Click here to load reader

PPT LECTORAT Formare Deprinderi de Invatare

 • View
  232

 • Download
  6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Implicarea parintilor in dezvoltarea abilitatilor de invatare ale copiilor

Text of PPT LECTORAT Formare Deprinderi de Invatare

 • Lectorat pentru prinii elevilor claselor primareRolul familiei n formarea deprinderilor de nvare ale copiilor n vrst de 6 10 aniFESTIVALUL ANSELOR TALE 19 25 NOIEMBRIE 2012

 • Eu sunt copilul. Tu ii n minile tale destinul meu.

  Tu determini n cea mai mare msur, dac voi reui sau voi eua n via.

  D-mi, te rog, acele lucruri care m vor ndrepta spre fericire.

  Iubete-m, educ-m, te rog, ca s pot fi o binecuvntare pentru lume. (Childs Appeal, Mamie Gene Cole)

 • Lectorat despre ...

  Caracteristicile unui bun printe & stilurile parentale

  Atitudini parentale favorabile i defavorabile construirii stimei de sine a copiilor & avantajele disciplinrii pozitive

  Importana laturii emoionale n nvare cele 5 limbaje de iubire ale copiilor

 • Caracteristicile unui bun printe este capabil s fie ferm asupra unor puncte importante i flexibil cu altele, ajut copilul s i asume responsabiliti, evit luptele pentru putere, favorizeaz curiozitatea copilului su, favorizeaz viaa social a copilului su.are obiceiuri sntoase n viaa sa, rspunde nevoilor copilului, asigur securitatea fizic, asigur copilului, prin prezena sa, o anumit stabilitate n timp i spaiu, este disponibil pentru copilul su, este empatic pentru copilul su, favorizeaz un ataament securizant, stimuleaz copilul n plan corporal, senzorial, intelectual, social i moral, respect ritmul dezvoltrii copilului, este deschis la comunicarea cu copilul su,ine cont, n cea mai mare parte a timpului, de ideile i opiniile copilului su, propune alternative copilului su, stabilete limite clare, ia decizii fr ambivalen n raport cu valorile sale, este un model de valori integrate, Dup Duclos (2004, p.230)

 • Stiluri parentaleStilul parental sau stilul de parenting se refer la ansamblul comportamentelor i emoiilor pe care prinii le au fa de copiii lor i la modul n care printele abordeaz relaia cu copilul su.

  Stilurile parentale sunt definite n funcie de dou elemente principale: gradul de cldur emoional - capacitatea printelui de a fi apropiat afectiv de copil, de a fi atent la nevoile i emoiile sale gradul de control exercitat asupra copilului prin stabilirea i respectarea regulilor, setarea limitelor.

  Aceste dou elemente determin 4 stiluri parentale principale:

  AutoritarPermisivNeglijentCompetent

 • Stiluri parentaleStilul autoritar Aplici pedepse de genul dac nu ai scris frumos tema, o rescrii sau dac ai greit un cuvnt, l scrii de 100 de ori pn nvei s l scrii corect? i spui copilului tu cu ce s se mbrace? Tu decizi ordinea materiilor la care i va face temele? Crezi c prin pedeaps copiii i ndreapt cel mai repede comportamentul?

  Stilul autoritar se caracterizeaza printr-un ridicat grad de control si un nivel scazul de afectivitate manifestata de catre parinti. Parintii care adopta un stil autoritar impun copiilor standarde extrem de ridicate, reguli foarte stricte, un control sever insotit de amenintari si pedepse aspre, fara a fi in contact cu nevoile si emotiile copiilor.Avantajele copilului crescut de parinti autoritari constau in faptul ca el va deveni o persoana ordonata, disciplinata si cu un dezvoltat spirit critic. Aceste avantaje sunt de cele mai multe ori, umbrite de dezavantaje precum lipsa empatiei, a capacitatii de comunicare si integrare, acestor copii fiindu-le extrem de greu sa construiasca relatii bazate pe incredere.Multi dintre copiii crescuti in astfel de familii sunt carentati emotional si pot manifesta, mai devreme sau mai tarziu, diferite tulburari emotionale. Acestia pot dezvolta comportamente de risc de tipul consumului de alcool, droguri sau delincventa, in incercarea de a se impotrivi controlului, lipsei de afectiune si rolului de victima, putandu-se transforma chiar ei in agresori.

 • Stiluri parentaleStilul permisiv ncerci ntotdeauna s ndeplineti dorinele copilului tu? Consideri c nevoile i drepturile copiilor sunt mai importante dect ale prinilor? Consideri c este datoria ta s repari consecinele negative ale greelilor copilului i s l protejezi pe acesta de efectele negative ale aciunilor sale? Treci uor cu vederea peste o greeal a copilului tu?

  Parintii care utilizeaza un stil parental permisiv exprima multa caldura emotionala fata de copil insa exercita un control slab, neimpunand limite si neoferind suficienta structurare. Parintii permisivi nu refuza aproape niciodata cerintele copiilor si nu le interzic comportamentele neadecvate.Avantajele acestui stil de parenting constau in faptul ca permite copilului dezvoltarea autonomiei, a creativitatii si a capacitatii de a lua decizii.Exista totodata si importante dezavantaje. Copilului ii va fi foarte dificil sa inteleaga si sa respecte regulile, comportamentul lui putand fi de multe ori considerat neadecvat. Acesti copii nu vor stii sa respecte nevoile, dorintele sau intimitatea altor persoane si vor dori in permanenta sa detina controlul. Astfel de copii sunt de multe ori neintegrati in grupurile de la gradinita sau scoala si se pot simti respinsi, neapreciati si confuzi.

