of 27 /27
SPECIFICAŢIE TEHNICĂ PRIVIND MONTAREA ŞI UTILIZAREA REPARTITOARELOR PENTRU CONSUMURILE DE CĂLDURĂ ALE CORPURILOR DE ÎNCĂLZIRE Indicativ: ST 046-01 Cuprins * GENERALITĂŢI * PRICIPIUL DE FUNCTIONARE * DEFINITII * CERINTE PRIVIND MONTAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE * CERINTE PRIVIND UTILIZAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE * POSIBILITATI DE MONTAJ A REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE * Bibliografie 1. GENERALITĂŢI 1.1. Scopul, necesitatea şi conţinutul lucrării Această reglementare tehnică este necesară în perspectiva implementării unor măsuri de utilizare raţională a energiei termice pentru încălzire cât şi în aceea de aplicare a unor măsuri tehnice şi proceduri de repartizare judicioasă a costurilor, funcţie de consumurile efective. Lucrarea de faţă se adresează firmelor de prestări servicii energetice şi decontări consumuri individuale care se vor ocupa efectiv de montarea şi utilizarea repartitoarelor de cheltuieli de încălzire, precum şi asociaţiilor de locatari/proprietari, acoperind un domeniu care până în prezent nu a fost reglementat la noi în ţară. Specificaţia tehnică precizează tipurile de repartitoare de cheltuieli de încălzire principiul de funcţionare al acestora, condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri de încălzire, în funcţie de tipul corpului de încălzire pe care se aplică ele. Se vor indica metodele de citire a valorilor afişate precum şi utilizarea acestora în calcule cu scopul repartizării costurilor căldurii. 1.2. Obiectul lucrării Specificaţia tehnică se referă la repartitoarele de cheltuieli de încălzire care sunt instrumente de evaluare corectă a costurilor individuale a căldurii în raport cu costul total al căldurii unei clădiri şi respectiv de repartizare a cheltuielilor comune de încălzire în funcţie de consumurile individuale efective înregistrate la nivel de apartament. 1.3. Domeniul de aplicare

ST 046 - 2001

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ST046

Text of ST 046 - 2001

SPECIFICAIE TEHNIC PRIVIND MONTAREA I UTILIZAREA REPARTITOARELOR PENTRU CONSUMURILE DE CLDUR ALE CORPURILOR DE NCLZIRE

SPECIFICAIE TEHNIC PRIVIND MONTAREA I UTILIZAREA REPARTITOARELOR PENTRU CONSUMURILE DE CLDUR ALE CORPURILOR DE NCLZIRE

Indicativ: ST 046-01

Cuprins* GENERALITI* PRICIPIUL DE FUNCTIONARE* DEFINITII* CERINTE PRIVIND MONTAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE* CERINTE PRIVIND UTILIZAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE* POSIBILITATI DE MONTAJ A REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE INCALZIRE* Bibliografie1. GENERALITI

1.1. Scopul, necesitatea i coninutul lucrrii

Aceast reglementare tehnic este necesar n perspectiva implementrii unor msuri de utilizare raional a energiei termice pentru nclzire ct i n aceea de aplicare a unor msuri tehnice i proceduri de repartizare judicioas a costurilor, funcie de consumurile efective.

Lucrarea de fa se adreseaz firmelor de prestri servicii energetice i decontri consumuri individuale care se vor ocupa efectiv de montarea i utilizarea repartitoarelor de cheltuieli de nclzire, precum i asociaiilor de locatari/proprietari, acoperind un domeniu care pn n prezent nu a fost reglementat la noi n ar.

Specificaia tehnic precizeaz tipurile de repartitoare de cheltuieli de nclzire principiul de funcionare al acestora, condiiile de montare i utilizare a repartitoarelor de costuri de nclzire, n funcie de tipul corpului de nclzire pe care se aplic ele. Se vor indica metodele de citire a valorilor afiate precum i utilizarea acestora n calcule cu scopul repartizrii costurilor cldurii.

1.2. Obiectul lucrrii

Specificaia tehnic se refer la repartitoarele de cheltuieli de nclzire care sunt instrumente de evaluare corect a costurilor individuale a cldurii n raport cu costul total al cldurii unei cldiri i respectiv de repartizare a cheltuielilor comune de nclzire n funcie de consumurile individuale efective nregistrate la nivel de apartament.

1.3. Domeniul de aplicare

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire ale corpurilor de nclzire sunt instrumente destinate punerii n eviden a cldurii emise de aceste corpuri n uniti de utilizare. Unitile de utilizare sunt cldiri de locuit, comerciale, profesionale, industriale i birouri, a cror alimentare cu cldur se face cu ajutorul unei instalaii de nclzire central sau prin intermediul unui racord comun la un sistem de alimentare centralizat cu cldur. Ansamblul unitilor de utilizare constituie o unitate de calcul a cheltuielilor.

Dac o unitate de calcul de cheltuieli comport uniti de utilizare care prezint diferene tipice (de exemplu din punct de vedere tehnic, sub form de sisteme de nclzire diferite sau cu diferenieri din punct de vedere al comportamentului de consum cum ar fi cazul cldirilor industriale n raport cu locuinele private), se poate ca subdivizarea unitilor de calcul a cheltuielilor pe grupe de utilizri i s se dovedeasc necesar.

Datorit faptului c repartitoarele de cheltuieli de nclzire nu pot determina dect emisia de cldur proprie fiecrei suprafee de corp de nclzire n unitile de utilizare ca proporie din consumul total de cldur al unitilor de calcul de cheltuieli sau a grupului de utilizatori, este necesar determinarea acestui consum total de cldur prin msurarea cantitii de combustibil sau de energie termic consumat (aceasta din urm efectundu-se cu ajutorul contoarelor de energie termic).

Condiia care trebuie ndeplinit n baza prezentei specificaii tehnice pentru o utilizare convenabil a repartitoarelor de cheltuieli de nclzire este existena unei instalaii de nclzire care:

a. s rspund criteriilor actuale ale tehnicii n momentul echiprii sale cu repartitoarele de cheltuieli de nclzire;

b. este exploatat n conformitate cu criteriile sale tehnice (tab. 1).

n plus se recomand ca instalaiile de nclzire echipate cu repartitoare de cheltuieli de nclzire, s ndeplineasc urmtoarele cerine:

a) corpurile de nclzire s fie echipate cu dispozitive de reglare locale cu posibiliti de manevrare de ctre utilizator (de exemplu cu robinete termostatice).

b) existena unei reglri centrale a temperaturii de ducere a agentului termic n funcie de temperatura exterioar;

c) sistemul de nclzire trebuie s fie echilibrat hidraulic, astfel nct s fie asigurate debitele agentului termic de nclzire conform condiiilor de dimensionare;

d) mrimea corpurilor de nclzire s fie stabilit innd seama i de nclzirea diminuat ocazional a ncperilor vecine i a unitilor de utilizare.

