Salariata insarcinata drepturi si obligatii ale angajatorului

 • Published on
  10-Aug-2015

 • View
  179

 • Download
  2

Embed Size (px)

Transcript

 • SALARIATA NSRCINATDREPTURI I OBLIGAII ALE

  ANGAJATORULUI

  www.portalcodulmuncii.ro

 • Salariata nsrcinat drepturi i oligaii ale angajatorului 2012 RENTROP & STRATON

  Autor: Ioana Popa

  Manager Centru de Profit: Iulia Mrmureanu

  Tehnoredactare: Mirela VasilescuCorectur: Elvira Panaitescu

  Lucrare editat de: RENTROP & STRATON,Grup de Editur i Consultan n AfaceriPreedinte-Director General: George StratonDirector General:Florin CmpeanuDirector Creaie-Producie:Cristina StratonDirector Economic:Mariana Neoiu

  Toate drepturile rezervate. Nicio parte din aceast lucrare nu poate fi reprodus, arhivat sau transmis sub nicioform i prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, nregistrare audio sau video, frpermisiunea n scris din partea editorului. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionatvreunei persoane fizice sau juridice care acioneaz sau se abine de la aciuni ca urmare a citirii materialelorpublicate n aceast lucrare.

  Serviciul Clieni: tel.: 021.209.45.45; fax: 021.205.57.30www.rs.ro

 • SALARIATA NSRCIN AT DREPTURI I OBLIGAII ALE ANGAJATORULUI

  Pasul 1. Cadru legal: Ce legi TREBUIE s cunoti pentru a fi protejat

  a) Ordonana de urgen a Guvernului nr. 96/2003 cu modificrile i completrile ulterioare,privind protecia maternitii la locurile de munc, publicat n Monitorul Oficial nr. 750 din27.10.2003b) Codul muncii republicat, Legea 53/2003 - publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I,nr. 345 din 18 mai 2011c) Contractul colectiv de muncd) Regulamentul Intern

  Contractul colectiv de munc naional valabil pentru anii 2007 - 2010 cuprindea unnumr de prevederi referitoare la salariate nsrcinat referitoare la acordarea ajutorului pentrunatere, a timpului de lucru sau a timpului liber acordat de angajator n scopul efecturiicontroalelor medicale. Odat cu expirarea acestui contract n data de 31 decembrie 2010, acestanefiind ulterior prelungit i fr a fi negociat un nou contract colectiv de munc valabil la nivelnaional, prevederile sale nu se mai aplic. Totui, exist angajatori care au preluat i pstrat ncontractele colective de munca ncheiate la nivel de unitate sau, acolo unde acestea nu exist, nRegulamentul Intern, anumite prevederi din contractul colectiv de munc la nivel naional. Maimult, o parte din angajatorii din Romnia se supun prevederilor unui contract colectiv de muncncheiat la nivel de ramur, acolo unde exist un astfel de contract.

  Astfel c, n momentul n care solicitai angajatorului acordarea unor drepturi sau a unorajutoare precum salariul mediu pe unitate n cazul naterii, prevedere iniial cuprins ncontractul colectiv de munc ncheiat la nivel naional, solicitai angajatorului s a v pun ladispoziie coninutul contractului colectiv aplicabil sau al Regulamentului Intern. De altfel, acesteeste obligat, aa cum prevede Codul muncii republicat, s v aduc la cunotin coninutulRegulamentului Intern, prin semntur de luare la cunotin.

  Pasul 2: ntiinarea angajatorului

  a). De ce trebuie anunat angajatorul

  Vestea apariiei unei unui copil este pentru viitoarea mama cel mai frumos moment dinviaa ei, ns pentru majoritatea angajatorilor nu este una ndelung ateptat. n viaa uneisalariate nsrcinate, odat cu apariia sarcinii mult dorite iau natere nu doar sentimentelebucurie, de mplinire, ci i teama privind reacia angajatorului, sigurana locului de munc irespectare drepturilor pe care legea le recunoate n cazul salariatelor nsrcinate.

