Francuski Vjerski Ratovi 1562-1598

  • View
    33

  • Download
    3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Francuski ratovi

Text of Francuski Vjerski Ratovi 1562-1598

Francuski vjerski ratovi 1562-1598

Asmir AleeviEdin SelimoviFrancuski vjerski ratovi 1562-1598Richurd Dunn- The Age of Religious Wars, 1559-1689Dragoljub ivojinovi- Uspon Evrope (1450-1789)Asa Briggs- Povijest SvijetaKatolika enciklopedijaVojna enciklopedijaMack Holt- The French Wars of Religion, 1562-1629James Westfall Thompson- The Wars of Religion in France, 1559-1576Arthur Tilley- The French Wars of Religion

Literatura

an Kalvin, jedan od najistaknutijih teologa reformacije.Kalvinovo vjersko uenje poiva na uvjerenju o boanskoj uzvienosti, Hristovom milosru i snazi vjernika.Kriza u Francuskoj izbija na povrinu brzim irenjem kalvinizma.Eidgenossen to znai zavjerenici.

Uspon KalvinizmaHugenoti protiv katolika, aristokrati protiv Krune, buroazija eli nova politika prava, u Parizu divljaju neredi, a Provincija je imala veliku autonomiju. Francuska je bila velika i heterogena za standarde 16. stoljea.Glavna linost od 1559-1599. je majka-kraljica Katarina Medii.

Glavna obiljeja

Poslije Anrija II na vlasti su njegova tri sina- Francis II, arl IX i Anri III.Drava se raspala u anarhiju, a iz anarhije u rat.1561. godine milion Francuza su Hugenoti.Hugenoti su bili elita i dominirali su u : Dafineu, Gaskonji, Bretanji i Normandiji. Do 1561. godine postajalo je vie od 2000 kalvinistikih crkava u Francuskoj.Prilaskom admirala Kolinjija Hugenoti postaju veoma opasni.Pod vodstvom Giza Ultrakatolici su osnovali blok.Njih podravaju papstvo, Jezuiti , Filip II, a Hugenote podrava Elizabeta I Engleska.

1562. godine- masakr u Vasiju.Poetak Francuskih vjerskih ratova.Hugenotska vojska odlina u odbrani.esta, ali bezuspjena primirja.Brojno slabiji Hugenoti trpe poraze ali ostaju u borbi.Poetak ratova

Avgusta 1572. brak Anrija od Navare sa sestrom kralja arla IX Margaretom Valoj. Iako Hugenot, Admiral Kolonjij je arlov glavni savjetnik.Katarina okree sina protiv Kolonjija.24. avgusta 1572. poinju ubistva.Francis Giski ubija Kolonjija.10.000-50.000 mrtvih.

Bartolomejska no

ene i djeca su ubijani i bacani u Senu.Pljakanje je nastavljeno danima.Anri Navarski prihvata Katolianstvo.Pape Grgura XIII presretan ovim dogaajem.Filip II panski oduevljen ovim vijestima.Anri Navarski na misi.Masakr samo naruio Valojima bez da je zavrio konflikt.Masakri u Ruanu, Lionu, Buru, Orleanu i Bordou.

1574. godine arl umire, brat Anri III ga nasljeuje. Hugenoti, oslabljeni u masakru, drali su vane zapadne gradove, a bili su najjai na jugu gdje su bili bukvalno nezavisni.Anri Giski vodi Katolike, a Hugenote Anri od Navare koji je povukao konverziju.Krajem 1584. godine vojvoda od Giza zakljuuje sporazum sa panijom ime se stvara snana pansko-francuska katolika alijansa.

Anri III- kralj Francuske.Anri Navarski- voa Hugenota.Anri Giski- voa Katolika sa podrkom Filipa II.1588. Filip II podrava Giza kako bi sprijeio intervenciju Anrija III protiv panske Armade.Anri Giski postaje kraljev glavni ministar.Filip II gubi u Engleskoj.23. decembra 1588. godine kraljevi zatitari su opkolili i ubili Anrija Giskog.Rat tri Anrija

Anri III i Anri Navarski ele unititi Katolike.1589. redovnik ubija Anrija III, Anri Navarski je nasljednik.Francuska je udila za mirom i stabilnou.Preostaju samo Anri Navarski protiv Filipa II.Bitka kod Ivrija 1590. godine.Anri Navarski prelazi na Katolianstvo, kralj Anri IV.

1598. godine Anri IV i Filip II konano potpisuju mir.Nantski edikt.Slubena religija, sloboda vjere, hugenotski gradovi, posebni sudovi.Jaka centralistika vlast jedini nain borbe protiv pobunjenika i socijalnog haosa. Dolazak Burbona.Zavretak ratova

Oslabljena, ali ne unitena Francuska.Temelji jake monarhije Luja XIV.100 godina vjerskog mira u Francuskoj.Hugenoti prava dobivaju tek u Revoluciji.

Posljedice ratova