Ingrijirea dintilor.pdf page 1
Ingrijirea dintilor.pdf page 2
Ingrijirea dintilor.pdf page 3
Ingrijirea dintilor.pdf page 4

Ingrijirea dintilor.pdf

 • View
  8

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Ingrijirea dintilor.pdf

 • 5/26/2018 Ingrijirea dintilor.pdf

  1/4

  ,Dacii dorim ca dintii no~tri siireziste ciit timp avem nevoiede ei, trebuie sii facem totposibilul pentru a evita cariile~i afectiunile gingiilor. lngri-jirea corectii a dintilor presu-pune o bunii igienii dentarii ~ivizite regulate la dentist.

  s tomatol gi modema f ace mi uni cu

  di ti no~tri cu aj torul pl mbel r, CO-roanelor, puntilor, dintilor fal~i, aleaparatelor pentru indreptarea dintilor ~i amultor altor metode. Dar inainte de toate,dintii sunt responsabilitatea fiecaruia dintrenoi. Daca dorim sa avem dinti sanato~i,curati~i frumo~i, sa fim scutiti de dureri sau deafectiuni ale gingiilor sau alte probleme deacest gen, totul depinde de noi. Pentru a facetoate acestea eficient, trebuie sa intelegemstructura dintilor ~i modullor de cre~tere. Caintotdeauna, prevenirea este preferabila (~imai putin costisitoare ~i dureroasa) vindecarii.

  Structura dinteluiDe-a lungul vietii, oamenii au doua randuride dinti. Prima dentitie cuprinde 20 de dintide lapte , sau temporari -ei cad la varsta de5-6 ani. Ace~tia sunt inlocuiti de 32 de dintipermanenti. Unor persoane nu le cresc tOtidintii. La unele, cele patru masele de minte,situate in spatele celorlalte -cate una peO Un ortodont ~i asistenta sa se ocupa decorectarea denti,iei unui pacient intr-un cabi-net stomatologic bine dotat. Un dispozitiv deabsorb,ie indeparteaza excesul de saliva, intimp ce limba este data la o parte.

  I41;0

  w

  235

 • 5/26/2018 Ingrijirea dintilor.pdf

  2/4

  iNGRIJIREA DINTILOR

  ~ smal\

  dentina

  1J00 Aceasta imagi- ]ne marita prezintafragmente de tartruvechi de doua zile. .,.in mod normal, ~tartrul este greu de @observat (stangasus), insa exista sub-stan~e speciale careil scot in eviden~a,colorandu-1 in ro~u(stanga).O Sec1iune printr-un incisiv sanatos,unul dintre cei patrude pe fiecare maxi-lar, in partea dinfa1a. Ace~tia suntfolosi1i pentru mu~-cat, iar premolarii ~imolarii, situa1i late-ral ~i in spate, lamacinat. Smal1ulprotector este ceamai solida substan1adin corp.

  cimentosul maxilarului

  fie Intre dinti, unde tartrul este greu deIndepartat, fie In partea inferioara a fisurilor(mici crapaturi) din coroane.Daca procesul de deteriorare continua,atacurile substantelor chimice ~i ale germeniloravanseaza,prin pulpa dintelui ~i prin canalulradacinii, In osul maxilarului. Inflamatia careva urma, Insotita de puroi ~i presiuni asupraosului, poarta numele de abces dentarPerierea ~i cura,area din,ilorExista mai multe metode de prevenire a cari-ilor. Una este Inlaturarea tartrului, germenilor,acidului ~i resturilor de mancare, prin periereadintilor. Acesta este unul dintre cele mai im-portante aspecte ale igienei orale, care estevitala pentru Ingrijirea corecta a dintilor.De ani de zile, medicii stomatologi se con-trazic cu privire la modul corect de periere adintilor. in general, periuta de dinti ar trebui saIndeparteze artrul ~i resturile de mancare,de lagingie la partea superioara a dintilor, pentru caacesteasa nu fie blocate Intre gingii ~i dinti. Serecomanda ~i o mi~care circulara a periutei.Aceasta rebuie sa curete oata suprafatadintilor,inclusiv portiunile greu de atins dintre dintiialaturati. Se ecomanda olosirea unei paste dedinti de calitate. Este deal ca dintii sa fie peri-ati dupa fiecare masa. Cele mai importanteperieri se fac dimineata la prima ora ~i seara,