  Dac suntei salariat i v dorii s devenii mmic sau dac suntei deja nsrcinat,este bine s tii c fa de salariata nsrcinat angajatorului i revin o serie de obligaii specialeconstnd n acordarea unui anumit numr de ore libere pltite pe lun, protejarea sntii lalocul de munc, interdicia de a dispune concedierea pe durata sarcinii, interdicia de a obligasalariata s efectueze ore de noapte, pstrarea confidenialitii asupra strii de graviditate asalariatei, i nu numai. n calitate de salariat ns putei beneficia de aceste drepturi numai

 • dac vei anuna oficial, prin cerere scrisa, angajatorul referitor la starea de graviditate.ntiinarea se face printr-o cerere scris nsoit de o scrisoare medical pentru atestarea striide graviditate. Anunarea angajatorului privind apariia sarcinii este un pas important prin carev putei asigura c drepturile legale v sunt respectate.

  IMPORTANT! Dac nu anunai angajatorul privind apariia sarcinii angajatorul nu are nicioobligaie deosebit fa de tine ca salariat.

  b) Cnd se anun angajatorul

  Art. 2 din cuprinsul Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003 privind proteciamaternitii la locul de munc definete, la litera c), salariata nsrcinat drept "femeia careanun n scris angajatorul asupra strii sale fiziologice de graviditate i anexeaz un documentmedical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care s i ateste aceast stare"1.Legislaia nu stabilete ns un termen n care ar trebui s anunai angajatorul, dup aflareavetii privind apariia sarcinii. Conform art. 3 alin. (1) din Ordonana de urgen a Guvernului nr.96/2003 "salariatele nsrcinate au obligaia de a se prezenta la medicul de familie pentrueliberarea unui document medical care s le ateste starea"2. Totodat, la alineatul (2) alaceluiai articol se precizeaz c "n cazul n care salariatele nu ndeplinesc obligaia prevzut laalin. (1) i nu informeaz n scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat deobligaiile sale prevzute n prezenta ordonan de urgen, cu excepia celor prevzute la art. 5,6, 18, 23 i 25."3 Cu alte cuvinte, angajatorul poate fi tras la rspundere pentru nerespectareadrepturilor prevzute n cuprinsul Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003 dar i de alteacte normative referitoare la drepturile salariatei nsrcinate.

  innd cont de cele enunate, v recomandm ca n momentul n care vei rmnensrcinat sau dac deja ai primit aceast veste, s anunai n cel mai scurt timp angajatorul,n scris, astfel asigurndu-v c v vor fi respectate drepturile prevzute de legislaia muncii nvigoare.

  c) Model cerere de ntiinare angajator

  Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

  Cerere nr. .........data ...........................

  Subsemnata......................................................... salariat a societii.............................................., n cadrul departamentului ..............................., avnd funcia de ,............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr.............., eliberat/ de ................................ la data de .........................., domiciliat n................................................., conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003, art. 2lit. c), v aduc la cunotin starea mea fiziologic de graviditate.

  1 Art. 2, litera c) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc2 Art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc3 Art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc

 • Prin prezenta cerere v rog s luai n eviden situaia mea, respectnd normelemetodologice de aplicare a prevederilor Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003 privindprotecia maternitii la locul de munc precum i toate normele legislative n vigoare.

  De asemenea, conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003, art. 7, alin. (1),v rog s transmitei copii ale documentelor anexate care atest starea mea fiziologic degraviditate ctre medicul de medicina muncii i Inspectoratul Teritorial de Munc.

  Anexez prezentei ntiinri, spre a dovedi corectitudinea afirmaiilor fcute, scrisoareamedical eliberat de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... n data de..............................

  Data........................... Semntura .......................................

  Pasul 3: Drepturile pe care i le acord legislaia muncii pe perioada sarcinii

  a) Concediere: poate avea loc?

