Click here to load reader

Festival van Vlaanderen - Festival Vlaanderen Mechelen · PDF file Festival van Vlaanderen Mechelen Concerten van 16 april tot en met 15 juni 2009. Festival van Vlaanderen Mechelen

 • View
  0

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Festival van Vlaanderen - Festival Vlaanderen Mechelen · PDF file Festival van Vlaanderen...

 • Festival van Vlaanderen Mechelen

  Concerten van 16 april tot en met 15 juni 2009

 • Festival van Vlaanderen Mechelen

  Zoutwerf 5

  2800 Mechelen

  tel 015 26 23 41

  fax 015 26 23 43

  [email protected]

  www.festival.be/mechelen

  Inhoud

  Kalender 4

  Festival in Mechelen 7

  Viva Mendelssohn 8

  Muziek in de kathedraal 19

  Visioenen 26

  Festival in de provincie 36

  Praktisch 44

  Het Festival informeert 45

  Concertlocaties in Mechelen 46

  Goed om weten 48

  Tickets Mechelen 49

  Festival in de provincie 51

  Festivalshop 52

  Cadeaubon 53

  Festivalshop 54

  Bestelformulier 55

  Colofon 58

  Sponsors en subsidiënten 59

  Kom gratis kennismaken met het Festivalprogramma op 10 en 12 februari (zie p 45)

 • do 7 mei Schilde 41 Emanon Ensemble

  vr 8 mei Mechelen 30 Olivier Latry

  za 9 mei Mechelen 31 Graindelavoix

  di 12 mei Mechelen 13 Enigma Pianokwartet

  do 14 mei Mechelen - Bonheiden 14 Béatrice Reibel & Delphine Bardin

  do 14 mei Schilde 42 Ensemble Explorations

  za 16 mei Mechelen 23 Huelgas Ensemble

  ma 18 mei Mechelen 15 Deutsche Kammerakademie Neuss & Lena Neudauer

  wo 20 mei Mechelen 32 Emanon Ensemble & Charlotte Riedijk

  vr 22 mei Mechelen 16 Els Biesemans

  za 23 mei Mechelen 33 Gert François, Babs-Jobo & ensemble

  di 26 mei Mechelen 34 Muscadin & Profeti della Quinta

  do 28 mei Mechelen 17 Quatuor Danel & Aviv String Quartet

  ma 8 juni Mechelen 35 Jorrit en Sjoerd Tamminga

  ma 15 juni Mechelen 24 Kenneth Theunissen

  Kalender 10 + 12 feb Mechelen 45 Kennismaking Festivalprogramma

  do 16 april Mechelen 10 Yanna Penson

  ma 20 april Mechelen 9 Mendelssohn lezing

  do 23 april Lier 37 Roel Dieltiens

  vr 24 april Mechelen 28 Vlaams Radio Koor

  vr 24 april Malle 38 Graindelavoix

  za 25 april Mechelen 29 Piet Van Bockstal, Louis Sclavis, Thomas Dieltjens, François Merville

  ma 27 april Mechelen 11 Sandra Paelinck & Veerle Bosmans

  di 28 april Mechelen 12 Trio Horta

  wo 29 april Mechelen 20-21 Eddy Mariën Koor van het Lemmensinstituut & Peter Pieters

  di 5 mei Mechelen 22 Currende

  wo 6 mei Brasschaat 39 Liebrecht Vanbeckevoort

  do 7 mei Heist-op-den-Berg 40 Oxalys

 • 7

  Festival in Mechelen

  Intieme kamermuziek in privésalons en ruimtelijke experimenten in de kathedraal; vaste waarden als Beethoven en Mendelssohn naast vergeten of anonieme componisten: het Festival van Vlaanderen – Mechelen belooft een aantal prikkelende, boeiende en meesterlijke concerten.

  Traditioneel organiseert het Festival van Vlaanderen – Mechelen een reeks concerten die aansluit bij het leven en het werk van Beethoven; dit jaar wordt met deze reeks de tweehonderdste verjaardag van Felix Mendelssohn gevierd. En niet alleen Mendelssohn maar ook de stad Mechelen viert in 2009 een bijzondere verjaardag: de stad mag zich nu 450 jaar de aartsbisschoppelijke hoofdstad noemen. Dit jubileum nodigt uit tot een terugblik op het muziekleven in de kathedraal en tot een verkenning van muzikale visioenen van vroeger en nu.

 • 8 9

  maandag 20 april

  Mendelssohn lezing door Tom Janssens

  Felix Mendelssohn was een groot en getalenteerd componist; zijn werken verdienen wellicht veel meer aandacht dan ze tot nu toe kregen. Tijdens deze lezing met luisterfragmenten leert u heel wat facetten van Mendelssohn kennen: van zijn grootvader Moses Mendelssohn en zijn muzikale familie, tot zijn liefde voor de muziek van Bach en de manier waarop latere generaties naar zijn muziek keken. Musicoloog Tom Janssens schetst een beeld van het vroegromantische muziekleven en van Mendelssohns relatie tot andere componisten uit zijn omgeving. Auditorium Stedelijk Conservatorium Mechelen • 20 april • 19u30 tot 21u30. In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen en het Conservatorium Mechelen.

  Daarnaast organiseert Vormingplus regio Mechelen nog lezingen in Lier (volzet) en Bonheiden (16 jan). Musicoloog David Lodewijckx is daar de spreker. Informatie en inschrijvingen: www.vormingplusregiomechelen.be

  Viva Mendelssohn

  Felix Mendelssohn werd amper 38 jaar maar hij was één van de talent- rijkste musici van zijn tijd. Naar aanleiding van zijn tweehonderdste verjaardag organiseert het Festival van Vlaanderen – Mechelen een reeks met zes kamermuziekconcerten. Verder staan er ook een orgelconcert en een feestelijk orkestconcert op het programma. Niet alleen het intrigerende werk van Felix Mendelssohn zal aan bod komen; ook de muziek van zijn zus Fanny krijgt een plaats, evenals het werk van Ludwig van Beethoven.

