Click here to load reader

Foldi Pal Az Amerikai Tengereszgyalogos

 • View
  56

 • Download
  5

Embed Size (px)

Text of Foldi Pal Az Amerikai Tengereszgyalogos

 • FLDI PL AZ AMERIKAI TENGERSZGYALOGOS

  ISBN: 978 963 249 103 5

  Puedlo kiadFelels kiad a Puedlo Kft. vezetje Bort: Frigya Design Copyright: Fldi Pl Kszlt a Kinizsi Nyomdban, Debrecenben Felels vezet: Brds Jnos

 • BEVEZET

  A fogalmak tisztzsa rdekben le kell szgeznnk, hogy az amerikai katonai terminolgiban lnyeges klnbsg van a Navy s a Marn kztt. A Navy a latin navis a haj szbl szrmazik, teht hadihajt, a Navy flottt, haditengerszetet jelent, mg a Marn, szintn a latin mar szbl szrmazik s jelentse tengersz.

  A tengerszgyalogsg, amerikai szhasznlatban Marn Corps, teht tengerszgyalogos hadtest, ami kln fegyvernemnek szmt, prhuzamosan a szrazfldi, lgi s tengeri erkkel.

  Az Amerikai Egyeslt llamok lnyegben szigetllam, amelyet cenok vilga vlaszt el a szvetsgeseitl s kereskedelmi gyfeleitl. Ezrt mr nll llami ltrejtttl kezdve igyekezett, hogy az egsz fldkereksgen megvdelmezze a maga gazdasgi-politikai kapcsolatait. Az a tny, hogy a fldrajz Amerikt tengeri hatalomm tette, valamint a geopolitika szksgessge megkvnjk, hogy ne csak a hozzfrst biztostsa a tengereken val forgalomhoz, hanem kpes legyen arra, hogy ezt a hozzfrhetsget meg is tudja vdelmezni szksg esetn. Ily mdon szolglja a tengerszgyalogsg a nemzetet, mint kszenltben lv er, mindig felkszlve arra, hogy harcoljon brhol s brmikor.

  Mi klnbztette meg a tengerszgyalogsgot a sorgyalogsgtl? A vlasz egyszer: nem sok. A klnbsgek a kvetkezk: a tengerszgyalogsg elssorban a flotthoz ktdtt, s mivel a haditengerszet parancsnoksga al tartozik, s onnan kapja a mkdshez szksges

  5

 • pnzt, mindig is gy tekintettek s tekintenek r, mint a flotta partra szll egysgre.1

  A tengerszgyalogsg mintegy ktszz ves trtnete sorn alakult ki nhny j embernek a fegyveres testletknt, mert mindig a minsget helyeztk az eltrbe, szemben a mennyisggel. Mr a Kongresszus is, amikor ltrehozta a kontinentlis tengerszgyalogsgot, a jelenlegi bmyakaknak az eldjt, kiemelte, hogy klnsen arra kell gondot fordtsunk, hogy ezek j tengerszek legyenek, ismerjk a hajzs feltteleit, s kszen legyenek arra, hogy a tengeren is tevkenykedjenek, amikor ez szksges.

  Az sem lehet vletlen, hogy a tengerszgyalogsg leghresebb akcii s expedcii azon korszakokban trtntek, amikor az Egyeslt llamok nem is volt hivatalosan hadillapotban. Magnak a tengerszgyalogsgnak a feladata az volt, hogy ltrehozza s megtartsa azt a vgit, azt a kardpengt, amely kszen ll, hogy brmikor harcolhasson. Noha vltozott a hadvisels technolgija, de nem vltozott annak a szksgessge, hogy kikpzett, fegyelmezett harcol emberek lljanak rendelkezsre, s elrelthatan gy lesz ez a jvben is; mindez nem jdonsg. Az elit katonai er olyan rgi, mint maga a trtnelem. Mr a Bibliban is olvashatunk 300 harcosrl, akiket Gideon vlasztott ki, mint az rnak a kardjt abbl a 10 ezer emberbl, amely sszegylekezett, hogy megtmadja s legyzze a midianitkat. Mr Themisztok- lsz is tengerszeket toborzott Athnban, s ezek oroszlnrszt vllaltak a perzsa invzi visszaversben. Rmban is kln tengeri katonk lltak rendelkezsre. Az els igazi tengerszgyalogos egysg 1664-ben Angliban jtt ltre II. Kroly kirly utastsra, ezek valdi tenge

  1 Le J. Daugherty IU: Az amerikai tengerszgyalogos. Hajja & Fiai, Debrecen, 2002.

  6

 • rsz-katonk voltak. (Angol trtnelmi filmekben lthat a klnbsg, a hajkon szolgl szedett-vedett ltzet matrzok s a vrs-kabtos tengerszgyalogosok kztt.)

