Tumori cerebrale - Doctor Cristian terapeutice mentin mortalitatea prin tumori cerebrale la cifre ingrijoratoare, ... (CT) si, mai ales, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

 • Published on
  06-Feb-2018

 • View
  217

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • Tumori cerebrale

  Scris de AdministratorJoi, 11 August 2011 01:12 - Ultima actualizare Smbt, 17 Martie 2012 17:18

  Creierul este "centrul de control" unde se realizeaza procesele cerebrale superioare(constienta, invatarea, memoria, vorbirea, gandirea, inteligenta) si locul unde suntdecodificate senzatiile lumii exterioare (gustul, mirosul, auzul, vazul, pipaitul), in functiede care se produc reactiile motorii somatice, vegetative si comportamentale, atat dediversificate ale fiintelor umane.

  Sediul a 100-200 miliarde de neuroni, cel mai complex organ al corpului uman, creierul, poatestoca spre exemplu de 5 ori mai multa informatie decat Enciclopedia Britanica si este maisofisticat decat cel mai performant computer. Tumorile cerebrale sunt boli care inspaimanta pe toata lumea si apar in orice structuraanatomica prezenta in cutia craniana, incluzand creierul, meningele, glanda hipofiza si tesutulembrionar rezidual. 60% din tumorile cerebrale primare sunt glioame cu un grad crescut demalignitate si evolutie clinica agresiva. 20% sunt meningioame si 20% sunt metastaze in creier,secundare unei alte tumori care le genereaza (tumori pulmonare, cancerul de san, melanomulmalign, cancerul de colon sau cel de rinichi). In Uniunea Europeana sunt 41.000 de cazuri noipe an si, dupa unele statistici, reprezinta a patra cauza de mortalitate prin cancer la ambelesexe, la varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, in ciuda progreselor realizate de tehnicilechirurgicale si de radioterapia moderna. La noi in tara, in ultimii ani, s-a inmultit numarul deimbolnaviri la copii, iar oncologii recunosc ca "utilizarea chimioterapiei ramane discutabila, inmasura in care aceasta nu aduce un castig substantial, inregistrat in supravietuirea pacientilor".Limitele terapeutice mentin mortalitatea prin tumori cerebrale la cifre ingrijoratoare, atat pentruautoritatile medicale, cat si pentru apartinatorii care au de-a face cu ingrijirea unor astfel debolnavi nefericiti.

  Cauzele tumorilor cerebrale

  Nu se stie inca exact de ce apar tumorile cerebrale primare, dar in ultima vreme, se crede totmai mult ca anumite modificari genetice, asociate cu anumiti factori de mediu, sunt implicate inproducerea acestora: * Radiatiile. Studiile pe pacienti, care din diverse motive au fost supusi la iradierea craniana,dar si unele observatii facute pe angajati ai industriei aerospatiale au aratat ca razele X sunt unfactor de risc cert pentru dezvoltarea tumorilor cerebrale. * Traumatismele cerebrale, loviturile la cap produc leziuni, uneori ireversibile, si hematoamecare pot degenera, ducand in timp la formarea unor tumori cerebrale. * Expunerea sistematica la substante chimice volatile din industria petrochimiei (clorura de vinil,formaldehida). * Folosirea bauturilor nealcoolice, care contin coloranti sintetici: tartrazina, galben portocaliu S,galben de chinoleina, indigo, carmin etc. Sunt in studiu si alti coloranti incriminati, care sefolosesc in prajituri, jeleuri, dulciuri, biscuiti, mai ales prin asocierea cu grasimile artificiale -margarina. * Telefoanele mobile sunt incriminate, si ele, in cresterea incidentei tumorilor cerebrale. Au avutloc numeroase dezbateri internationale, fara a se ajunge la o concluzie unitara. Totusi, nu s-ademonstrat inca nici ca telefonul mobil este complet inofensiv. Doctorul Ahlbom, de la InstitutulKarolinska, din Stockholm (Institut care nominalizeaza Premiile Nobel pentru medicina),

