apiterapia in afectiuni ale sistemului nervos

  • View
    60

  • Download
    9

Embed Size (px)

DESCRIPTION

proiect power-point

Text of apiterapia in afectiuni ale sistemului nervos

PowerPoint Presentation

Apiterapia n afectiunile sistemului nervosFilip AlinaFilip LauraAMF 3 DProdusle apicole sunt folosite in tratarea bolilor neuropsihice(afectiuni ale sistemului nervos), indiferent de etiologia acestora.Numerosi compusi toxici, cu conditia ca acestia sa fie produse liposolubile, pot traversa bariera hemato-encefalica si patrunde la nivelul cerebral unde isi exercita efectele toxice.

Mierea de albine este un nutritiv excelent pentru sistemul nervos si ofera energia necesara pentru o buna functionare a celululor nervoase. Mierea de tei are aroma cea mai puternica dintre toate tipurile de miere. Este cunoscuta drept calmant psihic,somnifer,etc. In afectiuni ale sistemului nervos se recomanda cate 30g de miere, de 3 ori pe zi

Pastura si polenul sunt benefice in bolile neuropsihice de etiologie toxica si alcoolica. Prin continutul sau in vitamine B, in vitamina E si in fosfolipide precum si in flavonoizi,polenul recoltat de albine si pastura exercita o actiune remarcabila asupra procesului de imbatranire aflat frecvent la originea pierderilor de memorie.Afectiunile sistemului nervos se vindeca cu doze zilnice de 15-40g polen sau 5-20 pastile de pastura, dar efectele sunt mai rapide si mai durabile daca li se asociaza propolisul si apilaranilul sau laptisorul inglobate in miere.

Laptisorul de matca are efecte vitalizante, mbunatateste tonusul psihic si mintal, este un neurotransmitator puternic, contine factori colinergici (colina, acetilcolina). Laptisorul de matca este foarte bogat n vitaminele apartinnd grupului B si contine si urme de vitamina E. Laptisorul de matca pur se pastreaza la frigider si se omogenizeaza cu miere: 10 g laptisor pur n 500 g miere. Se administreaza dimineata, cte o lingurita sublingual, timp de 30 de zile .

Veninul de albine are o influenta foarte benefica asupra bolilor sistemului nervos datorita compozitiei lui bogate n neurotransmitatori, pepide avnd efecte anestezice, antiinflamatoare si antipiretice. Terapia cu veninul albinelor poate fi realizata cu ajutorul unui apicultor, de un alt pacient sau de rudele celui bolnav, cu conditia sa fie nvatat sa umble cu albinele. O albina este luata din stup sau dintr-un borcan, cu ajutorul unei pensete, pusa pe zona cu probleme a corpului unde ea va ntepa.Boli ale sistemului nervos tratate prin apiterapiePrincipalul adjuvant este veninul, insa proprietatile acestuia sunt completate si de celelalte produse apicole. Apiterapia poate interveni in diferitele tipuri de dureri : hernia de disc, dereglari ale sistemului nervos, efectele muscaturii de capusa, paralizii, boala Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, reduce dependenta de nicotina si efectele alcoolismului.

Scleroza multiplaScleroza multipla este o boloala neobisnuita, care necesita metode neobisnuite de tratament. Ea este cauzata de procesul de demielinizare cronica a invelisului de mielina cu posibile schimbari regenerative ale tesuturilor nervoasePastura impreuna cu laptisorul de matca si propolisul asociate cu veninul de albine prin intepaturi in puncte specifice, reprezinta tratamente ce duc la regresie si cateodata la ameliorari spectaculoase in cazul pacientilor diacnosticati cu scleroza multipla.

Anxietatea Anxietatea consta dintr-o stare de teama, neliniste, agitatie, nesiguranta si nervozitate, care provoaca o tensiune interioara si tulburari neurovegetative (dispnee, paloare, tahicardie, transpiratie excesiva).

Cercetatorii au realizat un experiment cu sobolanii de laborator, care au fost mpartiti n trei grupuri. Unul a fost hranit cu miere, al doilea cu zaharoza, iar al treilea a fost lasat fara dulce. Tuturor soarecilor li s-a permis sa patruda n labirintul experimental, unde acestia au fost urmariti. Rozatoarele, hranite cu miere, au aratat cel mai scazut nivel de anxietate, au intrat n labirint mai activ si au demonstrat o memorie spatiala mai buna.Depresia

Depresia este o boala a intregului corp, afectand trupul, sistemul nervos, dispozitia, gandurile si comportamentul. Oamenii cu depresie sunt retrasi si se ascund de societate. Laptisorul de matca pur are efecte antidepresive, mai intense decat chiar sunatoarea, si este, la fel ca si aceasta, lipsit de efecte majore adverse. Pacientii depresivi sau depresiv-anxiosi care iau laptisor de matca pur isi recapata treptat tonusul psihic si mental, apetitul alimentar si somnul revin la normal, dispar starile astenice. Acetilcolina, pe care o contine laptisorul de matca pur este un compus cu rol in transmiterea influxului nervos, atat in sistemul nervos central, cat si in cel periferic, cu efecte notabile asupra acestuia.

Anorexia nervoasa Anorexia nervoasa se caracterizeaza prin reducerea anormala a greutatii corporale, cu teama persistenta de ngrasare. Aceasta afectiune este o tulburare psihica ce face parte din grupa tulburarilor de alimentatie. Efectele anorexiei pot fi ameliorate si chiar combatute folosind produse apicole dupa cum urmeaza:- cura cu polen timp de trei luni de zile se tine o cura cu polen poliflor. Dimineata, inainte de masa se consuma un pahar de suc natural in care se adauga o lingurita de polen si una de miere.- cura cu laptisor de matca se administreaza timp de o luna de zile cate 1 g laptisor de matca, sublingual.

In produsele apicole se gasesc toate vitaminele, mineralele, hormonii si substantele cu rol de prehormoni, enzime, glucide simple direct asimilabile, proteine, aminoacizi esentiali si neesentiali, lipide ca biomolecule, deci bioactive fara nici o alta metabolizare, antioxidanti enzimatici si neenzimatici. In concluzie apiterapia este pe cale si trebuie sa devina una dintre cele mai importante ramuri ale stiintelor medicale, datorita multiplelor sale valente profilactice si terapeutice. A piterapia este biomedicina viitorului.Concluzie