Recomandarea a) este obligatorie, ea fiind o cerin necesar suplimentar la determinarea consumului de energie termic. Recomandrile b) i c) servesc la limitarea gradului de eroare al repartizrii, iar recomandarea d) trebuie s asigure o nclzire suficient.

Cldura emis de conductele de nclzire care trec prin unitatea consumatorului1) se ia n consideraie cnd se calculeaz repartizarea costurilor, dac aceast cldur disipat influeneaz esenial precizia repartizrii.Nota: 1) Pe astfel de conducte trebuie montate repartitoare, n special n cazul unor diametre mari (minim 25 mm) sau cnd pe o aceeai coloan unele apartamente au radiatoare iar altele nu.

n practic se utilizeaz dou tipuri de repartitoare de cheltuieli de nclzire:

fr alimentare cu energie electric, cu funcionarea bazat pe fenomenul de evaporare;

cu alimentare cu energie electric (electronice).

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire, att cele fr alimentare cu energie electric ct i cele cu alimentare cu energie electric, nu se folosesc pentru instalaii de nclzire unde limitele temperaturilor de utilizare sunt depite, n care factorul de evaluare KQ nu este clar definit pentru puterea termic sau n care suprafaa de nclzire nu este accesibil. Aceast prevedere se refer la urmtoarele sisteme de nclzire:

nclzire radiant prin pardoseal;

nclzire radiant prin plafon;

nclzire cu aer cald;

corpuri de nclzire cu reglare prin clapete;

corpuri de nclzire cu suflante (ventilator);

convectoare pentru cada de baie;

nclzire cu abur;

nclzire orizontal tip monotub care deservete mai mult de o unitate de utilizare (numai pentru repartitoarele fr alimentare cu energie electric).

Domeniul de utilizare recomandat pentru repartitoarele de cheltuieli este indicat n tabelul 1.

Tabelul 1

Domeniul de aplicare recomandat pentru repartitoarele de cheltuieli de nclzire n baza principiului de evaporare (RCEv) ca i pentru repartitoarele de cheltuieli cu alimentare cu energie electric (RCEI)

+ = adecvat; - = inadecvat

1)Sistem de nclzireUtilizator pe circuitPozare conducteTemperatura nominal2)RCEvRCEI

Categorie3)Senzor unicSenzor multiplu

ABCompSSCompSS4)

aDomeniul nominal pentru temperaturi joase-tm0 < 55----+5)+5)

55 tm0 < 60-+++++

Domeniul nominal pentru temperaturi medii60 tm0 < 85++++++

85 tm0+6)-+6)++6)+

bmonotubular1++++++

> 1orizontal--++++

verticaltT0 95 sit0 20++++++

tT0 95 sit0 > 20++++++

bitubular ++++++

Not:

1) Exigenele a i b trebuiesc ndeplinite.

2) tm0 este temperatura medie logaritimic nominal a fluidului nlzitor care se calculeaz cu formula

t0 este diferena nominal din circuitul monotub (t0 = tT0 - tR0).

tT0 - este temperatura nominal de ducere din instalaia de nclzire.

3) RCEv - Categoria A: raport de afiaj < 12 sau evaporare nominal < 60 mm .

RCEv - Categoria B: raport de afiaj 12 i procentul de ap n lichidul de msur 4% i evaporarea nominal 60 mm.

4) Comp = aparat compact; SS = aparat dotat cu senzor la distan.

5) A se ine cont de temperatura limit inferioar de utilizare particular aparatului.

6) A se ine cont de temperatura limit superioar de utilizare particular aparatului.

[top]

2. PRINCIPIUL DE FUNCIONARE

2.1. Repartitorul de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric se compun cel puin dintr-o carcas, fiola cu lichidul de msur, scala de citire, elementele de fixare i sigiliul. Sigiliul servete la protejarea aparatului contra eventualelor manipulri neautorizate. Fiecare repartitor de cheltuieli de nclzire este o unitate funcional, ale crui piese constitutive sunt fabricate cu respectarea unor anumite tolerane. Aceasta permite obinerea unei funcionri uniforme a fiecrui repartitor de cheltuieli dat (tip, marc) n condiii de utilizare identice.

Repartitoarele funcionnd pe principiul evaporrii sunt aparate n care se produce evaporarea unui lichid de msur, aflat ntr-o fiol deschis i transparent, sub efectul temperaturii, aportului de energie i duratei acestuia, energia fiind transmis printr-un contact termic cu suprafaa cald a corpului de nclzire.

Vechea fiol se nlocuiete cu una nou de culoare diferit, pentru a se evidenia consumurile n ani diferii. nlocuirea se face dup fiecare perioad de msur, acesta fiind de maxim 12 luni, n funcie de numrul de grade zile aferent localitii n care se afl unitatea de utilizare respectiv.

2.2. Repartitorul de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric se compun cel puin dintr-o carcas, senzori, calculator, ecran de afiaj, sursa de alimentare (baterii) i sigiliul. Sigiliul servete la protejarea aparatului contra eventualelor manipulri neautorizate. Fiecare repartitor de cheltuieli de nclzire este o unitate funcional, ale crui piese constitutive sunt fabricate cu respectarea unor anumite tolerane. Aceasta permite obinerea unei funcionri uniforme a fiecrui repartitor de cheltuieli dat (tip, marc) n condiii de utilizare identice.

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric sunt aparate care integreaz temperatura pe o perioad de timp dat. Temperatura servete la determinarea emisiei de cldur a suprafeelor corpurilor de nclzire. Repartitoarele de cheltuieli de nclzire cu alimentare de energie electric utilizeaz, conform procedeului de msur una sau mai multe din temperaturile caracteristice, n vederea evalurii emisiei de cldur a suprafeei corpurilor de nclzire.

Valoarea consumului este proporional cu cldura emis prin suprafaa de nclzire i consumat de utilizator n timpul perioadei de msurare (contabilizare).

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric funcioneaz conform urmtoarele principii de msur:

- Principiul de msur cu un senzor. Senzorul de temperatur nregistreaz temperatura pe suprafaa radiatorului sau a agentului nclzitor.

- Principiul de msur cu doi senzori. Un senzor de temperatur nregistreaz temperatura pe suprafaa radiatorului sau a agentului nclzitor, iar al doilea msoar temperatura din camer sau o temperatur aflat ntr-o relaie definit cu aceasta.

- Principiul de msur bazat pe diferena medie logaritmic de temperatur, msoar cu trei senzori temperatura de ducere i ntoarcere a agentului nclzitor i temperatura din camer. Valoarea de consum

Valoarea de consum este un rezultat al msurtorilor care include anumite caracteristici ale aparatului de msur, suprafeei corpurilor de nclzire, altor condiii secundare, inclusiv incertitudinile relativ la factorii de evaluare i montaj. n consecin, abaterile de msur (erorile de msur) referitoare la cldura nregistrat nu sunt dependente numai de repartitorul de cheltuieli.

