Felix Enescu Bogdan Marchidanu CLOUD .Nota autorilor Felix Enescu Bogdan Marchidanu Cloud Adobtion

 • View
  212

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Felix Enescu Bogdan Marchidanu CLOUD .Nota autorilor Felix Enescu Bogdan Marchidanu Cloud Adobtion

 • Sintez ediia 2013CLOUD ADOPTION CLOUD ADOPTION Felix Enescu Bogdan Marchidanu

  Lucrare realizat sub egida

  WATCH

  EDITOR

 • Nota autorilor

  Felix EnescuBogdan Marchidanu

  Cloud Adobtion - Sinteza editia 2013Autori: Felix Enescu i Bogdan Marchidanu- Lucrare realizat sub egida CIO Council- Editat de Fin Watch SRL- Tiprit la Tipografia Gabrielle- Data apariiei 10 iulie 2013-07-10- Tiraj 4500 ex.

  Cloud Adoption este un studiu aplicat privind adopia cloud computing i a componentelor acestui tip de serviciu IT complex n rndul companiilor mari i foarte mari din Romnia, cele care, nsu-mate, genereaz cea mai mare parte a PIB-ului acestei ri.Prin natura lui aplicat, studiul nu se dorete a fi o oglind

  a fenomenului cloud computing pentru ntreaga pia rom-neasc, ci un instrument de lucru real pentru furnizorii de servicii IT n vederea adaptrii ofertei acestora la condiiile i cerinele reale ale potenialilor clieni firme mari i foarte mari din Romnia. n acelai timp, pentru publicul general, studiul reprezint o posibilitate de a-i forma o imagine corect i real asupra a ceea ce nseamn cu adevrat cloud computing i, prin aceasta, asupra a ceea ce va nsemna o bun parte a viitorului IT din Romnia.

  Cum cloud computing este un concept transfrontalier, vari-anta n limba englez a studiului va putea fi achiziionat i de furnizori de cloud din diverse ri care i caut poteniali clieni pe piaa local. Fa de ediia de anul trecut a studiului (prima de acest fel), ediia din acest an a extins semnificativ att baza de interogare, ct i gama de ntrebri.

  Acest fapt s-a datorat dorinei autorilor de a realiza o radiogra-fie ct mai exact a nevoilor, problemelor i oportunitilor reale ale clienilor IT de pe pia. Cum astfel de instrumente practice sunt rare pe piaa local, autorii i exprim convingerea c ex-tinderea realizrii unor astfel de studii va duce la dobndirea, de ctre ntreg complexul numit IT, a statutului de vedet economic n Romnia, statut prefigurat i sperat de ctre muli, dar rmas nc n foarte bun parte la nivelul de potenial.

  List grafice prezente n studiu

  1. Utilizare cloud computing n prezent2. Utilizare cloud computing peste 12 luni3. Domenii de utilizare cloud computing public n prezent4. Domenii de utilizare cloud computing privat n prezent5. Utilizare IaaS n prezent6. Utilizare IaaS peste 12 luni7. Utilizare PaaS n prezent8. Utilizare PaaS peste 12 luni9. Pentru ce aplicaii se prefer SaaS10. Cretere SaaS per aplicaie11. Sensibilitatea la pre din punct de vedere al adoptrii IaaS12. Sensibilitatea la pre din punct de vedere al adoptrii PaaS13. Sensibilitatea la pre din punct de vedere al adoptrii SaaS14. Motive de stimulare a adoptrii cloud computing15. Motive de ncetinire a adoptrii cloud computing16. Percepia fa de principalii furnizori de cloud (total)17. Percepia fa de principalii furnizori de cloud (public)18. Percepia fa de principalii furnizori de cloud (privat)19. Cifra de afaceri a participanilor la studiu20. Numr de angajai participani la studiu21. Numr de personal IT participani la studiu22. Buget IT participani la studiu

  Sinteza demografic a studiuluiLa a doua ediie a studiului Cloud Adoption au participat 107 companii din Romania. 48% dintre participani au cifra de afa-ceri de peste 100 de milioane de euro i 58% au un buget de IT de peste un milion de euro.

  Procurare studiuA doua ediie a studiului "Cloud Adoption" va putea fi achizii-onat, n limbile romn i englez, dup data de 15 iulie, de la office@ciocouncil.ro.

 • CLOUD ADOPTION 3

  Cloud Computing

  n patru ani pn n 2017 toate companiile mari din Romnia vor utiliza cloud.

  n ediia din 2012 am facut o paralel ntre dezvoltarea actual a tehnologiilor cloud i dezvoltarea electricitii la n-ceputul secolului XX. La nceput electricita-tea era un avantaj competitiv i fiecare com-panie ncerca s i genereze electricitatea necesar i s adapteze ct mai multe utilaje pentru a folosi noua for motrice. Odat cu avansul tehnologiei a devenit mult mai eficient pentru aproape toate companiile s foloseasc electricitatea livrat de un furni-zor specializat prin intermediul reelei.

  Poate cea mai important concluzie a studiului de fa este aceea c acest con-cept, cloud computing, este deja folosit pe scar larg de companiile mari i foarte mari din Romnia. n mod evident, din-colo de motive intrinseci adoptrii cloud computing precum scalabilitate, econo-mii de costuri i flexibilitate, Romnia prezint i aspectul particular al faptului c foarte multe entiti economice mari i foarte mari sunt prezene pe piaa lo-cal ale unor multinaionale, iar lucrul n cloud reprezint o cerin impus de compania-mam.

