Receptorul Insulinei

  • View
    233

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

medicina

Text of Receptorul Insulinei

Receptorul InsulineiUniversitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae TestemianuCatedra de Biologie Molecular i Genetic Uman

A verificat: Rotaru Ludmila A efectuat: Roca Anastasia, st. gr. 1113

Chiinu 2014

Insulina Este principalul hormon implicat n controlul captrii, utilizrii i stocrii nutrienilor celulari. Efectele anabolice includ stimularea utilizrii i stocrii intracelulare a glucozei, AA i AG liberi. Totodat, insulina reduce procesele catabolice de degradare a glicogenului, L i P.

PANCREASUL ENDOCRIN

Sinteza i procesarea Insulinei

EFECTELE INSULINEI

Pot fi distinse trei categorii de efecte celulare ale insulinei prin activarea receptorului pentru insulin:activarea transportului membranar al ionilor i glucozei, precum i activarea prin fosforilare a unor enzime, culaten de secunde sau minute;influenarea transcrierii genice a unor enzime implicate n metabolismul intermediar, precum i a translaiei mARN, produse dupcteva ore;proliferarea i diferenierea celular, observabile dupcteva zile.

Insulina. Efecte

Receptorul pentru Insulin Receptorii pentru insulin sunt transmembranari, localizai pe membrana celular a tuturor esuturilor de mamifere, n primul rnd n esuturile int: ficat, muchi striat i adipos. Numrul receptorilor variaz de la 40/celul n eritrocit la 300.000/celul n esutul adipos i n ficat.

Generaliti

Biochimic, receptorul pentru insulin este codificat de o singur gen INSR (CD220, gen cu produs proteic, localizat pe crs. 19p13.3-p13.2), n dependen de splaicing-ul alternativ pe parcursul transcripiei rezult izoforma RI-A sau RI-B. n urma proceselor post-translaionale a fiecrei izoforme, rezult formarea subunitilor i , clivate proteolitic, care dup combinare sunt capabile de homo- sau hetero-dimerizare, i formeaz astfel RI transmembranar, de ~320 kDa. Receptorul pentru insulin (RI) face parte din familia receptorilor cu activitate de tip tirozin kinaz, fiind ndeaproape nrudit cu receptorul pentru factorul de cretere similar insulinei de tip 1 (IGF-1). Insulina i IGF-1 se leag de ambele tipuri de receptori, fiecare cu afinitate mult mai redus, pentru receptorul nespecific. Mai mult, RI i receptorul IGF-1, pot forma heterodimeri.

Receptorul pentru Insulin

Receptorul pentru insulin (RI) este codificat de o gen localizat pe cromozomul 19, constituit din 22 exoni. Polipeptida transcris, preproreceptorul, pierde prin clivaj peptida semnal cu 30 aminoacizi. Sub aceast form proreceptorul este procesat prin plicaturare, glicozilare i dimerizare. n aparatul Golgi, fiecare din cele 2 componente ale dimerului este scindat n dou subuniti:i. Receptorul pentru Insulin

Patologia Rezistena la Insulin, sau o scdere a numrului de RI conduce la DIABEUL ZAHARAT tip 2 (Insulin independent): celulele sunt incapabile s capteze glucoza, iar ca rezultat se dezvolt hiperglicemia (creterea nivelului de glucoz circulant) i efectele rezultante ale diabetului. Mutaii homozigotice a genei INSR au fost descrise ca fiind cauza sindromului Donohue sau leprenchaunism. Alte mutaii ale aceleiai gene determin sindromul mai puin sever Rabson-Mendenhall. Ambele boli prezent fluctuaii ale nivelului de glucoz: dup mas este iniial foarte mare, iar apoi scade la niveluri anormal de joase.

Sindromul Donohue Sindromul Donohue a fost identificat pentru prima dat n 1948 de ctre patolog canadian William L. Donohue (1906 -). Numele leprechaunism a fost abandonat n mare parte din cauza percepiei numelui de ctre unii prini de pacienti ca o insult.