Valoarea de consum este fr dimensiuni. Ea nu se utilizeaz dect ca valoare relativ n raport cu suma valorilor de consum a unitii de calcul a cheltuielilor sau a grupei de utilizatori. O valoare relativ astfel determinat plecnd de la o valoare de consum msurat poate s fie interpretat ca o parte din consumul de cldur a unitii de calcul sau a grupului de utilizatori. Cantitatea consumat, n discuie, va fi determinat pentru fiecare corp de nclzire dup scurgerea timpului de msurare. Valoarea relativ descris poate s fie determinat plecnd de la suma valorilor de consum ale corpurilor de nclzire unei uniti de utilizare ca parte (drept cot-parte) din consumul de cldur al unitii de utilizare respective raportat la consumul total a unitii de calcul a cheltuielilor sau a grupei de utilizatori. [top]

3. DEFINIII

3.1. Definiii generale

Condiie de referin

n scopul determinrii de evaluare i a valorilor c, trebuie s se procedeze la definirea unei condiii de referin.

Condiiile de referin ale corpului de nclzire sunt:

conducta de ducere racordat la partea superioar a corpului de nclzire;

temperatura medie a fluidului nclzitor tm = 50oC pn la 65oC (pentru repartitoarele fr alimentare cu energie electric), respectiv 40oC pn la 60oC (pentru repartitoarele cu alimentare cu energie electric);

temperatura de referin a aerului t = (20 2), msurat ntr-o ncpere de ncercri stabil din punct de vedere climatic, la 0,75 m deasupra pardoselii, la o distan de 1,5 m fa de suprafaa de nclzire;

debitul de fluid nclzitor (fluxul de ap care traverseaz corpul de nclzire) corespunde parametrilor

tT / tR / ti = 90oC / 70oC / 20oC

n care:

tT este temperatura de ducere a agentului termic;

tR este temperatura de ntoarcere a agentului termic.

Temperaturi nominale ale fluidului nclzitor

Temperatura de ducere nominal tT0 i temperatura de ntoarcere nominal tR0 sunt temperaturile de calcul ale fluidului nclzitor din radiator care permit atingerea temperaturii interioare nominale n condiii staionare n ncperi nclzite innd cont de necesarul de cldur de calcul n condiii climatice de calcul dependente de poziia geografic. Temperatura medie logaritmic nominal a fluidului nclzitor tm0 se determin pe baza diferenei medii logaritmice a valorilor temperaturilor nominale tT0 i tR0 raportate la temperatura de referin a aerului de 20oC.

Valoare de consum

Reprezint valoarea afiat evaluat (corectat) cu ajutorul factorilor de evaluare.

Factori de evaluare

Convertesc valorile afiate ale repartitoarelor de cheltuieli individuale n valori de consum pentru contabilizarea cheltuielilor de nclzire. Factorii de evaluare individuali sunt: KQ, KC, KT.

Factor de evaluare KQ pentru puterea termic a radiatorului

Reprezint valoarea numeric (fr dimensiuni) raportat la 1000 a puterii termice nominale a radiatorului exprimat n Watt.

Puterea nominal este puterea termic a unui radiator ntr-o camer de ncercare, stabil din punct de vedere climatic, cu temperaturile de ducere, ntoarcere i a aerului ambiant de 90C / 70oC i respectiv 20oC 2). Dac evaluarea puterii nominale a corpului de nclzire se face n alte situaii de temperatur, este necesar ca aceasta s fie convertit la condiiile menionate mai sus 3).

Nota: 2) Msurat n aceleai condiii ca temperatura de referinNota: 3) n cazul unei racordri neprevzute la art. 3.1 sau a unei carcase conectat la corpul de nclzire astfel nct nu poate fi modificat de utilizator atunci factorii KQ i KC, vor trebui s fie stabilii innd cont de aceste condiii)Factor de evaluare KC

Reprezint un factor de evaluare pentru transferul cldirii:

la lichidul de msur n cazul repartitoarelor fr alimentare cu energie electric (vezi cap. 3.2.1).

la senzorii de temperatur n cazul repartitoarelor cu alimentare cu energie electric (vezi cap. 3.2.2).

Factor de evaluare KT

Reprezint factorul de evaluare pentru ncperi cu temperaturi interioare mai mici dect temperatura de referin a aerului (vezi cap. 3.2.1 i 3.2.2.)

Factor de evaluare global K

Este produsul factorilor de evaluare individuali:

K = KQ x KC x KTFabricant

Persoana responsabil de livrare i de montarea repartitorului de cheltuieli de nclzire

3.2. Definiii specifice

3.2.1. Repartitorul de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric

Temperatura de referin a lichidului de msur

Este temperatura lichidului de msur determinat n condiii de referin utilizat la determinarea factorului de evaluare KC.

Temperatura nominal a lichidului de msur

Este temperatura lichidului de msur, tL determinat n condiiile nominale.

Valoare afiat

Reprezint numrul de gradaii ale scalei corespunztoare scderii nivelului lichidului, msurat plecnd din punctul zero al scalei. Valoarea afiat este o mrime relativ, care nmulit cu factorul de evaluare k reprezint cantitatea de cldur cedat de corpul de nclzire, ca o cot parte din cantitatea total citit pe contorul general.

Evaporare nominal

Este valoarea de afiaj pentru o temperatur de 50oC a lichidului de msur dup 210 zile.

Vitez de evaporare (VE)

Este viteza de modificare a nivelului lichidului de msur. Este o funcie de temperatur i de nivelul de lichid i se exprim n milimetri n unitatea de timp.

Viteza de afiaj (VA)

Este viteza de modificare a afiajului exprimat n gradaii ale scalei gradate n unitatea de timp. Datorit unei gradri neliniare a scalei corespunztoare exigenelor prezentei specificaii tehnice, se obine o vitez de afiaj care este independent de nlimea lichidului de msur.

Raportul de afiaj

Este raportul dintre viteza de afiaj la 50oC (VA50) i respectiv la 20oC (VA20).

Scala gradat de msurare a consumului

Este scala gradat corespunztoare fiecrui corp de nclzire, care ine seama de factorii de evaluare i afieaz direct valoarea consumului de cldur.

Scala unitar

Reprezint scala utilizat la toate repartitoarele de cheltuieli i la toate corpurile de nclzire.

Valorile identice de afiaj care apar pe corpuri de nclzire diferite se corecteaz cu ajutorul factorilor de evaluare.

Evaporarea la rece

Este evaporarea lichidului de msur la temperatura ambiant, fr ca radiatorul s emit cldur.

n scopul compensrii evaporrii la rece, se umple fiola peste gradaia zero a scalei 4). Aceast supraumplere trebuie s fie suficient pentru cel puin 120 de zile, innd cont de o temperatur a lichidului de msur de 20oC.

