Je Bent Een Puzzel

  • Published on
    15-Jan-2016

  • View
    219

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Tekst

Transcript

Je bent een puzzel

Je bent een puzzel (Tum ek gorakh dhanda ho)Soms zocht ik hier naar je, soms daar,

Waar heb ik niet gezocht om jou te aanschouwen?

De armen werden weggevaagd en vertrapt, maar ook nu ziet niemand jouw teken.

Je bent nergens en je bent overal. Je bent een puzzel!

Schitterend hoe je je in het kleinste deeltje vertoont. Maar geen mens begrijpt hoe je bent en wat je bent. Je bent een puzzel!

Ik heb je in de kerk en in de moskee gezocht en ik heb je niet gevonden. En toen zag ik je zitten in mijn eigen hart. Je bent een puzzel!

Hoe hard we ook zoeken, je laat je niet vinden en dan ineens ben je waar wij zijn! Je bent een puzzel!

Omdat er niets anders bestaat dan jij, is het onbegrijpelijk dat je jezelf met sluiers omhuld hebt. Je bent een puzzel!

Je vertoont je in de kerk en in de moskee, je stralend gezicht is de lamp van de twee huizen. Je bent een puzzel!

Wie verloren is, heeft jouw genegenheid gevonden. Je wordt niet gevonden in een tempel vol afgoden en ook niet in de Kaba, maar alleen in een gebroken hart. Soms verberg je je door op te gaan in het niets, soms verschijn je door op te gaan in het zijn. Als je niet bestaat, waarom die ontkenning? Ontkenning is ook een teken van jouw bestaan. Dat wat ik mijn bestaan noem als jij dat niet bent, wat is het dan? Als jij niet in mijn gedachten tot me kwam, hoe heb ik dan kunnen beseffen dat jij God bent? Je bent een puzzel!

Ik snap er steeds minder van. Wie ben je? Wat ben je? Als je gevangen bent, word je een afgod, als je vrij bent ben je God. Je bent een puzzel!

Dat wat het verstand bevat, hoe kan dat onbegrensd zijn? Dat wat begrepen wordt, hoe kan dat God zijn? Je bent een puzzel!

De filosoof kan in zijn redeneringen God niet vinden. Hij wikkelt het touw af, maar vindt het einde niet. Je bent een puzzel!

Ook al laat je iedereen denken dat je adres nergens is, toch woon je in elk gebroken hart. Je bent een puzzel!

Als er niets anders is dan jij, O God, wat stelt dit schouwspel dan voor? Je bent een puzzel!

Je verbergt je niet, je vertoont jezelf niet: als je je vertoont, is het in het verborgene. Je legt de geschillen van moskee en kerk niet bij. Je legt niet uit hoe de dingen werkelijk zijn. Ik kan niet begrijpen hoe je in mijn hart kon binnenkomen, terwijl je niet in de twee werelden past. Waarom deze moskee? Waarom deze kerk? Waarom deze tempel? Je bent ontrouw, daarom antwoord je niet! Je bent een puzzel!

Verbijstering kleurt mijn hart met wonderlijke tinten, mijn hart is een zoekplaatje geworden. Ik kan dit raadsel niet begrijpen, dit spel dat je sinds het eerste begin speelt. Je hebt de geest een gevangene van het lichaam gemaakt en er de dood als cipier naast gezet. Je hebt de vogel van vrijheid laten vliegen en daarna een kooi van voorbestemming gemaakt. Je bent jaren bezig om het bestaan te verfraaien en maakt dan plannen om het te vernietigen.

Ook al beweer je dat je nergens bent, toch heb je ook de boodschap gegeven Wij zijn nader tot de mens dan zijn halsslagader...

Al deze slechtheid, deze goedheid, deze hel, dit paradijs: wat zit er achter dit spel van tegenstellingen? Adam beging de zonde, maar de kinderen dragen de straf: wat een vreemd soort rechtvaardigheid hou je erop na!

Je maakte van mensen je vertegenwoordigers op aarde en maakte toen dit schouwspel van de wereld! Je hebt alle schepselen geschapen zodat ze jou zouden leren kennen, maar je houdt je voor iedereen verborgen! Je bent een puzzel!

Je blijft nieuwe vormen maken en kapotmaken. Ik vraag me af welke vreselijke misdaad de straffen verdient die jij uitdeelt. Soms maak je van een kiezelsteen een diamant, soms vermaal je zelfs diamanten tot stof.

Je versierde het kruis met die Messias, die de doden tot leven wekte! Als iemand jou wil aanschouwen op de Sina-berg, verbrand je de berg met de bliksem van jouw onthulling. Je laat je vriend in Nimrods vuur gooien en dan maak je van het vuur een tuin!

Soms gooi je de maan van Kanan in een bron of laat je het licht in Jacobs ogen uitdoven. De ene keer bied je Jozef te koop aan op de Egyptische markt, de andere keer maak je hem tot koning van Egypte! Als iemand dronken is mag hij van jou roepen Ik ben de Waarheid!, maar daarna laat je hem straffen voor godslastering. Jij bent het die Mansur aan de galg ophangt en hem het leven beneemt, terwijl je eerst het verlangen in hem wekte om jou te aanschouwen!

