of 16 /16
BAZELE CERCETARII EXPERIMENTALE BAZELE CERCETARII EXPERIMENTALE APARATE DE MASURA APARATE DE MASURA TRADUCTOARE TRADUCTOARE ctorand: prep. univ. drd. ing. George NOVAC nducator de doctorat: Prof. univ. dr. ing. Mircea NASTASE meniu: Inginerie MECANICA

Novac - Bazele Cercetarii

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Bazele Cercetarii

Text of Novac - Bazele Cercetarii

 • BAZELE CERCETARII EXPERIMENTALEAPARATE DE MASURATRADUCTOAREDoctorand: prep. univ. drd. ing. George NOVACConducator de doctorat: Prof. univ. dr. ing. Mircea NASTASE Domeniu: Inginerie MECANICA

 • 1ELEMENTE DE MASURARE Cercetarile experimentale contin masurarea unor marimi mecanice sau de alta natura, in regim static sau dinamic, folosind aparatura si mijloace de masurare adecvate, prelucrarea datelor obtinute si, in final, stabilirea concluziilor, valorificarea rezultatelor.

  Masurarea parametrilor functionali, impusa de operatiile de supraveghere si protectie, se realizeaza cu elemente sau sisteme de masurare specifice, care transmit informatia asupra parametrilor masurati sub forma indicarii vizibile, a inregistrarii, a semnalizarii, a utilizarii pentru reglare automata, pentru calcule etc.

  Prima etapa a procesului de masurare obtinerea informatiei primare, sub forma unui semnal, prin intermediul unui element sensibil la actiunea parametrului masurat, numit captor (senzor, traductor)

  Parametrii specifici starii de functionare a motoarelor si sistemelor auxiliare aferente, care constituie obiectul masurarii, sunt: turatia, temperatura, presiunea, debitul si nivelul.

  Schema generala a unei masuratori efectuate in cadrul unui sistem de reglare automata.

 • 2

  In functie de natura marimii de intrare si iesire: Electrice (frecventa, faza, curent, tensiuni); Neelectrice (nivel, debit, deplasare, viteza, acceleratie, temperatura, presiune)

  CLASIFICAREA TRADUCTOARELOR Dupa marimile fizice detectate si tipuri de elemente sensibile:

 • MASURAREA TURATIEITuratia arborelui cotit al motorului naval/turbosuflantelor de alimentare a motorului se masoara cu ajutorul tahometrelor.Se pot utiliza tahometre mecanice, magnetice, electrice, electronice sau stroboscopice.

  Tahometre mecanice. Aceste tahometre isi bazeaza functionarea pe dependenta existenta intre forta de inertie Fi , la care este supusa o masa m aflata in miscare de rotatie, cu viteza unghiulara si situata la distanta r fata de centrul miscarii : Fi=mr2

  3Tahometre electrice. Tahometrele electrice isi bazeaza functionarea pe fenomenul inductiei electromagnetice, potrivit caruia semnalul generat este proportional cu turatia. Pot fi de curent continuu, de curent alternativ sau cu impulsuri.

 • MASURAREA TEMPERATURII Termometrele metalice Termometrele de sticla cu lichide. Termometrele manometrice

  Termometru metalicl lungimea bimetalului, 1, 2 coeficienti de dilatare liniaraS=l(1-2) sensibilitatea termometrului, in mm: C Termometru de sticla cu lichid1-rezervor; 2-tub capilar; 3-scala; 4-carcasa de protectieTermometru manometric1-rezervor; 2-tub capilar3-tub manometric(Bourdon)4-scala Masurarea continua, in timpul functionarii, atit a temperaturii fluidelor de lucru specifice SAA, cit si a gazelor de evacuare si a celor mai puternic solicitate termic piese sau cupluri de piese in frecare ale MN: (temp. aerului din mediul ambiant (in CM) si aerului de admisie sau de supraalimentare a motorului, temperatura apei de racire, temperatura uleiului de ungere, com-bustibilului, gazelor de evacuare, temperatura lagarelor, cilindrilor etc.) Masurare prin dilatare termica (cu ajutorul termometrelor, care functioneaza pe baza variatiei volumului sau dimensiunilor unui corp termometric - metal, lichid, gaz - supus actiunii temperaturii), Metoda electrica de masurare a temperaturii (termorezistente, termistoare, termocupluri).