Nota: 4) Din acest motiv aceast valoare evaporat pe perioada n care instalaia de nclzire nu funcioneaz nu se ia n calcul.n cazurile sistemelor de nclzire cu o temperatur medie logaritmic nominal a fluidului nclzitor de cel puin 60oC, supraumplerea pentru evaporarea la rece trebuie s fie calculat pentru cel puin 220 zile pentru aceeai temperatur a lichidului de msur.

Reperele care indic nlimea nivelului lichidului de msur, inclusiv suplimentul corespunztor procentului alocat evaporrii la rece, trebuie s fie adugate pe scal sau pe fiol de msur. nlimea nivelului lichidului de msur, inclusiv cantitatea alocat pentru evaporare, trebuie s fie vizibil din exterior.

Perioada de nregistrare

Este intervalul de timp scurs ntre punerea pe poziie a fiolei n repartitor i citirea nivelului, pn la nlocuirea fiolei.

Valoarea c

Exprim gradul de corelare termic a temperaturii lichidului de msur la temperatura fluidului nclzitor. Ea este definit ca un raport ntre diferenele de temperatur conform ecuaiei urmtoarele:

c = (tm - tL) / (tm - ti) sau c = 1 - tL / t (1)

unde:

tm temperatura medie logaritmic a fluidului nclzitor

tL temperatura lichidului de msur;

ti temperatura de referin a aerului;

tL = tL - ti diferena dintre temperatura lichidului de msur i temperatura de referin a aerului;

t = tm - ti diferena medie logaritmic de temperatur.

Factor de evaluare KC pentru transferul cldurii la lichidul de msur

Factor care ine seama de transferul inegal de cldur de la fluidul nclzitor la lichidul de msur n cazul unor corpuri de nclzire de tipuri diferite.

KC este raportul dintre viteza de afiare la temperatura de referin a lichidului de msur, VAreferin i viteza de afiare VAevaluare la temperatura lichidului de msur pentru corpul de nclzire care lucreaz n condiii de referin:

KC = VA referinta / VA evaluareFactor de evaluare KC pentru ncperi cu temperaturi interioare de referin mici diferite de temperatura de referin a aerului

Reprezint factorul care ine seama de modificarea puterii termice i de modificare temperaturii lichidului de msur cnd temperatura interioar nominal este mai mic dect temperatura de referin a aerului n condiii de referin.

3.2.2 Repartitorul de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric

Viteza de afiaj de referin

Reprezint valoarea vitezei de afiaj raportat la caracteristicile nominale ale ecartului de afiaj pentru condiii de referin (valori ale coeficientului c nule) i servete la determinarea factorului de evaluare KC.

Senzori de temperatur

Sunt formai dintr-un senzor propriu-zis i o carcas, cu rolul de a proteja senzorul mpotriva aciunilor mecanice i a permite un transfer termic bun.

Domeniul de msur al senzorilor de temperatur

Este domeniul de utilizare a senzorilor de temperatur pentru msurare. Cnd se folosesc perechi de senzori de temperatur, care msoar diferene de temperatur, domeniul de msur este completat cu domeniul diferenei de temperatur.

Limita superioar de temperatur

Este valoarea maxim a temperaturii medii logaritmice nominale tsup a agentului termic din corpurile de nclzire la care poate fi utilizat repartitorul cheltuielilor de nclzire. Este indicat n prospectul aparatului de ctre fabricant.

Limita inferioar de temperatur

Este valoarea minim a temperaturii medii logaritmice nominale tinf a agentului termic din corpul de nclzire la care poate fi utilizat repartitorul cheltuielilor de nclzire. Pentru sisteme de nclzire cu o singur conduct, este temperatura medie logaritmic nominal a agentului nclzitor din ultimul corp de nclzire din ir (bucl) sau temperatura de ntoarcere nominal din ir. Limita inferioar de temperatur depinde de pincipiul de msurare.

Temperatura de pornire

Este temperatura medie a fluidului nclzitor tp din corpul de nclzire n domeniu de sarcin cu debitul masic corespunztor condiiilor de referin la care repartitorul cheltuielilor de nclzire ncepe s nregistreze.

Valoarea afiat

Este valoarea msurat de ctre repartitorul de cheltuieli de nclzire care este citit ca o valoare numeric pe ecranul de afiaj. Dac aceast valoare nu este 0 la nceputul perioadei de msurare, valoarea afiat relativ este determinat prin diferena dintre valorile numerice de la sfritul i nceputul perioadei de msurare.

Viteza de afiaj

Este viteza de modificare a afiajului.

Abaterea relativ de afiare

Este diferena dintre viteza de afiare la momentul dat i viteza de afiare nominal raportat la viteza de afiare nominal.

Viteza de afiare la sarcin nul

Este viteza de afiare la temperatura camerei, cnd corpul de nclzire nu emite cldura.

Perioada de msurare

Este perioada de timp n care este nregistrat fr ntrerupere consumul de cldur.

Valoarea c

Exprim gradul de corelare termic ntre senzorii de temperatur i temperatura care trebuie nregistrat. Ea este definit ca un raport ntre diferenele de temperatur conform ecuaiei urmtoare:

c = 1 - ts / t

unde:

ts diferena de temperatur la senzori, de ex. tSR - tSC sau tInSt valoarea relativ a temperaturii medii a fluidului nclzitor n raport cu temperatura de referin a aerului egal cu tm - ti sau tIntSR temperatura la senzorul corpului de nclzire

tSC temperatura la senzorul din camer (pentru repartitor de cheltuieli de nclzire fr senzor de temperatur n camer tSC = ti);

tm temperatura medie logaritmic a fluidului nclzitor;

ti temperatura de referin a aerului;

tT temperatura fluidului nclzitor la intrarea n corpul de nclzire;

tR temperatura fluidului nclzitor la ieirea din corpul de nclzire;

tIn diferena medie logaritmic de temperatur a fluidului nclzitor conform relaiei:

tInS diferena medie logaritmic a senzorilor de temperatur.

Dac se cunosc caracteristicile de temperatur ale senzorilor sau perechilor de senzori, atunci semnalele de msur sau vitezele de afiaj pot fi folosite pentru msurarea temperaturilor sau diferenelor de temperatur precizate.

Perioada de utilizare complet

Perioada de utilizare complet a puterii termice a corpului de nclzire este raportul dintre cldura emis de corpul de nclzire ntr-un an calendaristic i puterea termic nominal. Unitatea de msur este h/an.

Factor de evaluare KC pentru transferul cldurii la senzorii de temperatur.

Factor care ine seama de transferul inegal de cldur de la fluidul nclzitor la senzorii de temperatur n cazul unor suprafee de nclzire de diferite tipuri.