Als een Ranjha op weg gaat om jou te zoeken, stort je hem in het verderf in het Jhang-woud. Als een Qays uittrekt om jou te vinden, maak je hem de Majnun van een Layla. Eerst ontsteek je jouw licht in de geest van Sassi, dan verbrand je haar in de kokende woestijn. Sohni denkt dat jij Mahinwal bent, maar jij stort haar in de razende golven. Maar als jijzelf iets verlangt, dan roep je je geliefde naar je troon en laat hem in n nacht de Miraj maken. Je bent een puzzel!Ik geef toe dat wat ik zeg een beetje scherp klinkt, maar toch wil ik dat je mijn klacht hoort. Je bleef rustig toekijken vanaf je hoge troon, toen Mohammeds kleinzoon in de kokende woestijn van Karbala aan zijn vertrouwelingen zijn eigen bloed te drinken gaf, ook al had hij zelf drie dagen niet gedronken. Vijanden zijn vijanden, maar het is triest dat je ook niet een klein beetje water kon leveren!

Elke tiran erft het vermogen om te tiranniseren en voor de onderworpenen is er geen steun of troost. Degene die gisteren een kroon op zijn hoofd droeg, houdt vandaag een bedelschaal in zijn handen. En als ik vraag wat dat te betekenen heeft, zeg je: Niemand kan dit geheim doorgronden! Je bent een puzzel!

Je bent overal, maar je plaats is onbekend. Je naam weerklinkt, maar niemand kent je teken. Je bent een puzzel!

Als een wens het hart verlaat wordt het een vuurvliegje. Als hij in de ogen kruipt, wordt het een traan. Als iemand geen Hu heeft maar Hu met overgave aanroept, vindt hij het koningschap en wordt Bahu.

Sommigen liggen onder het mes en lopen nog geen schrammetje op, maar een pijl gaat recht door Ashgars keel! Je bent een puzzel! Wat ben je zorgeloos, wat ben je voor gebed zonder eind, je bent een puzzel! Op de weg van bevestiging zie ik valkuilen bij iedere stap, ik zie dezelfde tweedracht in alle toestanden en gedachten. Als ik met inspanning in de spiegel van de wereld kijk, word ik het toonbeeld van verbijstering. Zoveel tegenstellingen in de natuur van de ene aarde! Ik zie n hof die in talloze ruimten is verdeeld. Hier zie ik de smeulende herfst van tegenslag, daar zie ik de regenwolken van de genade; hier razende rivieren, daar stille bergen. Ik zie oerwouden, woestijnen, tuinen. Deze verdeeldheid maakt me woedend, als ik rijken en behoeftigen zie. In de handen van de dag ligt maar n smeulende zon, maar het haar van de nacht glinstert van alle sterren. Hier zie ik de verwelkte bloemen van de waarheid, daar zie ik zelfs de doorns van valsheid bloeien. Ergens zie ik hoe Shams gevild wordt, hoe het hoofd van Sarmad wordt afgehakt.

Wat is de nacht voor iets? Wat is de dag? Wat is dit licht en deze duisternis? Als ik jouw vertegenwoordiger op aarde ben, waarom doe je dan alsof het mij niets aangaat? Je bent een puzzel!

Hoe zou iemand die kijkt jou ooit kunnen zien? Je hebt je omsluierd met alle kleuren. Je bent een puzzel!

Een moskee, een afgodstempel, wijnhuizen de een zweert hierbij en de ander daarbij. Het zijn allemaal jouw huizen, mijn beste. De een zweert hierbij en de ander daarbij. Iemand bevestigt dat je bestaat, iemand ontkent je. Maar jij alleen kent de waarheid. Iemand stort zich onder de mensen, iemand anders zondert zich af. Allebei zijn ze dronken van jou. De een zweert hierbij en de ander daarbij. Als iedereen jouw naam liefheeft, waarom wordt er dan geruzied over Rahim en Ram? Je bent een puzzel!Je bent in de kerk, je bent in de moskee, je bent op de troon, je bent op de aarde. Hoe ver iemand ook reis, daar wacht je hem op. Je bent een puzzel! Je bent uniek in alle kleuren. Je bent een puzzel!

Het midden van de doolhof, de wereld van geur en kleur: elk moment vertoon je je in alle windrichtingen. In de nabijheid van Hu is er niets dan Hu. Je bent zo hartveroverend, zo mooi. De majesteit van je troon, de eer van de aarde, je bent het doel waar de twee werelden naar streven. Mijn ogen heb ik met tranen gewassen; geef me nu een beker vol aanschouwing, kom achter de sluier vandaan die voor mijn ogen hangt. En moment van gemeenschap, n moment van samenzijn: Naz zwerft van het ene huis naar het andere, van straat naar straat om te roepen: En is Hij, n is Hij, geen metgezellen heeft Hij. Allah Hu, Allah Hu, Allah Hu, Allah Hu ...PAGE 3

Recommended

View more >