Utilizarea apei în bazinul hidrografic dunărean

 • Published on
  02-Feb-2017

 • View
  214

 • Download
  1

Embed Size (px)

Transcript

 • Utilizarea apei n bazinul hidrografic dunrean 4

 • Introducere 147 Obiective, materiale, aspecte organizatorice 148 Activitatea 1: Analiza apei potabile 149 Activitatea 2: Apa ne scap printre degete 150 Activitatea 3: Civa litri de ap economisii! 150 Activitatea 4: coala noastr economisete apa? 151 Activitatea 5: Totul este curat, sau poate nu? 151 Activitatea 6: Ajutor, fugaciul se scufund! 151 Activitatea 7: Ministaia de tratare a apei 152

  Legendele Dunrii 158

  Apa n gospodrie 4.1.

 • 147Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  La ce folosim apa?Aparent, exist ap din abunden. Cu toate acestea, n multe ri din bazinul dunrean exist crize repetate de ap, deoarece resursele din aria de captare a Dunrii sunt distribuite diferit. Pentru c fiecare dintre noi este dependent de ap, avem responsabilitatea de a o folosi ntrun mod economic i nelept. Cnd utilizm ap, influenm mediul.

  n cele mai multe activiti din gospodrie apa nu este consumat, ci utilizat, astfel nct, la plecarea din casele noastre, ea conine numeroase materii organice i anorganice, care pot polua pnza freatic i apele de suprafa n lipsa unei epurri adecvate ntro staie de epurare a apei uzate.

  4.1. Apa n gospodrie

 • 148 Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunreanUtilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Obiective: Copiii nva... c facem cu toii parte din circuitul apei. s recunoasc posibilitile simple i complexe, de economisire a apei i de evitare a polurii ei n urma

  folosirii n gospodrie. s aib o atitudine pozitiv fa de economisirea apei i evitarea polurii acesteia. s neleag cum funcioneaz uzinele de epurare a apei. c pot face i ei schimbri (de exemplu la coal). c exist forme diferite de poluare i cum s le evite. ce efecte are poluarea asupra animalelor de ap.

  Materiale:Activitatea 1: foi de hrtie, instrumente de scris, fia de lucru De ct ap am nevoie?.Activitatea 2: fia de lucru Casa apei.Activitatea 3: pahar gradat, foi de hrtie, instrumente de scris, fia de lucru Risipitor sau econom fericit. Activitatea 4: o foaie mare de hrtie pentru realizarea unui poster, instrumente de scris.Activitatea 5: sticle de detergeni folosite.Activitatea 6: un pahar de ap, un ac sau o clam de hrtie, o pictur de detergent lichid.Activitatea 7: trei pahare de plastic gurite pe fund, nisip, pietri, filtre de cafea, ap cu impuriti vizibile (de

  exemplu bucele de hrtie, coninutul unui plic de ceai), detergent lichid, recipient de sticl.

  Aspecte organizatorice:Durat: 2-3 ore de clas.Loc de desfurare: sala de clas.

 • Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean149Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Activitatea 1: Grup de lucru/dezbatere Analiza apei potabile

  De unde provine apa?Copiii iau interviuri prinilor i rudelor, pentru a afla de unde provine apa n localitatea lor (din pnza freatic sau din ape de suprafa? este epurat? are gust de clor? exist vreun rezervor?). Apoi discut n clas despre ceea ce au aflat i fiecare dintre ei deseneaz sursa apei care se distribuie n localitate (surs, izvoare subterane/pnz freatic, ru).

  De ct ap am nevoie? Copiii discut despre scopurile n care folosesc apa zi de zi i fac o estimare cu privire la necesarul zilnic de ap. Cantitile estimate pot fi comparate cu valorile medii de ap pe care oamenii o folosesc. Acas, cu ajutorul prinilor, copiii calculeaz necesarul de ap pentru o zi. Cantitatea estimat iniial i cantitatea calculat acas sunt introduse n fia de lucru De ct ap am nevoie?.

  Cantitatea medie de ap folosit de o persoan pe zi Total 150 de litri

  Suport informativ

  Apa potabiln medie, fiecare persoan consum aproximativ 150 de litri de ap potabil pe zi. Din aceast cantitate, nu mai aproximativ 4,5% este folosit pentru gtit i but. Pn la 48% este folosit pentru igiena corporal.