KC este raportul dintre viteza de afiare la temperatura de referin VA referin i viteza de afiare la temperatura senzorilor VA evaluare de pe corpul de nclzire care funcioneaz n condiii de referin:

K = VA referin / VA evaluare

Factor de evaluare K

Reprezint factorul care ine seama de modificarea puterii termice i de modificarea temperaturii senzorilor cnd repartitoarele de cheltuieli de nclzire conform principiului de msur sunt utilizate la temperaturi interioare nominale mai mici dect temperatura de referin a aerului n condiii de referin.

Sisteme de transmisie

Sunt definite ca echipamente utilizate la transmiterea semnalelor ntre subansmabluri ale repartitoarelor de cheltuieli de nclzire localizate separat. [top]

4. CERINE PRIVIND MONTAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE NCLZIRE

4.1. Repartitoare de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric

Fixarea repartitorului de cheltuieli de nclzire

Fixarea repartitorului pe corpul de nclzire trebuie s fie durabil i rezistent la probele de manipulare.

Nu se procedeaz la fixare prin lipire dect dac ndeprtarea repartitorului de cheltuieli de nclzire nu se face fr o deterioare vizibil a acestuia i cu condiia ca uniformitatea valorii c s nu fie afectat.

Poziia de amplasare pe corpul de nclzire

Poziia de amplasare a repartitorului de cheltuieli de nclzire trebuie s fie aleas pe suprafaa corpului de nclzire astfel nct s existe o corelare potrivit ntre valoarea afiat i transmisia de cldur de la corpul de nclzire n cea mai larg plaj de funcionare a sa. n general, acest loc va fi acela unde fluidul nclzitor a parcurs deja 25% din traseul su prin corpul de nclzire.

nlimea de amplasare se situeaz pentru corpurile de nclzire cu circulaie vertical (radiatoare secionate, radiatoare tubulare i radiatoare plate) ntre 66% i 80% din nlimea constructiv a corpului de nclzire (msurat plecnd de la baz) n raport cu mijlocul repartitorului de cheltuieli de nclzire. n cazul utilizrii robinetelor termostatice la corpurile de nclzire, se recomand drept loc de fixare distana de 75% din nlimea constructiv a corpului de nclzire.

Amplasamentul de fixare n sens orizontal trebuie s se gseasc la jumtate sau n apropierea jumtii din lungimea constructiv a radiatorului. n cazul unor radiatoare mari (din punct de vedere al puterii termice sau al lungimii constructive), este necesar montarea mai multor repartitoare de cheltuieli.

Excepiile de la recomandrile de mai sus sunt admise n unele cazuri speciale, ca de exemplu pentru corpurile de nclzire a cror nlime este redus.

Locul de amplasare trebuie s fie acelai pentru toate corpurile de nclzire n interiorul unei uniti de calcul.

n ceea ce privete nlimea poziiei de fixare, abaterea nu trebuie s depeasc 10 cm.

Conformitatea repartitoarelor de cheltuieli de nclzire

n interiorul unei uniti de calcul de cheltuieli (n cazul unei repartizri prealabile a consumului de energie pentru un grup de utilizatori) trebuie s fie folosite numai repartitoare de cheltuieli de nclzire din aceeai marc i acelai tip, dotate, cu un sistem de evaluare i cu o caracteristic de afiaj omogen. Fiecare tip de corp de nclzire trebuie s fie identificabil ca atare.

Exigene relative la ncorporarea n sisteme de nclzire monotubulare

Sistemele de nclzire monotubulare pot utiliza repartitoare de cheltuieli fr alimentare cu energie electric numai dac sunt cunoscute valorile de referin ale temperaturilor de ducere i de ntoarcere ale instalaiei de nclzire precum i ale fiecrui corp de nclzire. Trebuie controlat, cu ajutorul acestor valori, dac limitele temperaturilor sunt respectate pentru fiecare corp de nclzire.

Dac n instalaia de nclzire, temperatura de ducere de referin nu se ridic la mai mult de 95oC i dac diferena ntre temperatura de ducere i temperatura de ntoarcere din circuite nu depete 20K n cazul temperaturilor de referin este suficient atunci s se aplice factorii de evaluare. Pentru aplicarea altor domenii de temperaturi vezi tabelul 1.

4.2. Repartitoare de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric

Instalarea senzorilor

Instalarea senzorilor trebuie s fie durabil i rezistent la probele de manipulare.

Nu trebuie s se procedeze la o fixare prin lipire dect dac aceasta nu permite ndeprtarea repartitorului de cheltuieli de nclzire fr o deteriorare vizibil a acestuia i cu condiia ca uniformitatea valori c s nu fie afectat.

Poziia de montare a senzorilor

Poziia de montare se alege astfel nct s existe o corelare suficient ntre valoarea afiat i transmisia de cldur de la corpul de nclzire i aceasta n cea mai larg plaj a sa de funcionare. Fabricantul trebuie s precizeze condiiile de montaj.

Instalarea firelor i cablurilor de semnal

La instalarea firelor i cablurilor de semnal trebuie respectate reglementrile care se refer la sigurana i la neinterferene ale instalaiilor electrice, de semnalizare i de comunicare.

Conformitatea repartitoarelor de cheltuieli

n interiorul unei uniti de calcul de cheltuieli (n cazul unei repartizri prealabile a consumului de energie pentru un grup de utilizatori) trebuie s fie folosite numai repartitoare de cheltuieli de nclzire din aceeai marc i acelai tip5) dotate cu un sistem de evaluare i cu o caracteristic de afiaj omogen. Fiecare tip de radiator trebuie s fie identificabil ca atare.Nota: 5) Repartitoarele de cheltuieli cu diferite forme ale carcasei pentru adaptarea la diverse tipuri de radiatoare nu sunt considerate echipamente diferite. De asemenea, variante ale aceluiai tip de echipament - de ex. versiuni compacte i versiuni cu sensori de temperatur de radiator localizai separat - nu sunt considerate echipamente diferite.[top]

5. CERINE PRIVIND UTILIZAREA REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE NCLZIRE

Repartitoarele se monteaz numai n acele instalaii care desrvesc cel puin doi utilizatori alimentai de la aceeai instalaie de nclzire colectiv. Repartitoarele se monteaz pe toate corpurile de nclzire care vor fi prevzute n mod obligatoriu cu elemente de reglare local a temperaturii interioare la ndemna utilizatorului.

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire trebuie s respecte cerinele de calitate, siguran n funcionare i sntate menionate n Legea 10 privind calitatea n construcii precum i n normele de specialitate EN 834 i EN 835.

