cai de comunicatii terestre in dobr

  • View
    225

  • Download
    8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

cai de comunicatii

Text of cai de comunicatii terestre in dobr

Drumuri

Curs 1

Introducere. Activitatea de transportViaa oamenilor nu mai poate fi conceput dect dinamic n spaiu i timp, necesitatea micrii pentru asigurarea existenei constituind o component esenial a societii organizate. Aceasta, n evoluia ei, a avut nevoie n permanen de ci de comunicaie, ca mijlocitor intrinsec al schimburilor de orice natur (economice, culturale), de bunuri sau de persoane.

Pentru realizarea transporturilor sunt necesare dou elemente principale, i anume:

calea de transport sau calea de comunicaie, respectiv suportul material pe care se face transportul, mediul care face posibil circulaia, elementul fix

mijlocul de transport, adic vehiculul care transport, elementul mobil

Desfurarea unui transport n condiii optime presupune o corelare perfect ntre cele dou elemente, o dezvoltare simultan att a cii de transport ct i a vehiculelor, indiferent de tipul lor. De asemenea foarte important n desfurarea activitii de transport o constituie ndeplinirea simultan a dou condiii pentru procesul de transport i anume desfurarea acestuia n condiii de perfect siguran a circulaiei i de confort sau de integritate pentru mrfurile transportate.

Chiar dac este foarte important ca ramur n economia unei ri, activitatea de transport nu este practic productoare de bunuri materiale, fiind un consumator de resurse ntr-o prim etap. De aceea, pentru o economie funcional, transporturile trebuie s fie eficiente, reelele de drumuri, ci ferate, canale navigabile, transport aerian, trebuie s deserveasc zone ct mai ntinse i s asigure intersecii convenabile ntre ele.

Fiecare tip de transport are anumite particulariti i anume:

transportul rutier (calea de transport este drumul, mijlocul de transport este vehiculul rutier), numit de transportatori i transport din poart n poart este foarte utilizat n prezent datorit facilitilor de a ajunge direct la destinatarul transportului.Este relativ scump (nu se pot transporta cantiti mari) dar ofer avantajul c se pot transporta orice tip de mrfuri pe orice distane(cu rezeva mrfurilor perisabile sau periculoase)

transportul pe cale ferat (calea de transport este calea ferat, mijlocul de transport sunt convoaiele de cale ferat alctuite din vehicule feroviare, resoectiv locomotive i vagoane) este mai convenabil ca pre/ton/km dar are inconvenientul c, avnd o infrastructur mai complex, costurile de construcie i de ntreinere sunt mai mari dect la drumuri iar un eventual eveniment (accident) poate perturba pentru un timp mai lung circulaia pe ruta respectiv

transportul aerian ( calea de transport este aerul, cu aerodroame ca destinaii i aeronave ca mijloc de transport) este cel mai rapid dar i cel mai scump.Este preferat pentru transportul mrfurilor scumpe, puin voluminoase care trebuie s ajung n timp scurt la destinaie

transportul naval ( apa este calea de transport-canale navigabile,ruri, fluvii, mri, oceane) este destinat mrfurilor voluminoase,de orice tip, datorit costurilor reduse pentru fiecae ton de marf transportat. Caracteristic este durata mai mare de transport precum i faptul c preluarea mrfurilor se face doar n zone special amenajate-porturi, celelalte distane fiind acoperite cu ajutorul cilor de comunicaie terestre de obicei.Drumurile.Scurt istoric.Dintre cile de comunicaie terestre, drumurile i au nceputurile n cele mai vechi timpuri, fiind pentru mii de ani, singurul mijloc de comunicare ntre oameni, pentru deplasarea acestora i transporturile de bunuri materiale ntre zonele locuite. ncepnd din antichitate i pn n zilele noastre, drumurile au cunoscut o dezvoltare diferit funcie de nivelul economic i social, precum i de gradul de civilizaie al fiecrei epoci, la un moment dat.

Prima meniune despre un drum construit (n antichitate existau trasee de transport cu cluze dintr-o zon locuit la alta) i aparine lui Herodot i se refer la drumul, n lungime de 900 km,realizat n ntregime din dale de piatr de dimensiuni mari, construit sub domnia lui Keops (cca 3000 Ch), n vederea executrii piramidei acestuia. Sunt cunoscute, de asemenea, drumurile din Babilonia, drumurile din China (din care au rmas i vestigii), pentru construcia marelui zid chinezesc, drumurile mtsii,etc.

