Mأ’DUL 1. Primeres passes, les finestres de Gimp. Curs Gimp – CiberEspiral Mأ’DUL 1. Primeres passes,

 • View
  1

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Mأ’DUL 1. Primeres passes, les finestres de Gimp. Curs Gimp – CiberEspiral Mأ’DUL 1....

 • Curs Gimp – CiberEspiral

  MÒDUL 1. Primeres passes, les finestres de Gimp.

  Què és Gimp? El GIMP és un programa extremadament potent i versàtil, adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d'imatges.

  Es tracta d'un programa de lliure distribució, és a dir que podeu descarregar-lo legalment des d'Internet i multiplataforma (Linux, Windows, Mac,...).

  Trobareu versions en català, castellà, anglès,...

  Per què usar Gimp? Perquè permet realitzar les tasques més usuals que podem necessitar la majoria dels usuaris. És un programa comparable als coneguts PhotoShop o Paint Shop Pro però amb els avantatges de la lliure distribució. I en multitud d'idiomes.

  Descarregueu Gimp en l'idioma que vulgueu

  Us recomano que no us installeu cap versió anterior a la 2.4

  Com que trobareu alguna versió posterior (per exemple 2.6) observeu que sigui estable (stable latest), altrament podríeu trobar alguns errors de funcionament. La major part de les imatges de mostra d'aquests materials corresponen a la versió 2.4 però si installeu la més recent (2.6) n'aprofitareu les millores i no tindreu cap dificultat.

  Des de la versió 2.4.0 la selecció de l'idioma en plataformes Windows s'integra amb la del sistema operatiu. Per a tenir el GIMP en català cal anar al Tauler de control -Opcions regionals i de llengua i seleccionar el català a les pestanyes Opcions regionals i Avançats

  Per descarregar Gimp per Windows en català,

  http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:GIMP

  Qui s'estimi més la versió anglesa, http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html

  Si voleu descarregar Gimp per Linux: http://www.gimp.org/downloads

  Si teniu installat LinKat, ja hi té incorporat Gimp. En tot cas podeu actualitzar per tal d'aprofitar la versió més recent disponible als repositoris del Departament d'Educació.

 • L’entorn de treball

  Obrim el programa

  Quan treballem amb Gimp solen haver vàries finestres obertes. Pot ser que no s'obrin totes en iniciar el programa però probablement les anirem obrint nosaltres a mida que hi anem treballant. Ja us hi anireu trobant amb la necessitat al llarg del curs. Aquesta distribució fa que sigui molt recomanable treballar amb resolucions altes, 1024 x 768 o més.

  Les 3 finestres més usuals són, d'esquerra a dreta:

  • la caixa d'eines i, a sota les opcions d'eina • la imatge (aquesta finestra no hi serà fins que obrim o creem una

  imatge) • els diàlegs (en la imatge d'exemple, els diàlegs Capes, canals i

  camins)

  A més, si no ho desactivem, apareixerà una altra finestreta sobreposada amb El consell del dia.

 • La caixa d'eines A sota hi ha el diàleg Opcions de l'eina que mostra paràmetres i opcions a triar per a cada eina seleccionada.

  A la part superior hi ha els menús Fitxer, Extensions i Ajuda. A la versió 2.6 aquests menús amb les seves opcions els trobem a la finestra de la imatge.

  El menú Fitxer ens dóna accés a les opcions d'obrir o desar una imatge, recuperar alguna de les imatges recents, amb què hem treballat, adquirir amb un escàner o fent captures de pantalla i accedir a la configuració de les preferències generals del programa.

  Eines per a seleccionar zones de la imatge: dibuixant una zona (rectangular, ellíptica o traçada a mà), triant una zona pel color amb unes tisores intelligents que detecten la silueta de la imatge

  Altres eines serveixen per a modificar la geometria de la imatge: distorsions, girs, inclinacions, perspectives, reflexos i inversions,...

  Òbviament hi ha una eina que permet afegir text a la imatge. A partir de la versió 2.4, en comptes de una T apareix una A.

  Les eines de dibuixar i pintar permeten omplir zones de la imatge amb colors o gradients, dibuixar amb llapis o pinzell, esborrar,...

  I que permeten el retoc fotogràfic més sofisticat (a part de l'enginy en l'ús de totes les altres eines): les eines que

  estampen, difuminar, ressaltar, tacar, esvair, cremar,...

 • És important fixar-se sempre en la part inferior, on hi apareixen les diferents opcions de l'eina que hi ha seleccionada. Observeu per exemple, que a la imatge hi ha seleccionada l'eina del pinzell i a baix hi ha les opcions d'aquesta eina: opacitat (5,1), tipus i mida del pinzell (Circle (11),...

