Lucrare de Laborator Nr 5

  • View
    44

  • Download
    8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Lucrare de Laborator Nr 5

Text of Lucrare de Laborator Nr 5

LUCRAREA DE LABORATOR Nr. 5

TRANSMISIA AUTOMOBILULUI

Scopul lucrrii: Studierea schemelor constructive i principiul de funcionare a diferitor tipuri de transmisii pentru automobile, de asemenea studierea construciilor transmisiilor mecanice i a agregatelor care intra n componen (ambreiajul, cutia de viteze, reductorul distribuitor, transmisia cardanic, transmisia principal, diferenialul, semiaxele. )

Timpul de efectuare conform planului de studiu.

Utilaj i echipament: Plane de studii, standuri i machete ale agregatelor transmisiei mecanice, cri si material ilustrativ, set de instrumente ale lctuului.Metodologia de ndeplinire a lucrrii de laborator

Lucrarea de laborator prevede studierea construciei transmisiei mecanice, schemelor constructive i principiul de funcionare a diferitor tipuri de transmisii care se folosesc la automobile, i de asemenea ndeplinirea prii practice a lucrrii care const n reglarea cursei libere a pedalei ambreiajului, scoaterea i montarea transmisie principale.5.1.Tipurile de transmisii la automobile

2. Transmisii hidraulice (hidrostatice si hidrodinamice ). Destinatia, constructia generala , principiul defunctionare si utilizarea lor.

Transmisiile hidraulice si cele pneumatice utilizeaz lichide, respective gaze, pentru transferul de energie intreintrare si iesire, care sunt supuse unei duble transformari energetice. In prima faza, fluidul primeste energiemecanica, marindu-si energia specifica intr-o masina hidraulica sau pneumatica de lucru (pompa saucompresor); ulterior, fluidul cedeaza energia dobandita unui motor hidraulic sau pneumatic. Transformarileenergetice sunt afectate de pierderi inerente de energie. Intr-o transmisie hidraulica, o pompa transforma energiamecanica furnizata de masina de forta in energie hidraulica. Aceasta este retransformata in energie mecanica deun motor hidraulic care antreneaza masina de lucru. Parametrii energiei mecanice furnizate de aceste transmisii pot fi reglati continuu si in limite largi prin mijloace relativ simple. Flexibilitatea constituie un avantaj esentialal transmisiilor hidraulice si pneumatice fata de cele mecanice, asigurandu-le o larga utilizare, desi principiul lor de functionare implica randamente relativ mici. In functie de tipul masinilor hidraulice utilizate, transmisiilehidraulice pot fi: hidrostatice (volumice), hidrodinamice sau hidrosonice.Daca mainile hidraulice (pompa si motorul), care constituie elementele fundamentale ale transmisieihidraulice, sunt de tip volumic, transmisia se numeste uzual hidrostatica sau volumica, deoarece energiamecanica furnizata de masina de forta este utilizata de o pompa volumica practic numai pentru crestereaenergiei depresiune a lichidului vehiculat; aceasta este retransformata in energie mecanica de un motor hidraulic volumic.Schema structurala a transmisiei hidrodinamice este

UT IVAF 527.1 2.1 009 prezentata in fig. 1,e). Pompa 9, care este actionatade motorul de ardere interna, este conectata prin conductele cu hidromotoare 10, arborii carora sunt conectate curotile motoare. Presiunea hidrostatica a lichidului produsa de pompa este realizat in momentul de torsiune pearborii hidromotoarelor. Rotile motoare cu hirdomotoare sunt numite hidrorotile.

Fig.1.Schema structurala a transmisieihidrodinamiceAmbreiajul monodisc simplu cu arcuri periferice .

Datorita costructiei simple si a greutatii reduse acestambreiaj este cel mai raspindit la autmobile.

Organele conducatoare

ale ambreiajului sunt: volantul 2, carcasa 9 discul de presiune 6, arcurile de presiune 20 si pirghii de decuplare 12.Discul de presiune 6 este solitar la rotatie cu volantul prin intermediul carcasei si se poate deplasa axial.Arcurile de presiune 20, care realizeaza forta de apasare ,sunt asezate intre discul de presiune si carcasaambreiajului . Pirghiile de decuplare 12 sunt prevazute cu doua puncte de articulatie cu rulmenti cu role ace: 7in dicul de presiune su 8 pe carcasa. Pirghiile de decuplare sunt articulate cu carcasa ambreiajului prin furcile 11 prevazute cu piulite de reglaj.

Fig.2Ambreiaj

1-arbore ambreiaj, 2-volant, 3-arc element elastic suplimentar, 4-garnitura de frictiune, 5-disc condus, 6-disc de presiune, 7 si 8articulatie cu rulmenti role-ace, 9-carcasa ambreiaj, 10-arc de prindere inel de debriere, 11-furca de articulatie a pirghiei de debriere, 12- pirghie de debriere,13-rulment de presiune,14-tub de ungere,15-carter,16-manson de debriere, 17-carcasa rulment de debriere, 18-disc,19-surub de fixare, 20-arc de presiune, 21-bosaj, 22-garnitura termoizolanta ,23-rulmant de debriere, 24-garnitura de frecare a amortizatorului de oscilatiide torsiune, 25-carter volant, 26-flansa, 27-furca de debriere, 28-tija, 29-pompa receptoare, 30-contrapiuta,31-piulita, 32-conducta de legatura, 33-pompa centrala, 34-burduf de protectie, 35-suport pedala,36-pedala.