Dintre realizrile antichitii se remarc ns drumurile construite de romani. Acetia numeau drumul via vita, adic drumul este viaa. Indiferent de raiunile care i-au determinat pe romani s construiasc drumuri, i aici nu putem s nu ne referim la politicile de cucerire i de expansiune ale Romei, oricare ar fi fost forma de organizare politico-social a vremurilor, nu putem s nu remarcm c modul de a construi un drum, caracterizat de aliniamente lungi, de 1-1,20m, precum i cele 4 straturi care alctuiau calea (stratul inferior, de 0,30m -stratumen-bolovani sau lespezi de piatr, rudus-0.25m-piatr spart 80-100mm diametru, nucleus-0.25m strat de piatr spart de 20-30mm diametru, amestecat cu var hidraulic, stratul superior, din piatr spart mrunt, de duritate mare sau dale din piatr) reprezint clasicul n abordarea proiectrii sistemului rutier. (stratul superior din dale se numea pavimentum)Epoca feudal, din pcate, nu duce la o dezvoltare a tehnicii rutiere. Frmntrile politice, lupta statelor pentru formare, independen sau afirmare, obscuritatea n care era inut mare parte din aspectele vieii, inclusiv tiina, datorit intereselor bisericii sau unor conductori n acele timpuri, au dus la lipsa interesului pentru construcia drumurilor (o mare problem a acelor timpuri a constituit-o invazia popoarelor migratoare, aductoare de distrugeri, multe comuniti prefernd retragerea n zone mai puin accesibile acestora).

Chiar dac nu exist mrturii despre construcia drumurilor din acea perioad, se presupune c n centrele urbane sau n ceti existau drumuri scurte, improvizate cu scnduri din lemn aezate peste un pat de pmnt care se stricau ns foarte uor mai ales datorit circulaiei vehiculelor cu traciune animal, singurele vehicule existente multe sute de ani.

Odat cu dezvoltarea produciei manufacturiere i necesitatea intensificrii schimburilor, a aprut necesar dezvoltarea tehnicii rutiere, un nceput pentru epoca modern fiind realizarea unor drumuri din materiale sortate (secolele XVII-XIX) prin Tresaguet n Frana i MacAdam n Anglia.

Apariia automobilului va duce la un nou avnt n tehnica rutier, creterea numrului de autovehicule, precum i diversitatea lor (mrimea i capacitatea de transport) influennd direct proiectarea, construcia i ntreinerea drumurilor. n deceniul 3 al sec.XX se construiesc primele drumuri perfecionate pentru circulaia automobilului.

Evoluia tehnicii rutiere continu, impunnd noi soluii, prin materiale i tehnologii noi.

Clasificarea drumurilorDrumurile se pot clasifica din mai multe puncte de vedere i anume:

A)Din punct de vedere funcional i administrativ:

1)drumuri publice, destinate utilizrii lor n activitatea ntregii economii i ale populaiei; dup organul de administrare, avem:

- drumuri naionale (DN) administrate de ctre Admnistraia Naional a drumurilor prin cele apte Direcii regionale de drumuri i poduri (DRDP) din teritoriu (Bucureti, Craiova, Constana, Timioara, Cluj, Braov, Iai)

- drumuri locale, judeene (DJ) i comunale (DC), administrate de regii autonome de drumuri i poduri din cadrul Consiliilor Judeene.

2)drumuri de exploatare, care sunt destinate unor cerine proprii de transport: forestiere, petroliere, miniere, agricole, strategice, etc.

B) Din punct de vedere al reliefului strbtut

1) drumuri de es, pn la 150m altitudine, caracterizate de aliniamente lungi, decliviti mici, curbe cu raze mari, amenajri minime

2) drumuri de deal, ntre 150 i 300m altitudine

3)drumuri de munte, la altitudini mai mari de 300m

C) Din punct de vedere al gradului de perfecionare tehnic

1)drumuri de tip inferior sau provizoriu - cuprind drumurile de pmnt

2)drumuri de tip intermediar sau tranzitorii-cuprind drumurile mpietruite

3)drumuri moderne sau perfecionate-sunt cele mai perfecionate drumuri, cu elemente geometrice i dotare tehnic corespunztoare traficului care se realizeaz pe ele.Clasificarea tehnic a drumurilor dup gradul de perfecionare tehnic precum i dup intensitatea traficului este urmtoarea:

Clasa tehnic a drumuluiCategoria drumuluiIntensitatea traficului (vehicule/24h)

Vehicule fizice (efective)Vehicule etalon (autoturisme)

IAutostrzi>10000>15000

IIDrum internaional sau drum naional cu 4 benzi de circulaie7501....1000011001....15000

IIIDrum naional cu 2 benzi de circulaie3001....75004501....11000

IVDrum naional sau judeean cu 2 benzi de circulaie501...3000751....4500

VDrum judeean sau comunal