Mi A Gond A HÚSEVÉSSEL

 • Published on
  04-Apr-2018

 • View
  220

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  1/31

  Minden jog fenntartva:Ananda Marga Pracaraka Samgha Magyarorszg

  Eredeti cm:What Is Wrong With Eatlng Meat

  Fordtotta:Arany Gyrgyi

  Kiadja s terjeszti:

  Ananda Marga Eurpai PublikcisOsztlya Berlini Szektornak

  megbzsbl:

  carya Svaprakashananda AvadhutaAnanda Marga Kiads

  Budapest, V. Ker. Vci u. 46.Ananda & Lotus Bt.

  Nyomdai munkk:Janoh Zsolt tel.: 06 30 9547682

  Budapest, 2003Harmadik kiads

  ISBN 963 210 296 7

  Az ANANDA MARGA (A Boldogsg tja szanszkrit nyelven) egy nemzetkzi szocio-spiritulisszervezet, mely t kontinensen tbb mint 100 orszgban van jelen.

  1955-ben alaptotta Prabhat Rainjan Sarkar (1921-1990) Indiban, azzal jrult hozz a trsadalomfejldshez, hogy felhvta az emberisg figyelmt ltezsnk valdi termszetre, s arra btortotta azembereket, hogy mindent s mindenkit egy egysges, nagy csald tagjaknt leljenek keblkre.

  E ltoms alapjn egy egyedlll trsadalom-filozfit javasolt, mely klnbzik a jelenlegi trsadalmi,gazdasgi s politikai paradigmktl; a vilgproblmkat clozza meg, s gyakorlati megoldsokat javasolkezelskre.1970 ta a szervezet kifejlesztett egy vilgmret, elktelezett nkntesekbl ll trsadalmi szolglathlzatot. Az Ananda Marga Trsadalmi Szolglat programjai kz tartoznak a katasztrfa menedkek, akedvezmnyes vagy ingyenes szabadiskolk, gyermekotthonok, orvosi klinikk, lelmiszer s ruhaoszthelyek, a tbbcl fejlesztsi projektek, s ms rvid- s hossz tv tervek.

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  2/31

  Kulturlis missziknt egy kulturlis renesznsz megvalstsra trekszik, szimpziumokat,fesztivlokat, knyveket, kazettkat, s sznieladsokat ajnlva, melyek univerzlis rtkeket kzvettenek.

  Misszionriusai teljes munkaids trsadalmi s spiritulis szolglatot teljestenek; kikpeztk ket ameditci oktatsra, melyet ingyen vgeznek, valamint a jgval, meditcival s kozmikus filozfivalkapcsolatos tanfolyamok, eladsok s szeminriumok tartsra.

  Az Ananda Marga tevkenysgvel, kiadvnyaival, kapcsolatos tovbbi informcit illeten a kvetkezcmhez fordulhat az rdekld:

  SADVIPRA Meditcis Kzpont1056 Budapest, Vci u. 46. Tel.: 318-2195

  Mi a gond ahsevssel?

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  3/31

  rta:Avadhutika Anandamitra Acarya

  Barbara Parham

  A rajzokat Ksztette:Andrea Carmen

  Tartalomjegyzk

  - Mi a gond a hsevssel?- Hiszen seink is ettek hst, nem?- Mirt nem termszetes az emberek szmra, hogy hst esznek?- A vegetrinusok trtnete- Mik a hsevs veszlyei?

  - Mirt fordul el tbb betegsg a hsevknl, s mirt halnak meg hamarabb?- A vegetrinusok egszsgesebbek, mint a hsevk?- A vegetrinusoknak nagyobb a kitartsuk, mint a hsevknek?- Elegend fehrjt kapok hsevs nlkl?- Fennll-e valamilyen kapcsolat a hsevk szoksai s az hnsg kztt?- Az hsg politikja- Ahimsz: Erszaknlklisg az llnyek irnt- Mi az leter elve?- Nhny hres vegetrinus- Mit tegyek, ha mg mindig kedvelem a hs zt.- Irodalomjegyzk

  Amikor vegetrinus tkez srl esik sz, az els dolog, amit sokan megkrdeznek az, hogy:Mi a gond a hs evssel? Emberek millii fogyasztjk a hst; mirt kellene leszoknom rla?"Sok tnyez s zl amellett, hogy mirt jobb kerlni a hst - nem rzelmi, han em nagyon is meggyztudomnyos okok miatt. Olvasva ezen pontokat, valsznleg te is ki szeretnd prblni a

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  4/31

  Rgtn addik az els krds: hiszen seink mindig hst ettek, nem?

