Kosova në Kontekst Rajonal: Marrëdhëniet Politike Bilaterale

Embed Size (px)

Text of Kosova në Kontekst Rajonal: Marrëdhëniet Politike Bilaterale

 • 1

  ANALIZ E POLITIKAVE Nr. 3/14 MAJ 2014

  Kosova n Kontekst Rajonal:

  Marrdhniet Politike Bilaterale

 • 2

  Ky projekt sht prkrahur nga Ministria e Punve t Jashtme e Norvegjis

  Prmbajtja dhe pikpamjet e shprehura n kt botim jan t KIPRED-it, dhe kto nuk duhen

  konsideruar si pikpamje t donatorit.

  Prgatitur nga: Shpend Kursani, Violeta Haxholli dhe Gent Gjikolli

  Copyright 2014 KIPRED. T gjitha t drejtat jan t rezervuara. Asnj pjes e ktij botimi nuk

  bn t reprodukohet dhe t ruhet n ndonj sistem rikuperues, apo t bartet n fardo forme apo n

  fardo mnyre, elektronike, mekanike, fotokopjuese apo tjetrfare, pa lejen paraprake n shkrim t

  botuesit. Luteni t kontaktoni info@kipred.org or +381 38 227 778.

  Botuar nga:

  Instituti Kosovar pr Hulumtim dhe Zhvillim t Politikave

  Rr. Rexhep Mala, Nr. 5A

  10 000 Prishtin, Kosov

  Telefoni dhe faksi: +381 38 227 778

  www.kipred.org

  http://www.kipred.org/

 • 3

  Prmbajtja

  1 Hyrje e Prgjithshme ...................................................................................................................... 4 1.1 Kosova dhe dinamika politike n rajon ......................................................................................................... 4 1.2 Marrdhniet dhe kontaktet bilaterale ........................................................................................................... 8 1.3 Shtetet rajonale dhe subjektiviteti ndrkombtar i Kosovs .................................................................... 13 1.4 Metodologjia .................................................................................................................................................... 15

  2 Kosova dhe shtetet fqinje ............................................................................................................. 20 2.1 Politikat e jashtme dhe rajonale .................................................................................................................... 20 2.2 Cilsia e marrdhnieve me shtetet fqinje ................................................................................................... 23

  2.2.1 Marrdhniet bilaterale me SHQIPRIN ...................................................................................... 23 2.2.2 Marrdhniet bilaterale me MAQEDONIN .................................................................................. 24 2.2.3 Marrdhniet bilaterale me MALIN E ZI............................................................................................. 26 2.2.4 Marrdhniet/kontaktet bilaterale me SERBIN ............................................................................... 27 2.2.5 shtjet bilaterale shtes t Kosovs me fqinjt e vet ..................................................................... 30 2.2.6 Fqinjt n subjektivitetin ndrkombtar t Kosovs ....................................................................... 30

  2.3 Intensiteti i marrdhnieve me shtetet fqinje ............................................................................................. 35 2.3.1 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Shqipria ...................................................... 35 2.3.2 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Maqedonia ................................................... 36 2.3.3 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Mali i Zi ........................................................ 38 2.3.4 Intensiteti i marrdhnieve/kontakteve bilaterale Kosova dhe Serbia ...................................... 39

  3 Kosova dhe vendet e tjera mosnjohse t rajonit .......................................................................... 41 3.1 Politikat e jashtme dhe rajonale .................................................................................................................... 41 3.2 Cilsia e marrdhnieve me mosnjohsit e tjer n rajon ......................................................................... 43

  3.2.1 Marrdhniet/kontaktet bilaterale me BH ......................................................................................... 43 3.2.2 Marrdhniet/kontaktet bilaterale me GREQIN ............................................................................. 45 3.2.3 Marrdhniet/kontaktet bilaterale me RUMANIN .......................................................................... 47 3.2.4 Mosnjohsit rajonal n subjektivitetin ndrkombtar t Kosovs ............................................... 50

  3.3 Intensiteti i marrdhnieve me mosnjohsit e tjer t rajonit .................................................................. 53 3.3.1 Intensiteti i marrdhnieve/kontakteve bilaterale Kosova dhe BH ........................................... 53 3.3.2 Intensiteti i marrdhnive/kontakteve bilaterale Kosova dhe Greqia ....................................... 54 3.3.3 Intensiteti i marrdhnieve/kontakteve bilaterale Kosova dhe Rumania ................................. 55

