Buletin de Mehedinti Nr 46/28 iulie 2014

 • View
  104

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Publicaţie săptămânală cu ştiri şi informaţii din judeţul Mehedinţi si Drobeta Turnu Severin.http://www.buletindemehedinti.ro/

Text of Buletin de Mehedinti Nr 46/28 iulie 2014

 • Anul II v Nr 4628 Iulie - 03 August 2014

  16 pagini 1 leuwww.buletindemehedinti.ro

  Fondator: MARIUS CILIBIA

  Sptmnal de informaie i atitudine al mehedinenilor

  R

  Pag. 12

  Mehediniul curat de pericole

  Obiceiuri i datini n localitile din Parcul Natural Porile de Fier Pag. 4-5

  RAAN cere majorarea tarifului la energia termic

  Pag. 8

  MARIUS BLU, senator PDL de Mehedini: Reunirea forelor de centru-dreapta ntr-un singur,

  mare partid, a devenit o necesitate istoric pentru Romnia. Nu te poi complace n situaia unei

  puzderii de fore de centru dreapta, unele mai mici altele mai mari, cnd pe stnga ai un partid

  mare i totalitar precum PSD. Sentimentele, orgoliile, emoiile,

  de ambele pri, sunt fireti. Dar a

  rmne blocat n ele ar fi fost mpotriva Romniei. PDL i PNL au ales s treac peste trecut i s se

  uneasc ntr-un singur partid pentru viitor.

  Aliana Cretin Liberal, n drum spre Cotroceni

  (Detalii n numrul viitor)

 • 228 Iulie - 03 August 2014

  S.C. TIPOGRAFIA PROD COM S.R.L.Trgu-Jiu, Gorj, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr.20

  Tel. 0253-212.991, Fax 0253-218.343E-mail: prodcom@intergorj.ro

  Pre-press & printing

  Fondator: Marius CILIBIASptmnal editat de S.C. 2 M DROBETA MEDIA GLOBAL S.R.L.

  ISSN 2344-2425

  Redacia:Strada CRIAN, Nr. 25, etaj 2

  Tel., Fax: 0352 417 177E-mail: redactia@buletindemehedinti.ro

  atitudine, opinie i cultur la zi online lawww.mariuscilibia.ro

  Doi studeni ai Academiei de Poliie ,,Alexandru Ioan Cuza Bucureti, specialitatea ordine public efectueaz timp de aproape patru sptmni, un stagiu de practic la Inspectoratul de Jandarmi Judeean Mehedini. n peri-oada 21 iulie-01 august 2014, studentul din anul I desfoar n unitate pri-mul modul de practic prevzut n programa de nvmnt, iar pentru stu-dentul de anul II perioada 07 iulie-01 august reprezint modulul II al stagiului de practic. Studenii au fost repartizai n structurile de ordine public i planificai n misiuni de asigurare a unui climat normal de ordine i siguran civic la nivelul judeului Mehedini. Viitorii ofieri jandarmi vor avea posibilitatea s-i pun n practic noiunile teoretice dobndite n tim-

  pul orelor de curs, acetia fiind ndrumai de tutori jandarmi cu experien n activitatea profesional pe ntreaga perioad a stagiului de practic. Sta-giul de practic are drept scop aprofundarea cunotinelor teoretice i per-fecionarea deprinderilor practice referitoare la executarea misiunilor, dez-voltarea deprinderilor de a aciona n cadrul elementelor de dispozitiv, formarea i dezvoltarea deprinderilor de comunicare n relaia cu cetenii pe timpul desfurrii misiunilor.

  INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEEAN MEHEDINI Compartimentul Informare Relaii Publice i cu Publicul

  Viitorii ofieri, n practic la Jandarmeria Mehedini

  Dou ui deblocate de pompieri i patru persoane

  transportate la spital Pentru salvarea vieii i bunurilor ceteni-

  lor, la solicitarea acestora, pompierii din ca-drul ISU Drobeta au ptruns n dou apar-tamente i au transportat la spital patru persoane cu probleme medicale.