  Nem! Sok j tanulmny s kutats eredmnyeknt kiderlt, hogy eldeink vegetrinusok voltak. A vlsgos

  idszakoktl eltekintve - nem ettek hst. Ilyen vlsgos idszak volt a jgkorszak idejn, amikor a

  gymlcsk, a magvak s a zldsgek elrhetetlenek voltak. Az elembereknek gyakran llati hst kellett

  ennik ahhoz, hogy letben maradjanak. A jgkorszak utn is fogyasztottak hst a messze szakon l

  trzsek, mint pl. az eszkimk - a termszeti adottsgok miatt. A trtnelem sorn azonban sok olyan

  embercsoport s egyn lt, akik felismertk a tiszta telnek az egszsgre, mentlis tisztasgra, spiritulis

  okokra vonatkoz jelentsgt s emiatt vegetrinusok maradtak.

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  5/31

  Mirt nem termszetes az emberek szmra, hogy hst esznek?

  A tudomny igazolta, hogy a termszetes krnyezetkben l llatok a szervezetknek megfelelentpllkoznak. Az emberi fizikum, a testi funkcik s az emsztrendszer nagyon sok szempontbl eltr aragadoz llatoktl. tkezsk szerint hrom csoportba sorolhatjuk a gerinceseket: hsevk, f-lombevk sgymlcsevk.Nzzk meg kzelebbrl mindegyiket s lssuk, melyikbe illeszkedik az emberisg.

  A Hsevk

  A ragadoz llatoknak, mint az oroszln, a kutya, a farkas, a macska, stb. nagyon egyszer s rvid emsztrendszerk van - csupn testk hossznak hromszorosa. Ez azrt van, mert a hs nagyon gyorsan bomlik, s haez az anyag tl sokig marad a szervezetben, a vrramba kerlve gyorsan hat mregknt hat. Rvidemsztcsatornjuk az elboml hsbl szrmaz rothaszt baktriumok gyors kivlasztsra alakult ki.A szvetek s a csontok megemsztse cljbl gyomrukban tzszer tbb ssav termeldik, mint nvnyevtrsaikban.

  A hsev llatok a hvs jszaka leple alatt vadsznak - napkzben, a meleg idszakban alszanak. gy testkhtsnl nincs szksgk verejtkmirigyekre: brk helyett nyelvkn keresztl izzadnak.Ezzel szemben a nvnyev llatok, mint pl. a tehn, a l, a zebra, az z, stb. sok idt tltenek a napontpllkaik sszegyjtsvel, s szabadon izzadnak brkn keresztl.A ragadozk s a nvnyevk kztti legjelentsebb klnbsg a fogazat. Az sszes hsev les karommalrendelkezik, de fknt fogaikkal lnek. Erteljes lluk s hegyes, meghosszabbodott szemfoguk van a hsszttpsre, sztszaggatsra. A nvnyevknek nincs szemfoguk, lapos rlfogukkal aprra rlik tpllkukat.A magvaktl eltren a hst nem szksges a szjban rgni, - hogy elemsszk" azt -, hanem a gyomorban s

  a blben emsztdik meg. A macska pldul alig rg.

  F- s Lombevk

  A f- s levlev llatok (pl. elefnt, tehn, l, juh, lma, stb.) fvn, leveleken, gygy- s egyb nvnyekenlnek, melyek tbbsgt nyersen, nagy mennyisgben fogyasztjk.