  Omwille van de beperkte ruimtes is een lezing bij de huiskamer- concerten niet mogelijk; in plaats daarvan wordt er aan het begin van het Festival één boeiende en volledige lezing georganiseerd, waarin talrijke aspecten uit het leven en het inspirerende werk van Mendelssohn aan bod zullen komen.

  Belangrijk om weten: bij de huiskamerconcerten is het aantal plaatsen beperkt, snel reserveren is de boodschap!

 • 10 11

  maandag 27 april

  Sandra Paelinck sopraan Veerle Bosmans piano

  Ludwig van Beethoven Bagatellen (selectie) Felix Mendelssohn Lieder ohne worte (selectie) Felix en Fanny Mendelssohn Liederen op teksten van Heine, Eichendorf, Goethe e.a. Ludwig van Beethoven Drie liederen op teksten van Goethe

  Dat Mendelssohn ook een gedreven liedcomponist was, bewijst het jonge liedduo Sandra Paelinck en Veerle Bosmans. Ze leerden elkaar kennen in het Antwerpse conservatorium waar ze samen liedklas volgden bij pianist Jozef De Beenhouwer en zangpedagoge Lucienne Van Deyck. Ze volgden ook masterclasses bij Irwin Gage. Op het programma staan liederen van Fanny en Felix Mendelssohn waaronder pareltjes als Auf Flügeln des Gesanges en Suleika, gecom- bineerd met een selectie uit Felix’ beroemde Lieder ohne Worte en Bagatellen van Ludwig van Beethoven.

  Ten huize van de familie Dejans-Volckaert • 27 april • 20u15

  donderdag 16 april

  Yanna Penson piano

  Fanny Mendelssohn Six Mélodies opus 4 & 5 (selectie) Ludwig van Beethoven Sonate opus 10 nr. 3 Robert Schumann Arabesque opus 18 Felix Mendelssohn Rondo Capriccioso opus 14 Felix Mendelssohn Variations Sérieuses opus 54

  Het Festivalseizoen opent met een beloftevolle pianiste. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Yanna Penson al heel wat concertervaring. In 2007 behaalde ze de eerste plaats in de bekende nationale wedstrijd Dexia Classics, met een uitzonderlijke score van honderd procent en felicitaties van de jury. Haar concert in Mechelen vindt plaats in het Kolveniershuis uit 1591. Patrick De Greef licht voor het concert de bewogen geschie- denis van het pand toe.

  Ten huize van de familie Goovaerts-Smekens • 16 april • 20u15 Toelichting door Patrick De Greef om 19u15. Concert opgenomen door Klara.

 • 12 13

  dinsdag 12 mei

  Enigma Pianokwartet

  Ludwig van Beethoven Pianokwartet opus 16 * Felix Mendelssohn Pianokwartet nr. 2 opus 2 * Bohuslav Martinů Pianokwartet

  Het Enigma Pianokwartet werd in 2005 opgericht door pianist Nicolas Callot en violist Eliot Lawson. Samen met Màtè Szücs (altviool) en Benjamin Glorieux (cello) vormen ze één van de zeldzame piano- kwartetten in België. Hun aandacht gaat uit naar een repertoire dat ten onrechte weinig wordt uitgevoerd. De Lage Drempel, een warme en open ontmoetingsplaats die strijdt tegen armoede en sociale uitsluiting, biedt een podium aan Enigma, dat naast piano- kwartetten van Beethoven en Mendelssohn ook een laatromantisch werk van Bohuslav Martinů op het programma heeft.

  Ten huize van de Lage Drempel • 12 mei • 15u15 en 20u15 In de namiddag wordt een verkort programma gebracht met deze * twee composities (met koffie en versnaperingen). Concert opgenomen door Klara.

  dinsdag 28 april

  Trio Horta

  Franz Schubert Adagio opus posthumus 148 Notturno Ludwig van Beethoven Pianotrio opus 1 nr. 3 Felix Mendelssohn Pianotrio nr. 2 opus 66

  Violiste Audrey Gallez, cellist Olivier Vanderschaeghe en pianiste Hiroko Fukushima richtten in 2002 samen het Trio Horta op. Na een meestercursus kamermuziek aan het Orpheusinstituut in Gent namen ze nog lessen bij bekende kamermusici. De inzet en gedrevenheid van Trio Horta leidden ertoe dat ze in 2006 geselec- teerd werden als laureaat van de Debuutprijs Kamermuziek van Gouden Vleugels. Sindsdien is het trio blijven optreden met een almaar uitgebreider klassiek repertoire. In Mechelen concerteren ze in het intieme kader van de protes- tantse kerk, een kapel die in de dertiende eeuw deel uitmaakte van een passantengasthuis.

  Protestantse kerk • 28 april • 20u15 Concert opgenomen door Klara.

 • 14 15

  maandag 18 mei

  Deutsche Kammerakademie Neuss Lena Neudauer viool o.l.v. Lavard Skou-Larsen

  Wolfgang Amadeus Mozart Ouverture La clemenza di Tito Felix Mendelssohn Vioolconcerto opus 64 Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 5 opus 67

  Het magistrale Vioolconcerto van Felix Mendelssohn en de imposante Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven zijn ontegensprekelijk meesterwerken; ze prijkten vorig jaar dan ook in de Top 75 van Klara. In Mechelen leidt Lavard Skou-Larsen de Deutsche Kammer- academie Neuss met de grootste precisie door deze partituren. De jonge violiste Lena Neudauer neemt

Search related