  22,5% este utilizat pentru splarea rufelor i a vaselor, aproape 49,5 l pentru toalet i 25,5 l n scopuri precum curenia n cas, igiena minilor i a dinilor, splarea mainii, udarea plantelor sau a grdinii.

  0 10 20 30 40 50

  Ap de gtit i but 4,5

  Curenie n cas 5

  Igiena minilor i a dinilor 7

  Altele (splarea mainii, udarea grdinii) 13,5

  Splarea rufelor i a vaselor 22,5

  Igien corporal 48

  Toalet 49,5

  Can

  titat

  ea d

  e ap

  fo

  losi

  t,

  n lit

  ri

 • 150 Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunreanUtilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Activitatea 2: Grup de lucru/discuii Apa ne scap printre degete

  Folosind fia de lucru Casa apei, copiii identific activitile din gospodrie n care sar putea economisi ap. Posibilitile de economisire a apei sunt menionate pe fia de lucru. Activitatea 3 i ncurajeaz pe copii s se gndesc la modalitile de utilizare a apei.

  Activitatea 3: Experiment Civa litri de ap economisii!

  Cnd i periaz dinii sau i spal minile acas, copiii aaz un vas sub robinet. Ei msoar i noteaz ci litri de ap folosesc atunci cnd las robinetul deschis pe tot parcursul splrii i apoi compar aceste valori cu numrul de litri de ap pe care i folosesc, atunci cnd nchid robinetul n timpul spunirii/perierii dinilor. Rezultatele sunt discutate a doua zi n clas i copiii calculeaz ci litri se pot economisi prin folosirea cumptat a apei n timpul splrii pe mini sau pe dini.

  Suport informativ

  Modaliti de economisire a apei n gospodrie Du n loc de baie. O baie necesit n jur de 200 de litri

  de ap, iar un du aproximativ 4070 de litri. nchidei robinetul n timp ce v spunii.

  Reparai imediat robinetele sau vasele de toalet care curg. Un robinet defect irosete pn la 17 litri de ap pe zi, iar un vas de toalet care curge n jur de 50 de litri pe zi.

  Cnd tragei apa la toalet, nu golii ntregul coninut al bazinului, apsnd, de exemplu, clapa de oprire (bazinul are o capacitate de aproximativ 10 litri).

  nchidei robinetul n timp ce v periai dinii sau v spunii.

  Investii n mrcile cu un consum economic de ap, cnd achiziionai aparate electrocasnice.

  Pornii maina de splat rufe sau vase, numai atunci cnd este umplut la capacitate maxim. Cnd splai de mn vasele, nu le cltii sub jetul de ap al robinetului (ci ntrun vas).

  Cnd splai maina, folosii o gleat i un burete, n locul furtunului de grdin, sau mergei la spltoria de maini, unde apa este refolosit.

  La udarea grdinii, folosii i apa de ploaie colectat. Apa se evapor mai repede n prezena soarelui, aa c este mai bine s udai plantele seara.

  Sfat: Aceast activitate se poate desfura cu ajutorul unui voluntar i la la-voarul din sala de clas/coal. Pe fia de lucru Risipitor sau econom fericit, copiii i noteaz obiceiurile cu privire la folosirea apei.

 • Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean151Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Activitatea 4: Grup de lucru/discuii coala noastr economisete apa? Copiii afl ct ap se consum la coala lor ntro zi de la angajatul colii nsrcinat cu aceast activitate. Apoi, concep un poster, n care prezint modaliti de economisire a apei n coal.

  Activitatea 5: Grup de lucru/discuii Totul este curat, sau poate nu?

  Fiecare copil scrie pe tabl un tip de poluare a apei n gospodrie. Apoi, discut mpreun despre materiile care sunt n principal responsabile de poluarea apei i ncearc s identifice toate formele de poluare, cum ar fi spuma vizibil pe cursurile de ap din mprejurimi. Ei nva c apele uzate din gospodrie conin resturi alimentare, materii fecale, ageni de curare i detergeni, care duneaz pnzei freatice i cursurilor de ap. De aceea, trebuie s fim cumptai mai ales n folosirea detergenilor i a agenilor de curare. Dac este posibil, se pot testa contraindicaiile de pe ambalajele diferitelor soluii de curare i splare care au fost aduse la coal. Copiii sunt ncurajai s foloseasc acas ageni alternativi de curare.

