Amerikai futball

  • View
    25

  • Download
    4

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Amerikai futball. Amerikai futball története. - PowerPoint PPT Presentation

Text of Amerikai futball

Amerikai futball

Amerikai futball

Amerikai futball trtneteAz amerikai futball a rgbibl alakult ki a XIX.Szzad vgn. kezdetekben kizrlag egyetemi csapatok jtszottk. 1896-ban ltrejtt az els teljesen profi csapat. Amerikban a profi futball a II. vilghbort kveten letasztotta a legnpszerbb sport kpzeletbeli trnjrl a basebalt.1974 ben lejtszotk az els super bowlt amit az NFL 2 konferencijnak gyztese jtszik.

Amerikai futball alapokA Plya: egy 120 yard (110 mter) hossz s 53 1/3 yard (49 mter) szles, tglalap alak plyn zajlik. A hosszanti szlen lv vonalak az oldalvonalak, a rvid szlen lv oldalvonalak az end line-ok. A plya kt vgn a goal line-ok vannak, amelyek egy 100 yard hossz plyarszt fognak kzre. Pontot szerezni az end zone-nak nevezett, 10 yard szles terleten lehet, amely a goal line-tl az end line-ig tart. A plyt a goal line-tl a flplyig (50 yard) az gynevezett yard line-ok osztjk 5 yardnyi rszekre, akrcsak a rgbiben. Az end zone mgtt tallhat a 18,5 yard szles kapu amelynek als rsze 10 yard magasan kezddik.

Amerikai futball alapokEgy meccs ltalban ngy 15 perces negyedbl ll, a msodik s a harmadik negyed kztt van a flid, egybknt a negyedek kztt csak trflcsere van.A jtkid mrse leginkbb a futrs s tiszta jtkid keverkeknt foghat fel, bizonyos playek (pl. a jtktren kvlre kerl a labda, punt) utn megll az ra. Emiatt egy teljes futballmrkzs akr hrom rig is tarthat. Ha a rendes jtkidben dntelen az lls, akkor hosszabts (overtime) kvetkezik, ez lnyegben egy 5. negyed. Ilyenkor a hirtelen hall szablya lp letbe, vagyis az els pontot szerz csapat nyer. Ha egyik csapat sem szerez pontot, akkor a mrkzs dntetlennel r vget. A tmad csapatnak 40 msodperce van a tmads indtsra, ha a br nem lltja meg az rt. Amennyiben technikai okok miatt (pl. srls, bntets stb.) meglltottk az rt, akkor a br ra-jraindtsi jeltl szmtva 25 msodperc van a kezdsre. Amennyiben a tmad csapat az adott idn bell nem kezdi meg a tmadst, bntetst kapAmerikai futball alapokMinden csapat egyszerre 11 jtkossal vesz rszt a plyn zajl jtkban. A csapat sszelltsa minden idkrsnl vagy sznetben vltoztathat, teszleges szm cservel. A csapatok hrom elklntett csoportra vannak osztva, ezek: Offense Team (tmad), a Defense Team (vdekez) s a Special Team (klnleges csoport). Az NFL-ben egy csapat 53 jtkossal rendelkezik sszesen, s ltalban ezek mindegyike plyra lp minden meccsen.

OffenseA csapatok plyn lv kezd tizenegynek a legjellemzbb felllsa Tmad egysg (Offense Team):1 f - irnyt (Quarterback - QB)5 f - tmadfal (Offensive Line - OL)1 f - fog-blokkol (Tight End - TE)1 f - fut (Running Back - RB)1 f - fut-blokkol (Full Back - FB)2 f - elkap (Wide Receiver - WR)

Offensive lineA tmad csapat taln legfontosabb rsze a tmadfal. k vdik az irnytt passz kzben s blokkolnak a futnak .Ha a fal gyenge akkor a vdelem tjut s elkaphatja az irnytt vagy a futt gy a tmads terletvesztsel rhet vget. A falban kzpen a center ll aki feladja a labdt(snap) az irnytnak s ezltal elindtja a jtkot mellete a Guardok lnak szlen pedig a kt tackle. A tmadfal a leghltlanabb szerep mivel mint a zongoracipelkrl soha senki sem beszl pedig nlklk nincs elads.

Defense4 f - vdfal (Defensive Line - DL)3 f - kzps vd (Linebacker - LB)2 f - szls vd (Cornerback - CB)1 f - elsprget (Strong Safety - S)1 f - sprget (Free Safety - FS)

Special Teamez a csapatrsz a rgsoknl azok visszahordsnl s blokkolsnl vannak a plyn Ezekszerinte megklnbztetnk Kickoff, Kickoff return, Punt, Punt return s field goal s field golal block csapatot.

A jtk meneteA kezdrgst (kickoff) kveten (specilis eseteket lsd ksbb) a fog csapat visszafut embere (kick returner) elviszi a labdt egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat tmadegysgnek maximum 4 lehetsgbl minimum 10 yardot kell elrejuttatnia a labdt. Ha ez sikerl, akkor a tmadk first down-t rnek el, vagyis jabb ngy lehetsget az elrejutsra attl a ponttl, ahol az akci vget rt. Ha ez nem sikerl, akkor az ellenfl kvetkezik. Fontos megjegyezni, hogy a plyn lv kt csapatbl egyidejleg az egyik mindig tmad, a msik mindig vdekezik. Azt a pontot (egsz pontosan a labdra lltott, az oldalvonalra merleges egyenest), ahol a labda van az akci (play) megkezdsekor, line of scrimmage-nek nevezik . A jtkosok a line of scrimmage kt oldaln llnak fel egymssal szemben. Az akcik (kivve a kezd-, s a szabadrgst) asnap-pel kezddnek. A snap sorn a center a lbai kztt tadja a labdt a mgtte ll irnytnak (quarterback).