  4 Kosova dhe shtetet e tjera antare t UE-s n rajon ................................................................... 57 4.1 Politikat e jashtme dhe rajonale .................................................................................................................... 57 4.2 Cilsia e marrdhnieve me shtetet e tjera antare t UE-s.................................................................... 59

  4.2.1 Marrdhniet bilaterale me SLLOVENIN .......................................................................................... 59 4.2.2 Marrdhniet bilaterale me KROACIN .............................................................................................. 60 4.2.3 Marrdhniet bilaterale me BULLGARIN .......................................................................................... 62 4.2.1 shtjet bilaterale shtes t Kosovs me shtetet e tjera antare t UE-s .................................... 63 4.2.2 Shtetet e tjera t UE-s n subjektivitetin ndrkombtar t Kosovs ........................................... 63

  4.3 Intensiteti i marrdhnieve me shtetet e tjera antare t UE-s .............................................................. 66 4.3.1 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Kroacia ......................................................... 66 4.3.2 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Sllovenia ....................................................... 67 4.3.3 Intensiteti i marrdhnieve bilaterale Kosova dhe Bullgaria ....................................................... 69

  5 Kosova dhe Turqia ........................................................................................................................ 71 5.1 Politika e jashtme dhe rajonale ...................................................................................................................... 71 5.2 Cilsia e marrdhnieve me Turqin ............................................................................................................ 71 5.3 Turqia n subjektivitetin ndrkombtar t Kosovs ................................................................................. 73 5.4 Intensiteti i marrdhnieve me Turqin ...................................................................................................... 74

  6 PRFUNDIME T PRGJITHSHME ..................................................................................... 78 7 Anekset ......................................................................................................................................... 80

 • 4

  1 HYRJE E PRGJITHSHME

  Ky studim shqyrton marrdhniet politike bilaterale t Kosovs me 11 shtetet e rajonit q nga

  shpallja e pavarsis nga ana e saj n shkurtin e vitit 2008. Ky studim prqendrohet n at se si

  Kosova ia doli t prshtatej n rajon, ku, edhe prkundrejt asaj q shumica e shteteve e kan pranuar,

  shtetsia dhe legjitimiteti rajonal i saj ende mbeten t sfiduara nga njri nga shtetet fqinje, si dhe nga

  disa shtete t tjera t rajonit, prfshir ktu edhe disa nga shtetet antare t Unionit Evropian (UE) t

  tij. Kjo Hyrje e Prgjithshme s pari e elaboron dhe e v Kosovn prkundrejt dinamiks aktuale

  rajonale, dhe m pastaj i prmbledh gjetjet dhe qllimet kryesore me metodologjin e shfrytzuar, pr

  ta vlersuar cilsin dhe intensitetin e marrdhnieve politike midis Kosovs dhe do shteti tjetr t

  rajonit. Punimi sht i ndar n pes pjes kryesore. E para merret me cilsin dhe intensitetin e

  marrdhnieve bilaterale t Kosovs me shtetet fqinje t saj; pjesa e dyt merret me cilsin dhe

  intensitetin e marrdhnieve dhe kontakteve t Kosovs me shtetet e tjera t rajonit q nuk e kan

  pranuar at; pjesa e tret merret me cilsin dhe intensitetin e marrdhnieve bilaterale t Kosovs

  me vendet e tjera t rajonit q jan antare t UE-s; pjesa e katrt merret me cilsin dhe intensitetin

  e marrdhnieve bilaterale me Turqin; dhe n pjesn e fundit sht Prfundimi. Ajo q sht m e

  afrta me prshkrimin e gjetjeve t ktij studimi sht pohimi i dhn nga Ambasadori i Bullgaris n

  Kosov, Bobi Bobev, q ka deklaruar se N Ballkan, marrdhniet midis shteteve historikisht jan

  shum t mira, prderisa ato t mos kufizohen me njri-tjetrin.1 sht pikrisht ky qndrim ai q n

  mas t madhe e prmbledh cilsin e marrdhnieve t Kosovs me t gjitha shtetet e rajonit.

  1.1 Kosova dhe dinamika politike n rajon

  Kosova sht ndr shtetet m t vogla n rajon, dhe at, si ekonomikisht, ashtu edhe nga aspekti i

  madhsis s territorit dhe popullats s saj, mirpo kjo n t njjtn koh e luan nj rol t

  rndsishm pr sigurin dhe stabilitetin rajonal. Kosova ka treguar q sht faktor stabiliteti n dy

  raste t ndryshme por gradualisht t ngjashme. S pari, Deklarata e Pavarsis e 17 shkurtit 20