Frana Cu Aer Comprimat

  • View
    122

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

frana aer comprimat

Text of Frana Cu Aer Comprimat

Sisteme i componente ale autovehiculelor utilitare

Ediia 2-a

2008 WABCO

8151100033

Ne rezervm dreptul de a efectua modificri Versiunea 002/09.01(ro) 815 110 003 3

Cuprins

Modul de funcionare al instalaiei de frnare cu aer comprimat .... 4 1. Vehicul tractant Schemele instalaiei de frn ................................................................. 6 Echipamentele frnei vehicul tractor.................................................... 7 2. Vehicule tractate Schemele instalaiei de frn................................................................ 64 Echipamentele remorcii ........................................................................ 66 3 Sistem antiblocare (ABS) .................................................................. 83

4. Instalaii de frnare continuu la vehiculul tractor.......................... 95 5. EBS - sistem de frn controlat electronic .................................... 101 6. Suspensia pneumatic, ECAS......................................................... 111 7. Servocomanda ambreiajului............................................................ 123 8. Instalaii de frn cu aer comprimat la vehicule destinate utilizrii n agricultur...................................................... 127 9. ETS i MTS comanda electronic a uilor pentru autobuze................................................................................ 137 10. Montajul conductelor i racordurilor filetate ................................. 151 11. Lista aparatelor ................................................................................. 163

1

3

Modul de funcionare al instalaiei de frn cu aer comprimat

circuitele 2 cilindrului cu arc circuitele 1

Martori ABS

1. Asigurarea aerului comprimatAerul comprimat debitat de compresor (1) ajunge prin regulatorul de presiune (2) care regleaz automat presiunea n instalaie de ex. de la 7,2 pn la 8,1 bar, la usctorul de aer (3). Aici se reine umiditatea coninut n aerul comprimat, care este eliminat n atmosfer prin racordul de evacuare al usctorului. Aerul uscat ajunge apoi la supapa de siguran cu 4 circuite. Supapa de siguran cu 4 circuite (4) asigur n cazul defectrii unuia sau mai multor circuite, circuitele rmase intacte contra scderii presiunii. n interiorul circuitelor I i II ale frnei de serviciu, aerul din rezervoarele (6 i 7) ajunge la supapa de frn a vehiculului tractant (15). n circuitul III aerul de la rezervorul (5) ptrunde prin supapa cu 2/2 ci integrat n supapa de comand a remorcii (17) la capul de cuplare automat (11), ct i prin supapa de reinere (13), supapa frnei de mn (16) i supapa releu (20) n partea de nmagazinare de for a cilindrilor Tristop (19). Prin circuitul IV sunt alimentai cu aer eventualii consumatori auxiliari, care aici constau din instalaia frnei de motor pe conducta de eapament. Instalaia de frn a remorcii se asigur cu aer comprimat prin capul de cuplare (11), dac furtunul

de alimentare este cuplat. Acesta ajunge apoi prin filtrul pe conduct (25) i supapa de frn a remorcii (27) n rezervorul de aer (28), ptrunznd i n racordurile de alimentare ale supapelor releu ABS.(38).

2. Mod de aciune:2.1 Instalaia frnei de serviciuLa acionarea supapei de frn a vehiculului tractant (15) aerul comprimat ptrunde prin supapa electromagnetic de control ABS (39) n cilindrii cu membran ai axei fa (14) i la regulatorul automat al forei de frnare (18). Acesta i comut funcia i aerul din rezervor ajunge prin supapa electromagnetic de control ABS (40) n partea frnei de serviciu (cu membran) a cilindrilor Tristop (19). Presiunea din cilindrii de frn, care produce n frna de la roat fora necesar, este n funcie de fora piciorului care acioneaz asupra supapei de frn a vehiculului tractant i de starea de ncrcare a vehiculului. Aceast presiune de frnare este reglat de regulatorul automat al forei de frnare (18), care este legat de puntea spate printr-o timonerie. Distana dintre asiu i punte, n permanent schimbare la ncrcarea i descrcarea vehiculului, determin un reglaj fr trepte al presiunii de frnare.

Concomitent, prin intermediul unei conducte de comand, regulatorul forei de frnare exercit influen asupra supapei ncrcat/gol integrat n supapa de frn a vehiculului tractant. Prin aceasta se realizeaz i o adaptare a presiunii de frnare de la axa fa, la starea de ncrcare a vehiculului. (mai ales la autocamion). Supapa de comand a remorcii (17), comandat de ambele circuite ale frnei de serviciu, transmite presiune prin capul de cuplare (12) i furtunul de legtur Frn, la racordul de comand al supapei de frn a remorcii (27). Prin aceasta se deschide calea aerului din rezervor (28), prin supapa de frn a remorcii, supapa de eliberare a frnei remorcii (32), supapa de adaptare (33) spre regulatorul automat al forei de frnare (34) i spre supapa releu ABS (37). Supapa releu (37) este amorsat de regulatorul ALB (34) i aerul comprimat ptrunde n cilindrii cu membran ai axei din fa (29). Prin regulatorul ALB (35) sunt amorsate supapele releu ABS (38) i se deschide calea aerului comprimat spre cilindrii cu membran (30 i 31). Presiunea de frnare a remorcii, care corespunde presiunii comandate de vehiculul tractant, va fi adaptat strii de ncrcare a remorcii de ctre regulatoarele automate ale forei de frnare (34 i 35).

