Geregeld NR1

 • View
  230

 • Download
  3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Relatiemagazine van Stichting Tolknet. Informatie over communicatie tussen doven, slechthorenden en de horende maatschappij, Tolknet en het inzetten van een tolk gebarentaal of een schrijftolk.

Text of Geregeld NR1

 • VerkiezingenIedereen moet mee kunnen doen

  TipsVoor een zomers dagje uit

  ColumnGebarentolk Wouter Spruijt onderweg

  Een tolk inzettenAls zelfstandig ondernemer

  Jos Oerlemans:

  Ook al ben je succesvol, met een beperking blijf je kwetsbaar.

  Een kwartaaluitgave van

  door Tolknet

  1

  Geregeld...Zomer 2010nummer 1

 • RedactieSusanne KuitenbrouwerHazel HardijzerJanieke Gritter

  RedactieadresE-mail: redactie@tolknet.orgPostadres: Postbus 9363800 AX Amersfoort

  Concept en ontwerpRon de Hoog, Amsterdam

  VormgevingLimeLight bv, Amsterdam

  DrukDrukkerij Van Der Wekken,Dronten

  JournalistErik Betten

  FotografieMarco HofstEline Visscher

  Contact TolknetE-mail: info@tolknet.orgTelefoon: 0346 332332Teksttelefoon: 0346 332333Internet: www.tolknet.orgBezoekadres: Amersfoortsestraat 70-d3769 AL Soesterberg

  Geregeld is gemaakt van en verpakt in milieuvriendelijk materiaal.

  colofon

  Inho

  ud04 Column SusanneDe redactie; het is geregeld!

  04 Dove ondernemer bevecht zijn rechtJos Oerlemans heeft zijn onder neming opgezet zonder recht op een tolk. De tolkvoorziening voor zelfstandige ondernemers is per 1 januari aangepast.

  07 VakantieplannenWe vroegen een aantal mensen naar hun vakantieplannen deze zomer.

  08 Een tolk geregeldFoto van een bijzondere tolksituatie, deze keer in het Eschermuseum.

  10 Nieuwtjes en regelsNieuwtjes op het gebied van com-municatie en tolken, weetjes over de tolkvoorzieningen en een cartoon. 11 Column BartDe directeur van Tolknet; primeur!

  12 Politiek voor doven?Politiek zou voor iedereen toeganke-lijk moeten zijn, toch is dat niet het geval. Tijdens de gemeenteraads-verkiezingen nam n partij het initi-atief om hier iets aan te doen.

  13 Column WouterColumn van gebarentolk Wouter Spruijt; onderweg.

  14 Geregeld er op uitTips voor zomerse uitjes.

  15 In beeld6 vragen aan Beppie van den Bogaerde, de eerste Lector Doven-studies in Nederland.

  | Geregeld | Zomer 201002

 • Het is Geregeld!

  Het is alweer bijna een jaar gele-den dat de plannen voor een nieuw Tolknetmagazine zijn ont-staan. De oude nieuwsbrief be-staat niet meer, er is iets heel an-ders voor in de plaats gekomen. Een echt magazine met nieuws en achtergrondinformatie; infor-matief en afwisselend.

  Het maken van de eerste editie van Geregeld was een behoorlijke uitda-ging. Ik had nog geen enkele erva-ring met het maken van een maga-zine en vroeg mezelf regelmatig af of het zou gaan lukken. Helemaal toen de deadline alsmaar dichterbij kwam en mijn to-do-lijstje alleen maar langer leek te worden. Of toen ik met de fotograaf op het verkeerde tijdstip bij het museum stond. Het heeft me niet alleen tijdens werktijd bezig gehouden, ook ben ik er ge-regeld een uurtje later door in slaap gevallen.