5.1. Repartitoare de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric

Temperaturi limit de utilizare

1) Temperatura inferioar a limtei de utilizare tmin

Este definit ca valoarea minimal autorizat a temperaturii medii logaritmice nominale a fluidului nclzitor tmin. n ceea ce privete repartitoarele de cheltuieli fr alimentare cu energie electric se recomand:

tmin = 60oC pentru un raport de afiaj mai mic dect 12 sau pentru o coborre a nlimii nivelului lichidului de msur n cazul unei evaporri nominale mai mici de 60 mm;

tmin = 55oC pentru un raport de afiaj de cel puin 12 i un procentaj de ap n lichidul de msur care nu depete 4% ca i o coborre a nivelului lichidului de msur n cazul unei evaporri nominale de cel puin 60 mm.

2) Limita superioar a temperaturii de utilizare tmax

Este definit ca valoarea admisibil maximal a temperaturii medii logaritmice de referin a lichidului nclzitor.

Pentru repartitoarele de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric valoarea limit maxim, tmax este de 120oC, n raport cu o temperatur de referin maxim a lichidului de msur tL de 105oC. Este recomandabil ca debitul masiv nominal s reprezinte cel puin 50% din debitul masic n condiii de referin.

Pentru fiecare model de aparat trebuie s se determine o temperatur limit maxim tmax. Aceast temperatur poate fi calculat dup determinarea temperaturii de referin admisibile a lichidului de msur tL0 plecnd de la ecuaia de aproximare a factorului de mrime al scrii, SF:

SF = 2,16 - 0,0753 x tL0 + 0,00085 tL02 (2)

n care tL0 este exprimat n [oC]

sau grafic (fig. 2), unde factorul de mrime al scrii SF se determin ca raportul existent ntre valoarea de afiaj n1 (fig. 1) i valoarea afiat dup evaporarea nominal. n final, nlocuind n ecuaia (1) pe tL0 cu valoarea stabilit i considernd c = 0,15 i ti = 20oC se determin tmax.

Exigene relative de evaluare

Factorii de evaluare KC i KT trebuie s fie definit cu o precizie de dou zecimale.

1) Factor de evaluare global K

Pentru stabilirea factorului de evaluare global K trebuie ntotdeauna s se utilizeze factorul KQ. Factorii KC i KT trebuie s fie utilizai conform necesitilor. Fiecare repartitor de cheltuieli trebuie inscripionat vizibil cu factorul de evaluare global sau cu o cifr proporional cu acesta sau utilizatorului trebuie s i se furnizeze o not (fia de citire) care s conin aceste informaii.

Fiecare aparat trebuie prevzut cu un numr sau cu o cifr proporional factorului de evaluare global.

O evaluare global cu un factor K este necesar pentru fiecare repartitor de cheltuieli. Aceasta din urm nregistreaz puterea evaluat a radiatorului cu o abatare maximal de 60 W sau 5% n plaja de puteri termice mergnd de la 300 W pn la 3000 W inclusiv, respectiv cu o abatere de 3% n plaja de puteri superioare valorii de 3000 W.

n cazul utilizrii scalei de consum se impune existena unui numr suficient de scale, astfel nct un corp de nclzire cu KC x KT = 1 i KQ = 5000 s poat fi evaluat cu ajutorul unei singure scale.

2) Factorul de evaluare KQ

Evaluarea cu ajutorul factorului KQ se realizeaz pentru corpul de nclzire instalat efectiv.

3) Factorul de evaluare KC

Aplicarea factorului KC are loc atunci cnd acest factor variaz cu mai mult de 3% n interiorul unitii de calcul de cheltuieli.

4) Valoarea c

Combinaiile de corpuri de nclzire i de repartitoare de cheltuieli ale cror valori c > 0,3 - msurate n stare nominal - sunt inacceptabile. Valorile c pn la 0,4 sunt admise cu titlu experimental ntr-o unitate de calcul de cheltuieli, cnd suprafaa de nclzire care i este afectat nu depete 25% din suprafaa total de nclzure sau cnd temperatura medie de referin a fluidului nclzitor este mai mare de 80oC.

Nu este permis s se echipeze dect corpurile de nclzire cu valoarea c cunoscut n momentul decontrii.

Dac valoarea c este determinat sub o alt baz de definire dect cea prezentat n subcapitolul 3.2.1 trebuie definite n particular condiiile i garanta n acelai timp c maniera de procedur este uniform pentru repartitoarele de cheltuieli de acelai tip; trebuie garantat posibilitatea de reconversie a rezultatelor la valoarea c n baza definiiei din subcapitolul 3.2.1.

5) Factor de evaluare KT

Aplicarea factorului de evaluare KT este necesar pentru temperaturile interioare de referin < 16oC.

Exigene relative la mentenan i la citire

nainte de efectuarea citirilor trebuie parcurse urmtoarele etape:

- Recepia corpului de nclzire (examinarea vizual a corpului de nclzire, stabilirea dimensiunilor geometrice i identificarea corpurilor de nclzire, identificarea puterilor termice i a locurilor de montaj);

- Identificarea coeficientului global de transfer termic al corpului de nclzire;

- Montarea repartitoarelor (identificarea mijloacelor ajuttoare necesare, precizarea cu exactitate a punctului de montare pe corpul de nclzire, montarea elementelor de prindere adecvate, montarea propriu-zis pe corpul de nclzire);

- Preluarea n exploatare a repartitoarelor (verificarea existenei scalei gradate, verificarea strii fluidului din fiol, destuparea fiolei i aezarea n loca asamblarea aparatului i sigilarea).

Din momentul citirii, repartitoarele de cheltuieli de nclzire trebuie s fie controlate din punct de vedere al strii generale, al stabilitii de fixare, al strii sigiliilor (dac sunt intacte sau nu) i al eventualelor deteriorri.

Trebuie verificat culoarea de identificare a lichidului de msur sau a fiolelor. Culoarea de control trebuie s fie schimbat la fiecare perioad de decontare. Dup schimbarea fiolei, se va reface sigiliul aparatului.

Perioada de decontare este de maxim 12 luni. Cnd, cu ocazia citirii, nu se poate stabili n cadrul unei uniti de calcul de chletuieli, o temperatur suficient de uniform a lichidului de msur sau cnd o conversie are loc numai la temperatura ambiant, atunci perioada de decontare trebuie s nceap i s se ncheie n momentul cnd instalaia de nclzire nu funcioneaz.

Toate citirile trebuie efectuate n acelai punct al meniscului format din lichidul de msur conform instruciunilor de exploatare. Acest punct poate s fie la marginea fiolei, n centru fiolei sau la jumtatea distanei dintre acestea. Datorit dificultilor de identificare exact (datorit fenomenului de capilaritate) a punctului de la marginea fiolei sau a distanei mediane menionate mai sus, dificulti care duc la erori de citire care se cumuleaz, se recomand ca toate citirile s se efectueze direct perpendicular pe aparat, n punctul cel mai de jos al meniscului format de lichidul de msur.