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  6/31

  A nvnyek emsztse a szjban kezddik a nylban megtallhat ptialin enzimmel. A tpllk a rgs sornkeveredik a ptialinnal. A f- s levlevk 24 specilis rlfoggal rendelkeznek. telket oldalsrgmozdulatokkal rlik meg, ellenttben a hsevk llkapcsnak kizrlagos fel-le mozgatsval. Nincsenekkarmaik vagy les fogaik, s kortyolgatva isznak, ellenttben a hsevk lefetyelsvel.Mivel a nvnyevk nem fogyasztanak gyorsan roml teleket s a tpllk tovbbjutsa hosszabb ideig iseltarthat, blrendszerk tzszer hosszabb testknl. rdekessgkppen egy tanulmnyban bemutattk, hogy ahstrend milyen kros hats lenne a nvnyevkre.Dr. William Collins, a new york-i Maimonedes Orvosi Kzpont tudsa szerint a hsev llatoknak csaknemkorltlan kapacitsukban a teltett zsrok s a koleszterin kezelsben. De ha pl. fl font llati zsiradkot

  kevernek naponta egy nyl tpllka kz, kt hnap mlva vrednyei teltdnek. Ezt a komoly betegsgetkifejldtt relmeszesedsnek hvjk.A nylhoz hasonlan az emberi bltraktust sem a hs megemsztsre terveztk. Minl tbb hst esznk, annlbetegebbek lesznk - ahogyan azt a ksbbiekben ltni fogjuk.

  A Gymlcsevk

  Ezen llatok krbe leginkbb az emberszabs majmok tartoznak, az emberisg kzvetlen llati sei.trendjket fknt gymlcsk s magvak alkotjk. Brkn verejtkmirigyek millii tallhatk. telketrlfogukkal rgjk meg. Nyluk lgos, s mint a nvnyevknl, az elemsztshez szksges ptialint istartalmazza. Blrendszerk rendkvl tekervnyes - a gymlcsk s zldsgek lass emsztse miatt testktizenktszerese.

  Az Emberi Lnyek

  Az emberi jellemzk hasonlak a gymlcs- evkhez s a fevkhez is, de nagyon eltrek a hsevktl,mint ahogyan a tblzatban lthatjuk (Id. 10-11. o). Az emberi emsztrendszer, a fogazat, az ll-felpts s a

  testfunkcik teljesen klnbznek a ragadoz llatoktl.Az emberszabs majmokhoz hasonlan az emberi emsztrendszer is a testhossz tizenktszerese.Kortyolgatva iszunk, mint a nvnyev llatok, valamint a nyl lgos s ptialint tartalmaz a gabonkelemsztshez. A emberi lnyek fizikailag sem olyan felptsek, mint a hsevk.A brnkn apr prusok millii tallhatk, hogy elprologtassk a vizet s az izzads ltal le- htsk testnket.Anatmink s emsztrendszernk azt mutatja, hogy tbb milli ven keresztl gymlcskn, magvakon,gabonaflken s zldsgeken ltnk.Tovbb az is nyilvnval, hogy termszetes sztneink nem hsev jellegek. Sok embernek felfordul agyomra, ha sajt magnak kell lnie.A hst - annak nyersen trtn elfogyasztsa helyett - az emberek megstik, megfzik s mindenfle szszokkals fszerekkel zestik.

  Egy tuds ezt gy magyarzta:

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  7/31

  A macska mr egy kis darab nyers hs szagtl is hes vggyal nyladzik, de egy kis darab gymlcstlegyltaln nem. Ha egy embernek rmt okoz egy madr elejtse, a mg l vgtagjainak foggal valsztmarcangolsa, meleg vrnek kiszvsa, akkor mondhatjuk azt, hogy hsev sztnk lakoznak benne.Ugyanakkor egy frt mzdes szltl sszefut a nyl a szjban s fggetlenl attl, hogy hes-e vagysem, jzen elfogyasztja."A tudsok s termszetkutatk, belertve az evolci elmlett felllt Charles Darwint is, egyetrtenekabban, hogy az elemberek gymlcs- s zldsgevk voltak. A trtnelem folyamn pedig anatminknem vltozott.

  A hres svd tuds, Linn mondsa szerint: Az ember kls s bels felptse az llatokvalsszehasonltva azt mutatja, hogy termszetes trendnket a gymlcsk s az zletes zldsgek alkotjk."