  Maar wat is het een mooi moment als alle artikelen en fotos binnen zijn en de stukjes in elkaar beginnen te vallen. Dit gaat lukken! Samen met de redactie heb ik hard aan dit blad ge-werkt. Vanavond in bed zal ik er weer aan den-ken; dan vraag ik me in spanning af wat u er van vindt

  Susanne KuitenbrouwerHoofdredacteur

  Primeur!Met gepaste trots presenteert Tolknet u het gloednieuwe maga-zine Geregeld. Ook dit jaar zijn we op zoek naar mensen die hun mogelijkheden en kansen kunnen vergroten door een gebarentolk of schrijftolk in te zetten. Dan moet iedereen in Nederland wel weten dat er zoiets bestaat als een tolk gebarentaal en een schrijftolk en dat we daar in dit land voorzienin-gen voor hebben. Die voorzieningen zijn gelukkig al geregeld; nu de grote bekendheid nog. Zelf ontvangen we regelmatig signalen over de onbekendheid hiervan. Daarom een gratis advies van mij: lees Geregeld goed door, onthoud de dingen die u aanspre-ken en zeg het voort!Nu ik toch met adviezen bezig ben: bewaar dit blad goed en lijst het in. Wellicht kunt u er, net als voor het stripblad waarin Batman zijn debuut maakte, over pakweg 71 jaar een aardige berg geld voor krijgen. Begin dit jaar bracht dat nummer een miljoen dollar op, terwijl de oorspronkelijke aan-schafprijs tien dollarcent was De rekenmeester in mij leert dat dit toch al gauw 25 % rende-ment per jaar is. Tegelijkertijd geeft me dit advies een nieu-we kopzorg: wat moet ik nu voor Gere-geld vragen?

  Bart van der WeijdenDirecteur Tolknet

  13 geluksgetal?Sinds januari dit jaar studeerden

  dertien studenten af als tolk. 9 gebarentolken en 4 schrijftolken.

  AnnieS schenkt schrijf-telefoon aan Museum

  AnnieS heeft een van de eerste communica-tiemiddelen voor doven en slechthorenden,

  een schrijftelefoon uit 1980 aan het Museum voor Communicatie in Den Haag

  geschonken. Deze is op

  aanvraag te bezichtigen in het museum.

  TolknetChatTolknet is ook be-reikbaar per chat. www.tolknet.org

  Telefonische Toegankelijkheid wettelijk geregeld

  Het ministerie van Economische Zaken (EZ) vindt dat telefoneren voor doven en slechthorenden toegankelijk moet zijn en gaat daarom de

  huidige Telecomwet aanpassen. Bij wet wordt geregeld dat telefonie voor doven en

  slechthorenden mogelijk moet zijn. Dat betekent dat alle doven en slechthorenden de mogelijkheid

  moeten hebben om te bellen. Doven en slechthoren-den kunnen nu bellen via Teleplus van KPN. Komt deze

  dienst te vervallen, dan moet de overheid ervoor zorgen dat telefonie voor doven en slechthorenden mogelijk blijft.

  Toestemming teamtolkenBij het inzetten van team-

  tolken moet er vooraf toe-

  stemming gevraagd wor-

  den bij Menzis Zorgkan-

  toor of UWV. Teamtolken=

  Het tegelijkertijd inzetten

  van twee tolken. De tolken

  werken dan samen en

  wisselen elkaar af.

  25 jaarSprekend de Wereld inSprekend de Wereld, de reisorganisatie voor doven en slechthorenden, orga-

  niseert al 25 jaar aangepaste reizen die de hele wereld over voeren. In 1985 ging de eerste reis naar Griekenland. Anno 2010

  blijkt onder doven en slechthorenden nog steeds behoefte aan georganiseerde reizen en va-

  kanties in gebarentaal. Dit jaar staan maar liefst 50 reizen op het program-

  ma; van een stedentrip Parijs tot complete rondreis in Costa Rica en een weekje winter-sporten in Itali tot zonva-

  kantie met cultuur in Egypte.