Capetele interioare ale pirgiei de debriere nu sunt apasate direct de rulmentul de presiune 13, ci prin intermediulinelului de debreiere 23, fixat cu arcurile de prindere 10 pe pirghiile de debreiere.

Organele conduse

ale ambriajului cuprind : discul condus 5 si arborele ambreiajului 1. Discul condus 5 are posibilitatea sa se deplaseze axial pe arborele ambreiajului prevazut cu ceneluri , la fel ca si butucul discului. Pediscul condus sunt fixate prin nituri doua garnituri de frecare 4 ce au un coeficient de frecare mare.Pentru inlaturarea aparitiei fenomenului de rezonanta , dicul condus al ambreiajului este prevazut cu arcurile 3(elemente elastice care contribuie si la o cuplare progresiva ) si cu garniturile de frecare 24 dispuse intre discul propriu zis si flansa butucului in scopul amortizarii oscilatiilor de torsiune.

Mecanismul de actionare

se compune din: mansonul de debriere 16 ( prevazut cu rulment de presiune 13),furca de debriere 27, tija 28, pompa receptoare 29 , pompa centrala 33 si pedala ambreiajului 36.Cindambreiajul este cuplat ,intre rulmentul de presiune su inelul dispus pe capetele interioare ale pirghiilor dedecuplare este necesar sa existe un joc de 2-4 mm. Acest joc permite o cuplare sigura a ambreiajuuli atunci cindgarniturile sunt uzate. Da asemenea ,acest joc mai permite ca rulmentul de presiune sa nu se rotesca in timpulcit ambreiajul este cuplat, reducind pron aceasta uzura lui.

Ambreiajul monodic cu arc central tip diafragma.

Rolul arcurilor de prisiune , la unele tipuri deambreiaje ,este indeplinit de un arc central sub forma de diafragma format dintr-un disc subtire ,prevazut cutaieturi radiale . Arcul diafragma functia arcurilor periferice cit si functia pirghiilor de decuplare. In starelibera ,arcul are oforma tronconica, iar la motaree in ambreiajul el este deformat in raport cu inelul exterior 3 siapasa cu partea exterioara pe discul de presiune 1. La decuplaj ,arcul 4, fiind actionat de rulmentul de presiune 5,se deformeaza in raport de inelul interior 2 ,iar partea lai exterioare se deplaseaza spre dreapta impreuna cudiscul 1 Prin intermediul elementului de legatura 6.

Fig.3Constructia si functionare arcului tip diafragma.

Acest tip de ambreiaj este monodisc cu comanda macanica, prin cablu flaxibil, prin care se transmite fortamaxima de debriere de 160 N realizindu-se o cursa de debriere de 7,5,-8.5 mm, pentru o cursa la pedala de 150mm ( cursa nominala necasara debrierii fiind de 96,3-109 mm).In pozitia ambreiaj cuplat, discul de presiune 14apasa discul condus 5 pe suprafata volantului 2, asigurind astfel tranmiterea momentului motor la cutia deviteze.Prin apasarea pedalei ambreiajului, cablul flexibil 12 actioneaza furca 11 , care ,prin intermediul rulmentuluide presiune 6, apasa asupra partii interioare a diafragmei 15, astfel incit zona exterioara a acestuia elibereazadiscul de presiune . Acesta este pozitia ambreiaj decuplat.5.2 Ambreaje mecanice

3. Ambreajele mecanice cu doua discuri. Constructia si principiul de functionare

Destinatia ambreiajului. Ambreiajul face parte din transmisia automobilului si este intercalat intre motor si cutia de viteze, in scopul compensarii principalelor dezavantaje ale motorului cu ardere interna (imposibilitatea pornirii in sarcina si existenta unei zone de functionare instabila).

Ambreiajul serveste la decuplarea temporara si la cuplarea progresiva a motorului cu transmisia. Decuplarea si cuplarea motorului de transmisie sunt necesare la pornirea din loc a automobilului si in timpul mersului pentru schimbarea treptelor cutiei de viteze.

Ambreiajul serveste in acelasi timp la protejarea la suprasarcini a celorlalte organe ale transmisiei.

Conditiile impuse ambreiajului. Ambreiajul trebuie sa indeplineasca anumite condiii, si anume:

- sa permita decuplarea completa a motorului de transmisie pentru ca schimbarea treptelor sa se faca fara socuri;

-sa necesite la decuplare eforturi reduse din partea conducatorului fara a

se obine nsa o cursa la pedala mai mare de 120-200 mm (limita superioara

la autocamioane). Forta la pedala necesara decuplarii nu trebuie sa depa-

seasca 150 N la autoturismesi 250.N la autocamioane si autobuze;

-sa asigure n stare cuplata o mbinare perfecta (fara patinare) ntre motor

i transmisie;

-sa permita eliminarea caldurii care se produce n timpul procesului de

cuplare (ambreiere) prin patmarea suprafeelor de frecare;

-sa permita cuplarea suficient de progresiva pentru a se evita pornirea

brusc din loc a automobilului;

-sa fie ct mai usor de ntreinut i reglat i sa ofere sigurana n

funcionare.

Clasificarea ambreiajelor. Ambreiajele se clasific dup principiul de funcionare i dup tipul mecanismului de acionare.

Dupa principiu de funcionare, ambreiajele pot fi;