic, social, economic, tiintific, cultural sau artistica a trii, care constituie izvor de cunoatere a istoriei patriei, a dezvoltrii politice, economice, sociale i culturale a trii.

  n actuala Lege a Arhivelor Nationale se specifica: Constituie izvoare istorice i alctuiesc Fondul Arhivistic National al Romniei, documentele create de-a lungul timpului de ctre organele de stat, organizatiile publice sau private, economice, sociale, culturale, religioase, militare, precum i de ctre persoanele fizice.

  Colecpia arhivistic reprezint un ansamblu de documente a cror adunare laolalt s-a fcut prin alegere sau din ntmplare; sunt documente care au fost grupate de o organizatie, de o familie sau de o persoan fizic conform unui anumit criteriu (tematic, cronologic, particularitti externe, lingvistic) fr a se tine cont de provenienta lor. Colectia are mai multi creatori ai documentelor care de multe ori au fost create n locuri diferite, la intervale de timp diferite, pot avea o tematic diferit dar au formi raporturi asemntoare.

  S-a dovedit c nu tipul trebuie s fie norma de selectionare a arhivelor, ci utilitatea lor. Doar teoretic, s-a fixat alt criteriu: arhive vii, necesare administratiei curente i arhive moarte, care nu mai ndeplineau acest oficiu.

 • Clasificare arhivelor este necesar din considerente teoretice i practice. Exist mai multe criterii de clasificare: A. Dup depinerea arhivelor: 1arhive detinute de organizatiile creatoare de arhiv; 2arhive ale Arhivelor Nationale; 3arhive detinute de alte organizatii i persoane particulare.

  B. Dup etapele procesului de formare a arhivelor: 1arhive curente (de registratur); 2arhive de depozit; 3arhive istorice (permanente).

  C. Dup ornduirea social: 1arhive feudale; 2arhive moderne; 3arhive capitaliste; 4arhive socialiste.

  D. Dup etapele istoriei arhivelor: 1arhiva la destinatar (actul era necesar, dar grija pstrrii lui revenea celui cruia i era destinat i care beneficia de continutul lui); 2arhiva la emitent (grija pstrrii actului revine celui care l creeaz); 3arhiva de registru (de pe actele emise se fcea o copie pentru o mai bun ordine i evident); copierea se fcea n registru; 4arhiva de registru (se mai numete i arhiva de secretariat sau administrativ).

  E. Dup creatorii arhivelor: 1arhive centrale, create de institutiile de conducere din stat; 2arhive administrative, create de: prefecturi, primrii, consilii populare; 3arhive judectoreti sau judiciare, create de institutii ca: Sfatul Domnesc, tribunale, curti cu juri etc.; 4arhive politieneti; 5arhive economice, provenite de la institutii care au avut atributii n diferite ramuri ale economiei i cele provenite de la Ministerul Agriculturii, al Industriei i al Comertului; 6arhive statistice fac parte din arhivele economice; apar n sec. al XIX-lea, prin nfiintarea oficiilor statistice (1859); 7arhive militare cuprind documente create de armata, Ministerul de Rzboi, Marele Stat Major; 8arhive sanitare apartin unor institutii create la sfritul sec. al XIX-lea; amintesc de leacuri pentru boli, msuri de prevenire, epidemii; 9arhive sociale ale unor organizatii pe ramuri de productie, constituite cu scopul de a-i pstra interesele lor, de organizare n vederea obtinerii de privilegii (bresle i corporatii); 10arhive culturale create de institutii de cultur precum ASTRA, Ateneul Romn, biblioteci, muzee; 11arhive de nvtmnt, slab reprezentate n feudalism, cnd existau coli pe lng mnstiri; dup sec. al XIX-lea se organizeaz nvtmntul, iar arhivele sunt create de coli, licee, universitti; 12arhive ecleziastice -sunt cele mai bogate arhive din perioada feudal pn astzi, cu documentele cele mai vechi; 13arhive personale totalitatea actelor i documentelor concepute, primite, adunate i totodat conservate contient de ctre o persoan; 14arhive familiale ansamblul actelor create i primite de membrii unei familii, de familie ca persoan

 • juridic sau de organe administrative ale familiei, care prin destinatia lor s-au pstrat n proprietatea succesiv sau colectiv a acesteia.

 • F. Dup materia subiacent, exist documentele scrise pe: hrtie, lemn, mtase, metal, papirus (material sub form de foit, prelucrat din tulpina plantei

  numit papirus, pe care se scria n antichitate), pergament (material de scris obtinut din prelucrarea pieilor unor animale), scoarta de copac. G. Dup modul de percepere de ctre om: 1arhive vizuale; 2arhive sonore; 3arhive audio-vizuale.

  Scurt istoric al Arhivelor Napionale 1 mai 1831- nfiintarea Arhivei Statului in Tara Romaneasca (Bucureti); 1 ianuarie 1832 - nfiintarea Arhivei Statului in Moldova (Iai); 1860 editarea primei publicatii arhivistice romneti de ctre Petrache Teulescu -

  Documente istorice 1862 unirea celor doua institutii, de la Iai i Bucureti, formnd Directia General a Arhivelor Statului; 1863-1864 Al. I. Cuza promulga ordonantele 705/1863 si 1074/1864, prin care documentele istorice intra in depozitele Arhivelor Statului; 1872 elaborarea unui Regulament care va functiona cu drept de lege pn n 1925; 14 martie 1920 - nfiintarea Arhivei Statului n Transilvania (Cluj); 22 august 1924 - nfiintarea Arhivei Statului n Bucovina (Cernuti); 1925 - nfiintarea Arhivei Statului n Basarabia (Chiinu); elaborarea primei Legi a Arhivelor Statului; nfiintarea Directiilor Regionale ale Arhivelor Statului pe provincii istorice; 1951 Decretul 17/1951 i H.C.M. 472/1951, prin care Arhivele Statului trec n subordinea Ministerului de Interne; 1957 Legea Fondului Arhivistic de Stat; nfiintarea Directiilor Regionale ale Arhivelor Statului; 1971 Decretul 472/1971, devenit Legea 20/1972, prin care s-a introdus conceptul de Fond Arhivistic National; 1996 adoptarea Legii 16/1996 privind Arhivele Nationale, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, anul VIII, nr. 71, Bucureti, 9 aprilie 1996,

 • nregistrarea documentelor

  Legislatia arhivistic prevede obligatia creatorilor de documente de a nregistra toate documentele intacte, ieite ori ntocmite pentru uz intern la registratura general, ntr-un singur registru de intrare-ieire sau n mai multe (atunci cnd institutia creeaz un numr unic de documente), fr ca numerele de nregistrare date documentelor s se repete.

  nregistrarea documentelor marcheaz existenta oficial a acestora i reprezint actul de natere al fiecrui document i de corectitudinea nregistrrii depinde, n mare msur, asigurarea pstrrii lor.

  Atunci cnd creatorul de documente creeaz un numr mare de documente, nregistrarea acestora se face la fiecare compartiment de munc, la registratura general nscriindu-se numrul de nregistrare atribuit de expeditor i denumirea compartimentului la care se repartizeaz spre nregistrare i rezolvare.

  nregistrarea documentelor se efectueaz cronologic, n ordinea primirii lor, ncepnd de la 1 ianuarie pn la 31 decembrie ale fiecrui an.

  n registrul de intrare-ieire se vor preciza urmtoarele elemente: numrul de nregistrare; data nregistrrii; numrul i d