  Studiul de fa arat c n 2013 ne apropiem de stadiul industrializrii i n IT: este mai eficient pentru aproape toate companiile s foloseasc infrastructur IT livrat de un furnizor specializat prin intermediul reelei. Fa de anul trecut avem cretere doar n segmentul com-paniilor ce utilizeaz cloud public, fie exclusiv, fie mpreun cu cloud privat. Procentul celor care utilizeaz doar cloud privat s-a meninut constant iar tendina este de uoar scdere.

  Marele semn de ntrebare legat de adoptarea cloud computing n zona com-paniilor mari i foarte mari este cel legat

  de sectorul administraiei publice, unde tendinele, cel puin pe termen scurt (1-2 ani) sunt neclare. Cteva din motivele acestei neclariti sunt prezentate de Da-niel Gruia, Director general adjunct, Di-recia General Tehnologia Informaiei, ANAF, n interviurile-studii de caz pre-zentate n cadrul studiului.

  Dincolo de toate astea, tendina de scdere cu circa 10% pe an a ratei de ne-adoptare cloud computing arat n mod clar faptul c este de ateptat ca pn n anul 2017 toate companiile mari i foarte mari din Romnia (cel puin cele din sec-torul privat) s utilizeze sub o form sau alta cloud computing ca form principal de folosire a instrumentelor IT (figura 1).

  Valori cheie descoperite de studiu:

  Doar 39% dintre participani nu uti-lizeaz cloud computing. Tendina este de scdere cu circa 10 % pe an.

  25% dintre participani utilizeaz clo-ud public, exclusiv sau mpreun cu cloud privat, o cretere de 5% fa de 2012.

  Utilizarea exclusiv de cloud privat a ramas la nivelul din 2012.

  Aproape toat creterea a fost gene-rat de utilizarea mixt: de la 10% n 2011 a crescut la 18%.

  Primii trei furnizori, n ordinea notorietii sunt: Microsoft, Amazon, Google.

  Cloud-ul este pe buzele tuturor companiilor mari

  n Nu utilizeaz cloud

  n Utilizeaz cloud privat

  n Utilizeaz cloud public i privat

  n Utilizeaz cloud public

  0%

  5%

  10%

  15%

  20%

  25%

  30%

  35%

  40%

  45%

  50%

  2012 2013 2014 (prev)

  Fig. 1

 • CLOUD ADOPTION4

  Fig. 1

  Cloud Computing

  Dropbox

  GTS

  HP

  Citrix

  IBM

  VMware

  Google

  Amazon

  Microsoft

  Notorietatea este important n cloud computing deoarece este o pia imatur, cu soluii pe care clienii le percep ca avnd un grad mare de risc. Notorietatea creaz fami-liaritate cu furnizorii i contribuie la reducerea riscului perceput de client.

  Ca i n 2012 Microsoft, Amazon i Google au fost ctigatori detaai. n figura 1 avem primii 10 furnizori ordonai dup nu-mrul total de menionri.

  Cea mai mare schimbare este detaarea Microsoft, care este acum la o distan apreciabil de urmtorul clasat. n anul 2012 primii trei furnizori erau ntr-un pluton compact. Anul acesta vedem c eforturile echipei locale a Microsoft au dat roade.

  Pentru comparaie, n figura 2 avem un extras din topul rea-lizat n 2012.

  Un rezultat similar gsim i n a doua parte a clasamentului:

  Investiiile n promovarea pe piaa local dau rezultate. Cisco i HP au avansat substanial. Cel mai mare avans l are Cisco: anul trecut nu era prezent n primii 10 i acum a ajuns pe locul ase.

  Principalii furnizori de cloud

  Microsoft

  Amazon

  Google

  VMWare

  IBM

  Cisco

  HP

  Oracle

  Apple

  Citrix

  Total

  Participanii au fost rugai s menioneze trei furnizori pe care i asociaz cu cloud public respectiv cu cloud privat. Participanii au avut la dispoziie trei cmpuri pentru fiecare ntrebare n care au putut introduce orice text au dorit. Nu au fost ghidai sau restricionai n nici un fel i nu au ales numele dintr-o list.

  Fig. 2

 • CLOUD ADOPTION 5

  Interviu - Cloud aplicat

  Aurelian Sin IS Director Europa de Sud Est Danone

  Cum considerai fenomenul cloud computing n sensul adopiei lui ntr-un mediu industrial? Prerea mea este c acest fenomen nu este ceva nou. El este prezent de foarte mult vreme i a fost utilizat n diferite forme n ultimii poate 20-30 de ani. Cred c diver-sitatea cloudului a crescut mult n ultimii 10 ani i de asta n ultima perioad exist attea discuii despre cloud. Ca majoritatea lucrurilor, cloud computing are pri bune i pri mai putin bune i cred c e foar-te important s nelegem care sunt acele pri bune, care sunt celelalte pri i unde, n acest puzzle reprezentat de o infrastruc-tur IT, se potrivete acest cloud. De aceea, cred c trebuie s vorbim nu despre cloud n general, ci despre cloud cu avantaje i dezavantaje i unde se potrivete i la ce trebuie s fim ateni n cloud.

  ...i cu o particularizare pe Danone... Categoric, i aici o s v dau exemple unde folosim noi cloud-ul, care este abordarea noastr pe cloud i ce vrem s facem. Ce vd eu ca avantaj major pentru cloud este scalabilitatea. Dac am o aplicaie cu po-tenial de cretere rapid, merit s o pun n cloud. Anterior, rezolvam chestiunea folosind virtualizarea. Prin cloud, aceast cretere este virtual nelimitat. Din acest motiv scalabilitatea este un avantaj foarte mare. Un alt mare avantaj este c nu mai e nevoie de investiii iniiale, nici pentru hardware, nici pentru software, iar aa ceva n sectorul n care noi sunte