Lucrare clarificatoare nr. 1 ROLUL INDICATORILOR DE

 • View
  216

 • Download
  3

Embed Size (px)

Text of Lucrare clarificatoare nr. 1 ROLUL INDICATORILOR DE

 • Lucrare clarificatoare nr. 1

  ROLUL INDICATORILOR DE PERFORMAN N

  SELECTAREA/APROBAREA PROIECTELOR

  februarie 2012

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  / 42

  Documentul a fost realizat de experi care au participat n cadrul contractului Dezvoltarea capacitii pentru Analiza Cost-Beneficiu, proiect co-finanat din FEDR prin POAT.

  Dr. Victor Platon / cercettor tiinific principal I, Institutul de Economie Naional

  Acest document are caracter informativ.

  Proiect implementat de:

  AAM Management Information Consulting Private Company Limited by Shares

  AAM Management Information Consulting SRL

  Leader A.T.E.C. SRL

  Intrarom SA

  Infogroup Consulting SA

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  / 42

  CUPRINS

  1. INTRODUCERE 4

  2. DEFINIRE I PRINCIPII DE LUCRU 5

  2.1 PREZENTAREA INDICATORILOR DE PERFORMAN UTILIZAI N SELECTAREA /

  APROBAREA PROIECTELOR DE INVESTIII 5

  2.2 RECOMANDARI PRIVIND UTILIZAREA INDICATORILOR DE PERFORMANTA N SELECTAREA / APROBAREA

  PROIECTELOR 16

  2.2.1 ROLUL INDICATORILOR ACB N FUNDAMENTAREA DECIZIEI DE FINAARE, CONFORM CERINELOR UE PENTRU UTILIZAREA ACB N PERIOADA DE PROGRAMARE 2007 - 2013 16

  2.2.2 RECOMANDARI REFERITOARE LA DIMENSIUNEA PROIECTELOR 18

  2.2.3 RECOMANDRI REFERITOARE LA UTILITATEA I RELEVANA REALIZRII ANALIZEI ECONOMICE 22

  2.2.4 RECOMANDRI REFERITOARE LA UTILIZAREA INDICATORILOR DE PERFORMAN N ETAPA DE ELIGIBILITATE SAU N ETAPA DE SELECIE 25

  3. CONCLUZII 31

  4. ANEXE 32

  ANEXA 1: RAPORTUL DE VERIFICARE A CALITII ACB I DE VALIDARE A INDICATORILOR DE PERFORMAN 32

  ANEXA 2. PRINCIPALII INDICATORI UTILIZAI N PREZENT PENTRU SELECTAREA/APROBAREA

  PROIECTELOR MAI MICI DE 50 MILIOANE 34

  5. REFERINE 39

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  / 42

  1. INTRODUCERE

  n prezent, n Romnia, pentru evaluarea i selectarea proiectelor non-majore finanate din FEDR i FC se folosete o Gril de Evaluare n care se puncteaz diferite aspecte legate de proiect printre care i indicatorii de performan ai proiectului care se obin ca urmare a elaborrii Analizei Cost - Beneficii.

  n privina metodologiei folosite pentru elaborarea ACB, Ghidul Solicitantului fie ofer unele instruciuni, fie face referire la Ghidul pentru ACB a proiectelor de investiii (CE 2008) i la Documentul de Lucru (DL) nr. 4 al CE.

  Trebuie menionate cteva aspecte ce apar la utilizarea indicatorilor de performan ai ACB n evaluarea proiectelor:

  1. Nu exist o metodologie comun pentru elaborarea ACB n aa fel nct aplicanii s poat estima sau calcula n mod coerent i unitar costurile i beneficiile ce vor fi apoi folosite n construirea fluxului de numerar. Avnd libertatea deplin de a determina valoarea costurilor i a beneficiilor (mai ales a celor economice), autorii proiectelor supuse evalurii selecteaz suma de beneficii care conduce la indicatorii de performan adecvai pentru a ndeplini cerinele existente n Ghidul Solicitantului;

  2. Metodologia UE pentru utilizarea ACB este folosit doar parial; fiecare Ghid al Solicitantului indic aplicarea doar a unor indicatori de performan rezultai din ACB pe baza crora se acord note n Grila de Evaluare, fr legtur cu semnificaia i utilitatea acestora;

  3. n unele cazuri este solicitat o analiz cost-beneficiu complet (analiza financiar i analiza economic), dar ponderea relativ a indicatorilor de performan n punctajul din Grila de Evaluare este mic; aadar importana ACB este redus sau foarte mic n punctajul total care, n final, permite ca proiectul s fie finanat sau respins;

  4. Se utilizeaz mult ACB pentru diverse tipuri de investiii fr a utiliza nici-o informaie derivat din valoarea indicatorilor de performan la decizia final de a finana sau nu proiectul.

  Obiectivul lucrrii de fa const n furnizarea de ndrumri n vederea unei utilizri ct mai adecvate a indicatorilor de performan n procesul de selecie i aprobare a proiectelor.

  Pentru aceasta, in prima parte sunt prezentai indicatorii de performan folosii uzual n evaluarea proiectelor de investiii. Partea a doua furnizeaz recomandri privind utilizarea acestora n diferitele etape ale procesului de evaluare i selecie, n funcie de dimensiunea proiectelor i de sectorul de investiii.

