Motorul cu abur

 • View
  411

 • Download
  36

Embed Size (px)

Text of Motorul cu abur

 • Motorul cu aburMotor cu aburi, orizontal cu dubl acionare, cu reglaj centrifugal

 • Motorul cu abur este un motor n doi timpi cu ardere extern (arderea se face ntr-un boiler, format din dou camere; ntr-o parte are loc arderea combustibilului solid iar n alta se introduce ap). In urma nclzirii apa se transform n abur ceea ce duce la o cretere a presiunii n boiler. Prin intermediul unor conducte, aburul aflat sub presiune, este introdus n interiorul cilindrului unde mpinge un piston pn la o anumit poziie. Pe de alt parte, o tij aflat n continuarea pistonului, antreneaz nite angrenaje formnd o micare de rotaie precum i deschiderea/nchiderea unor supape ce permit evacuarea aburului destins, i admisia aburului sub presiune pe o alt parte a pistonului forndu-l s revin n poziia iniial

 • Motorul cu abur este un motor termic cu ardere extern, care utilizeaz energia termic a aburului pentru a produce lucru mecanic. Un motor cu abur se compune dintr-un cazan, unde apa fierbe pentru a produce abur i un agregat cu cilindri, n care presiunea i expansiunea aburului produc lucru mecanic, care de cele mai multe ori este transformat n micare de rotaie. Cldura necesar producerii aburului se obine din arderea unui combustibil sau prin fisiune nuclear.

 • Istoria motorului cu abur

  Prima main cu aburi a fost inventat n secolul I e.n. de ctre inginerul grec Heron din Alexandria. O sfer goal pe dinuntru era pivotat pe dou tuburi prin care treceau aburii dintr-un mic fierbtor. Aburii umpleau sfera i ieeau prin evi dispuse n pri opuse ale acesteia. Jeturile de aburi care neau determinau sfera s se roteasc. Totui, n ciuda faptului c era o invenie interesant, maina nu servea unui scop util.

 • Primul om care a avut ideea de a transforma pompa cu piston n main termic, a fost francezul Denis Papin . Primul motor cu abur a fost proiectat n 1698 de Thomas Savery, un inginer englez. Acest motor era conceput s pompeze apa din mine, dar singura lui ntrebuinare a fost de a pompa apa n casele nalte din Londra.

  Schema unui motor cu abur cu 3 rezervoare de expansiune

 • Primul motor performant a fost construit n 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acest motor avea un bra mare care pompa apa n 16 micri de du-te-vino pe minut.

  Locomotiva cu abur 94.649 TIP Et-h2 SCHW 5546/1914

 • n 1776, James Watt, un constructor scoian de mecanisme, a adus nbuntiri motorului lui Newcomen. La masina sa aburii treceau intr-o camera separata pentru condensare. Deoarece cilindrul nu era incalzit si racit alternativ, pierderile de caldura ale masinii erau relativ scazute. De asemenea, masina lui Watt era mai rapida, pentru ca se puteau admite mai multi aburi in cilindru odata ce pistonul se intorcea in pozitia initiala. Aceasta si alte imbunatatiri concepute de Watt au facut ca masina cu aburi sa poata fi folosita intr-o gama larga de aplicatii. Nicolas Cugnot a fost primul care, n 1769, a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maxim care a fost atins cu acest vehicul a fost de 5 km/h.

 • n perioada victoriana, locomotive cu aburi puternice revoluionaser deja cltoria pe uscat

 • Mainile cu aburi au fcut posibile i tiprirea ziarelor, torsul i esutul textilelor i acionarea mainilor de splat n "spltoriile cu aburi". Mainile cu aburi puneau n micare caruselele, iar unii fermieri foloseau energia de abur pentru a ara pmntul. Antreprenorii de curtorii aveau aspiratoare cu aburi, i la cele mai bune frizerii din orae existau chiar i perii pentru masarea capului acionate cu aburi.

  *