  Activitatea 6: Experiment Ajutor, fugaciul se scufund!

  Aezai cu grij un ac sau o clam de hrtie pe suprafaa apei dintrun pahar. Aceste obiecte vor pluti datorit tensiunii de la suprafaa apei. Din acelai motiv, fugaciul se poate deplasa pe suprafaa apei. Apoi, un copil adaug o pictur de detergent lichid i observai cum acul sau clama se scufund. Detergentul lichid reduce tensiunea de la suprafaa apei, iar copiii pot nelege ntrun mod simplu felul n care reziduurile din apa menajer duneaz unor vieuitoare de ap precum fugaciul.

  Fugaciul: tensiunea de la suprafaa apei le permite insectelor s se deplaseze pe ap.

  Sfat: La splare, pot fi folo-losite spunurile ecologice sau nucile de spun indiene (disponibile n magazinele cu produse organice).

  Sfat: Posterul este potrivit pentru a-i informa i sensibili-za i pe copiii de la alte clase n legtur cu acest aspect.

  foto

  : E.K

  ohle

  nber

  ger/4

  natu

  re

 • 152 Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunreanUtilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Activitatea 7: Experiment Staia de epurare a apei

  Copiii construiesc n clas, sub ndrumare, modelul mecanic al unei staii de epurare a apei. Pahare de plastic gurite pe fund sunt umplute unul cu pietri, unul cu nisip i n altul se introduc filtre de cafea. n aceast succesiune, paharele sunt fixate unul n interiorul celuilalt i apoi aezate ntrun recipient de sticl. Se toarn apoi ap cu impuriti vizibile (bucele de hrtie sau coninutul unui plic de ceai) i se observ nivelul la care sunt reinute impuritile. Apa este epurat mecanic. Amestecai detergent lichid n ap i turnai ames tecul n dispozitiv. Detergentul lichid nu se elimin din ap. Cltinai recipientul de sticl i observai cum se formeaz spuma la suprafaa apei. Detergenii lichizi sunt neutralizai numai cu ajutorul microorganismelor n faza biologic de procesare dintro staie de epurare a apei.

  Copiii nva c exist i poluare invizibil, alturi de cea vizibil, i c detergenii lichizi nu pot fi eliminai din apa uzat prin epurare mecanic.

  Pe baza diagramei de la pagina 153 i a fiei de lucru, copiii discut despre rolul staiilor de epurare a apei i despre fazele de procesare. De asemenea, nva c n faza biologic de epurare au loc procese accelerate, care se deruleaz n mod similar i n cursurile de ap, datorit capacitii naturale de autoepurare.

  Copiii se informeaz cu ajutorul consiliului local cu privire la existena unei staii de epurare a apei la care este branat localitatea i despre numrul etapelor de epurare a apei din staia respectiv.

  Informaii pe CD-ROM: Apa potabil Tratarea apei potabile Cerine privind apa potabil Robinete defecte Apa uzat duneaz rurilor Cum funcioneaz o staie de epurare a apei?

  Sfat: Mergei ntr-o excur-sie cu coala la o staie de epurare a apei.

  Experiment: ministaia de epurare a apei.

 • Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean153Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Utilizarea apei n bazinul hidrograf c dunrean

  Suport informativ

  Apa menajer rezultat din gospodrie conine att rezi duuri alimentare i materii fecale, ct i reziduuri chimice pro venind de la soluiile de curare. Nu exist soluie de cu rare fr impact asupra mediului. Reziduurile chimi ce pot fi duntoare cursurilor de ap i organismelor acva ti ce. Prin urmare, este bine s folosim ct mai economic cu putin detergenii i soluiile de curare. Agenii de cu rare a vasului de toalet i de ndeprtare a depunerilor con in acizi caustici. Soluiile de desfundare a scurgerilor, de curare a aragazului sau nlbitorii conin alcalini caustici. Detergenii de splat rufe i vase conin substane acti ve de curare, n special ageni tensioactivi, care reduc tensiunea de la suprafaa apei, iar ca nutrieni determin o n mulire excesiv a algelor i o diminuare a nivelului de oxi gen din ap.