  1 / 4

 • Tumori cerebrale

  Scris de AdministratorJoi, 11 August 2011 01:12 - Ultima actualizare Smbt, 17 Martie 2012 17:18

  apreciaza ca mai ales telefoanele de tip analogic si cele de putere mare pot produce neurinomde acustic si glioame pe partea de creier pe care telefonul se foloseste mai mult. Diferenteleintre astfel de cercetari sunt date de durata in ani a folosirii mobilului si durata convorbirii in ore.OMS avertizeaza ca in pericol se afla persoanele care vorbesc la mobil de mai bine de zece anisi copiii (dupa un studiu realizat in 13 tari, pe mii de utilizatori). * Stresul emotional intens si prelungit.

  Simptomele

  * Cefalee (dureri de cap) prelungita neobisnuit de mult. Localizata la inceput, se generalizeazacu vremea, pastrand prioritara zona in dreptul tumorii, care se poate observa la percutiacraniului cu degetul in locul respectiv. Durerea evolueaza in timp, creste in intensitate si seextinde pe o durata mai mare a zilei, putand deveni continua, si nu mai cedeaza la analgeziceleobisnuite. Cefaleea se accentueaza la tuse, stranut, la schimbarea brusca a pozitiei capului si laorice alt efort care mareste tensiunea intracraniana. Din aceasta cauza, este mai intensa in adoua parte a noptii, spre dimineata. * Greata persistenta care nu are legatura cu alimentatia. * Varsaturi in jet - de tip cerebral. Apar mai frecvent dimineata si calmeaza cefaleea si greata.La copii, ele pot orienta eronat spre un diagnostic de apendicita, mai ales daca se asociaza sicu unele dureri abdominale. * Vedere dubla. * Somnolenta. * Tulburari psihice care se caracterizeaza printr-o stare de astenie psihica, lentoare a gandirii,diminuarea atentiei (bolnavul nu mai este acelasi ca inainte) si se poate ajunge la pierdereacunostintei, la confuzie, agitatie psihomotorie si chiar la diverse grade de coma. Exista tumoricerebrale in care apar tulburari de comportament depresive, schizoide sau hipomaniacale, darprezenta celui mai discret semn neurologic le face suspecte in fata psihiatrilor, care sunt nevoitisa exploreze suplimentar astfel de "bolnavi psihici". * Semnele neurologice: furnicaturi, amorteli, senzatie de rece, parestezii, pareze, tulburari devedere si de vorbire, tulburari de echilibru. * Convulsii - apar mai frecvent la tineri (30% din cazuri).

  Investigatii

  Aparitia tehnicilor imagistice moderne a permis diagnosticarea timpurie a tumorilor cerebrale. Tomografia computerizata (CT) si, mai ales, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)apreciaza cu acuratete localizarea tumorilor si permit delimitarea clara fata de structurilecerebrale din jur. Arteriografia aduce neurochirurgului informatii suplimentare asupravascularizatiei tumorii, atunci cand se poate face. Scintigrafia cerebrala, EEG -electroencefalograma si radiografierea directa a craniului isi pastreaza valoarea in identificareade rutina a unor cazuri de tumori cerebrale. Cel mai frecvent, dupa aceste analize, in clinicilespecializate se trece urgent la realizarea unei biopsii tumorale, pentru a determina tipulhistologic (benign sau malign) si spre a orienta tratamentul. Cand se poate realiza un PET(Positron Emission Tomography) se poate aprecia de la inceput agresivitatea tumorii, sau dupainterventia chirurgicala, se pot observa resturile tumorale care mai raman. In plus, este cea maieficienta metoda de evaluare terapeutica in timp, pentru ca poate face diferenta intre o necroza

  2 / 4

 • Tumori cerebrale

  Scris de AdministratorJoi, 11 August 2011 01:12 - Ultima actualizare Smbt, 17 Martie 2012 17:18

  post iradiere si reluarea evolutiei bolii (recidiva tumorala).