  nieuwtjes en regels column bart

  | Geregeld | Zomer 201010 Zomer 2010 | Geregeld | 11

  Nieuwtjes op het gebied van

  communicatie? Tip de redactie

  via redactie@tolknet.org

  04

  10

  12

  geregeld susanne

  Zomer 2010 | Geregeld | 03

 • Het Huis van Bewaring in Den Bosch is niet de eerste plek waar je een internetbedrijf verwacht. Voor Jos Oer-lemans was het ook even wennen, vertelt hij als hij ons voorgaat door een lange gang met TL-verlichting. Nu bevalt het hem wel. Al blijft een kantoor met tralies voor de ramen een merkwaardig idee.Oerlemans doet het goed met Dommelweb, dat andere bedrijven helpt om hun websites bovenaan de lijst te laten uitkomen op zoekmachines als Google. Toch was het ondernemerschap niet zijn eerste keuze. Ik heb de lerarenopleiding Nederlands gevolgd, maar voor de klas staan zou vanwege mijn handicap geen gelukkige keuze zijn geweest. Daarom heb ik daarna de post-hbo-oplei-ding Nieuwe Media gedaan. Zo kwam ik terecht bij het internetbedrijf Smulweb. Daar heb ik veel geleerd, maar helaas ging het in 2002 failliet.Oerlemans raakte zijn baan kwijt en moest solliciteren,

  Jos Oerlemans (41) uit Den Bosch

  begon in 2002 voor zichzelf. Als dove

  ondernemer ontdekte hij dat de tolk-

  vergoeding niet gold voor zelfstandi-

  gen, maar wel voor werknemers. Een

  scheve situatie, die sinds kort is aan-

  gepast. Ook al ben je succesvol, met

  een beperking blijf je kwetsbaar.

  Zelfstandig, kwetsbaar en assertief

  Dove ondernemer Jos Oerlemans bevecht zijn recht

  | Geregeld | Zomer 201004

  Geregeld tussen de regelsuitgelicht

 • een moeilijke periode. Ik heb veel teleurstellingen moe-ten verwerken. Gek genoeg vonden ze me vaak zo goed dat ik doorging tot de laatste twee kandidaten, maar viel dan toch steeds weer af. Het is toch lastig dat je niet kunt bellen, zeiden ze dan. Erg frustrerend.Oerlemans besloot niet bij de pakken neer te gaan zit-ten, maar begon met het bouwen van websites voor bedrijven in de omgeving. Daar werd ik niet rijk van. Mijn WW liep door in die periode, mijn inkomsten moest ik van de uitkering aftrekken. Maar ik ging vol aan de bak, leefde sober, en richtte me op internetmarketing. Dat sloeg aan. Het harde werken bleef niet onopgemerkt. Dommelweb werd twee maal genomineerd voor een landelijke prijs (de Herman Wijffelsprijs en de Hersenbo-kaal, waarbij Dommelweb tweede werd).

  Sluipend procesDe doofheid kwam bij Oerlemans geleidelijk. Ik ben slechthorend geboren. Ik droeg een hoortoestel vanaf mijn vierde, en op mijn twaalfde kwam daar een tweede toestel bij. Gaandeweg werd mijn gehoor slechter, totdat ik op mijn vijfentwintigste eigenlijk helemaal doof was. Doordat het sluipenderwijs achteruit ging, heeft Oerle-mans daar nooit erg mee geworsteld. Het is minder confronterend als het zo langzaam gebeurt. Wel herinner ik me dat ik op een gegeven moment niet meer kon bellen. Ook daar moest ik toen afscheid van nemen.

  Het is toch lastig dat je niet kunt bellen,

  zeiden ze dan. Erg frustrerend.

  De nieuwe media kwamen hem te hulp. Het duurde gelukkig niet lang voor e-mail en sms gewoon werden. Daar heb ik veel aan gehad. Maar technologie heeft hem nog meer kunnen helpen. In april 2009 kreeg Oerle-mans een cochleair implantaat (CI), waarbij een elek-trode in het slakkenhuis van het gehoorstelsel wordt geschoven. Een ingreep met risico, maar deze heeft bij Oerlemans goed gewerkt.

  Dove ondernemer Jos Oe