Carte Biostatistica

 • View
  55

 • Download
  1

Embed Size (px)

Text of Carte Biostatistica

 • Viaa trebuie msurat dup gndire i aciune, iar nu dup timp

  J.L. Avenbury

  65

 • 66

 • ELEMENTE DE BIOSTATISTIC. INDICATORI STATISTICI

  1. OBIECTIVELE STATISTICII

  Statistica este un domeniu tiinific care permite studiul fenomenelor a cror proprietate fundamental este variabilitatea.

  Aplicaiile statisticii sunt foarte extinse cuprinznd domenii variate cum sunt: economia, marketingul, industria, agricultura, nvmntul, psihologia, sociologia, biologia, medicina.

  Biostatistica este ramur a statisticii specializat pentru studiul fenomenelor biologice i medicale, nglobnd tehnicile i metodele utilizate n domeniul biomedical pentru investigaie n tiinele biologice i medicale.

  n biologie, nu exist dou fiine riguros identice, nici chiar o fiin identic cu ea nsi n dou momente diferite din existena sa. n baza acestei variabiliti, un parametru biologic pentru a fi cunoscut cu o precizie suficient, trebuie evaluat pe baza unei mulimi de msurtori sau observaii. Apare deci necesitatea de a prezenta i studia aceast mulime de msurtori ntr-o manier ct mai simpl, relevant i sintetic.

  n cercetrile biomedicale domeniile importante ale statisticii sunt statistica descriptiv i statistica inferenial.

  Statistica descriptiv este ramur a statisticii care se ocup cu culegerea datelor, nregistrarea, prezentarea i determinarea unor caracteristici numerice sintetice ale lor. O limit a statisticii descriptive este aceea c ea descrie sau analizeaz o mulime de date, de obiecte sau indivizi, fr a trage concluzii asupra unei mulimi mai mari care o conin.

  Statistica inferenial permite generalizarea unor concluzii obinute pentru o parte din populaie la toat populaia respectiv. De exemplu, testarea unui vaccin pe un lot de voluntari, permite formularea unor concluzii care s fie valabile pentru ntreaga populaie vizat s utilizeze vaccinul.

  Statistica inferenial grupeaz acele metode i tehnici de estimare a caracteristicilor unei populaii statistice din observaii efectuate asupra unei submulimi de componeni ai populaiei. Submulimea utilizat se numete eantion. Dac eantionul este corect selectat i sunt utilizate proceduri adecvate de derivare a rezultatelor, vom obine o descriere suficient de exact a ntregii populaii statistice.

  Se impune totui meninerea unei diferenieri ntre caracteristicile unui eantion i cele ale ntregii populaii statistice. Dac n cadrul populaiei vorbim de parametrii, n cadrul eantionului vorbim de estimaii (sau statistici).

  67

 • NOIUNI DE STATISTIC

  Principalele noiuni utilizate n studiile statistice sunt:-colectivitate statistic (populaie statistic)-unitate statistic-variabil statistic-serie statistic

  2.1. Colectivitatea statistic (populaia statistic) formeaz obiectul analizei statistice i este reprezentat de totalitatea elementelor care au anumite caracteristici (nsuiri sau atribute) comune. Numrul elementelor populaiei se numete volumul sau talia populaiei.

  O populaie statistic poate fi:-n medicin, mulimea bolnavilor internai, mulimea hematiilor din

  sngele unei persoane, mulimea microbilor dintr-o cultur etc.-ntr-un studiu demografic, populaia unei ri-un grup de indivizi (populaia colar dintr-un ora la un moment dat,

  populaia vrstnic dintr-o anumit regiune la un moment dat)-un grup de evenimente sau fenomene-o mulime de obiecte.Colectivitatea statistic general sau populaia este reprezentat de

  totalitatea elementelor de un anumit tip existente teoretic sau practic.n definirea populaiilor statistice, care intervin n populaiile medicale

  trebuie stabilite cu claritate:-criterii de includere, respectiv condiiile n care o entitate este un element

  al populaiei,-criteriile de excludere, adic condiiile n care o entitate nu aparine

  populaiei.Elementele unei populaii statistice se numesc uniti statistice (uniti

  de observare) sau indivizi ai populaiei statistice.

  2.2. Unitatea statistic este reprezentat de fiecare element component al colectivitii statistice. Ea este supus observrii, i se determin i i se nregistreaz valoarea caracteristicii sau caracteristicilor studiate. Uniti statistice pot fi: persoana, familia, cstoria, nscutul viu, gravida, cabinetul medicului de familie etc.

  Trstura comun a tuturor unitilor unei populaii care poate s prezinte interes n cadrul unei analize statistice se numete caracteristic variabil.

  68

 • 2.3. Caracteristica (variabila) este una din nsuirile prin care se manifest unitatea de observare, este acea nsuire comun unitilor unei populaii investigate.

  Analiza studiului unei populaii se poate face dup una sau mai multe variabile.