  A tudomnyos kutatsokbl vilgosan kitnik, hogy az emberek fizikumukat, anatmijukat ssztnvilgukat tekintve egyrtelmen gymlcs-, zldsg-, mag- s gabonaevk. Ezt sszegzi a kvetkeztblzat.

  Hsevk F-lombevk

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  8/31

  vannak karmok nincsenek karmok

  brkn nincsenek prusok, testket nyelvkkel (lihegssel)

  htik.

  prusok milliin t llegeznek

  les, hegyes metszfogak a hs szttpsre nincsenek les, hegyes metszfogaik

  kis nylmirigyek (nem szksges elemszteni a gabont s a

  gymlcst)

  jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk

  elemsztshez szksgesek

  savas nyl, nincs ptialin enzim a gabonk elemsztshez

  nincs lapos, hts zpfog az telek megrlsre

  lgos nyl; ptialin enzim a gabonk

  elemsztshez lapos, hts zpfog az telek megrlsre

  sokkal ersebb gyomorsav az llati inak, csontok

  megemsztshez

  20-szor gyengbb gyomorsav, mint a hsevknl

  a blrendszer csupn a testhossz 3-szorosa, hogy az azonnal

  rothad hs gyorsan tvozhasson a testbl.

  a blrendszer a testhossz 10-szerese. A nvnyek nem

  rothadnak olyan gyorsan, gy lassabban tvozhatnak a testbl.

  Gymlcsevk Emberek

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  9/31

  nincsenek karmok prusok milliin t llegeznek nincsenek karmok prusok milliin t llegeznek

  nincsenek les, hegyes metszfogaik nincsenek les, hegyes metszfogaik

  jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk

  elemsz- tshez szksgesek

  jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk

  elemszt- shez szksgesek

  lgos nyl; ptialin enzim a gabonk

  cilemsztshez

  lgos nyl; ptialin enzim a gabonk

  elemsztshez

  Inpos, hts zpfog az tolek meqrlshez 20 szor gyengbb

  gyomorsav, mint a hsevknl

  lapos, hts zpfog az telek megrlshez 20-szor

  gyengbb gyomorsav, mint a hsevknl

  a blrendszer a testhossz 12 szerese. A gymlcsk nem

  rothadnak olyan gyorsan, gy lassabban tvozhatnak a testbl.

  a blrendszer a testhossz 12-szerese.

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  10/31

  A vegetrinusok trtnete

  A trtnelem kezdete ta a vegetrinus trendet az emberisg termszetes letmdjaknt tartottk szmon. Akorai grgk, az egyiptomiak s a hberek az emberisget gymlcsevknt rtk le.Az si Egyiptom tuds papjai sohasem fogyasztottak hst. Sok hres grg blcs - mint Platn, Szkratsz sPithagorasz - a vegetrinus trend tmogati, szszli voltak. Az inka indinok nagy civilizcijra is avegetrinus letmd volt jellemz.

  Indiban Buddha hirdette tanaiban a hs-nem-evst". A taoista szentek s sgk, valamint a korai keresztnyeks zsidk is vegetrinusok voltak.

  A Biblia egyrtelmen llst foglal: Azutn ezt mondta Isten: Nzztek, nektek adok minden nvnyt az egszfldn, amely magot terem, s minden ft, amely magot rejt gymlcst rlel, hogy tpllkotok legyen."(Teremts 1:29). Szent Pl, Jzus egyik leghsgesebb tantvnya rja levelben a rmaiaknak:

  J, ha nem eszel hst..." (Rmaiak 14:21).

  Az utbbi idkben a trtnszek si szvegeket fedeztek fel, melyek az j Testamentumhoz hasonlan Jzuslett s beszdeit rgztettk. Ezen rsok egyikben mondja Jzus:

  s az elpuszttott llat hsa az egyn testben sajt srjv vlik. Ne feledjtek szavamat: aki l, magt limeg, s brki is eszi az elpuszttott llat hst, az a hall testt eszi."(A Bke Evangliuma),

  Indiban az si hinduk mindig is elleneztk a hsevst. Az iszlm vallsak szent knyve, a Korn is eltilt ahalott llatok, vr s hs" fogyasztstl. Mohamed utn az els kalifk egyike gy hirdette a magasabb elveket:Ne tegytek llati srr a gyomrotokat."Ahogyan a trtnelem sorn is lttuk, sok blcs s nagy tuds ember ktelezte el magt a vegetrinus trendmellett s msokat is ugyanerre biztatott.