  Luni, 21 iulie a.c., la ora 13.42, pompierii din cadrul ISU Drobeta au fost solicitai s intervin, n municipiul Dr.Tr.Severin, str. Veterani, nr. 36, pentru salvarea unei persoane, despre care, se pre-supunea c se afl n stare grav de sntate. Solici-tarea a venit prin 112 de la fiica femeii care locuia singur ntr-un apartament situat la etajul I. Dou echipaje de pompieri cu o autospecial de interven-ie i o ambulan SMURD s-au deplasat imediat la faa locului. Pompierii au ptruns n apartament pe fereastra de la buctrie i au gsit femeia, n vrst de 84 ani, czut n baie. Din nefericire, pentru b-trn a fost prea trziu ca s mai poat fi salvat. Pompierii au deblocat ua, facilitnd accesul echi-pajelor de ambulan i poliie, care au declarat de-cesul. Mai trziu, la ora 15.50, un alt apel la 112 so-licita ajutorul pompierilor, pentru ptrunderea ntr-un apartament situat pe str. Dr.Babe, nr. 63, din municipiul Dr.Tr.Severin. De aceast dat, ape-lul venea de la o btrn care uitase, pe aragazul l-sat aprins, o oal cu mncare, iar ua de la intrare i se blocase. Pentru c exista pericol de izbucnire a unui incendiu, pompierii s-au deplasat la faa locu-lui i au deblocat ua.

  PURTTOR DE CUVNTPlt. maj. Ramona NISTOR

  AJPIS Mehedini, n calitate de ordonator teriar de credite n subordinea Ministerului Muncii, Famili-ei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice a efec-tuat ctre beneficiarii de ajutoare de nclzire plile cuvenite fiecrui tip de astfel de ajutor.

  Ca element de noutate pentru sezonul rece No-iembrie 2013-Martie 2014, v informm c s-a intro-dus un nou tip de ajutor de nclzire, respectiv ajuto-rul pentru nclzire electric.

  La nivelul judeului Mehedini, pentru toat peri-oada sezonului rece, respectiv 5 luni calendaristice, s-au efectuat pli pentru un numr total de 15.212

  beneficiari n suma total de 4.107.806 lei noi,dup cum urmeaz:

  AJUTOR NCLZIRE LEMNE- 11.238 beneficiari cu un cuantum de 2.277.272

  lei noiAJUTOR NCLZIRE ENERGIE TERMIC- 3.924 beneficiari cu un cuantum de 1.799.066 lei noiAJUTOR NCLZIRE GAZE-1 beneficiar cu un cuantum de 804 lei noiAJUTOR ENERGIE ELECTRIC- 49 beneficiari cu un cuantum de 30.664 lei noi

  Conducerea AJPIS Mehedini

  COMUNICAT AJPIS MEHEDINI CU PRIVIRE LA SUMELE PLTITE CU TITLU DE AJUTOR DE

  NCLZIRE PENTRU SEZONUL RECE NOIEMBRIE 2013-MARTIE 2014

  Producia industrialIndicele produciei industriale pen-

  tru perioada 1.I 31.V.2014 prezint o scdere a volumului de activitate n acest domeniu de 22,8% fa de aceeai perioad a anului 2013. Indicele valoric al cifrei de afaceri pentru unitile din industrie a sczut fa de perioada co-respunztoare a anului 2013 cu 14,6 %.

  Construciin perioada 1.I 31.V.2014 au fost

  eliberate un numr de 116 autorizaii de construcii pentru cldiri rezideniale, cu 34 mai puine fa de aceeai perioa-da a anului 2013.

  Efectivul salariailor la sfritul lu-nii mai 2014 a fost de 42973 persoane, n cretere cu 69 persoane fa de luna anterioar. Fa de luna mai 2013 se n-registreaz o scdere de 35 persoane.

  Ctigul salarial mediu brut realizat

  n luna mai 2014 de salariaii din jude-ul Mehedini a fost de 1973 lei , mai mic cu 355 lei / salariat fa de cel rea-lizat la nivelul rii.

  Ctigul salarial mediu net realizat de salariaii din judeul Mehedini n luna mai 2014 a fost de 1440 lei, mai mic cu 242 lei / salariat fa de cel reali-zat la nivelul rii.