A jtk meneteEzutn kt mdon lehet elrejuttatni a labdt. Az egyik a a labdval val futs, a msik annak lepasszolsa. A futs (rush) sorn a labdt hord jtkos tadhatja azt egy msiknak, ezt nevezik handoff-nak. A passzols az amerikai futballban -ellenttben a rgbivel- az esetek tlnyom tbbsgben elre trtnik. Elre passzolst egy playben csak egyszer, s csak a line of scrimmage mgl lehet vgrehajtani. Oldalra, illetve htra brmennyiszer, s brhol lehet passzolni. Ezt nevezik lateralnak, de ez rendkvl ritka.

A jtk meneteAz akcinak akkor van vge, ha a labda halott lesz. Ez a kvetkez esetekben fordulhat el:A labda a fldre kerl, vagy a vdekez csapat meglltja annak elrehaladstEgy passz az oldalvonalon, vagy az alapvonalon kimegy a plyrl, illetve fldet r anlkl, hogy elkaptk volna. Ilyenkor az elz line of scrimmage-rl indul a kvetkez playA labda, vagy az azt birtokl jtkos elhagyja a plyt (out of bounds).

A jtk meneteBizonyos bntetsek esetn akci kzben a brk meglltjk a jtkot, s a labda halott lesz.A labdabirtokls a kvetekez esetekben vltozik:A tmad csapat nem tud a 4 lehetsgbl 10 yardot haladni. Ekkor arrl a pontrl, ahol a 4. play vget rt, jhet az eddig vdekez csapat. Ennek neve turnover on downs.Pontszerzst (Touchdown, vagy Field Goal) kveten a pontszerz csapat kezdrgs utn tadja a labdt a msik csapatnak.A tmadk 4. ksrletre nem prbljk meg a 10 yardot elrni, hanem elrgjk a labdt. Ez a punt. Ez akkor fordul el, ha nem ltnak eslyt a first down elrsre, s sikeres meznyglra sincs esly.

A jtk meneteMivel a msik csapat gy is, gy is tveszi a labdabirtoklst, az a cl, hogy ezt ne a jelenlegi pontrl tegye, hanem az end zone-tl minl tvolabb.A vdekez csapat egy tagja elkapja az irnyt passzt. Ez az interception. Az elkaps pillanattl megvltozik a birtokls, s az eddig vdekez csapat lesz a tmad, teht az interceptiont vissza lehet hordani, idelis esetben touchdown is rhet el belle.

Pontszerzsi lehetsgekTouchdown (TD) (6 pt): Akkor kvetkezik be, ha valaki a jtkosok kzl az ellenfl clterletre (End Zone) viszi be a labdt, vagy az irnyt a clterleten ll trsnak dobja a labdt, aki mindkt lbval rinti a fldet, az elkapott labdval a kezben. TD-t elrhet a vd s a tmadcsapat is. A vd labdaszerzs utn kzvetlenl, a tmad pedig egy akcisorozat vgn (lehet passz, vagy futs eredmnye is).

Pontszerzsi lehetsgekTD utn a labda a 3-yardos vonalra kerl, s innen szerezhet a tmad csapat bnusz pontokat ktfle mdon.wo-point conversion (2 pt): gynevezett kt pontos ksrlet (Two Point Attempt), TD utn van r lehetsg. A kt pontrt t kell vinni jra a labdt a glvonalon, a 2 yardos vonalrl indulva, 1 ksrletbl, hasonlan a Touchdown-hoz.Extra point, Point after touchdown (PAT) (1 pt): Szintn TD utn van r lehetsg. Ez az ltalnos vlaszts. Egy 20 yardos FG ksrlet a kapuval szemben.

Pontszerzsi lehetsgekTwo-point conversion (2 pt): gynevezett kt pontos ksrlet (Two Point Attempt), TD utn van r lehetsg. A kt pontrt t kell vinni jra a labdt a glvonalon, a 2 yardos vonalrl indulva, 1 ksrletbl, hasonlan a Touchdown-hoz.Extra point, Point after touchdown (PAT) (1 pt): Szintn TD utn van r lehetsg. Ez az ltalnos vlaszts. Egy 20 yardos FG ksrlet a kapuval szemben. Field goal (FG) (3 pt): Ezt csak a tmad csapat specilis egysge (Special Team) szerezhet. Akkor kerl r sor, ha a tmad csapat hrom ksrletbl nem tesz meg 10 yardot s negyedikre a kapura lvst vlasztjk, illetve, ha mr nincs id ms mdon pontot szerezni. Akkor sikeres, ha az U alak kapu szrai kzt megy be az U keresztszra fltt.Safety (2 pt): A vdcsapat akkor ri el, ha a tmadegysg labds embert annak sajt clterletn szerelik, vagy knyszertik ki a plyrl. Ez radsul a tmadsi jog tadsval (Free Kick) is jr. Ez elgg ritkn fordul el.

Search related