  Ekkor Dniel a felgyelt krte meg, akit az udvari emberek fnke Dniel, Hananja, Misael s Azarja flrendelt: "Csak tz napig tgy prbt szolgiddal! Adass neknk fzelket tell s vizet italul! Akkor veddszemgyre a mi arcunkat meg a kirlyi telekbl tpllkoz ifjak arct. Aztn tgy gy szolgiddal, ahogy

  jnak ltod!" Hallgatott is tancsukra, s tz napig prbra tette ket. Tz nap mlva klsejkben csinosabbnaks jobban tplltaknak ltszottak, mint a tbbi ifjak, akik kirlyi teleket ettek." (Dniel 1:11-15.)

  Mik a hsevs veszlyei?Az eszkimk javarszt hson s zsron lnek, tlagos letkoruk 27 s fl v. A kirgizek - Kelet- Oroszorszgnomd trzse - tbbsgben hst fogyasztanak, korn szlnek s korn halnak - ritka, ha valaki megri a 40.letvt. sszehasonltskppen, antropolgusok nvnyev kultrt tanulmnyoz csapata regisztrlta a kitnegszsggel s llkpessggel rendelkez, hossz letet l emberek csoportjait, mint Pakisztnban a hunz-kat, Mexik bennszletteit - az Otomi trzset, s Dl-Nyugat-Amerika shonos lakit. Ezeknl a trzseknl nemszokatlan a 110 ves, st mg ennl is idsebb kort megrt, egszsges s aktiv egyn. A vilg egszsggyistatisztikja kvetkezetesen mutatja, hogy ahol a legtbb hst fogyasztjk, ott a legnagyobb a betegsgek (szv-,rk megbetegedsek) elfordulsi arnya is. A klnbz orszgokban l vegetrinus csoportok kztt alegalacsonyabb ugyanezen betegsgek elterjedse.

 • 7/29/2019 Mi A Gond A HSEVSSEL

  11/31

  Mirt fordul el tbb betegsg a hsevknl, s mirt halnak meg

  hamarabb?

  A Mrgezs

  A mszrls halltusja alatt s kzvetlen eltte a megflemltett llat biokmija megvltozik - a test toxikusmellktermkekkel teltdik. Az Encyclopedia Britannica szerint a testmrgek, belertve a hgysavat s ms mrgezhulladkokat is, jelen vannak a vrben s a szvetekben. A diban, a hvelyes termnyekben (lencse, bors, stb.), agabonaflkben s a tejtermkekben lv fehrjkrl azt tartjk, hogy arnylag tisztk, sszehasonltva pl. a marhahs 56 %-osszennyezanyag tartalmval." Veszlyes helyzetekben, nagyfok dh s flelem hatsra az llatokban, - de nem kevsb azemberekben is -, biokmiai vltozsok mennek vgbe. Az llat vrnek hormonszintje klnsen az adrenalin - radiklisanmegvltozik, ha rzi a hall kzelsgt. Ez a nagy mennyisg hormon megmarad a hsban, majd ksbb mregg vlik azemberi szervezetben. Az Amerikai Tpllkozstudomnyi Intzet szerint: Egy llati tetem hsa mrgez vrt s ms rtktelenalkotrszt tartalmaz."

  A Rk

  Egy kzelmltban kszlt tanulmny szerint 50,000 vegetrinust figyeltek meg (a Hetedik Napi Adventistk

  csoportjbl). Az eredmny nagyon meglepte a rkkutat tudsok vilgt.Egyrtelmen kimutattk, hogy ebben a csoportban igen alacsony a rk elfordulsi arnya.A tanulmny alapjn megllapthat, hogy az adventistk lete lnyegesen hosszabb. Amerikai mormonokrlkszlt felmrs szerint ebben a csoportban 50% -kai alacs...

Recommended

View more >