  Obrir una imatge

  Obrir

  Per a obrir una imatge, com és usual anem al menú Fitxer / Obrir. S'obrirà la finestra Obre una imatge. La primera caixa ens permetrà d'anar obrint (amb doble clic) el disc, cd o dispositiu d'emmagatzematge desitjat.La segona caixa ens permetrà d'anar obrint carpetes i subcarpetes fins a trobar la que conté la imatge desitjada.Finalment, cliquem el nom de la imatge que volem obrir (en veiem una miniatura) i pitgem el botó Obre.

  Quan el treball amb diverses imatges ens obliga a obrir molts cops la mateixa carpeta poden escurçar el camí tot marcant aquesta carpeta com a preferida.

 • ... i s'hi accedeix mes ràpid

  En obrir la imatge apareix en una finestra independent que ens n'ofereix vàries informacions i diverses eines (barra de menús, barres de desplaçaments, percentatge de lupa,...)

 • Desar una imatge

  Per desar una imatge cal anar al menú Fitxer / Desar (a la finestra de la imatge). Si es tracta d'una imatge que hem modificat i volem desar-la amb un altre nom per tal de mantenir també l'original caldrà que elegim Fitxer / Anomena i desa.

  La finestra que apareix ens permet posar nom a la imatge, indicar on volem desar-la i triar el format en què la volem desar (el tipus de fitxer: bmp, jpg, png,...).

  Un cop escrit el nom hem d'indicar on desar la imatge.

  • Si la carpeta on volem desar-la és la que apareix al quadre Desa en la carpeta (en l'exemple anterior, Mis imágenes) ja podem passar a indicar el tipus de fitxer.

  • Si la carpeta on volen desar la imatge és a la llista de preferides (vegeu el document Obrir una imatge) o és la mateixa on hem desar la darrera imatge, podem pitjar la punta de fletxa i seleccionar la carpeta preferida. També pitjarem aquí si volem desar-la a un dispositiu extern.

  • En qualsevol dels casos, sempre podem desplegar la secció Navega per unes altres carpetes i disposarem de la coneguda finestra on desplaçant-nos pels discos i carpetes fins a localitzar la desitjada.

  Finalment desplegarem la secció Seleccioneu el tipus de fitxer (per extensió) per tal de cercar el que ens interessi.

 • Tipus de fitxer

  L'extensió del fitxer indica el format de la imatge (les tres lletres del final del nom: XCF, JPG, TIF,...).

  L'elecció d'un o altre format dependrà del destí que volem donar a la imatge no és el mateix si volem imprimir una imatge amb qualitat fotogràfica o si la volem posar en una pàgina web.

  XCF. És el format propi de Gimp. En desar una imatge amb aquest format es desarà tota la informació referida a capes, màscares,... i es crearà un fitxer molt gran. Aquest fitxer només podrà ser ober per Gimp. Aquest comportament és similar al d'altres programes (Photoshop, Paint Shop Pro,...).

  JPG. És el format més utilitzat pel seu bon equilibri entre capacitat de compressió (fer fitxers més petits) i pèrdua de qualitat progressiva acceptable. El fet que durant molt temps fos l'únic format fotogràfic que podien incloure les pàgines web també ha collaborat a la seva profusió. I les càmeres digitals que, majoritàriament, l'utilitzen.

  PNG. També es pot utilitzar a Internet,

  TIFF: Igual que el JPG permet comprimir imatge. Ho fa sense cap pèrdua de qualitat però fent fitxers més grans.

 • Recomanació pràctica

  Quan treballem amb Gimp i mentre no haguem acabat la manipulació de la imatge, la desarem amb format XCF. Així no perdem qualitat cada cop que la desem i en tornar-la a obrir tindrem tota la informació, especialment sobre les capes i hi podrem seguir treballant i fent modificacions.

  Quan hem acabat de manipular una imatge podem tornar-la a desar com XCF però només podríem obrir-la amb Gimp. Si volem fer-la servir per a Internet, o trametre-la per correu electrònic l'haurem de desar en format PNG o JPG.

  Tasca 1

  En aquest primer mòdul és important que us familiaritzeu amb el treball amb Gimp.

  Feu diferents proves d'obrir imatges, deseu-les en diferents formats (Fitxer / Anomena i desa).

  Compareu la mida dels fitxers resultants.

  Deseu, si més no, en 3 formats: XCF, TIF i JPG (amb nivell de compressió 80 ó 85)

  Després, heu de participar al fòrum d'aquest mòdul comentant el que heu observat en relació a la grandària de cada fitxer i a la seva qualitat

 • MÒDUL 2. Seleccions i màscares.

  SELECCIONS

  Les eines de selecció permeten seleccionar un fragment o zona de la imatge per a actuar-hi posteriorment: copiar-lo, retallar-lo, pintar-lo, aplicar-hi un filtre,... El conjunt de les 7 eines permeten fer la selecció per procediments molt diversos.

  Selecció rectangular Cal polsar sobre l'eina de selecció rectangular . Polsem a sobre la imatge i mantenim el botó del ratolí premut mentre arrosseguem marcant una diagonal imaginària del rectangle que volem seleccionar. Quan deixen de polsar el botó del ratolí la zona seleccionada estarà envoltada per una