  Inainte de culcare, aceasta aqiune durand celputin doua, trei minute, urmata eventual declatire cu apa de gura.Ata dentara este un fIr ceruit care setine 1ntredegete ~i se strecoara Intre dinti ~i pe suprafataacestora pentrU a 1ndeparta tartrUl, resturile demancare ~ialte impuritati. Curatarea Insotita deperierea dintilor este benefica, dar efectuataincorect face mai mult rau decat bine. La fel seIntampla ~i cu scobitorile dentare. Este bine sacerem sfatul medicului stomatolog asuprafolosirii periutei, atei dentare ~i scobitorilor.Dentistul poate sa ne trimita la persoana carese ocupa cu igiena bucala. Aceasta este specialinstrUita pentru ada sfaturi referitoare la Ingri-jirea corecta a dintilor, .la perierea ~i curatarealor ~i, In general, la mentinerea sanatatii dintilor ,gingiilor ~i cavitatii bucale. Tabletele pentruInlaturarea tartrUlui pot fi folositoare -acesteacoloreaza partile necuratate ale dintilor, astfelIncat putem observa zonele In care periuta nupoate patrUnde. Aceste tablete pot fi cumparatede la farmacie.

  indepartarea pietrei dentareCalcarul se poate depune pe dintii necuratati.Aceasta substanta este mai solida ~i mai rezis-tenta decat tartrUl ~i nu poate fi Indepartata prinsimpla periere. Medicul stomatolog poate folosiun aparat special, cu ultrasunete 1n acest scop.

  fiecare parte a maxilarului de sus .5i cate unape fiecare parte a maxilarului de jos -pot sanu apara niciodata (cresc deasupra gingiei).Fiecare dinte are doua parti principale. Unaeste coroana, aflata la suprafata gingiei. Cealaltaeste radacina. jn functie de tipuI dintelui .5ipo-zitia acestuia in cavitatea bucala, un singur dintepoate avea de la una la trei radacini. Acesteasunt infipte in osuI maxilarului.Cea mai mare parte a dintelui constadintr-un tesut osos de culoare galbena, denti-na. Suprafetele exterioare ale coroanei suntacoperite de o substanta albicioasa, densa .5iextrem de tare, numita smalt, ceI mai rezistentmaterial din organism. Suprafetele radaciniisunt invelite intr-un strat subtire dintr-un altmaterial solid, denurnit ciment. CimentuI fIXea-za fibrele Iigamentului periodentaI -acestapoate fi considerat ca un bandaj care Ieaga din-tele de osuI maxilarului.Fiecare dinte are o cavitate in care se aflapulpa acestuia. Vasele de sange .5i nervii dinaceasta cavitate sunt legate de vasele de sange.5i nervii din osuI maxilarului prin intermediuIunui canal ingust aI radacinii. Gingiile sunt for-mate dintr-un tesut epitelial, care este strans Iegatprin fibre de osuI maxilarului, formand un stratprotector la baza fiecarui dinte. Acesta impiedicaraspandirea infectiei din cavitatea bucala in inte-rioruI oaselor maxilarului, prin cavitatile dentare.

