Lucrare Tsa

  • View
    20

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Administratie

Transcript

SERVICIILE PUBLICE

CUPRINS:

Introducere..3

Capitolul I....................................................................................................................................................5

Noiunea de serviciu public................................6

Capitolul II..9

Regimul juridic al serviciilor publice 9

a) Principiul egalitii.9

b) Principiul continuitii.9

c) Principiul adaptrii.9

Capitolul III11

Trsturi specifice serviciilor publice:.........................................................................................................11

Capitolul IV14

Clasificarea serviciilor publice.13

Capitolul V.20

Forme de organizare a serviciilor publice20

Organizarea i funcionarea serviciilor publice23

Concluzii..25

Bibliografie:26

INTRODUCERE

Serviciul public a aprut i s-a dezvoltat treptat, pe fondul multiplicrii i diversificrii nevoilor generale ale societii omeneti, concomitent cu implicarea tot mai accentuat a statului, n vederea asigurrii bunstrii generale a oamenilor pe care i reprezint. Astfel, gradual, atingnd o dezvoltare maxim la mijlocul secolului XX, serviciul public s-a impus drept fundamentul activitii sistemului administraiei publice, raiunea de fapt a organizrii i funcionrii instituiilor publice i a autoritilor administrative.

Din cercetarea doctrinei romneti, n special aceea format n perioada interbelic, prin contribuia unor personaliti ale tiinei dreptului (Paul Negulescu, Anibal Teodorescu, Mircea Djuvara), ca i din dezvoltarea ulterioar a drepului administrativ, se desprinde cu uurin o concluzie, i anume c administraia reprezint totalitatea serviciilor publice, ori c serviciul public este mijlocul prin care administraia i exercit activitatea.

Relevant este definiia pe care prof. Paul Negulescu o ddea serviciului public, acesta afirmnd c serviciul public este un organism administrativ creat de stat, jude sau comun, cu o competen i puteri delimitate, cu mijloace financiare procurate din patrimoniul general al administraiei publice creatoare, pus la dispoziia publicului pentru a satisface n mod regulat i continuu o nevoie cu caracter general, creia iniiativa privat nu ar putea s-i dea dect o satisfacie incomplet i intermitent.

Cu alte cuvinte, serviciul public s-ar putea traduce prin organizarea unui sistem funcional care s aib drept scop deservirea unei colectiviti, fie ea naional, fie local, satisfacerea nevoilor acestora reprezentnd scopul fundamental al societii umane i mai ales al statului de drept.

Importana serviciilor publice este cu att mai mare cu ct statul, dar i dezmembrmintele sale, apar ca instrumente indispensabile, menite s asigure cetenilor si acel summum de bunstare pe care acetia nu-l pot altfel gsi, s asigure binele public.

Cnd statul i propune, prin autoritile sale, s satisfac o nevoie a societii,care nainte era lsat n grija unor ageni economici ai si sau a unor particulari, el determin organizarea respectiv care s urmreasc satisfacerea acestei nevoi (instituie public,regie), i determin competena i i pune la dispoziie mijloacele materiale, financiare i umane necesare atingerii scopului stabilit.

De menionat c, spre deosebire de particulari, care urmresc cu predilecie satisfacerea unui interes general printr-o remunerare i beneficiu adecvat investiiilor i muncii depuse, administraia public urmrete satisfacerea nevoilor generale ale colectivitii, a cetenilor acesteia, indiferent dac activitatea desfurat se soldeaz sau nu cu un beneficiu, administraiei publice fiindu-i strin ideea de profitabilitate.

Conceptul de serviciul public trebuie perceput, mai nti, ca un mod de satisfacere a nevoilor umane, fiecrei astfel de nevoi corespunzndu-i o activitate desfurat de autoritile statului, ale judeului, ori ale oraului sau comunei, n beneficiul colectivitii respective, naionale sau locale.

Aadar serviciul public, ca activitate, este legat indisolubil de ideea de interes general, care-l anim, i n final de voina autoritilor publice care decid la ce moment i ce modalitate de satisfacere a acestuia se alege.

De asemenea, se impune a arta c n afara opiunii politice care prevaleaz n recunoaterea cerinei sociale, ca interes general, autoritile vor trebui s asigure i mijloacele materiale, financiare i,nu n ultimul rnd ,factorul uman,toate acestea fiind menite s sprijine i s susin o atare decizie.

Apare deci evident c nfiinarea unui serviciu public este legat organic de coexistena celor dou elemente eseniale, i anume cerina social( interesul general) i legea (actul de voin al autoritii legiuitoare).

Putem s definim n sens larg serviciul public ca pe o activitate desfurat de o autoritate administrativ (organism administrativ) sau agent public (de stat/particular) n vederea satisfacerii unui interes general.

CAP. I.