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  / 42

  2. DEFINIRE I PRINCIPII DE LUCRU

  2.1 PREZENTAREA INDICATORILOR DE PERFORMAN UTILIZAI N SELECTAREA / APROBAREA PROIECTELOR DE INVESTIII Pentru a face ct mai puin subiectiv selecia i aprobarea proiectelor de investiii pentru finanare, se utilizeaz o serie de indicatori care s demonstreze c proiectele selectate asigur cea mai bun utilizare a fondurilor.

  Indicatorii de performan utilizai n selectarea i aprobarea proiectelor de investiii sunt indicatori ce reflect performanele tehnice ale proiectului i indicatori ce msoar eficiena economic a acestuia. Aceast a doua categorie cuprinde indicatori statici, al cror calcul este simplu, dar care au dezavantajul de a nu lua n considerare factorul timp i indicatori dinamici, ce iau n considerare factorul timp, dintre care cei mai utilizai sunt indicatorii rezultai din ACB. Dei determinarea acestora presupune elaborarea i utilizarea unor modele financiare / economice i este destul de laborioas, acetia reflectnd cel mai bine eficiena proiectelor de investiii cu durat de via economic mare.

  Tabelul 1 prezint indicatorii economico-financiari cei mai utilizai n selectarea/ aprobarea proiectelor de investiii finanate din FEDR i FC.

 • Indicator Recomandare de utilizare

  A. Indicatori de performan utilizai n selectarea / aprobarea proiectelor de investiii finanate din FC i FEDR

  I. Indicatorii rezultai din ACB: VNA, RIR, raportul B/C

  Sunt indicatori dinamici, iau n considerare factorul timp prin tehnica actualizrii, ce const n aducerea sumelor la un anumit moment de timp, pentru a fi comparabile, cu ajutorul unei rate de actualizare.

  Furnizeaz informaii despre profitabilitatea / eficiena unei investiii.

  n general: fundamentarea deciziei de a investi

  Pentru un investitor privat: selectarea celei mai bune variante de investire a resurselor financiare de care dispune

  Pentru bnci: acordarea mprumuturilor, ofer informaii privitoare la capacitatea investiiei de a asigura rambursarea creditului

  Pentru organisme de evaluare / avizare / aprobare a investiiilor publice: ierarhizarea proiectelor, pentru a stabili care proiecte merit cel mai mult s fie finanate atunci cnd fondurile sunt limitate

  1. Valoarea Net Actualizat (VNA) reprezint valoarea actualizat a fluxului de numerar cumulat pentru o investiie (suma fluxurilor de numerar anuale actualizate pentru un proiect). Este o valoare unic, exprimat n uniti monetare.

  n mod obinuit soldul fluxului de numerar n primii ani este negativ i devine pozitiv dup civa ani.

  VNA pozitiv nsemn c proiectul genereaz un beneficiu net i este dezirabil.

  n general: se utilizeaz la prioritizarea / ierarhizarea proiectelor.

  Proiectele cu VNA mai mare sunt mai dezirabile

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  PROIECT COFINANAT DIN FEDR PRIN POAT 2007-2013

  7 /

  42

  Valoarea VNA depinde de rata de actualizare utilizat. Un proiect poate avea VNA pozitiv pentru o rat de actualizare mic i un VNA negativ pentru o rat de actualizare mai mare. Acesta este principalul dezavantaj al utilizrii VNA i din acest motiv se utilizeaz mpreuna cu ceilali indicatori ai ACB, RIR i raportul B/C.

  2. Rata intern de rentabilitate (RIR) reprezint acea rat de actualizare care aduce la zero valoarea net actualizat a fluxurilor de costuri i beneficii ale unei investiii. Se exprim n procente.

  RIR este indicatorul eficienei relative a investiiei. n general RIR trebuie s fie mai mare dect rata de actualizare pentru ca un proiect s fie dezirabil.

  Sunt cazuri cnd acest indicator nu se poate calcula (proiect numai cu fluxuri negative, de ex. un proiect de investiie pentru un drum judeean, unde fluxurile financiare sunt numai negative) sau cnd un proiect are RIR multiple (proiecte unde veniturile se reinvestesc, cum ar fi proiect pentru un depozit ecologic de deeuri pentru care orizontul de analiz este dat de capacitatea depozitului de ex. 30 ani dar din 5 n 5 ani sunt necesare investiii pentru nchiderea unei celule i construcia urmtoarei).

  Din acest motiv i RIR se utilizeaz mpreun cu mpreuna cu ceilali indicatori ai ACB, VNA i raportul B/C

  n general: numai proiectele pentru care RIR este mai mare sau egal cu rata de actualizare utilizat in calculul VNA sunt dezirabile

  3. Raportul Beneficiu / Cost (B/C) se calculeaz ca raportul dintre suma beneficiilor actualizate i suma costurilor actualizate.

  Este un numr, fr unitate de msur (un raport).

  In cazul in care B/C este supraunitar, proiectul este corespunztor, deoarece beneficiile proiectului

  n general: se utilizeaz la prioritizarea / ierarhizarea proiectelor, de obicei mpreun cu VNA.

  Nu poate fi utilizat singur n cazul proiectelor

 • LUCRARE CLARIFICATOARE NR. 1

  INDICATORI DE PERFOMAN

  Dezvoltarea capacitii pentru Analiza cost-beneficiu

  PROIECT COFINANAT DIN FEDR PRIN POAT 2007-2013

  8 /

  42

  depesc costurile acestuia. care se exclud reciproc sau al vari