 • Stiluri parentaleStilul neglijent /neimplicatConsideri c, de obicei, problemele legate de educaia copilului dispar de la sine? Copilul trebuie s i urmreasc singur comportamentul i s i dea seama dac este greit sau corect? l lai pe copil s nvee pe cont propriu (singur) abiliti i modaliti de comportamente adecvate? Situaiile n care comunici cu copilul tu sunt cele n care are nevoie de ajutorul tu pentru c are probleme?

  Acest stil parental este determinat de valori scazute ale ambelor dimensiuni (control si afectivitate). Acesti parinti nu sunt exigenti fata de copii, nu le impun limite insa nici nu le acorda atentie, afectiune sau sprijin emotional.Parintii care adopta un stil parental neimplicat sau neglijent nu petrec timp cu copiii lor, nu sunt deschisi comunicarii, nu sunt cu adevarat interesati de activitatile realizate de cei mici, de cele mai multe ori acesti parinti nefiind disponibili din punct de vedere emotional pentru copiii lor.Acesti copii vor fi maturi insa vor trai puternice sentimente de abandon, de neincredere in propriile forte si anxietate. Deseori acesti copii vor fi confuzi cu privire la propria identitate, le va fi greu sa isi gaseasca locul si vor avea o permanenta nevoie sa se simta acceptati si apreciati, fiind extrem de sensibili la esec. Ei vor dori permanent sa umple vidul interior si pot ajunge sa aibe relatii superficiale pe care sa le exploateze pentru a se hrani emotional.

 • Stiluri parentaleStilul competent / democraticPstrezi o relaie bun cu cadrele didactice ale copilului tu? Atunci cnd copilul greete, l ajui s nvee s repare i s evite greeala pe viitor? l lai pe copil s i exprime emoiile negative (furia, tristeea, frustrarea), deoarece l-ai nvat s le exprime ntr-un mod adecvat? Negociezi cu copilul, n limite rezonabile, regulile de comportament pe care acesta trebuie s le respecte? Consideri c un copil poate decide singur ce comportament s adopte, atta timp ct contientizeaz responsabilitatea alegerii sale? Copilul tu are libertatea de a alege, ns n acelai timp te ntreab i pe tine dac este bun alegerea pe care a luat-o?

  Acest stil de parenting se caracterizeaza prin niveluri inalte atat al caldurii cat si al controlului. Parintii care adopta acest stil parental sunt afectuosi si sensibili fata de copiii lor insa stiu sa impuna si anumite reguli si limite ceea ce il ghideaza si il securizeaza pe copil.Stilul parental democratic presupune negocierea si stabilirea regulilor impreuna cu copilul, comunicarea deschisa cu acesta si crearea unei relatii apropiate. Acesti copii isi vor dezvolta un echilibru emotional si moral foarte bun, o capacitate de comunicare eficienta dar si un inalt grad de creativitate si stima de sine, datorita sustinerii oferite de parinti. Acesti copii vor avea capacitatea de a-i asculta si intelege pe ceilalti dar si de a-si spune punctual de vedere.Copilului ii poate fi totusi dificil sa se adapteze unui stil autoritar ce il poate intalni in gradinita sau scoala si ar putea fi considerat impertinent sau increzut.Acest stil parental este asociat in mare masura cu rezultate positive asupra copilului.

 • Stiluri parentaleAceste stiluri parentale reprezinta 4 categorii relativ rigide insa stilul de parenting utilizat de un anumit parinte poate insuma caracteristicile de la 2 sau mai multe cadrane.

  Aceste stiluri trebuie totusi sa fie adaptate in functie de temperamentul si nevoile copilului astfel incat parintii sa reuseasca sa creeze o relatie armonioasa si securizanta cu copiii lor.

  Fiecare parinte este liber sa ofere copilului educatia pe care el o considera cea mai buna si sa adopte acel stil parental pe care il considera cel mai eficient insa este important sa faca acest lucru fiind informat si sa constientizeze, sa accepte si sa ceara ajutorul atunci cand nu mai face fata.

  Nu este vorba numai despre relatia cu copilul sau doar despre educatia lui, ci despre intreaga lui dezvoltare si despre intreaga viata si atunci noi, ca parinti, trebuie sa ne intrebam "cum imi doresc sa fie copilul meu atunci cand va fi mare?" si "ce sunt dispus sa fac eu pentru acest lucru?

 • Construirea stimei de sine a copilului

  Atitudini parentale favorabile Prezent, n sensul afectuos, alturi de copil

  Rspunde flexibil la nevoile copilului Exprim dragoste necondiionat copilului Subliniaz i valorizeaz ca importante succesele copilului

  Abordeaz dificultile copilului menajndu-i mndria i oferindu-i mijloace de a se ameliora

  Ofer copilului un cadru de via stabil n timp i n spaiu Stabilete reguli de conduit securizante i clare Este ferm n raport cu valorile importante i suplu i flexibil cu altele Impune consecine logice i naturale la lipsuri

  Reduce factorii de stre