  Exemple:1. S presupunem c intereseaz studiul numrului de eozinofile la

  bolnavii internai ntr-un spital de boli infecioase - Populaia statistic este format din mulimea bolnavilor internai ntr-o anumit perioad (un an),- O unitatea statistic este constituit din fiecare bolnav,- Caracteristica studiat este numrul de eozinofile ale bolnavului la internare,- Un eantion din aceast populaie statistic poate fi, de exemplu mulimea alctuit din 100 de bolnavi internai luai din doi n doi n ordinea internrii.

  2. S presupunem c ntr-un studiu prezint interes numrul de pacieni consultai zilnic n cabinetele medicilor de familie dintr-o anumit zon. Atunci:

  - Populaia statistic este reprezentat de mulimea cabinetelor,- O unitate statistic este reprezentat de oricare cabinet,- Numrul de pacieni consultai zilnic reprezint o caracteristic.

  Pentru studiile medicale este foarte important stabilirea exact a condiiilor de incluziune i excluziune pentru precizarea exact a populaiei statistice.

  2.4. Mulimea de valori pe care o caracteristic le poate lua pentru fiecare unitate sau individ al unei populaii statistice (sau eantion) se numete variabil definit pe populaia statistic (eantion).

  n realitate, variabila este o funcie X: M C, unde M este populaia statistic iar C este o mulime n care caracteristica ia valori.

  Variabilele statistice pot fi de dou tipuri: De natur cantitativ, asociate unor caracteristici ce pot fi msurate, De natur calitativ, asociate unor caracteristici care nu pot fi msurate.

  Pentru variabilele statistice de natur cantitativ mulimea C este o mulime de numere reale sau ntregi, iar pentru cele de natur calitativ, C poate

  69

 • fi de regul o mulime finit coninnd nivele calitative posibile ale caracteristicii.

  a. Variabilele cantitative sunt asociate unor caracteristici msurabile. Sunt nsuiri msurabile ale unitilor de observare i care pot fi exprimate printr-o unitate de msur (cm, g, ore etc.). Ele pot fi:

  Variabile continue asociate unor caracteristici msurabile care pot lua orice form numeric (inclusiv o fraciune zecimal sau ordinal). De exemplu: nlimea, greutatea, vrsta, glicemia, numrul globulelor roii etc. Calculul mediei are ntotdeauna semnificaie.

  Variabile discontinue sau discrete asociate unor caracteristici msurabile care nu iau valori dect numere ntregi (scorul Apgar, numrul copiilor ntr-o familie etc.). Valoarea mediei nu are ntotdeauna semnificaie. Analiza rezultatelor poate fi delicat.

  Variabilele cantitative pot fi metamorfozate n variabile calitative, dar ntotdeauna cu pierdere de informaie. De exemplu: transformarea variabilei cantitative continue vrst, n variabil calitativ clase de vrst. Nu este posibil transformarea variabilelor calitative n variabile cantitative, chiar dac codificarea lor este numeric.

  Variabilele discrete confer avantajul c de cele mai multe ori este mai simplu de lucrat cu ele dect cu variabilele continue.

  Procedeul de transformare a unei variabile continue ntr-o variabil discret se numete discretizare sau grupare n clase. Aceast discretizare este cauzat i de precizia aparatului de msurat folosit, care transform o variabil continu ntr-o variabil discret.

  Variabilele de supravieuire, corespund timpului scurs ntre includerea unui subiect ntr-un studiu i apariia unui eveniment predefinit al studiului (exemplu: deces, matastaz, complicaie, semn, simptom). Aceste variabile intervin n anumite studii medicale i sunt tot variabile de tip cantitativ.

  b. Variabilele calitative sunt asociate unor caracteristici care nu se exprim n uniti de msur. Sunt nemsurabile, finite, iar calculul mediei valorilor ei nu are sens.

  De exemplu, dac unitatea de observare este bolnavul, lui i se pot constata unele nsuiri nemsurabile, ca starea prezent din punct de vedere al gravitii afeciunii medicale, culoarea tegumentelor, sexul etc.Este important definirea numrului i tipurilor de clase pentru aceste

  variabile adic a numrului de valori pe care le poate lua.Variabilele calitative pot fi:

  Nominale grupeaz subiecii n categorii ce nu pot fi ordonate (exemplu: culoarea ochilor)

  70

 • Nominale ordonate subiecii sunt grupabili n categorii ce pot fi ordonate (exemplu starea de sntate= precar, bun, foarte bun)

  Dichotomiale subiecii sunt ntotdeauna grupai doar n dou categorii (exemplu: vii / mori, masculin / feminin)

  2.5 Varianta este valoarea concret sub care se nregistreaz o variabil. De exmplu, variabila glicemie s-a nregistrat sub valoarea de 120 mg, ntr-un caz studiat. Aceasta una dintre variantele sub care se poate nregistra caracteristica respectiv (glicemia).

  2.6. Frecvena este numrul de repetiii sub care se nregistreaz aceeai variant. De exemplu, varianta 120 mg a fost nregistrat la zece pacieni dintr-o colectivitat