Trebuie ca vechile i noile culori ale lichidului de msur sau ale fiolelor precum i numerele de gradare a scrilor de consum s fie indicate n fia de citire; n cazul scrilor de gradare uniforme trebuie ca factorul de evaluare a fiecrui repartitor de cheltuieli sau cifra proporional cu acesta, s fie menionate.

n fia de citire, opional (de comun acord cu beneficiarul, mai precis cu asociaia de proprietari/locatari), se poate trece i un factor de corecie n funcie de orientarea i poziia apartamentului n bloc (de ex. la ultimul etaj, pe col).

Fia de citire

Interpretarea valorilor calculate

Domnului/Doamnei/Firmei

Popescu Maria

Bl. C1, Et. 6, Ap. 21

Str. Frumoas nr. 12

Sector 1, Bucureti

Nr. crtTip camerNr. aparatValoare cititIndex vechiIndex nouValoare citit / DiferenKFactor de compensare (F.C.O)6)Valoare calculatObservaii

1.Sufragerie4961711.0011.000,8750,959,14

2.Buctrie500005,505,501,0001,005,50

3.Baie497966,006,001,1500,956,56

Total valori calculate21,277)

Total valori calculate contor de ap0,00

Nota: 6) n funcie de orientare i poziia apartamentului n bloc (de ex. la ultimul etaj, pe col) i este opional (utilizarea lui se face de comun acord cu toi locatarii).Nota: 7) Numrul de uniti de consum5.2. Repartitoare de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric

Temperaturi limit de utilizare

Repartitoarele de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric pot fi utilizate n sisteme de nclzire cu temperaturi medii ale agentului nclzitor tm cuprinse ntre limita superioar de temperatur tmax i limita inferioar de temperatur tmin:

tmin tm tmaxPentru repartitoarele de cheltuieli de nclzire care funcioneaz cu un singur senzor, tmin 55oC Exigene relative la evaluare

Factorii de evaluare KC i KT trebuie s fie definii cu o precizie de dou zecimale.

1) Factor de evaluare global K

Pentru stabilirea factorului K trebuie ntotdeauna s se utilizeze factorul KQ. Factorii KC i KT trebuie s fie utilizai conform necesitilor. Fiecare repartitor de cheltuieli trebuie inscripionat vizibil cu factorul de evaluare global sau cu o cifr proporional cu acesta sau utilizatorului trebuie s i se furnizeze o not care s conin aceste informaii.

O evaluare global cu un factor este necesar pentru fiecare repartitor de cheltuieli. Aceasta din urm nregistreaz puterea evaluat a radiatorului cu o abatere maximal de 60 W sau 5% n plaja de puteri termice mergnd de la 300 W pn la 3000 W inclusiv, i cu o abatere de 3% n plaja de puteri dincolo de 3000 W.

2) Factorul de evaluare KQ

Evaluarea cu ajutorul factorului KQ se realizeaz pentru corpul de nclzire instalat efectiv.

3) Factorul de evaluare KC

Aplicarea factorului KC are loc atunci cnd acest factor variaz cu mai mult de 3% n interiorul unitii de calcul de cheltuieli.

4) Valoarea c

Combinaiile de corpuri de nclzire i de repartitoare de cheltuieli cu alimentare cu eenrgie electric cu c > 0,67 (cu doi senzori) sau c > 0,3 (cu un senzor sau cu senzori de temperatur de camer care sunt localizai separat) - msurate n stare nominal - sunt inacceptabile. n mod excepional, valorile c pn la 0.72 (principiul de msurare cu doi senzori) sau c > 0,4 (principiul de msurare cu un senzor sau cu senzori de temperatur de camer care sunt localizai separat) sunt admisibile ntr-o unitate de calcul de cheltuieli, cnd suprafaa de nclzire care i este afectat nu depete 25% din suprafaa total de nclzire sau cnd temperatura medie de referin a fluidului nclzitor este mai mare de 80oC.

Nu este permis s se echipeze dect corpurile de nclzire a cror valoare c este cunoscut n momentul decontrii.

Dac valoarea c este determinat sub o alt baz de definire dect cea prezentat n subcapitolul 3.2.2 trebuie definite n particular condiiile i garanta n acelai timp c maniera de procedur va fi uniform pentru repartitoarele de cheltuieli de acelai tip; ar trebui mai departe garantat posibilitatea de reconversie a rezultatelor la valoarea c definit conform subcapitolului 3.2.2

5) Factor de evaluare KT

Aplicarea factorului de evaluare KT este necesar pentru temperaturile interioare de referin < 16oC.

Exigene relative la mentenan i la citire

nainte de efectuarea citirilor trebuie parcurse aceleai etape menionate la repartitoarele fr alimentare cu energie electric.

Din momentul citirii, repartitoarele de cheltuieli de nclzire trebuie s fie controlate din punct de vedere al strii generale al stabilitii de fixare, al strii sigiliilor (dac sunt intacte sau nu) i al eventualelor deteriorri.

Citirea se poate face direct prin sistem radio, cu ajutorul unui terminal portabil sau a unei cartele.

Ca parte a procesului de monitorizare anual, trebuie realizat o verificare a funcionrii, rezultatul acesteia trebuind s fie nregistrat. Bateriile trebuie s fie inscripionate cu data fabricaiei sau instalrii. Dac bateriile sunt create pentru a ine mai mult de un an, trebuie menionat i data pentru urmtoarea nlocuire a bateriilor.

nainte de nlocuirea bateriilor, bornele sau alte elemente de contact trebuie examinate pentru a vedea dac exist semne de oxidare, formare de cristale sau alte depuneri, care ar conduce la creterea rezistenei la contact.

Dup nlocuirea bateriilor, camera bateriilor trebuie sigilat.

Factorul de evaluare global sau cifra proporional cu acesta, precum i numrul serial trebuie notate n fia de citire (vezi exemplul) a fiecrui repartitor. [top]

6. POSIBILITI DE MONTAJ A REPARTITOARELOR DE CHELTUIELI DE NCLZIRE

6.1. Repartitoare de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric

Cerine generale privind montajul

n cazul echiprii corpurilor de nclzire cu robinete temostatice, locul de montare prescris se afl la 75% din nlimea corpului de nclzire (se admit unele excepii, de exemplu n cazul corpurilor de nclzire cu lungimi mici). Punctul de referin la prinderea repartitoarelor fr alimentare cu energie electric l reprezint locaul longitudinal din placa de baz. Dac nu se indic alte condiii de montare, la montarea corpurilor de nclzire se vor respecta dimensiunile din figura 3.

Dac corpul de nclzire depete lungimea de 2000 mm, este necesar montarea a dou repartitoare. n acest caz, coordonatele de montare se vor stabili conform figurii 4. Pe vertical ambele repartitoare se monteaz la 75% din nlimea corpurilor de nclzire.

n cazul coloanelor nclzitoare, montarea repartitorului se face la o nlime de 0,5 - 1,5 m astfel nct s permit o citire n bune condiiuni.