Sindromul Donohue este un sindrom foarte rar, transmis genetic i caracterizat prin rezisten la aciunea insulinei, tulburri de cretere i tulburri endocrine. Copiii afectai pot avea caracteristici distinctive ale capului i feei, ntrziere n dezvoltarea psihomotorie, anomalii ale pielii, ginecomastie i hipertrofie a organelor genitale externe (a clitorisului la fete i a penisului la biei).

Sindromul Donohue este o tulburare genetic autosomal recesiv. Exist mai multe mutaii care pot fi responsabile pentru apariia bolii. Mutaii cunoscute ale genei care poate provoca sindrom Donohue includ o mutaie nonsens care a duce la o schimbare de codon, cu modificarea izoleucinei n metionin n protein receptor. Unele mutaii ale genei duc la dezvoltarea diabetului rezistent la insulin fr sindrom Donahue. Deoarece mutaii ale genei sunt extrem de rare, cele mai multe cazuri rezult din mperecheri consanguine, de exemplu, ntre veri. Mutaia nu trebuie s fie acelai. Boala poate fi cauzat de motenire a dou alele mutante diferite, cte una de la fiecare printe, caz n care pacientul este un heterozigot compus.

Patologia Este posibil de a face un test genetic pentru a identifica purttorii de mutaie, i pentru c este att de rar, acest lucru nu se face, de obicei, cu excepia cazului n care exist motive pentru a suspecta c individul testat este un purttor, de exemplu cu un frate afectat sau vr. Cum era de ateptat pentru o boal genetic care pot fi cauzate de multe mutatii diferite, aceasta nu se limiteaz la un anumit grup etnic, i a fost identificat la oameni de diferite rase.

Pronostic n cele mai multe cazuri, pronosticul n cazul acestor pacieni este extrem de rezervat, cu moartea foarte timpurie, n primul an de via (sau avort spontan), dei uneori pacienii traiesc mai mult de un deceniu. Tratamentul etiologic lipsete!!!Sindromul Rabson-Mendenhall - este o tulburare autosomal recesiv rar, caracterizat prin rezisten sever la insulin. Tulburare este cauzat de mutaii ale genei receptorului insulinei. Simptomele sindromului Rabson-Mendenhall variaz de la caz la caz. Simptome majore ale sindromului Rabson-Mendenhall includ anomalii ale dintilor i unghiilor, cum ar fi displazii dentare, i deformri ale capului i feei. O anomalie a pielii acanthosis nigricans, care implic hiperpigmentare i ngroare "catifelat" (hiperkeratoza) a pielii din jurul gtului, zona inghinal i brae, este, de asemenea, un simptom comun.

Simptomele minore pot include pubertate precoce i un deficit sau lips de esut adipos. Datorit faptului c persoanele cu sindrom Rabson-Mendenhall nu pot utiliza insulina n mod corespunztor, acestea se pot confrunta cu nivel anormal de zahar n snge (hiperglicemie) dup mas, iar atunci cnd nu mnnc - nivelul zahrului din snge e anormal de sczut (hipoglicemie).

Nu exist nici un tratament cunoscut pentru sindromul Rabson-Mendenhall. O serie de etape pot fi direcionate spre tratarea simptomelor specifice. De exemplu, chirurgia poate fi realizat pentru a trata afeciunile dentare. Scopul tratamentului este de asemenea de a menine nivelurile de glucoz din snge constant, pe ct e posibil. Insulina nu este la fel de eficient n doze normale, i chiar doze mari indic efecte minime. Alimentarea frecvent este cel mai eficient tratament pentru a controla nivelul de glucoz din snge. Mese gndite cu combinaii complexe de carbohidrai sunt recomandate n sperana de a avea un nivel de glucoz constant meninut. Dei eficiente, aceste tratamente tind s arate mai mult un efect iniial, i pot deveni ineficiente n cteva luni.

Tratament Calitatea vieii este afectat grav i prognosticul pacientilor cu sindrom Rabson-Mendenhall rmne rezervat. Acest lucru se datoreaz lipsei unui tratament pe termen lung. Sperana de via este de 1-2 ani. Biologic, copiii afieaz hipoglicemie ntre mese, hiperglicemia postprandial i hiperinsulinemie, care trece n hiperglicemie permanent i cetoacidoz diabetic recurente.

Pronostic Mulumesc pentru atenie!

Recommended

View more >