  Tratamentul tumorilor cerebrale

  Creierul este inchis intr-o cutie rigida si de aceea se estimeaza ca o tumora intracraniana de100 g este incompatibila cu viata. Tratamentul radical include interventia chirurgicala, cand sepoate aborda cu succes zona tumorala, si presupune extirparea tumorii, concomitent cupastrarea structurilor vitale cerebrale. De multe ori, operatia se limiteaza doar la realizarea uneibiopsii din tesutul tumoral sau la realizarea unui drenaj al lichidului cefalorahidian in peritoneu. Rezectia completa nu este aproape niciodata posibila si lasa pe loc 1-5 g de tumora. De aceea,este urmata imediat de radioterapie, care mai scade volumul tumoral de 3-4 ori (in tumorilebenigne sau leziunile mai mici de 3 cm, se pot aplica si doze locale de radioterapie in timpuloperatiei). In final, ar mai trebui un tratament citostatic eficient, care sa micsoreze la jumatateurmele microscopice tumorale, pana la nivelul (105), la care celulele pot fi eliminate de catresistemul imun al organismului. Din pacate, de 40 de ani, chimioterapia are rezultate slabe inobtinerea acestei reductii si, in plus, creierul nu poate elimina necroza rezultata. In ultimii ani, untratament mai evoluat se face cu Temodal (temozolomida), care creste durata de supravietuirea pacientilor operati cu glioblastom multiform sau astrocitom anaplazic. Majoritatea leziunilor cerebrale produc edem, care agraveaza uneori foarte mult stareabolnavului, si se impune un tratament simptomatic cu corticoizi (hidrocortizon), manitol sidiuretice (Furosemid), pentru reducerea presiunii intracraniene. Carbamazepina esterecomandata de Food and Drug Administration, pentru prevenirea crizelor epileptice, iarAmitriptilina combate durerile cronice de cap - cefalee.

  Terapia biologica

  Este un mijloc indirect de tratament, care reface mecanismele naturale de aparare alepacientului, pentru lupta cu cancerul. Substantele naturale sau cele produse de organism suntantrenate pentru a frana sau stopa agresiunea tumorala. * Vaccin. Din anul 2006, un reputat neurochirurg de la San Francisco Medical Center, doctorAndrew Passa, si echipa sa au incercat sa puna la punct un vaccin "fabricat" dintr-o proteinaluata chiar din tumora. Mai multi pacienti internati au avut o rata de supravietuire mai buna, darnu s-a reusit generalizarea unui tratament pentru toti bolnavii. * Veninul de scorpion. Exista cateva studii efectuate in SUA si Franta care au scos in evidentao substanta chimica din veninul de scorpion albastru, care pare a avea o toxicitate directionatape celulele tumorale cerebrale si blocheaza diseminarea lor. "Problema e sa se gaseasca omodalitate ca substanta activa sa ajunga exact la celulele tumorale", afirma dr. Randy Jersen,neurochirurgamerican. Medicul cubanez Misael Bordier a elaborat un medicament, Escozul,patentat anul trecut de Academia de Stiinte din Cuba, si care a dat rezultate pe 50.000 decazuri, asa cum a fost prezentat la un congres medical din Mexic. Intr-un alt studiu, facut pe8.302 pacienti, in stadiile III si IV, Escozul a crescut speranta de viata, de la cateva luni, pana lapatru ani. Medicamentul nu are efecte secundare, elimina durerea si blocheaza irigarea cusange a celulelor maligne. Multi romani il procura din Albania, unde se gaseste sub numele deVidatox sau TRJ - C30 si, de curand, este adus pe baza de comenzi si in Romania de farmacia"Pharma Matrix" (tel. 0766/86.90.52). * Spanzul (Helleborus purpurascens) a facut furori la sfarsitul anilor '90, prin rezultatele