  Deteriorarea din,ilorDintii nelngrijiti se acopera cu un strat de sub-stanta Iipicioasa, formata dintr-un amestec deresturi de mancare, saliva .5i germeni, cum arfi bacteriile. Acesta poarta numele de tartru.Bacteriile din tartru se hranesc .5i se inmuI-tesc cu zaharurile din alimente. jn urma aces-tor procese, bacteriile elibereaza acid. SmaltuIeste foarte rezistent, insa sensibilIa atacuI sub-stantelor chimice. AciduI distruge smaltuI, apoidentina, parul cand patrunde in pulpa dintelui.Acest proces duce la carii, iar daca pulpa din-telui este atinsa .5inervii senzitivi ai acesteia seinflameaza, apare durerea.Deteriorarea dintilor incepe de obicei inportiunile cele mai vulnerabile ale smaltului,236

 • 5/26/2018 Ingrijirea dintilor.pdf

  3/4

  Uneori nu se observa profunzimea cariei ~inici existentaei. Cu ajutorul radiografieidentarese pot detecta zonele cariate. Astfel de radio-grafii se folosesc ~i pentru a depista dintii carenu cresc a locullor .deoarece ace~tianecesitao ingrijire speciala pentru a fi realiniati.Daca tratamentul este dureros. dentistul iipoate injecta pacientului un anestezic ocal inzona afectata. pentru a inhiba reactia nervilor.jn tratamentele mai complicate ~i de lungadurata. pacientului i se poate administra oanesteziegenerala, ar interventiile chirurgicalepot fi efectuate ntr-o clinica stomatologica.paratul are un varf ascutit care efectueazamiide vibratii pe secunda, zdrobind calcarul inbuc~ti minuscule. Dintii pot fi apoi lustruiti, iarsuprafetele or netede ~i strnlucitoarevor fi rnaiu~or de cur:Itat prin periere norrna1~.

  Fluorulo metod~ importanta de prevenire a cariiloreste folosirea fluorului. In cantitati mici,aceast~ substan~ chimic~ reduce carierea.Fluorul este ncorporat in dintele in cre~tere~iintare~te srnaltul ~i dent1na, ~candu-le mairezistente a atacurile acide. Acumularea uneicantitati adecvate de fluor in copil~rie esteimportanta.In multe zone, fluorul este ad~ugat n apapotabil~ local~, intr-o concentratie de aproxi-mativ unu la un milion. Aceasta nseamn~ c~dintele prime~te cantitatea adecvat~ de fluoratunci cand manc~m sau bern. Printre altemetode se num~r:I olosirea unei paste de dintice contine fluor,care este des recomandatademedici, precum ~i abletelecu fluor. Sepot cere

  informatii de la cabinetul dentistului, despreconcentratiile de fluor din apa potabil~ cu careeste aprovizionat~ localitatea fiec~ruia.AlimenteUn alt aspect important al igienei bucale co-recte este s~ fim atenti la ceea ce manc~m ~ice bern. Manc~rurile dulci lncurajeaz~ nmul-tirea germenilor ~i atacurile acide. Gust:lriledulci Intre mesele principale mentin concen-tratia de zah~r din gura, agravand lucrurile.Pentru s~n~tatea dintilor, dar ~i pentrus~n~tatea sistemului digestiv ~i allntreguluiorganism, este recomandat, lntre mese, con-surriul de fructe, legume ~i alimente similare,~i nu dulciuri, cum ar fi ciocolata.

  Verificarea dintilorDe o important~ vital~ sunt ~i vizitele regulatela dentist. Acesta poate verifica dintii, asigu-randu-se de cre~terea lor corect:l, ~i poatedepista eventualele probleme din timp, candacesteasunt mai u~or de tratat,

 • 5/26/2018 Ingrijirea dintilor.pdf

  4/4

  iNGRIJIREA DINTILOR

  Daca un dinte este cariat, nu este posibilavindecarea acestuia. Tratamentul obi~nuitconsta din indepartarea portiunilor cariate ~iplombarea cavitatii. Aparatul modem folosit inacest scop are un dispozitiv care efectueazapeste 400000 de rotatii pe minut. Din cauzarezistentei smaltului, frezarea dintelui producecaldura ~i dispozitivul aparatului rebuie racit ntimpul utilizarii. Apa ~i fragmentelecariate suntindepartate din cavitatea bucala printr-un tubde absorbtie.

  PlombeleDintele cariat este plombat cu unul dintre nu-meroasele rnateriale dentare. Amalgamul deargint contine particule fine de