  A tengerszgyalogsg olyan katonai specialistkbl ll, akiket hajn szlltanak partra, s ott tudnak igazn tevkenykedni, ahol a tenger s a szrazfld tallkozik. Ilyen terleteken trtnik a kikpzsk, s ilyen terletekre sszpontosul a harci tradcijuk, amely teljes mlysgig titatja ket.

  Az elmlt kt vszzad sorn tbb zben trtnt ksrlet, hogy megbontsk a kapcsolatot ezen alakulat s a tradicionlis haditengerszet kztt, s ezt minden esetben az utbbi fegyvernem kezdemnyezte. Szerencsre ezek a ksrletek nem jrtak eredmnnyel, hiszen a rgi monds bizonytja annak rvnyessgt: amennyiben a tengerszgyalogsg nem ltezne, ki kellene tallni. Minden llamnak szksge van arra, hogy olyan katonai kapacitsa legyen, amely tmogatja a nemzetkzi prioritsokat2, s ez elssorban rvnyes az Egyeslt llamokra, mint a vilg vezet hatalmra. A tengerszgyalogsgra hrul feladat, hogy bevetsre kszen lljon a vilg brmelyik trsgn, s alkalmas legyen amfibikus, teht ktlt hadmveletek vgrehajtsra, vgl kpviseljen egy olyan standartot, amelyhez hasonltani lehet a hadsereg egyb fegyvernemeit. A fegyvernemek kztti rivalizls mg mindig megnehezti a zkkenmentes egyttmkdst, de a kzeljv majd bizonytani fogja, hogy a tengerszgyalogsg a maga tapasztalataival a tengeri, lgi s szrazfldi harcokban maximlisan egytt tud mkdni a msik hrom fegyvernemmel.

  2 Kivve a Magyar Kztrsasgot, ahol a Gyurcsny-Bajnai kabinet tkletesen megvalstotta a nem akarok tbb katont ltni! - gyakorlatot.

  7

 • TZBEN SZLETETT

  1775 prilisban trtnt az els sszetkzs az nllsgra trekv Amerikai llamok s a gyarmattart angolok kztt Lexington s Concord kzelben. Egy hnapra r a Kontinentlis Kongresszus segdcsapatokat kldtt a vrskabtosok ltal szorongatott Ford Ticonde- roga megvdelmezsre, s ebben az alakulatban nyolc tengerszgyalogos vett rszt, az alapt nyolc - ahogy bevonultak a fegyvernem trtnetbe, minden egyes nllsulni akar llam kpviseletben egy-egy f.

  1775 jniusban vlasztottk meg George Washingtont a fggetlensgi hbor fparancsnokv. Alig nhny hnappal ksbb egy philadelphiai kocsmban a kongresszus tagjai elhatroztk, hogy ltrehoznak egy j katonai ert, amelyet kontinentlis tengerszgyalogsgnak neveznek. Az adott idben mr lteztek tengerszgyalogosok minden nllsulni akar amerikai llam haditengerszetben, vagy a tengeren tevkenyked kalzhajkon3, gy a philadelphiai dnts egysges parancsnoksg al helyezte ezt a fegyvernemet.

  A kontinentlis tengerszgyalogsg 1776 mrciusban mutatkozott be, amikor az ALFRD nev fregatt fedlzetrl partra szlltak az angol kzen lv Bahama- szigeteken. Tizenhrom napig tartott a portyzsuk, ennek sorn elfoglaltak kt erdtmnyt, megszlltk Nassaut, a

  3 Ezek nem klasszikus tengeri rablk voltak, hanem az llam ltal ltrehozott s trvnyes ptenssel rendelkez kalzok, akik az ellensg tengeri kereskedelmi tevkenysgt voltak hivatottak akadlyozni. Leghresebb ilyen kalz az angol Drake volt.

  8

 • fvrost, zskmnyoltak 88 lveget hozzval lszerrel, s egyb hadifelszerelst, ami igen kedvez sznben tntette fel ennek a harci alakzatnak a bemutatkozst.