Variante de montaj

Prinderea repartitoarelor de cheltuieli de nclzire fr alimentare cu energie electric de corpurile de nclzire se face n funcie de tipul constructiv al corpului de nclzire, prin elemente filetate sau prin sudur.

Setul de montare prin filetare

Corpurile de nclzire convenionale, constituite din mai multe elemente, permit montarea repartitoarelor cu ajutorul setului de montare filetat. Acesta se compune n general dintr-un urub cilindric, o aib elastic i o pies de strngere filetat. Pentru corpurile de nclzire cu distane mari ntre elemente se utilizeaz o plac de aluminiu care se prinde ntre doi elemeni alturai i pe aceast plac se fixeaz repartitorul.

Setul de montare prin sudare

Se compune din dou boluri de sudat, dou aibe i dou piulie.

Se sudeaz mai nti, distanat cu cel puin 50 mm, cele dou boluri pe suprafaa corpului de nclzire, dup care se monteaz placa de baz (aibe i piulie).

n vederea sudrii se verific calitatea materialului corpului de nclzire; pe corpurile din oel se sudeaz bolurile din oel, dar nainte de sudare se ndeprteaz lacul de pe suprafaa de sudat.

Bolurile se sudeaz astfel ca jumtatea distanei dintre ele s se afle la 75% din nlimea corpului de nclzire. Distana de minim 50 mm este necesar asigurrii spaiului de sudare.

Elementele de strngere

Pentru prinderea repartitoarelor pe diferitele tipuri de corpuri de nclzire se utilizeaz elemente de prindere adecvate.

Setul de montare prin filetare se utilizeaz pentru:

Radiatoare din font

Radiatoare din oel

Radiatoare din eav

Setul de montare prin sudur se utilizeaz la:

Corpuri de nclzire plate, profilate vertical

Corpuri de nclzire plate, neprofilate

Registre de nclzire din eav

Corpuri de nclzire plate, cu circuite de ap longitudinale

Montarea prin asamblare filetat

n situaii normale, repartitorul se monteaz pe corpul de nclzire la jumtatea lungimii i la 75% din nlimea corpului. n cazul unui numr impar de elemente, repartitorul se monteaz n spaiul dinspre robinet.

nlimea de montare se menine la 75% din nlimea corpului de nclzire.

n cazul corpurilor de nclzire cu lungime mai mic de 400 mm, nlimea de montare se poate reduce la 50% din nlimea corpului, cu precizarea c n acest caz coeficientul de evaluare KC se modific.

Montarea prin sudare

Pentru prinderea repartitoarelor pe corpurile de nclzire plate, se poate utiliza i varianta filetat, ns pentru aceste tipuri de corpuri de nclzire cel mai potrivit mod de prindere este cel prin sudare. Cu ajutorul aparatului de sudur se sudeaz cele dou boluri la distana de minim 50 mm.

- n cazul corpurilor de nclzire din tabl profilat vertical, se alege varianta de montare ntre elementele de conducere a agentului termic. Se menioneaz c alegerea locului de montare influeneaz mrimea coeficientului KC.

- n cazul corpilor de nclzire de uz comun, repartitoarele se monteaz pe segmentele care conduc agentului termic. n cazul unui numr par de profile sau evi, repartitoarele se monteaz nspre robinetul corpului de nclzire. Se menine nlimea de montare de 75% din nlimea corpului de nclzire.

- n cazul corpurilor de nclzire cu lungime mai mic de 400 mm, nlimea de montare poate fi 50% din nlimea corpului, cu precizarea c n acest caz coeficientul de evaluare KC se modific.

- n cazul altor corpuri de nclzire de form plan, montarea se va face n baza unui desen de montare.

6.2. Repartitoare de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric

Montajul se execut n dou moduri diferite:

montaj direct

montaj pe perete

La montajul direct, repartitorul de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric se va prinde direct pe corpul de nclzire.

n cazul montrii pe perete, numai senzorul de temperatur este montat pe corpul de nclzire, iar pe perete se monteaz contorul repartitorului de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric.

Pentru fiecare montaj se folosesc seturi de montare.

Montarea pe corpul de nclzire

Repartitorul de cheltuieli de nclzire cu alimentare cu energie electric se monteaz la mijlocul lungimii corpului de nclzire (0,5 x l) la o distan de 3/4 din nlimea constructiv a corpului de nclzire (0,75 x h). (fig. 3)

n cazul corpurilor de nclzire cu numr de elemente cu so, repartitorul de nclzire se monteaz la mijlocul corpului de nclzire, iar n cazul elementelor de nclzire fr so aparatul se va monta n jumtatea corpului de nclzire legat la robinet, ct mai aproape de jumtatea corpului de nclzire.

La montajul prin sudare, bolurile filetate superioare se sudeaz la mijlocul lungimii corpului de nclzire (0,5 x l) i la o nlime de (0,75 x h) 5 cm. Bolurile inferioare se sudeaz la o distan de 5 cm, pe vertical. nainte de sudur trebuie s se curee lacul de pe punctele de sudur. Trebuie s se aib n vedere c bolurile de la suprafa sau de canal trebuie s fie sudate.

La un corp de nclzire cu o lungime mai mare de 2 m trebuie s se monteze dou repartitoare de cheltuieli. Aceste corpuri de nclzire se vor considera ca 2 corpuri pentru nclzire individual cuplate succesiv (fig. 5).

n cazul coloanelor nclzitoare, montarea repartitorului se face la o nlime de 0,5 - 1,5 m astfel nct s se permit o citire n bune condiiuni.

Montarea pe perei

Montarea pe perei se efectueaz atunci cnd nlimea corpurilor de nclzire este mai mic dect 250 mm, sau cnd distribuitorul de costuri nu poate fi montat direct pe corpul de nclzire.

Repartitorul de cheltuieli se monteaz pe perete pe partea opus ventilului la distana de minim 10 cm de corpul de nclzire (fig. 6).

Dup marcare i perforare, placa de baz se fixeaz cu 2 uruburi i cu 2 aibe Grower.

Dup montarea aparatelor pe perete precum i a senzorilor pe corpul de nclzire se aeaz cablul senzorului ntr-un canal de cabluri.

[top]

Bibliografie

[8] EN 835:1994 Repartitoare de costuri de nclzire pentru nregistrarea valorilor de consum ale suprafeelor corpurilor de nclzire Aparate fr alimentare cu energie electric, bazate pe principiul evaporrii.

[9] EN 834:1994Repartitoare de costuri de nclzire pentru nregistrarea valorilor de consum ale suprafeelor corpurilor de nclzire Aparate cu alimentare cu energie electric.

[3] SC 002-98 Soluii-cadru de contorizare a consumurilor de ap, gaze naturale i energie termic aferente instalaiilor din blocurile de locuine. IPCT-SA Bucureti.

[top]