  4

 • INSTALATIA DE RACIRE CU APAT TERMOMETRU DILATOMETRIC CU LICHIDT.T. TRADUCTOR DE TEMPERATURt TERMOSTATR.A. RCITOR DE APR.U. RCITOR DE ULEIP.C.D. POMP CIRCUIT DESCHIS(AP DE MARE)P.C.I. POMP CIRCUIT NCHIS(AP TEHNIC)G.E. GALERII DE EVACUAREPCC PANOU DE COMAND I CONTROL

  MASURAREA TEMPERATURII5

 • MASURAREA PRESIUNII Cerintele supravegherii si protectiei MN impun masurarea continua, in timpul functionarii, a presiunii fluidelor de lucru din SAA. In general se masoara presiuni cu valori constante sau lent variabile, cum ar fi: presiunea uleiului din sistemul de ungere, presiunea aerului din sistemul de lansare, presiunea apei din sistemul de racire etc. Traductoarele de presiune pentru aceste utilizari sunt realizate cu ajutorul elementelor elastice (tuburi Bourdon, membrane sau burdufuri), care se deformeaza proportional cu presiunea aplicata asupra lor.

  Manometru cu tub Bourdon

  (> 5000 daN/cm2, precizie 2,5%) Manometru cu membrana

  (0.001 350 daN/cm2) Traductor electronic de presiune

  Manometru cu tub Bourdon1 carcasa; 2 tub Bourdon3 sistem de parghii; 4 ac indicatorMembrane elasticea plata; b ondulata (tip capsula)6

 • INSTALATIA DE UNGERET TERMOMETRU DILATOMETRIC CU LICHIDM MANOMETRU TIP BOURDON CU MEMBRAN DE SEPARAIETP TRADUCTOR DE PRESIUNER- RCITOR DE ULEIF FILTRUPCC PANOU DE COMAND I CONTROL

  MASURAREA PRESIUNII7

 • MASURAREA NIVELULUI In cadrul operatiei de supraveghere de la distanta a motorului naval,masurarea nivelului este determinata de controlul si reglarea acestuia in tancurile de combustibil, ulei si apa.

  Traductorul de nivel cu plutitor. Traductorul de nivel diferential. Traductorul de nivel electric.

  Aparat de afiare12 38Masurarea nivelelor unor lichide cu concentratii sau greutati specifice diferiteTraductor de nivel cu plutitor1 plutitor; 2 traductor de deplasare inductiv3 rezervor.

 • SCHEMA DE PRINCIPIU PENTRU O CALDARINA9 sesizor de nivel cu plutitor20 sesizor de nivel tanc de condens17 sesizor presiune16 celula fotoelectrica9

 • SISTEMUL DE REGLARE AUTOMATA A ARDERII CU O SINGURA MARIME DE INTRARE Elemente componente:1 - traductor presiune abur;2 - element de comparaie (se introduce mrimea de referin);3 - focar;4 - injector;5 - reglare aer;6 - controler raport aer/combustibil;7 - valvul reglare combustibil;8 - mecanism acionare clapet;9 - clapet (registru de tiraj);10 - colector superior;11 - supranclzitor.

  Schema prezint dezavantajul unui timp de rspuns mare, datorat ineriei termice a cldrii (timpul scurs ntre momentul modificrii debitului de abur i modificarea presiunii acestuia).

  10

 • In practica se utilizeaza pe larg (mai ales pentru uleiuri) sistemul de exprimare a vascozitati in grade ENGLER (E),care reprezinta raportul dintre timpul de curgere a 200 cm de lichid masurat si timpul de scurgere a acelei cantitati de apa distilata la +20 C

  Caderea de presiune pe o conducta este proportionala cu vascozitatea.Tubul este calibrat si prin el circula un debit constant.in conditiile curgerii stationare se masoara presiunile statice p1 si p2 la o distanta l.

  MASURAREA VASCOZITATII11

 • REGLAREA AUTOMATA A VISCOZITATII COMBUSTIBILULUI12Reglarea automata a viscozitatii combustibiluluiSe face n principiu prin reglarea debitului de abur n prenclzitor funcie de viscozitatea msurat de traductor TR traductor vascozitate;A1, A2 amplificatoare;EE element de executie (valvula);EC element de comparatie;Instalatie pentru reglarea automata a vascozitatii

 • INSTALATIE DE RACIRE CU APA DE MARE13

 • 14INSTALATIE DE RACIRE CU APA DE MARE

 • BIBLIOGRAFIE SELECTIVA0 Apostolescu N., Taraza, D. - Bazele cercetrii experimentale a mainilor termice. Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1979. Turcoiu T., A. Pruiu - Comanda, supravegherea i protecia motorului naval. Editura Tehnic, Bucureti, 1996. Negrea V.D. - Bazele cercetrii experimentale a mainilor termice. Vol. I, II. Facultatea de Mecanic, Timioara, 1979.