4

Modul de funcionare al instalaiei de frn cu aer comprimat

Alimentare (rosu)

Frana (galben)

Alimentare electrica ABS conform ISO 7638 Cablu diagnostic

n scopul evitrii suprafrnrii roilor axei din fa n domeniul frnrilor pariale, presiunea de frnare va fi redus de supapa de adaptare (33). Supapele releu ABS (n remorc) i supapele electromagnetice de control ABS (n vehiculul tractant) servesc la reglarea presiunii de frnare n cilindri (creterea presiunii, meninerea presiunii sau scderea acesteia). n msura n care supapele sunt activate de centralele ABS (36 sau 41), comanda se desfoar independent de presiunile transmise de supapa de frn a vehiculului tractant, respectiv supapa de frn a remorcii. n stare de nefuncionare (magneii fr curent) supapele ndeplinesc rolul unor supape releu, servind la umplerea i golirea rapid a cilindrilor de frn.

Frn. Deoarece n Recomandarea Consiliului Comunitii Europene (RREG) se solicit ca un autotren trebuie s se poat ine pe loc numai de vehiculul tractant, din instalaia de frn a remorcii se poate elimina aerul din nou, aducnd maneta frnei de mn n poziia de control. Se poate verifica astfel dac instalaia frnei de imobilizare a vehiculului tractant ndeplinete condiiile cerute de RREG.

2.3 Instalaia frnei auxiliarePrin posibilitatea acionrii graduale a supapei frnei de mn (16) se poate frna autotrenul n cazul defectrii circuitelor I i II ale frnei de serviciu cu ajutorul compartimentelor de nmagazinare de for ai cilindrilor Tristop (19). Producerea forei necesare pentru frna din roi se realizeaz dup cum s-a descris la instalaia frnei de imobilizare, prin fora arcurilor pretensionate din cilindrii Tristop (19), dar din cilindri nu se elimin aerul complet, ci numai corespunztor efectului de frnare dorit.

comand frnarea total a remorcii. n cazul ruperii furtunului de legtur Frn, la acionarea frnei de serviciu supapa cu 2/2 ci integrat n supapa de comand a remorcii (17) stranguleaz trecerea aerului spre capul de cuplare (11) a furtunului de alimentare n aa fel, c dac se rupe furtunul de frn, se produce o scdere brusc a presiunii n furtunul de alimentare i n intervalul de timp prescris de lege de max. 2 sec. supapa de frn a remorcii (27) comand automat frnarea acesteia. Supapa de reinere (13) asigur instalaia frnei de imobilizare contra acionrii neintenionate la o scdere a presiunii n furtunul de alimentare a remorcii.

4. Componente ABSVehiculul tractant este prevzut, n mod normal, cu trei becuri de control (la ASR nc unul), pentru recunoaterea funcionrii i pentru supravegherea pe parcurs a sistemului, ct i cu relee, infomodul i priz ABS (24). Dup cuplarea contactului se aprinde becul de control galben dac vehiculul tractat nu dispune de ABS sau legtura este ntrerupt. Becul de control rou se stinge cnd vehiculul depete viteza de cca.7 km/h i circuitul de siguran al unitii electronice ABS nu a recunoscut vreo defeciune.

2.2 Instalaia frnei de imobilizareLa acionarea supapei pentru frna de mn (16) n poziia de indexare din cilindrii Tristop (19) se elimin aerul complet. Fora necesar pentru frna din roat se realizeaz acum de ctre arcurile puternic pretensionate din cilindrii Tristop. Concomitent este eliminat aerul i din conducta de la supapa frnei de mn (16) spre supapa de comand a remorcii (17). Frnarea remorcii se va produce prin transmitere de presiune n furtunul de legtur

3. Frnarea automat a remorciiLa ruperea furtunului de legtur Alimentare presiunea scade brusc i supapa de frn a remorcii (27)

5

Instalaia de frnare cu aer comprimat dublucircuit cu dou conducte cu ABS/ASR (4S/4M)

4,5 36 2 12 1 10 14 13 9 17 38 3 7 8 20 22 21

37

11 16

33 6 28 24 18 19 25 34 35 26 15 23

27 29,30 31,32

Legend:Poz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 compresor usctor de aer cu regulator de presiune supap de protecie cu 4 circuite rezervor de aer band de fixare racord pentru verificare supap pentru evacuarea apei supap de reinere supap de frn a vehiculului tractant cu regulator integrat pentru axa fa supap a frnei de mn cu comand pentru remorc 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 supap releu cilindru cu piston cilindru cu membran cilindru de acionare ASR supap electromagnetic cu 3/2 ci cilindru Tristop supap de eliberare rapid regulator ALB corp de amortizare supap de comand a remorcii cap de cuplare, rezerv cap de cuplare, frn supap cu dou ci becuri de control ABS bec info 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 priz ABS pentru remorc cablu prelungitor pentru senzor cablu magnet buc suport s