  Una dintre problemele cu care se confrunt cel mai frecvent salariatele nsrcinate oreprezint sigurana locului de munc pe durata sarcinii, de cele mai multe ori fiind prezentteama dea fi concediate pe durata sarcinii. Majoritatea salariatelor se tem de reaciaangajatorului n astfel de situaii, de o eventual decizie a acestuia de a concedia salariatansrcinat. Muli angajatori recurg totui la procedura concedierii salariatei nsrcinate, dinmotive variate, parte din ele fiind chiar de natur discriminatorie. Le permite oare legislaiamuncii s dispun concedierea n astfel de situaii? S vedem ce prevede legislaia n acest sens.

  Codul muncii republicat, la art. 60 alin. (1) litera c), prevede interdicia de concediere"pe durata n care femeia salariat este gravid, n msura n care angajatorul a luat cunotinde acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere". Cu alte cuvinte, dac salariata a adus lacunotin angajatorului, n scris, despre starea ei fiziologic de graviditate, acestuia i se aplicinterdicia de concediere prevzut de articolul 60 din Codul muncii republicat. Totodat, alin.(2) al aceluiai articol stabilete c "prevederile alin. (1) nu se aplic n cazul concedierii pentrumotive ce intervin ca urmare a reorganizrii judiciare, a falimentului sau a dizolvriiangajatorului, n condiiile legii." Regsim aceast interdicie de concediere a salariateinsrcinate i n cuprinsul Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003, art. 20 alin. (1) literaa), angajatorului fiindu-i interzis dispunerea raportului de munc sau de serviciu n cazulsalariatei nsrcinate. Excepie de la aceast prevedere fac, potrivit alin. (3) al art. 20 din O.U.G.nr. 96/2003, doar situaiile n care intervine reorganizarea judiciar, falimentul sau dizolvareaangajatorului.

  b) Timp liber pentru controale medicale

  Controalele medicale privind sarcina, momentul din zi n care acestea ar trebuiefectuate, par a fi pentru salariatele nsrcinate o real problem atunci cnd ele pot avea locnumai n timpul programului.

  Ordonana de urgen a Guvernului nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul demunc stabilete dreptul salariatei de a beneficia de o dispens pentru consultaii prenatale,

 • aceasta reprezentnd "un numr de ore libere pltite salariatei de ctre angajator, pe durataprogramului normal de lucru, pentru efectuarea consultaiilor i examenelor prenatale pe bazarecomandrii medicului de familie sau a medicului specialist"4 de un numr de ore lunar nscopul efecturii controalelor medicale. n acest sens articolul 14 din ordonana amintitprevede c "angajatorii au obligaia de a acorda salariatelor gravide dispens pentru consultaiiprenatale n limita a maximum 16 ore pe lun, n condiiile prevzute la art. 2 lit. f), n cazul ncare investigaiile se pot efectua numai n timpul programului de lucru, fr diminuareadrepturilor salariale."5

  Salariata va putea astfel solicita timp liber pentru controalele medicale privind sarcina,n temeiul acestui articol, fcnd apoi dovada efecturii controalelor medicale pentru care abeneficiat de dispens, prezentnd angajatorului un certificat medical n acest sens.

  d) Ore suplimentare / munca de noapte

  Art. 128 alin (2) din Codul muncii republicat prevede referitor la munca de noapte, c"Femeile gravide, luzele si cele care alpteaz nu pot fi obligate s presteze munc denoapte."6 Mai mult, Ordonana de urgen a Guvernului nr. 96/2003 privind proteciamaternitii la locul de munc stabilete n cuprinsul art. 19 alin. (2) c "n cazul n caresntatea salariatelor menionate la alin. (1)7 este afectat de munca de noapte, angajatoruleste obligat ca, pe baza solicitrii scrise a salariatei, s o transfere la un loc de munc de zi, cumeninerea salariului de baz brut lunar."8