NOIUNEA DE SERVICIU PUBLIC

Noiunea de serviciu public este foarte discutat de ctre teoreticieni, practicieni, prestatori i beneficiari. ntrebri de genul Cnd a aprut?, Ce cuprinde exact?, La ce se refer?, Care i sunt limitele?, au reprezentat pilonii a numeroase dezbateri controversate, n strns legtur cu teme precum bun comun, interes general, utilitate public, grup social, dezvoltare general i local, teme inerente unei dezbateri asupra organizrii societilor moderne.

Nevoile omului sunt numeroase i variate i se amplific n funcie de nivelul de dezvoltare al unei societi i de gradul de cultur al fiecreia. De aceea, dezvoltarea serviciilor publice i diversificarea acestora au fost favorizate de progresul general al societii care a determinat noi trebuine pentru populaie, trebuine pe care puterea public a fost tentat s le satisfac din motive de interes general. n numele interesului general statul intervine pentru a asigura satisfacerea unor nevoi prin prestarea direct a unor servicii publice foarte importante sau deficitare sau intervine pentru a stimula i susine sectorul privat. Din aceste motive, interesul general, interesul public sau binele comun pot avea neles diferit de la un stat la altul sau chiar n cadrul aceluiai stat, de la o etap la alta de dezvoltare. Serviciile publice s-au diversificat i extins n toate domeniile vieii sociale, cu toate c au fost supuse unor constrngeri majore, ndeosebi prin aplicarea principiului libertii comerului i industriei.

Extinderea sferei serviciilor publice a fost impus de incapacitatea de funcionare a mecanismelor de reglare economic i social, crendu-se astfel un mit al statului capabil s rspund la toate ntrebrile. Acest fapt a condus la solicitri de cretere a intervenionismului i la crearea de noi servicii publice. n acest context, statul nu mai este doar un arbitru, ci i un gestionar al anumitor activiti sociale. Elaborarea unor norme este completat cu prestaii din cele mai diverse care urmresc s rspund anumitor nevoi ale societii, nevoi considerate de puterea politic a fi de interes general. Intervenia statului prin servicii publice a fost justificat fie pentru a garanta accesul la acestea (electricitate, educaie), fie pentru a nltura un monopol privat (telegraf), fie pentru a realiza infrastructuri colective (ci ferate, distribuie de ap i electricitate) sau pentru a gestiona activiti nerentabile precum transportul public i colectarea deeurilor.

Ideea de serviciu public rspunde faptului c anumite activiti sociale trebuie, n funcie de natura obiectivelor i intereselor urmrite, s ias de sub regulile pieei i ale cutrii profitului pentru a fi gestionate dup criterii specifice. Astfel, se faciliteaz accesul tuturor la anumite bunuri i servicii i se aduce o contribuie important la echilibrul i coeziunea economic, social i cultural a societii.

Serviciul public n accepiunea modern a termenului a aprut la nceputul secolului XX, sub influena juritilor, ca baz a fondrii dreptului public. Treptat, noiunea s-a mbogit cu alte semnificaii, intrnd n sfera de analiz a economitilor, sociologilor, ecologitilor etc.

Serviciul public, aa cum a fost definit de ctre juriti n urm cu mai bine de un secol, cuprinde trei elemente specifice:

1) satisfacerea nevoilor cu caracter public;

2) o activitate concret creia i se aplic un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun: regimul serviciului public inspirat din trei principii (egalitate, continuitate, mutabilitate), activitate adesea protejat prin monopol;

3) existena unui organism care l pune n aplicare.

Conturarea noiunii clasice a serviciului public a avut numeroase consecine: a marcat distincia dintre public i privat, a transformat imaginea statului care se legitimeaz mai ales prin prestaiile pe care le asigur definirea sistemului de legitimare a agenilor publici i a sectorului public.

Dup anii 70, criza serviciului public a dus la redefinirea acestuia i a principiilor de organizare. Noul context a fost marcat de o critic ideologic (ineficacitatea gestiunii publice) i de noi constrngeri (precum concurena accentuat), presiuni exterioare care puneau n discuie regimul serviciului public i generau insatisfacii n rndul utilizatorilor. n aceste condiii a avut loc un proces de adaptare care urmrea deopotriv mbuntirea sistemului de relaii (furnizori, parteneri, clieni sau utilizatori) i creterea performanelor serviciilor publice.

Definiia actual a serviciilor publice s-a conturat la sfritul anilor '80, recunoscndu-se faptul c unele servicii publice desfurate de persoane private nu trebuie s se bucure neaprat de prerogativele puterii publice. Ideea democratismului i descentralizrii a impus n practic sistemul prelurii gestiunii serviciilor publice din mna statului i predrii lor ctre persoane private, n condiiile mai sus amintite. n aceste cond