  Fontos szerepet jtszottak az amerikai haditengerszet akciiban is, rszt vettek az eurpai vizeken az angol hajzs elleni kzdelemben, s mg kt rajtatst is vgrehajtottak Anglia szrazfldjn, ahov 200 ve nem tette lbt idegen hdt. Sokat tanultak ezen sszecsapsok sorn a francia hajkon szolgl tengerszgyalogosoktl. XVI. Lajos kormnya ugyanis hivatalosan is tmogatta az amerikaiak fggetlensgi trekvst, s a franciknak jelents rszk volt abban, hogy ez a kzdelem eredmnyesen vgzdtt.

  Amikor Amerika kivvta fggetlensgt, leszereltk a haditengerszetet s vele a kontinentlis tengerszgyalogsgot is, amely akkor 124 tisztet s mintegy 3000 embert szmllt.

  Nhny vvel ksbb azonban jbl szksg volt rjuk, s az elnk John Adams 1798. jlius 11-n, amely mai napig szletsnapja az amerikai tengerszgyalogsgnak, jbl fellltotta ezt az alakulatot; ketts feladatot rva rjuk: egyfell a kalzok, msfell a francik ellen kellett hadba lpnik.

  Az szak-afrikai gynevezett barbareszk-llamok (teht a mai Marokk, Algr, Tunisz s Lbia) rendkvl hatkony kalztevkenysget folytattak a Fldkzitengeren, nemcsak az ott hajz kereskedelmi flottkat tmadtk meg s raboltk ki, de sikeres rajtatseket hajtottak vgre a part menti gazdag vrosokon is. A trsgben rdekelt llamok rendszeres s nagy sszeg sarcot fizettek ezeknek az llamoknak, hogy ne zaklassk hajikat. gy az Egyeslt llamok kormnya is 2 milli dollrt fizetett vente, ami akkor a teljes nemzeti jvedelemnek 2 szzalkt tette ki. Ezek a megllapodsok azonban

  9

 • nagyon trkenyek voltak, a berber kalzok gyakran megszegtk.

  A kzben kitrt francia forradalom hajhada nem vette figyelembe az Egyeslt llamok semlegessgi deklarcijt, amelyet akkor mg - nem gy, mint az I. s a II. vilghborban - az amerikaiak betartottak.

  Ezrt aztn az jonnan megalakult amerikai haditengerszet, fedlzetn a tengerszgyalogsggal megtmadta a francia hajkat, s amg 1801-ben bkektsre kerlt sor, addig a fiatal amerikai flotta 85 francia hajt ejtett zskmnyul. A gyzelemben oroszlnrszk volt a tengersz- gyalogosoknak, akik a gyorsjrat kis amerikai hajkrl tugrlva a nagy monstrum francia sorhajkra, kzelharcban vvtk ki a gyzelmet.

  Ami pedig a berber kalzok elleni harcot illeti, a tengerszgyalogsg 1805. prilis 25-n partra szll Tripolisz- ban, s trtnete folyamn elszr kerlt fel az Egyeslt llamok csillagos-svos lobogja egy meghdtott idegen vros ormra. A tripoliszi bey, a hdoltsg elismerseknt, tadta kardjt a tengerszgyalogosok parancsnoknak. Ez az enyhn velt, elefntcsont markolat, arany sasban vgzd penge lett aztn a tengerszgyalogsg tisztjei ltal ma is viselt dszkard mintja.

  A tengerszgyalogsg mr akkor kirtt az tlag amerikai hadseregbl. Kikpzsk sokkal kemnyebb volt, s ennek megfelelen fegyelmk is plda nlkl llt. Nem volt rszegeskeds, vagy ms fegyelmi vtsg, ha mgis elfordult, az slyos fenytssel, vgl a szervezetbl val kicsapssal jrt. Szebb s jobb egyenruhjuk volt, amelynek nyakrszt egy magas brgallr dsztette, innen ered a bmyakak elnevezs, ami egyben jelkpkk is vlt.

  10

 • IDEGEN PARTOKON

  Kevesen tudnak taln arrl, hogy 1812-ben egy jabb hrom vig tart hborra kerlt sor Anglival. Az angolok miutn Napleont legyztk, jelents erket tudtak tcsoportostani az amerikai kontinensre, elfoglaltk Washingtont is, amelyet felgettek. A tzvsz utn felplt elnki rezidencit bemeszeltk, innen kapta a Fehr Hz a nevt.

  Az amerikai tengerszgyalogsg alaposan kivette a rszt ezekbl a harcokbl, klnsen a ltfontossg kikt, New Orleans vdelmben tntettk ki magukat.

  1820-tl kezdden inkbb csak r

Search related