  e) Ajutor natere dac i n ce condiii se acord

  Contractul colectiv de munc unic la nivel naional ncheiat pe anii 2007 - 2010, ncuprinsul art. 51 litera c) prevedea acordarea de ctre angajator a unui "salariu mediu peunitate, pltit de acesta mamei, pentru naterea fiecrui copil; dac mama nu este salariata,soul acesteia beneficiaz de plata unui salariu mediu pe unitate"9. Acest contract ns a expiratla finalul anului 2010, ulterior nemaifiind semnat un alt contract colectiv aplicabil la nivelnaional. n unele cazuri, angajatorii au preluat i pstrat aceast prevedere n contractelecolective ncheiate la nivel de unitate sau, acolo unde nu exist contract colectiv de munc, nregulamentul intern. n caz contrar, angajatorul nu este constrns legal s acorde acest salariumediu, dac nu apare astfel prevzut n contractul colectiv ncheiat la nivel de unitate sau nRegulamentul Intern.

  Pasul 4: Ce TREBUIE s fac angajatorul conform legii

  4 Art. 2 litera f) din O.U.G. NR. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc5 Art. 14 din O.U.G. nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc6 Codul muncii republicat, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 40/2011 pentru modificarea Legii53/2003 - Codul muncii7 O.U.G. nr. 96/2003, art. 19 (1) prevede: Salariatele prevzute la art. 2 lit. c)e) nu pot fi obligate sdesfoare munc de noapte. Art. 2 lit. c) - e) se refer la salariatele nsrcinate, cele care au nscut recent icele care alpteaz.8 O.U.G. nr. 96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc9 Contractul Colectiv de Munc Unica la Nivel Naional, ncheiat pe anii 2007 2010, expirat n data de31.12.2010

 • a) Obligaiile n raport cu ITM

  Aa cum prevede art. 7 alin. (1) din cuprinsul Ordonanei de urgen a Guvernului nr.96/2003 privind protecia maternitii la locul de munc, odat ce angajatorul a fost anunat nscris privind starea de graviditate a salariatei, acestuia i revine obligaia de a anuna medicul demedicina muncii, dar i inspectoratul teritorial de munc pe a crui raz i desfoaractivitatea, n cel mult 10 zile lucrtoare de la data la care a fost anunat n scris de ctresalariat. Nerespectare acestei prevederi, potrivit art. 27 alin. (1) litera a) din cuprinsulordonanei, reprezint contravenie iar angajatorul n cauz va fi sancionat cu o amendcuprins ntre 2.500 i 5.000 de lei.

  De asemenea, aa cum am artat anterior, cu excepia situaiilor n care intervinereorganizarea judiciar, falimentul sau dizolvarea angajatorului n condiiile legii, angajatorul nupoate dispune concedierea salariatei pe perioada sarcinii. Totui, dac intervine o astfel deconcediere, din motive care nu au legtur cu starea salariatei n cauz, angajatorului, potrivitdispoziiilor art. 23 alin. (1) din cuprinsul Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 96/2003, irevine obligaia de a transmite, n termen de 7 zile de la data comunicrii acestei decizii n scrissalariatei concediate, "o copie a acestui document sindicatului sau reprezentanilor salariailordin unitate, precum i inspectoratului teritorial de munc ori, dup caz, Ageniei Naionale aFuncionarilor Publici."10

  b) Obligaiile n raport cu salariata nsrcinatn raport cu salariata nsrcinat, angajatorul are obligaia, conform art. 8 din Ordonana

  de urgen a Guvernului nr. 96/2003, de a pstra confidenialitatea privind starea de graviditatea salariatei, neavnd dreptul s comunice celorlali angajai informaii referitoare la starea ei,fr acordul scris al salariatei n cauz, ct timp sarcina nu este vizibil.

  Totodat, angajatorul are obligaia de a acorda salar...