  Comparativ cu luna aprilie 2014, la nivelul rii, ctigul salariul mediu brut a sczut cu 67 lei/salariat (-2,8 %).

  La nivelul judeului Mehedini s-a nregistrat o cretere de 31 lei/salariat (1,6 %).

  Ctigul salarial mediu brut realizat de salariaii din judeul Mehedini n luna mai 2014 a fost de 1973 lei, fiind mai mic cu 355 lei/persoan fa de cel realizat la nivelul rii.

  Fa de luna aprilie 2014 acesta a

  crescut cu 31 lei/persoan la nivelul ju-deului Mehedini i a sczut cu 67 lei/persoan la nivelul rii.

  Ctigul salarial mediu net realizat n luna mai 2014 de salariaii din judeul Mehedini a fost de 1440 lei, fiind mai mic cu 242 lei/persoan fa de cel rea-lizat la nivelul rii. Fa de luna aprilie 2014 acesta a crescut cu 32 lei/persoan la nivelul judeului Mehedini i a sc-zut cu 53 lei/persoan la nivelul rii.

  MICAREA NATURAL A PO-PULAIEI

  n luna mai 2014, n judeul Mehe-dini s-au nscut 168 copii, cu 19 mai puin fa de luna precedent. Numrul acestora este mai mic cu 15 fa de cel din luna mai 2013. n luna mai 2014 s-au nregistrat 335 decese, mai puin cu 29 fa de luna anterioar i cu 36 mai multe fa de luna mai 2013.

  Statistic

 • 328 Iulie - 03 August 2014

  Semne de ntrebare De sezon

  Bancul sptmnii

  Pipeta cu vitriol

  S-AU SPERIAT?

  Aa cum putei s vedei i n imagi-nea alturat, la cursul de perfecionare la care particip prima tran de consilieri plecai la Mamaia (hotel Riviera), domnul Aladin Georgescu s-a aezat lng trei consilieri ex-PDL, cei din PSD sau, m rog, din fostul USL, nefiind prea apropiai de domnia sa. Atmosfera este destins, chiar dac particip la un curs greu, com-plex, solicitant, onor consilierii notri nea-vnd nevoie nici de hrtie, nici de instru-mente de scris. Ei, fiind expresia inteligenei mehedinene, vor reine totul n creieraele lor nscocitoare de metode de presiune pentru firmele care nu rs-pundeau comenzilor economice ale parti-dului Asta-i poza, domnioare, doam-ne, domni, iar ea a fost postat de vechiul nostru prieten Adrian Drghici pe o pagi-n de socializare, aa, ca s vad alegtorii cum l-au pedepsit i cum l solicit pe el-i pe camarazii lui-trimindu-l s-i repre-zinte n Consiliul Judeean M rog, s trecem peste asta, c ne cam irit frenezia cheltuitoare a banului public de ctre ale-ii notri, frenezie care frizeaz iresponsa-

  TRIETE CLIPA!bilitatea. Pn una-alta, aflm, cu stupoa-re, c mult trmbiata sosire a portughejilor nu este dect un fiasco, aa cum au mai fost i altele. Pe scurt, dup ce au cumprat terenul necesar pre-conizatei investiii, investitorii lusitani s-au dus la Guvern (nsoii de un repre-zentant al Administraiei locale, care, se pare, a ncasat i baciul pentru dena-tul lobby pe care l-a fcut!, dar i de ali doi parlamentari PSD) pentru a obine un credit guvernamental necesar demar-rii investiiei! Hai c s-a fsit, biei i fete! Pi i ce facem, domnule viceprimar, cu listele, cu c.v.-urile strnse, cu promisi-unile de locuri de munc? Parc ziceai ceva de vreo 2000 de locuri de munc E frumos s vi se scoat acum nume de mincinos? Noi, prietenoi, cum ne tii, vom ine treaba asta n atenia publicului i a celor care au mai fost minii nc o dat! Tot acum, n vrf de sezon, dei Consiliul Local a aprobat suma necesar investiiei cu mult timp n urm, s-au n-ceput lucrrile de renovare, reabilitare i ce-o mai fi a trand