  Modaliti de reducere a consumului de deter geni i ageni chimici n gospodrie Dac scurgerea e nfundat, folosii o pomp de cau ciuc. Curai aragazul, nainte de a se rci complet. Folosii o bucat de material din microfibre pentru a

  cura murdria fr a utiliza i ageni de curare.

  Nu folosii programul de presplare pentru rufe puin mur drite i nu splai rufe cum ar fi pantalonii sau pulo verul dup ce leai purtat doar o dat sau de dou ori.

  Folosii o cantitate ct mai redus de detergent i alegei detergenii compaci.

  Utiliznd soluiile de curare care se prepar acas, doza necesar de detergent va corespunde exact cerinelor individuale.

  Folosii detergeni care nu conin fosfai. Produse precum spunurile solide de remprosptare

  a toaletei, balsamul de rufe i substanele dezinfectante ar trebui evitate n general.

  n niciun caz, nu aruncai la toalet substane chimice precum solveni, vopsele sau uleiuri.

  Ageni alternativi de curare:Oetul, alcoolul, acidul citric sau spunul lichid pot fi folosii ca nlocuitori pentru dizolvarea grsimilor, nde prtarea calcarului, curarea suprafeelor netede, iar bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca praf de frecat i curare.

  Utilizarea soluiilor de curare i a detergenilor n gospodrie contribuie la poluarea apei

  Tratarea apei uzate: epurarea mecanic i biologic a apelor uzate.

  decantare primar

  sedimentare secundar

  deshidratarea nmolului rezidual

  evacuarea nmolului rezidual

  rezervor septic

  sedimentare primarsit de filtrare a

  nisipului i pietriului

  instalaie de aerare

  rezervor de aerare

 • De ct ap am nevoie?

  Folosesc apa pentru...Consumul de ap estimat pentru acest activitate

  Consumul real de ap

  154

 • Casa apeiGsii modaliti de a economisi apa n aceast cas!

  1 Notai-v propunerile de economisire a apei!

  155

 • 156

  Risipitor sau econom fericit?

  Risipitorul Economul fericit TU...

  ...are robinete care curg la baie i la buctrie

  i un rezervor la toalet care curge

  nencetat.

  ...i repar robinetele i evile care curg imediat ce s-au defectat.

  ...golete ntotdeauna

  ntregul rezervor al toaletei.

  ...nu las s se goleasc

  ntregul rezervor al toaletei.

  ...las apa s curg la robinet atunci cnd i

  spunete minile sau i perie dinii.

  ...nchide robinetul atunci cnd i

  spunete minile sau i periaz

  dinii.

  ...nu este interesat de consumul de

  ap atunci cnd i cumpr aparate electrocasnice.

  ...le amintete prinilor s

  cumpere modele de electrocas nice

  cu un consum economic de ap.

 • Note

  Ce se ntmpl ntr-o staie de epurare a apei?Completai spaiile cu literele sau cuvintele care lipsesc:

  n prima etap, are loc epurarea mecanic a apei. Sunt ndepr-

  tate materii grosiere, precum pietriul i pol...............................

  plutitori. Apoi, materiile n suspensie din ap se depun i for-

  meaz sedi...............................

  n etapa a doua, apa uzat este epurat biologic la fel cum se

  ntmpl i n ruri. Milioane de micro..................................... con-

  sum toxinele i epureaz apa.

  n etapa a treia, se folosesc produse chi.........................................

  pentru a elimina ct mai muli poluani din apa uzat. Aceste

  substane se combin cu materiile reziduale nc prezente i le

  nltur din apa uzat.

  CUM FUNCIONEAZ STAIE DE EPURARE A APEI

  uanimente organism

  e mice 157

 • 158Dincolo de suprafa

  Legendele Dunrii

  Evenimentele din perioada de nceput i de apogeu a Evului Mediu sunt ilustrate n epopeea Nibe lungilor. Prima parte a legendei se desfoar n regatul Burgunzilor, care are capitala la Worms, pe Rin: Kriemhilda a jurat s se rzbune, dup ce so ul su a fost ucis prin complicitatea celor trei frai ai ei Gunther, Gernot i Giselher. Soul dece dat era chiar...

Recommended

View more >