  3 / 4

 • Tumori cerebrale

  Scris de AdministratorJoi, 11 August 2011 01:12 - Ultima actualizare Smbt, 17 Martie 2012 17:18

  uimitoare care au fost comunicate la noi in tara si care au aparut si in paginile revistei "FormulaAS", in tratamentul tumorilor cerebrale. Studiile realizate inca din anii '80 demonstreaza caextractele de spanz produc necroza tumorilor maligne, au efect antiinflamator si intensificaactivitatea imunitara. Prof. univ. dr. Bolte a primit Premiul Academiei Romane in 1983, pentruaceste cercetari, dar totusi nu s-a reusit fabricarea unor medicamente de uz intern, cu exceptiaunor unguente si creme antireumatismale. In prezent, spanzul se mai gaseste la unelemagazine Plafar, in unele clinici medicale naturiste si se administreaza numai sub controlmedical. * Mentat, produs de "Himalaya Herbs", recomandat in boli neurodegenerative, este un extractdin 24 de plante indiene traditionale (printre care Haritki si Amalaki), care restabilesc functiilecognitive si memoria alterata la acesti bolnavi. In plus, Mentat imbunatateste starea generala sieste un adjuvant pentru prevenirea crizelor de epilepsie. Terapia biologica implica, insa, dupa gravitatea cazului, si diverse diete, cure cu sucuri naturalesi combinatii de plante ca: rostopasca, salvie, bujor, levantica, menta (1/2 lingurita de pulbere,de patru ori pe zi) etc., care sunt recomandate mai ales pacientilor cu tumori low-grade (formausoara), pentru a-si imbunatati prognosticul.

  Masuri de preventie

  * OMS recomanda interdictia folosirii telefonului mobil de catre copii, care sunt foarte sensibilifata de radiatiile emise. Problema se afla in dezbatere din 2009 in Parlamentul European, iarmulte tari: Franta, Coreea, Suedia, planuiesc sa interzica folosirea telefoanelor mobile in scolileprimare si secundare. * Folositi o casca hands-free, cand vorbiti la mobil, si aceasta numai pentru convorbiri scurte. * Nu dormiti cu telefonul mobil langa perna sau pe noptiera. * Evitati razele ultraviolete. Dupa cum se stie, patura de ozon a planetei s-a rarefiat, si insezonul insorit soarele trebuie evitat pe cat posibil, la mijlocul zilei. Evitati insolatia. O minimaprotectie consta in folosirea unor palarii sau umbrele de soare, mai ales pentru copii sau pentrupersoanele care lucreaza in camp deschis. Cei care zboara foarte frecvent cu avionul sa aleagaorarul de zbor de noapte, in defavoarea curselor din miezul zilei, mai ales cand se zboara pedistante mari. * Feriti-va capul de lovituri si traumatisme. Folositi o casca cand mergeti cu bicicleta. * Evitati expunerea la clorura de vinil si substante chimice volatile. * Preferati bauturile racoritoare facute in casa, suc de mere, ceai verde sau limonada (lamaie,apa si miere) si hidratati-va corespunzator, pentru ca 75% din creier este apa. * Nu orice grasime este folositoare pentru creier, de aceea, inlocuiti grasimile artificiale(margarina) cu uleiuri vegetale naturale si folositi suplimente alimentare cu Omega 3 dinseminte de in. * Creierul uman ocupa doar 2% din masa corporala, dar consuma 20% din oxigenul care intrain sange. In plus, oxigenul arde celulele maligne. Cautati zonele ozonificate din natura si facetiexercitii de respiratie profunda. * Evitati stresul prelungit si alternati perioadele de solicitare psihica intense cu momente derelaxare si meditatie solitara, sau 20 de minute de exercitii fizice si alergare usoara.

  4 / 4

Recommended

View more >